ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σε Αυστρία και Σλοβακία για «αποκατάσταση διαύλων»

Για «σύμπλευση με την Αυστρία σε θέματα οικονομίας» και «διεθνή ζητήματα όπως το Ιρανικό» μιλούν πηγές του υπουργείου

Από συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Σλοβάκο ομόλογό του τον Απρίλη στην Αθήνα

Eurokinissi

Από συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Σλοβάκο ομόλογό του τον Απρίλη στην Αθήνα
Σε Βιέννη (σήμερα και αύριο) και Μπρατισλάβα (την Πέμπτη και την Παρασκευή) μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για επαφές με τους ομολόγους του, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης για «αποκατάσταση των διαύλων συνεννόησης και επικοινωνίας», μετά από μία «περίοδο δοκιμασίας» στις διμερείς σχέσεις, «τόσο εξαιτίας μονομερών ενεργειών όσο και άκομψων δημοσίων δηλώσεων πολιτικών των χωρών αυτών με αφορμή την προσφυγική κρίση», όπως διαμηνύουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ο Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει στην αυστριακή πρωτεύουσα λίγες μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα (22/5), σε μια προσπάθεια «θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων», σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές. Ως ενδεικτικό αυτής της βούλησης προβάλλεται το γεγονός ότι ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνοδεύουν τον υπουργό Εξωτερικών θα είναι και η πρέσβειρα Χρυσούλα Αλειφέρη, η οποία επιστρέφει πλέον στη Βιέννη μετά την ανάκλησή της στην Αθήνα για «διαβουλεύσεις» τον περασμένο Φλεβάρη, κατόπιν δηλώσεων και ενεργειών Αυστριακών παραγόντων γύρω από το Προσφυγικό, που κρίθηκαν αρνητικές για την Αθήνα.

Εξάλλου, στη Βιέννη, ο Ν. Κοτζιάς προγραμματίζεται να έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες και γεύμα εργασίας με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σ. Κουρτς, καθώς και επαφές με βουλευτές. Ο Ελληνας υπουργός θέλει να αναπτύξει τις θέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για σειρά θεμάτων, που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της, αλλά και για το Προσφυγικό. «Παρά τις διαφορετικές τους θέσεις στο ζήτημα του Προσφυγικού, η Ελλάδα και η Αυστρία συμπλέουν στα θέματα της οικονομίας (υπενθυμίζεται η θετική στάση της Αυστρίας για το θέμα της αξιολόγησης αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους), όσο και σε σημαντικά διεθνή ζητήματα, όπως το Ιρανικό», διαχέεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Σλοβακία, ο Ν. Κοτζιάς προγραμματίζεται να δει τον ομόλογό του, Κ. Λάιτσακ, ο οποίος, κατά την Αθήνα, «διακρίνεται για τη μετριοπάθειά του και την υπεύθυνη στάση του», ενώ έχει ήδη έρθει δύο φορές στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, «με θετικά αποτελέσματα για τις σχέσεις των δύο χωρών».

Κατά τους ίδιους κύκλους, «η επίσκεψη στην Μπρατισλάβα θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών - μελών της ΕΕ και για να μεταφέρει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τις ελληνικές θέσεις. Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης έχουν πέσει από την Μπρατισλάβα σε σημαντικό βαθμό οι τόνοι αλλά και η κριτική προς την Ελλάδα».

Στην Μπρατισλάβα ο Ν. Κοτζιάς θα γίνει, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων του σλοβακικού Κοινοβουλίου.

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ολα για την «εξωστρέφεια» του κεφαλαίου

Στο Αμμάν βρίσκεται από χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, όπου πραγματοποιείται η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) Ελλάδας - Ιορδανίας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων για το 2016 δράσεων «εξωστρέφειας» του υπουργείου Εξωτερικών. Τον υφυπουργό συνοδεύει επιχειρηματική αποστολή, η οποία διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του υπουργείου Εξωτερικών, για το Μάη έχουν προγραμματιστεί τέσσερις ΜΔΕ, καθώς και η συμμετοχή σε 2 διεθνείς συναντήσεις οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, ο Δ. Μάρδας, ως συμπρόεδρος της ΜΔΕ Ελλάδας - Ρωσίας θα συναντηθεί με τον Μ. Σοκόλοβ, έτερο συμπρόεδρο της ανωτέρω ΜΔΕ και υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, στις 12 - 13/5 στη Θεσσαλονίκη, όπου το ρωσικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον εστιάζει ιδιαιτέρως στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Ζήτημα, βέβαια, που συνδέεται με γενικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή μας, με δεδομένο ότι ο τομέας των μεταφορών, άρα και τα λιμάνια, αποτελεί στρατηγικό τομέα, ενώ η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να ενισχυθεί, καθιστώντας τη χώρα κόμβο μεταφορών από και προς την Ευρώπη.

Ακολούθως, στις 18 και 19 Μάη, ο υφυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο, συνοδευόμενος από ομάδα εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχει σε επιχειρηματική διάσκεψη, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του ΟΑΣΕ, με θέμα «Διασύνδεση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις».

Στις 20 και 21 Μάη, ο Δ. Μάρδας μεταβαίνει στην Ντόχα του Κατάρ, όπου θα συμμετάσχει ως ομιλητής στο «World Economic Forum».

Στη συνέχεια, θα προεδρεύσει στις ΜΔΕ της Ελλάδας με την Ν. Κορέα (23/5), το Αζερμπαϊτζάν (26 - 27/5) και την Κίνα (30/5), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, όλες, στην Αθήνα.

Οπως αναφέρεται από το ΥΠΕΞ, «οι ανωτέρω δράσεις εντάσσονται στον προγραμματισμό δράσεων οικονομικής διπλωματίας για το 2016. Ο σχετικός προγραμματισμός περιλαμβάνει την πραγματοποίηση 13 ΜΔΕ και 16 επιχειρηματικών αποστολών συνολικά».

«Υπενθυμίζεται ότι, κατά την περίοδο Ιουνίου 2013 - Ιανουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκαν τρεις μόνο ΜΔΕ» καταλήγει η κυβέρνηση, στην πρεμούρα της να αναδειχτεί ως πιο... άξια για το κεφάλαιο απ' ό,τι οι προκάτοχοί της, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Διυπουργική για την ΕΑΒ

Διυπουργική σύσκεψη για την ΕΑΒ πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Αμυνας. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αμυνας κάνει λόγο για «λύση» που δόθηκε σε «χρονίζοντα θέματα που αφορούν τη στελέχωση της βιομηχανίας με ενίσχυση του προσωπικού από εκκρεμείς διαγωνισμούς, ώστε να προχωρήσει η εκτέλεση συμβάσεων με τις Ενοπλες Δυνάμεις και ξένα κράτη, καθώς υπάρχουν έργα αξίας περίπου ενός δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η άμεση πρόσληψη στην εταιρεία 76 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 2009, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την πρόσληψη άλλων 106 εργαζομένων συγκεκριμένων τεχνικών ειδικοτήτων. Παράλληλα, εγκρίθηκε η πρόταση της ΕΑΒ για την πρόσληψη 300 ατόμων έως το 2018, 100 ανά έτος.

Να σημειωθεί ότι, όπως υπολογίζεται, το 2005 εργάζονταν στην ΕΑΒ 1.900 άτομα και το 2016 έχουν μειωθεί στα 1.400. Περαιτέρω, δε, από αυτούς που έφυγαν το 56% ήταν εργαζόμενοι πιστοποιημένοι τεχνικοί.

Τέλος, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να σταματήσει το υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύει κονδύλια του υπουργείου Αμυνας προς την ΕΑΒ - για την αγορά ανταλλακτικών κ.λπ. - λόγω παλαιού προστίμου της εταιρείας, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στα δικαστήρια.

«ELDORADO GOLD»
Επανέναρξη εργασιών στις Σκουριές

Μετά την έγκριση της τεχνικής μελέτης της «Ελληνικός Χρυσός» από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η μητρική εταιρεία «Eldorado Gold» ανακοίνωσε την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της στο εργοτάξιο στις Σκουριές, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Π. Ράιτ, να δηλώνει «ευχαριστημένος» από την επικοινωνία που είχε με την ελληνική κυβέρνηση. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η εποικοδομητική εργασία συνέβαλε σ' άλλες πρόσφατες εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αδειών για τις κατασκευές στις Σκουριές και για τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα». Πρόσθεσε δε πως «τώρα υπάρχει μία πολύ βελτιωμένη κοινή αντίληψη μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου, όσον αφορά στα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχει η ελληνική κοινωνία και οικονομία από την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων στην Ελλάδα».

Είχε προηγηθεί η κατάθεση εκ μέρους της εταιρείας της τροποποιημένης τεχνικής μελέτης για τα έργα στις Σκουριές, που αφορούσε τη διευθέτηση χωροθέτησης δευτερευουσών μονάδων, ενώ γίνεται και ειδική αναφορά για λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της υγείας των εργαζομένων.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδρομή - προσκύνημα για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει 6ήμερη εκδρομή - προσκύνημα σε περιοχές της ηρωικής δράσης του ΔΣΕ στο Γράμμο και το Βίτσι (Φλώρινα - Πρέσπες - Καστοριά - Νεστόριο - Κόνιτσα - Δυτικό Γράμμο - Μαστοροχώρια - Γρεβενά), αλλά και σε περιοχές της Αλβανίας όπου, προσωρινά, νοσηλεύτηκαν, πέρασαν και φιλοξενήθηκαν μαχητές του ΔΣΕ (Ελμπασάν, Τίρανα, Δυρράχιο, Αυλώνας, Αγιοι Σαράντα).

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 1 έως 6 Ιούλη (5 διανυκτερεύσεις σε Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά και Τίρανα, Αγιους Σαράντα στην Αλβανία).

Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ, απόγονοι και επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, να δηλώσουν συμμετοχή στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως - τηλέφωνο: 210.82.22.952).

ΕΠ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ / ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση τιμής στις Κορυσχάδες

Η ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την επέτειο σύγκλησης του Συμβουλίου στις Κορυσχάδες (Μάης 1944), την Κυριακή 22/5.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για συμμετοχή στην εκδήλωση, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 21 - 22 Μάη, ενώ καλούνται τα κατά τόπους παραρτήματα να οργανώσουν τη μετακίνηση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων στην εκδήλωση.

Για πληροφορίες: Στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο 210.82.22.952.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ