Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπολιτεύεται στην ίδια αντιλαϊκή βάση

Ξένη για τα λαϊκά συμφέροντα η διαμάχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στο γνωστό διαγκωνισμό τους με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, κινήθηκαν και χτες οι τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας τις αντιρρήσεις τους για το «μείγμα» αντιλαϊκών μέτρων που προκρίνει η κυβέρνηση, αντιπαραθέτοντας το δικό του, ως πιο συμφέρον κι αποδοτικό για τη δραστηριοποίηση του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real», υποστήριξε: «Ούτε θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ούτε θα αποδώσουν και θα δημιουργήσουν και ζημιά. Θα δημιουργήσουν φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και θα οδηγήσουν σε ύφεση. Εξαιτίας αυτών των μέτρων, το σενάριο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ματαιώνεται».

Πρόσθεσε: «Κάνουμε αφαίμαξη σε έναν ήδη πολύ αδύνατο οργανισμό. Ρεαλιστική ελπίδα με αυτήν την πολιτική δεν μπορεί να δει κανείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οικονομολόγος στον πλανήτη που προβλέπει ανάπτυξη με φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή».

Προβάλλοντας το «success story» της διακυβέρνησης της ΝΔ, που κι αυτό το πλήρωσε πολύ ακριβά ο λαός, ισχυρίστηκε: «Το 2014 είχε δημιουργηθεί αναστροφή πορείας. Είχε μειωθεί ο φόρος αλληλεγγύης, ο φόρος στα καύσιμα κ.ά. Με αυτούς τους φόρους (σ.σ: της τωρινής κυβέρνησης) η οικονομία δεν ανακάμπτει. Θα τους μειώσουμε», υποσχέθηκε με βασική έγνοια του κόμματός του νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο ώστε να προσελκυσθούν «επενδύσεις».

Μιλώντας ο ίδιος και στον ΑΝΤ1, έβαλε και την εξής πτυχή σχετικά με το πρόγραμμα της κυβέρνησης: «Υπάρχει τεράστια ευθύνη και των δανειστών. Οσοι δέχονται τέτοια προγράμματα έχουν την ίδια ευθύνη με όσους τα υποβάλλουν. Υποψιάζομαι ότι όποιος θέλει το grexit, αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ να τα κάνει αυτά για να μας πάει σε αδιέξοδο και να φύγουμε μόνοι μας. Το ότι υπάρχει κυβέρνηση που σκέφτηκε αυτά τα πράγματα και δανειστές που τα δέχτηκαν, είναι τρελά πράγματα (...) Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί κανείς δεν μπορεί να πληρώσει αυτά που προβλέπονται. Το σύστημα θα "στουκάρει" και θα πάμε σε αδιέξοδο».

Σε μια ανάλογη τοποθέτηση, η βουλευτής της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ, είχαν «φέρει το Ασφαλιστικό σ' ένα συμμαζεμένο σημείο»: «Είχαμε φτάσει σ' ένα σημείο, όπου το Ασφαλιστικό προσέγγιζε τη βιωσιμότητα. Και μ' αυτήν την καταστροφική πολιτική (σ.σ: της τωρινής κυβέρνησης) χρειάζονται 1,8 δισ. ευρώ μέτρα. Αυτήν τη χρονική στιγμή και με τον τρόπο που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, αυτή δεν εξασφαλίζεται».

Για το χρέος

Στο μεταξύ, πάνω στην αποπροσανατολιστική κοκορομαχία των εταίρων του δικομματισμού, με αφορμή το κρατικό χρέος, τη «βιωσιμότητα» και ποιος θα καταφέρει να το πάει στους εταίρους για αναδιάρθρωση, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε χτες: «Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την πορεία της χώρας».

Υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης είπε ότι «η αυξητική δυναμική του χρέους "φρέναρε" με τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012». «Επιπλέον, το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, συμφώνησε να εξετάσει, υπό προϋποθέσεις, επιπλέον παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του χρέους (απόφαση της 27ης Νοεμβρίου 2012). Τα Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 και της 20ής Φεβρουαρίου 2015 επιβεβαίωσαν τη δέσμευση σε αυτό το πλαίσιο».

Αναγνωρίζοντας ότι «είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων παραμετρικών μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους», ζήτησε από την κυβέρνηση «να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους και οι δανειστές να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους, στην κατεύθυνση: α) Επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος. β) Επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής. γ) Χαμηλότερων επιτοκίων. δ) Μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το πρώτο Μνημόνιο».

Εσωκομματικά

Τέλος, να καταγραφούν εκτιμήσεις, που αναπαράγονται σε μια σειρά επιτελεία, ότι η εμμονή του Κυρ. Μητσοτάκη να ζητά εκλογές, που η κυβέρνηση τουλάχιστον προσώρας αρνείται με τους βουλευτές της να ψηφίζουν μονομπλόκ όλα τα μέτρα που φέρνει στη Βουλή, δεν έχει τελικά κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα και στην πράξη δεν βοηθά σε κάτι την αξιωματική αντιπολίτευση.

Να καταγραφεί, επίσης, ότι συνεχίζουν να αναπαράγονται δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο περί ψυχρότητας στις σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ επιχειρείται να καταγραφεί ως «απόσταση» η απουσία της Ντόρας Μπακογιάννη από τη διαδικασία της ψηφοφορίας προχτές βράδυ στη Βουλή, αν και επισήμως αποδίδεται σε αδιαθεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ