ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Απόφαση για μερική άρση του εμπάργκο όπλων...

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βιέννη
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βιέννη
ΒΙΕΝΝΗ.--

Ετοιμες να παράσχουν στρατιωτική εκπαίδευση και όπλα στην κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σαράτζ, αίροντας, εν μέρει, το διεθνές εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης εμφανίστηκαν χτες οι πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΕΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και περίπου 15 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο της Βιέννης για τη Λιβύη με συμπροεδρεύοντες τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και διπλωμάτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο σημειώνουν πως είναι «έτοιμοι να ανταποκριθούν στο αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης για εκπαίδευση και εξοπλισμό των κυβερνητικών δυνάμεων».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της βιεννέζικης Συνόδου για τη Λιβύη σημείωσε το «χάος που επικρατεί» στη χώρα, εκφράζοντας ως εκ τούτου επιφυλάξεις για το εάν τελικώς η χώρα αυτή μπορεί να τεθεί σε τροχιά ανασυγκρότησης της ενότητας και της σταθερότητάς της, ούσα σήμερα, ένα από τα περιφερειακά κέντρα «τρομοκρατίας, λαθραίας διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, και εγκληματικής αστάθειας». Πριν από τη Σύνοδο, συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγιέζ Σαράτζ είχε στη Βιέννη και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο ίδιος ο Σαράτζ, πριν από τη Σύνοδο, σε άρθρο του στη λονδρέζικη εφημερίδα «Telegraph» σημείωνε ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί ξένη χερσαία επέμβαση αλλά «βοήθεια σε εκπαίδευση και εξοπλισμό», τονίζοντας ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Λιβύης σήμερα δεν είναι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά «ο εθνικός διχασμός που έχει ενισχύσει όλους όσοι θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας». Οι τάχα αρνητικές δηλώσεις του Σαράτζ απέναντι στο ενδεχόμενο ξένης επέμβασης είναι τουλάχιστον υποκριτικές, όταν είναι γνωστό πως εδώ και αρκετούς μήνες, χιλιάδες κομάντος ειδικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων, από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία πραγματοποιούν μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο λιβυκό έδαφος με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και απώτερο στόχο την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων των χωρών τους. Ιδιαίτερα δε όταν ο διορισμένος (από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ) πρωθυπουργός είναι ενήμερος για σημαντικό μέρος των επόμενων σχεδίων επέμβασης από τα επιτελεία ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ...


ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδια έντασης των επιθέσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τα επιχειρησιακά σχέδια κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεών τους σε Συρία και Ιράκ με πρόσχημα το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») εξετάζουν, σήμερα, στη Βιέννη υπουργοί Εξωτερικών και διπλωμάτες της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας», ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν τις επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών και στις δύο χώρες.

Χτες, μάλιστα, βομβαρδιστικά από την Τουρκία και τις ΗΠΑ αναφέρθηκε πως βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών (που οι ίδιες δημιούργησαν προ ετών) στη βόρεια Συρία προκαλώντας το θάνατο «27 τζιχαντιστών».

Παράλληλα, ο Αμερικανός στρατηγός Μπρετ Μακ Γκερκ, που είναι εκπρόσωπος του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο «διεθνή συνασπισμό» κατά των τζιχαντιστών, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαγδάτη την Κυριακή υποστήριξε ότι παρουσιάζει «πρόοδο» η εκστρατεία για «να απομονωθεί και να περιοριστεί» το «ΙΚ» στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ.

Το ίδιο διάστημα, πάντως, οι ΗΠΑ φαίνεται πως προετοιμάζουν ανάλογες επιθέσεις και στη Ράκα, όπου βρίσκεται η έδρα του «ΙΚ» στη Συρία. Οι τζιχαντιστές μάλιστα φέρεται πως το Σαββατοκύριακο έθεσαν τη Ράκα σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» εντείνοντας τις προετοιμασίες για την απώθηση τυχόν εναντίον τους επιχείρησης...

Εκμετάλλευση προσφυγόπουλων

Στο μεταξύ, η εκμετάλλευση των προσφυγόπουλων της Συρίας και άλλων χωρών σε εργασιακά κάτεργα του εξωτερικού εντείνεται.

Διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν χτες πληροφορίες για την εκμετάλλευση προσφυγόπουλων στην Τουρκία σε εργοστάσια παραγωγής επώνυμων ρούχων για ένα κομμάτι ψωμί, σημειώνοντας ότι πολλά παιδάκια και έφηβοι δουλεύουν σκληρά καθημερινά για 10 ή 12 ώρες, χωρίς ούτε μία μέρα ανάπαυση, έναντι περίπου 600 ή 800 λιρών Τουρκίας.

«Απάντηση» έσπευσε να δώσει χτες και η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», που δημοσίευσε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για το ωρομίσθιο πείνας μόλις 1,10 ευρώ που παίρνουν στη Γερμανία προσφυγόπουλα από τη Συρία, το Ιράκ και μετανάστες από το Αφγανιστάν και τη Μολδαβία που δουλεύουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Την Κυριακή το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ, εξελίξεις αναμένονται και στο ΜΗΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διεργασίες συνεχίζονται στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, αποτυπώνοντας και έτσι την προσπάθεια του ντόπιου κεφαλαίου να διασφαλίσει ισορροπίες ευνοϊκές για τις προτεραιότητές του, εντός και εκτός συνόρων. Την Κυριακή 22 Μάη αναμένεται να γίνει το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ για την εκλογή νέου ηγέτη, ο οποίος θα αναλάβει και καθήκοντα πρωθυπουργού της χώρας, μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο μεταξύ, στο εθνικιστικό ΜΗΡ φαίνεται ότι μεγαλώνουν οι αντιθέσεις μεταξύ της σημερινής ηγεσίας και μερίδας στελεχών του που ζητούσαν έκτακτο συνέδριο. Οι τελευταίοι προσπάθησαν το Σαββατοκύριακο να προχωρήσουν σε συνάντηση που εμφάνισαν ως έκτακτο συνέδριο, χωρίς τελικά να το καταφέρουν μετά και από παρέμβαση της αστυνομίας (που απέκλεισε την είσοδο στο χώρο του συνεδρίου, θέτοντας σε ετοιμότητα ακόμα και εκτοξευτήρες νερού). Την περασμένη Παρασκευή, εκδόθηκαν δύο δικαστικές αποφάσεις, αντικρουόμενες μεταξύ τους, ως προς τη νομιμότητα της πρωτοβουλίας των διαφωνούντων να συγκαλέσουν έκτακτο συνέδριο (μετά από συγκέντρωση υπογραφών). Στην αστική αρθρογραφία υπάρχουν ήδη αρκετοί που συνδέουν το μπλοκάρισμα της αλλαγής ηγεσίας στο ΜΗΡ με όσους θέλουν να μην ανακάμψουν τα ποσοστά του (στις εκλογές του Νοέμβρη έχασε τους μισούς βουλευτές που πήρε τον Ιούνη), κάτι που σήμερα φαίνεται να βολεύει το ΑΚΡ. Αρκετός λόγος γίνεται πάντως για τις «ικανότητες» που έχει η πρώην υπουργός Εσωτερικών (επί κυβέρνησης του ισλαμιστή Νετσμεντίν Ερμπακάν) Μεράλ Αξενέρ, ως «πολλά υποσχόμενη και χαρισματική φιγούρα», προερχόμενη από την κεντροδεξιά, που θα μπορούσε να μετακινήσει το κόμμα περισσότερο προς το κέντρο και να αυξήσει τις ψήφους του, με δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ότι υπό τη δική της ηγεσία το ΜΗΡ θα μπορούσε να συγκεντρώσει μέχρι και 20%.

Στο μεταξύ, τη δική της σημασία έχει η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Ουκρανία με στόχο τη συνεργασία για την κατασκευή επιβατηγών και εμπορικών αεροπλάνων. Τη συμφωνία υπέγραψαν, την περασμένη βδομάδα στο Κίεβο, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, και ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Γκενάντι Ζούμπκο. Αυτή αφορά στη συνεργασία στους τομείς της αεροναυπηγικής αλλά και της εξερεύνησης του Διαστήματος, ενώ οι δυο πλευρές συζήτησαν την περαιτέρω συνεργασία και στους χώρους της Βιομηχανίας, της Ενέργειας, των Μεταφορών, του Τουρισμού. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε να προχωρήσει και η εκπαίδευση εργαζομένων που θα δουλεύουν σε εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Η σύσφιξη της συνεργασίας Τουρκίας - Ουκρανίας καταγράφεται και στο φόντο της επιδείνωσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, μετά την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» τον περασμένο Νοέμβρη. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Σαμίλ Ταγιάρ που, μετά την προχτεσινή ήττα της τουρκικής Φενερμπαχτσέ από τη ρωσική ΤΣΣΚΑ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, ανάρτησε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι «κάνει κάποιον να θέλει να καταρρίψει κι άλλο ρωσικό αεροσκάφος». Αργότερα, ο Ταγιάρ προσπάθησε να ανασκευάσει μιλώντας για «αστείο». Ωστόσο, η ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα είχε ήδη αντιδράσει, ενώ και στη Μόσχα ο Α' αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας της Ανω Βουλής, Φραντς Κλίντσεβιτς, είπε πως η Ρωσία «δε θα μείνει σιωπηλή σε ένα τέτοιο είδος λόγου».


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινοπαλαιστινιακές διαφωνίες για τη Σύνοδο του Παρισιού

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Θετικός απέναντι στην επικείμενη γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία και τη Σύνοδο της 30ής Μάη στο Παρίσι για το Παλαιστινιακό εμφανίστηκε χτες το απόγευμα στη Ραμάλα, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα, ένα 24ωρο μετά τις συναντήσεις που είχε σε Ραμάλα και Τελ Αβίβ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό.

Ο Χαμντάλα πρότεινε να συνδεθεί η γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία (την οποία αντιμετωπίζει ψυχρά η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου) με ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη που καταπάτησαν με τον πόλεμο του 1967. Απέρριψε την πρόταση Νετανιάχου για «άμεσες» ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, σημειώνοντας πως τέτοιες έγιναν πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα. Σημείωσε πως η παλαιστινιακή πλευρά βλέπει θετικά τη γαλλική πρωτοβουλία, θέτοντας ως πρότυπο διαπραγμάτευσης τη διεθνή σύνοδο της Βιέννης που οδήγησε πέρσι τον Ιούνη σε συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Νετανιάχου την Κυριακή, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών ενέμεινε στην άποψή του για διμερείς ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις «χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων», ισχυριζόμενος πως «οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια απομακρύνει την ειρήνη και δίνει στους Παλαιστίνιους την αφορμή να αποφύγουν τη ρίζα της σύρραξης, που είναι η αναγνώριση του εθνικού κράτους του Εβραϊκού Λαού, δηλαδή του Κράτους του Ισραήλ»! Αμφισβήτησε την αμεροληψία των Γάλλων, χρησιμοποιώντας ως αφορμή τη στάση της Γαλλίας στην απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Απρίλη η ΟΥΝΕΣΚΟ, σύμφωνα με την οποία, το λεγόμενο «Ορος του Ναού» και οι ιεροί τόποι σε Χεβρώνα και Βηθλεέμ αποτελούν «αναπόσπαστο τμήμα της Παλαιστίνης».

Παρ' όλα αυτά, οι Γάλλοι εμμένουν στα σχέδια για την πραγματοποίηση πολυμερούς διεθνούς συνδιάσκεψης στις 30 Μάη στο Παρίσι, προγραμματίζοντας μία δεύτερη, με τη συμμετοχή Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων, το φθινόπωρο, εφόσον, βεβαίως καταφέρουν να πετύχουν και τον ανάλογο ενδοϊμπεριαλιστικό συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ άλλων και με τις ΗΠΑ, που θεωρούν τη Μέση Ανατολή «δική τους» υπόθεση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ