ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Τσεκούρι» ξανά στους μισθούς του Δημοσίου

Ενεργοποιείται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ο νόμος 4354/2015

Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο
Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο
Εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες η ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου 4354, που ψήφισε το Δεκέμβρη του 2015 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο οποίος αφορά μεταξύ άλλων στο μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Το μισθολόγιο αυτό δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα προηγούμενα που συνέταξαν οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τα περισσότερα (22 από τα 39) και πιο σημαντικά από τα άρθρα.

Με το νέο μισθολόγιο δίνονται χαμηλότεροι μισθοί από τους προηγούμενους για τα ίδια χρόνια υπηρεσίας. Η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών επιβεβαιώνεται και από έγγραφο που είχε καταθέσει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γ. Χουλιαράκης, όπου φαίνεται καθαρά πως με το νέο μισθολόγιο η συγκυβέρνηση μειώνει τη μισθολογική δαπάνη κατά 28,8% συγκριτικά με το προηγούμενο μισθολόγιο.

Τα παρακάτω παραδείγματα, που αφορούν σε υπαλλήλους με 20 χρόνια υπηρεσίας, δείχνουν τις μειώσεις που φέρνει η εφαρμογή του νόμου:

  • Υπάλληλος πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με τον παλιό νόμο θα έπαιρνε 1.944 ευρώ και με το νέο 1.623 ευρώ.
  • Υπάλληλος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με τον παλιό νόμο θα έπαιρνε 1.847 ευρώ και με το νέο 1.532 ευρώ.
  • Υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τον παλιό νόμο θα έπαιρνε 1.299 ευρώ και με το νέο 1.218 ευρώ.
  • Υπάλληλος υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, με τον παλιό νόμο θα έπαιρνε 1.048 ευρώ και με το νέο 1.038 ευρώ.

Παρόμοιες μειώσεις, μεγαλύτερες ή μικρότερες, έχουν γίνει σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Επιπλέον, στο νέο μισθολόγιο περιέχονται τρεις ακόμα αντιδραστικές αλλαγές για τους δημοσίους υπάλληλους.

Με την πρώτη, για όσους υπαλλήλους ο νέος βασικός μισθός είναι μικρότερος από τον προηγούμενο βασικό μισθό, διατηρείται το επιπλέον ποσό ως προσωπική διαφορά. Οταν (και αν) η συγκυβέρνηση εξαγγείλει αυξήσεις, δεν θα τις δίνει πραγματικά, αλλά θα αφαιρεί ένα κομμάτι από την «προσωπική διαφορά» και θα το ενσωματώνει στο βασικό μισθό. Αυτό θα συμβαίνει μέχρι να μηδενιστεί - αν και όταν - η «προσωπική διαφορά». Ετσι, στην προπαγάνδα τους, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου θα λένε ότι κάνουν τάχα αυξήσεις, χωρίς στην πραγματικότητα να δίνουν έστω και ένα σεντ, αφού οι εργαζόμενοι στην πράξη θα βλέπουν το ύψος των αποδοχών τους να μένει στάσιμο!

Με τη δεύτερη, σταματά ξανά τη μισθολογική εξέλιξη για δύο χρόνια και με την τρίτη, που αφορά στους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ, αυξάνει κατά 50% τον εργάσιμο χρόνο που απαιτείται να διανύσουν προκειμένου να περάσουν στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο. Με βάση τον παλιό νόμο, τα μισθολογικά κλιμάκια άλλαζαν κάθε δύο έτη για όλους. Με το νέο νόμο αλλάζουν ανά τριετία.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την ανεργία των νέων

Το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανεργία κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την «Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση των νέων» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας ότι πραγματική επιδίωξη της ΕΕ είναι το πώς οι νέοι θα γίνουν «φτηνοί» εργαζόμενοι. Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω:

«Μοναδική ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους νέους δεν είναι η σταθερή, μόνιμη και με δικαιώματα εργασία τους (αυτό απάντησε γραπτά σε Ερώτηση του ΚΚΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά πώς, αξιοποιώντας τη θηριώδη ανεργίας τους, θα γίνουν πάμφτηνοι απασχολήσιμοι, με μισθούς πείνας, ελαστική εργασία, απλήρωτοι μαθητεία, χωρίς δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Βασική επιδίωξη η παραπέρα, μόνιμη συμπίεση του γενικού επιπέδου μισθών και δικαιωμάτων - θυσία στην καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία.

Χαρακτηριστικό το 3ο ελληνικό μνημόνιο κουαρτέτου - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με στήριξη όλων των υπόλοιπων κομμάτων, πλην ΚΚΕ, και το ήδη συμφωνημένο 4ο μνημόνιο στο χτεσινό Γιούρογκρουπ. Τις νέες βάρβαρες περικοπές στις συντάξεις βαρύτατα θα πληρώσουν και οι νέοι που αποκλείονται ουσιαστικά από το δικαίωμα της σύνταξης με άπιαστα όρια ηλικίας, καθώς μόνιμα περιπλανώνται ανάμεσα σε ανεργία και προσωρινή απασχόληση, ενώ καλούνται να πληρώσουν αβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές. Να μη γίνουν οι νέοι οι δούλοι του 21ου αιώνα. Με μαζική δράση, να δυναμώσουν τους αγώνες για ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων της».

Ερώτηση για τις καταστροφές καλλιεργειών στο Βόλο

Τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Εβρου από τις χαλαζοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος, αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητάει να ληφθούν μέτρα και να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές, που βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι απέναντι στα στοιχεία της φύσης. Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΟ Ορεστιάδας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 24 Απρίλη 2016, εξαιτίας της ισχυρής χαλαζόπτωσης που συνοδεύτηκε από έντονη βροχόπτωση και δυνατό αέρα, μέσα σε λίγα λεπτά, καταστράφηκαν μερικές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες σιτηρών, βαμβακιού, ηλίανθου, μηδικής, αμπέλια, δενδρώδη.

Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το πλήγμα στην παραγωγή και το εισόδημά τους είναι τεράστιο. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική και οι αγρότες ετοιμάζονται για επανασπορά. Το αποτέλεσμα είναι το κόστος της σποράς να διπλασιάζεται και να υπάρχει οψίμιση των καλλιεργειών. Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι καλλιεργητές της μηδικής, για τους οποίους ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές πριν από την 15η Μάη.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην περιοχή, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού. Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με δεδομένο ότι το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται, εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.

Ψίχουλα στα συνταξιουχικά σωματεία

Ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση στα σωματεία των συνταξιούχων, με τον αντιασφαλιστικό νόμο που ψήφισε την Κυριακή. Αρχικά, στο άρθρο 102 του νόμου υπήρχε η πρόβλεψη για μηνιαία εισφορά 0,50 ευρώ από τις «καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις» υπέρ των «συλλογικών οργάνων συνταξιούχων». Στη συνέχεια, ο υπουργός μίλησε για εισφορά μόνο πέντε λεπτών και τελικά στο νόμο ψήφισε εισφορά 0,20 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων (ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ), πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, είχαν καταθέσει υπόμνημα και ζητούσαν η εισφορά να γίνει 0,25 ευρώ σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Απέσπασαν μάλιστα και την υπόσχεση του υπουργού Εργασίας ότι όποιο ποσό θεσπιστεί, θα είναι επί του συνόλου των καταβαλλόμενων συντάξεων, πράγμα που δεν έγινε.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για λεφτά που επιστρέφουν στους ίδιους τους συνταξιούχους και συμβάλλουν στον αγώνα τους, μέσα από τις δραστηριότητες των σωματείων τους. Η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται πως διαθέτει σχέδιο αποδυνάμωσης των συνταξιουχικών σωματείων, μέσω και του οικονομικού στραγγαλισμού τους, κυρίως εκείνων που χαλάνε τη μόστρα της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης «ΗΛΙΟΣ» (Ιούλης 2015), ο αριθμός των συνταξιούχων ήταν 2.663.345, αλλά καταβλήθηκαν συνολικά 4.564.104 συντάξεις, εκ των οποίων οι 2.194.505 κύριες και οι 1.649.599 επικουρικές. Δηλαδή, ακόμα και με 0,20 ευρώ εισφορά, τα συνταξιουχικά σωματεία θα μπορούσαν να πάρουν 4.564.104 x 0,20 ευρώ = 912.820,8 ευρώ, αν το μέτρο εφαρμοζόταν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά τελικά θα πάρουν μόνο 2.194.505 x 0,20 ευρώ = 438.901 ευρώ.

Εκδηλώσεις Συνδικάτων
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτική απεργία των οικοδόμων το 1967, πραγματοποιούν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Τετάρτη 25 Μάη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΚΥΒΕ στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 1). «12 Απρίλη 1967 πολιτική απεργία των οικοδόμων, διδάγματα και πηγή έμπνευσης για τους ταξικούς αγώνες μας», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης. Οσο για το στόχο της, στην κοινή τους ανακοίνωση Ομοσπονδία και Συνδικάτο τονίζουν πως «η άντληση συμπερασμάτων από τους μεγάλους αγώνες των οικοδόμων στην ιστορική διαδρομή της ταξικής πάλης, σφυρηλατεί τον προσανατολισμό της πάλης και τα καθήκοντα των εργαζομένων στις σημερινές συνθήκες». Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εργατικά τραγούδια.
  • Γλέντι για τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου οργανώνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων την Κυριακή 29 Μάη, στη 1 μ.μ., στα «Ξύλινα» στην Καισαριανή (επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως). Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να διασκεδάσουν με φαγητό, κρασί και μουσικό πρόγραμμα από λαϊκή κομπανία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ