Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σε Αυστρία και Σλοβακία για «αποκατάσταση διαύλων»

Για «σύμπλευση με την Αυστρία σε θέματα οικονομίας» και «διεθνή ζητήματα όπως το Ιρανικό» μιλούν πηγές του υπουργείου

Από συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Σλοβάκο ομόλογό του τον Απρίλη στην Αθήνα

Eurokinissi

Από συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Σλοβάκο ομόλογό του τον Απρίλη στην Αθήνα
Σε Βιέννη (σήμερα και αύριο) και Μπρατισλάβα (την Πέμπτη και την Παρασκευή) μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για επαφές με τους ομολόγους του, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης για «αποκατάσταση των διαύλων συνεννόησης και επικοινωνίας», μετά από μία «περίοδο δοκιμασίας» στις διμερείς σχέσεις, «τόσο εξαιτίας μονομερών ενεργειών όσο και άκομψων δημοσίων δηλώσεων πολιτικών των χωρών αυτών με αφορμή την προσφυγική κρίση», όπως διαμηνύουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ο Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει στην αυστριακή πρωτεύουσα λίγες μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα (22/5), σε μια προσπάθεια «θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων», σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές. Ως ενδεικτικό αυτής της βούλησης προβάλλεται το γεγονός ότι ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνοδεύουν τον υπουργό Εξωτερικών θα είναι και η πρέσβειρα Χρυσούλα Αλειφέρη, η οποία επιστρέφει πλέον στη Βιέννη μετά την ανάκλησή της στην Αθήνα για «διαβουλεύσεις» τον περασμένο Φλεβάρη, κατόπιν δηλώσεων και ενεργειών Αυστριακών παραγόντων γύρω από το Προσφυγικό, που κρίθηκαν αρνητικές για την Αθήνα.

Εξάλλου, στη Βιέννη, ο Ν. Κοτζιάς προγραμματίζεται να έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες και γεύμα εργασίας με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σ. Κουρτς, καθώς και επαφές με βουλευτές. Ο Ελληνας υπουργός θέλει να αναπτύξει τις θέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για σειρά θεμάτων, που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της, αλλά και για το Προσφυγικό. «Παρά τις διαφορετικές τους θέσεις στο ζήτημα του Προσφυγικού, η Ελλάδα και η Αυστρία συμπλέουν στα θέματα της οικονομίας (υπενθυμίζεται η θετική στάση της Αυστρίας για το θέμα της αξιολόγησης αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους), όσο και σε σημαντικά διεθνή ζητήματα, όπως το Ιρανικό», διαχέεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Σλοβακία, ο Ν. Κοτζιάς προγραμματίζεται να δει τον ομόλογό του, Κ. Λάιτσακ, ο οποίος, κατά την Αθήνα, «διακρίνεται για τη μετριοπάθειά του και την υπεύθυνη στάση του», ενώ έχει ήδη έρθει δύο φορές στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, «με θετικά αποτελέσματα για τις σχέσεις των δύο χωρών».

Κατά τους ίδιους κύκλους, «η επίσκεψη στην Μπρατισλάβα θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών - μελών της ΕΕ και για να μεταφέρει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τις ελληνικές θέσεις. Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης έχουν πέσει από την Μπρατισλάβα σε σημαντικό βαθμό οι τόνοι αλλά και η κριτική προς την Ελλάδα».

Στην Μπρατισλάβα ο Ν. Κοτζιάς θα γίνει, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων του σλοβακικού Κοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ