Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αναζητώντας εναλλακτικές

Η είδηση έχει ως εξής: Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία και Σουηδία, με επιστολή τους στην Κομισιόν, ζητούν - σύμφωνα με τις διαρροές - να μπορούν να κάνουν πρόσθετους ελέγχους στα σύνορά τους για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα, επικαλούμενες «διαρκείς παραλείψεις» στα εξωτερικά σύνορα.

Θυμίζουμε ότι, όταν τον περασμένο Νοέμβρη, μετά το μακελειό στο Παρίσι, η Γαλλία έθεσε απευθείας θέμα πρόσθετων ελέγχων, πολλοί είχαν βιαστεί να το βαφτίσουν «κλείσιμο συνόρων». Στη Γαλλία έχει ανοίξει μια ολόκληρη συζήτηση σχετικά με την προστασία συνολικά των εθνικών συμφερόντων, στην οποία πρωταγωνιστούν εκπρόσωποι απ' όλο το αστικό φάσμα, θέτοντας προβληματισμούς για την πορεία της ΕΕ.

Η ουσία είναι ότι, με αφορμή και το Προσφυγικό, εκδηλώνονται μια σειρά αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, που έχουν ως αιτία την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις δυσκολίες εξόδου απ' αυτήν καθώς και τις μεταβολές στο συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μια σειρά θεμέλια της ΕΕ τίθενται σε αμφισβήτηση όχι από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, αλλά από την πλευρά των επιδιώξεων αστικών τάξεων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αναζητούνται νέες εναλλακτικές μορφές συνεργασίας του κεφαλαίου, με πρωταγωνιστές «ευρωσκεπτικιστές» και μη. Νέες συμμαχίες «ψήνονται» και νέα «μαχαίρια» βγαίνουν, με ζητούμενο πάντα τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ