ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Μεθοδεύει επέκταση και αύξηση του χαρατσιού των διοδίων

Την πλήρη κατάργηση των διοδίων απαίτησε το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας παράλληλα τον κίνδυνο εγκατάστασης ενός «μεγάλου αδερφού»

Με «τυρί» τα «αναλογικά διόδια», τίθενται υπό αυστηρό έλεγχο όλα τα οχήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξεφεύγει τίποτα από το δόκανο των διοδίων, χαράτσι που, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση μεθοδεύει από πάνω και την επέκτασή του! Η τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, που ψηφίστηκε χτες από τους βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης και καθιερώνει ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πληρωμής του χαρατσιού, δεν χωράει αμφιβολίες για το πού το πάνε...

Πλήρης συστηματοποίηση του απαράδεκτου χαρατσώματος...

Προβλέπεται η σύσταση Υπηρεσίας Οδικών Τελών που θα ανήκει στο υπουργείο Μεταφορών. Στην Υπηρεσία αυτή θα «υπάγεται το σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας» και θα έχει αντικείμενό της «την ανάπτυξη και λειτουργία Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικών Υποδομών, παρακολούθησης και χρέωσης τελών διοδίων οχημάτων». Χαρακτηρίζεται «καινοτόμος εφαρμογή εποπτείας του αντικειμένου για ολόκληρη τη χώρα», καθώς η Υπηρεσία, με πρόσχημα την εφαρμογή των «αναλογικών διοδίων», θα είναι υπεύθυνη για «την ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και επεξεργασίας κυκλοφοριακών φόρτων», καταγράφοντας δηλαδή ό,τι κινείται στους αυτοκινητόδρομους.

Η Υπηρεσία θα διαχειρίζεται το «κέντρο παρακολούθησης διοδίων» που θα συσταθεί, θα θέσει τις προδιαγραφές «υποχρεωτικής εφαρμογής για ενιαία ηλεκτρονικά, αναλογικά διόδια, σε όλο το οδικό δίκτυο», ενώ «θα αναπτύξει τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Παροχών Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τηλεδιοδίων (ΕΥΤ)», που ήδη έχει συσταθεί στο υπουργείο αλλά είναι ανενεργό.

Οι σταθμοί διοδίων με τη σημερινή τους μορφή σταδιακά θα καταργηθούν. Η εν λόγω Υπηρεσία θα γνωμοδοτεί στον υπουργό «για τα σημεία ανέγερσης και λειτουργίας σταθμών στο οδικό δίκτυο και σε εισόδους της χώρας». Ο υπουργός θα είναι ο αποκλειστικός αρμόδιος για «το ύψος των τελών ανά κατηγορία οχήματος και ανά διανυόμενο χιλιόμετρο ή χρονική περίοδο χρήσης».

Προβλέπεται ακόμα η εφαρμογή «προπληρωμένης κάρτας διόδου για τη χρήση του συνόλου του εθνικού οδικού δικτύου ή τμήματός του». Θα τοποθετείται στο αυτοκίνητο είτε ως αυτοκόλλητο ή κάτι άλλο και θα ελέγχεται κάθε κίνηση του οχήματος.

Ακόμα, ορίζεται η απαγόρευση διέλευσης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο των φορτηγών, βαρέων οχημάτων κ.ά.

Η τροπολογία κατατέθηκε κατά την προσφιλή πλέον τακτική της κυβέρνησης σε άσχετο νομοσχέδιο, για την ακρίβεια σε διακρατική συμφωνία και ήταν... ως συνήθως, εκπρόθεσμη. Η δικαιολογία του αρμόδιου υπουργού, Χρ. Σπίρτζη, ήταν πως πρόκειται για «κατεπείγουσα ρύθμιση καθώς χάνονται έσοδα»...

ΝΔ και Ενωση Κεντρώων καταψήφισαν το νομοσχέδιο, λόγω των προσλήψεων που θα είναι «δικά μας παιδιά» (σ.σ. της κυβέρνησης), όπως εκτίμησαν, στη νέα Υπηρεσία. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν «παρών», ενώ η ΧΑ δήλωσε ...«απούσα».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τη διαδικασία, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, την οποία καταψήφισε, και απαίτησε την πλήρη κατάργηση του χαρατσιού των διοδίων.

Επισήμανε ακόμα ότι με το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων «φοβούμαστε ότι θα υπάρξει μια αύξηση των διοδίων το επόμενο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σοβαρή και, δεύτερον, ότι μέσα απ' αυτό το σύστημα θα παρακολουθούνται το σύνολο των οχημάτων και των διαδρομών τους. Αρα, υπάρχει ο κίνδυνος εγκατάστασης ενός "μεγάλου αδερφού"».

«Κόκκινα» δάνεια: Νέα μηνιαία παράταση... πριν από το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου

Στο μεταξύ, χτες, στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία για την... καθιερωμένη πλέον μηνιαία παράταση - συγκεκριμένα έως τις 15/6 - του καθεστώτος αναστολής πώλησης των «κόκκινων» δανείων πρώτης κατοικίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών. ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Οπως επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος,«εμείς την επαναλαμβανόμενη τροπολογία του κ. Σταθάκη δεν την είχαμε ψηφίσει ούτε τις προηγούμενες φορές, ακριβώς γιατί εδράζεται σε ένα νόμο απόρροια του 3ου μνημονίου, όπου ουσιαστικά μιλάμε για απελευθέρωση της πώλησης, αλλά και της αξιοποίησης από διάφορες εταιρείες των "κόκκινων", των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενδεχόμενα και των εξυπηρετούμενων δανείων, όπως υπάρχει και στην τελευταία απόφαση του Γιούρογκρουπ. Αυτή η διαδικασία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τον πλειστηριασμό και της πρώτης κατοικίας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανακοινώθηκε η απόφαση για την αγωγή χρυσαυγιτών βουλευτών εναντίον του Σ. Ζαριανόπουλου

Εν μέρει δεκτή έκανε την αγωγή των χρυσαυγιτών το δικαστήριο, δίνοντας πάτημα για... πανηγυρισμούς στη ναζιστική οργάνωση

Ανακοινώθηκε χτες η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο εκδίκασε την αγωγή για εξύβριση που κατέθεσαν τρεις χρυσαυγίτες βουλευτές σε βάρος του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ζητώντας αποζημίωση 25.000 ευρώ ο καθένας για «ηθική βλάβη».

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο από την εκδίκαση της υπόθεσης (15/5/2015), το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ' αριθμόν 3032/2016 απόφασή του, έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή που κατέθεσαν οι βουλευτές της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Α. Ματθαιόπουλος, Α. Γρέγος και Π. Ζησιμόπουλος και τους αναγνώρισε αποζημίωση 1.500 ευρώ στον καθένα.

Το δικαστήριο δεν κήρυξε προσωρινά εκτελεστή την απόφαση, διότι, όπως αναφέρει, «δεν αποδείχθηκε ότι συντρέχουν εξαιρετικοί προς τούτο λόγοι». Αλλωστε, η απόφαση είναι εφέσιμη και η υπόθεση θα έχει συνέχεια.

Η υπόθεση αφορούσε τη μήνυση και αγωγή για οικονομική αποζημίωση που είχαν καταθέσει οι τρεις βουλευτές της φασιστικής οργάνωσης, επειδή στις 24/10/2012 ο Σ. Ζαριανόπουλος, ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ενόψει της παρέλασης της 28ης Οκτώβρη και της απαίτησης των χρυσαυγιτών να συμμετέχουν στον εορτασμό, δήλωσε ότι οι ναζιστές της εγκληματικής ΧΑ είναι καθάρματα, βρωμίζουν τον τόπο και δεν έχουν καμιά θέση σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με την αγωγή που κατέθεσαν, ζητούσαν αρχικά αποζημίωση 150.000 ευρώ ο καθένας (τόσο αποτίμησαν τη «ύβρη» και το... «φόβο»). Στην πρώτη συζήτηση της αγωγής που έγινε στις 18/10/2013 μείωσαν τις απαιτήσεις τους στις 25.000 ευρώ ο καθένας.

Λίγους μήνες μετά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, λόγω αναρμοδιότητας, παρέπεμψε την υπόθεση σε άλλο δικαστήριο. Ετσι, η αγωγή εκδικάστηκε και πάλι στις 15/5/2015.

Αποκαλυπτικά τα πανηγύρια της ναζιστικής οργάνωσης...

Στην απόφασή του, που ανακοινώθηκε χτες, το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε ότι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο Σ. Ζαριανόπουλος ήταν πολιτική τοποθέτηση που αφορά συνολικά την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και όχι τους συγκεκριμένους βουλευτές προσωπικά.

Ετσι θεώρησε ότι «τελέστηκε η άδικη πράξη της εξύβρισης», καθώς, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης: «Στην προκείμενη περίπτωση αποτελεί συλλογικό εξυβριστικό χαρακτηρισμό για όλα τα άτομα της σχετικής ολότητας, δηλαδή για όλους τους βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής ο χαρακτηρισμός "καθάρματα" που "βρώμιζαν και βρωμίζουν τη χώρα", μεταξύ των οποίων και οι εν προκειμένω ενάγοντες».

Δηλαδή, υιοθέτησε την άποψη των χρυσαυγιτών ότι πρόκειται για εξύβριση να αποκαλείς με αυτόν τον τρόπο τους βουλευτές και τα στελέχη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, τη στιγμή που πρόκειται για οργάνωση η οποία ευθύνεται για δολοφονικές επιθέσεις, προπηλακισμούς, τραμπούκικες και υβριστικές συμπεριφορές σε βάρος κομμουνιστών, συνδικαλιστών, προσφύγων και μεταναστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χρυσή Αυγή έτρεξε να πανηγυρίσει, μιλώντας για «απόφαση σταθμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης κατά των υβριστών της Χρυσής Αυγής», προσθέτοντας ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη βάζει φραγμό στους συστηματικούς, εμπαθείς και καθ' έξιν συκοφάντες και υβριστές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου». Κατά τ' άλλα, το παίζουν θύματα και κυνηγημένοι!

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη

Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει την Κυριακή 15/5, στις 11 π.μ., στο Στέκι Πολιτισμού Χαϊδαρίου (πρώην ΝΕΛΕ, Κολοκοτρώνη 36, πλησίον ΜΕΤΡΟ «Αγ. Μαρίνα»), εκδήλωση τιμής για τον αλύγιστο της ταξικής πάλης, κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση απ' το προσωπικό αρχείο του.

Στις 9 π.μ. θα γίνει επίσκεψη - κατάθεση στεφάνου στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου θα μιλήσει και ο δήμαρχος της πόλης, Μιχάλης Σελέκος. Στις 11 π.μ. θα γίνει η κεντρική ομιλία από την Χρύσα Κακουλίδου, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν παρουσίαση του χρονικού της περιόδου, απαγγελία ποιημάτων, μουσικό αφιέρωμα.

ΚΟ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Εκδήλωση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης διοργανώνουν οι ΚΟ Σερβίων και Βελβεντού Κοζάνης του ΚΚΕ την Κυριακή 15/5, στις 11 π.μ., στο φυτώριο Σερβίων.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Βήττας, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα αποκαλυφθεί τιμητική πλάκα για τους ήρωες κομμουνιστές στην περιοχή, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους αγωνιζόμενοι ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση.

Στην «Καλύβα του Στεφανή»

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης για το ξεκίνημα του αντάρτικου το Μάη του 1942 από την Καλύβα Στεφανή, την Κυριακή 15/5, στις 10.30 π.μ., στην «Καλύβα Στεφανή». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πολιτική ομιλία από τον Τάσο Χρονά, στέλεχος του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Σπερχειάδας, στις 11.30 π.μ.

Λεωφορείο για την εκδήλωση αναχωρεί από τη Λαμία, στις 9 π.μ., από την Πλ. Πάρκου.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ
Παραχώρησε χώρο στη Χρυσή Αυγή για εκδήλωση

Καταγγελία από τους κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους

Στην απαράδεκτη και προκλητική απόφαση να παραχωρήσει το χώρο του πάρκου της Χωροφυλακής στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής για την πραγματοποίηση εκδήλωσης μίσους, προχώρησε η διοίκηση του Γ. Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων.

Την απόφαση του δημάρχου καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός και Στέλιος Λάμπρου. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο της Αθήνας, καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή του κ. Καμίνη, που παραχώρησε στη ναζιστική - εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που διώκεται ποινικά, το χώρο του πάρκου Χωροφυλακής για εκδήλωση, νομιμοποιώντας έτσι την εγκληματική της δραστηριότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ