ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
«Χρυσός» ο Βαζαίος στα 200 μ. μεικτής ατομικής

Ο Ανδρέας Βαζαίος στη χτεσινή του κούρσα που του έδωσε το χρυσό

Associated Press

Ο Ανδρέας Βαζαίος στη χτεσινή του κούρσα που του έδωσε το χρυσό
Τη μεγαλύτερη διάκριση μέχρι τώρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, που διεξάγεται στο Λονδίνο, πέτυχε χτες ο Ανδρέας Βαζαίος με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 200 μ. μεικτής ατομικής. Ο Ελληνας κολυμβητής, που ανέβασε στροφές μετά το πρώτο 100άρι και κάνοντας ένα σπουδαίο τελευταίο 50άρι (ελεύθερο), κατάφερε να πάρει την πρωτιά με χρόνο 1.58.18. σπάζοντας για δεύτερη φορά το πανελλήνιο ρεκόρ. Ο Βαζαίος είχε προκριθεί με τον καλύτερο χρόνο από τα ημιτελικά με 1.58.47, που επίσης αποτέλεσε πανελλήνιο ρεκόρ.

Αυτό είναι το τρίτο χρυσό μετάλλιο (μετά τα δύο του Αρη Γρηγοριάδη το 2008 και το 2012) για την Ελλάδα στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων καθώς και το δεύτερο στη φετινή διοργάνωση μετά το χάλκινο του Απόστολου Χρήστου στα 100 μ. ύπτιο.

Εκτός της επιτυχίας του Βαζαίου, οι αξιόλογες παρουσίες από τους/τις κολυμβητές/τριες της ελληνικής αποστολής συνεχίστηκαν με τη χτεσινή μέρα να περιλαμβάνει δύο προκρίσεις σε τελικούς.

Στα 200 μ. πεταλούδα ο Στέφανος Δημητριάδης κατάφερε να προκριθεί σε δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό τελικό (μετά τον αντίστοιχο στη διοργάνωση του 2014) σημειώνοντας τον 7ο καλύτερο χρόνο στα ημιτελικά με 1.57.44 που βελτιώνει την καλύτερη επίδοσή του φέτος (1.57.99). Στο ίδιο αγώνισμα ο Γιάννης Δρυμωνάκος με 1.58.79 έμεινε στη 13η θέση των ημιτελικών.

Στα 200 μ. πρόσθιο ο Παναγιώτης Σαμιλίδης κάνοντας εξαιρετική κούρσα, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε στην 1η διαδρομή, προκρίθηκε στο σημερινό τελικό του αγωνίσματος ως 1ος από τη σειρά του με χρόνο 2.11.22. Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο βελτίωσε τη φετινή του επίδοση (2.11.58). Αντίθετα, δεν τα κατάφερε ο Δημήτρης Κουλούρης, ο οποίος ήταν και αυτός σε κακή διαδρομή (8η) ολοκληρώνοντας τον αγώνα σε 2.12.09.

Στα 50 μ. ύπτιο ο Απόστολος Χρήστου κατάφερε να φθάσει μέχρι τα ημιτελικά του αγωνίσματος, ωστόσο δεν προκρίθηκε στον τελικό καθώς ήταν 5ος στη σειρά του με χρόνο 25.28.

BASKET LEAGUE
Πρώτο ... ραντεβού τίτλου στο ΣΕΦ

Η πρώτη πράξη της σειράς των τελικών στην Basket League που θα κρίνει τον πρωταθλητή της σεζόν διεξάγεται σήμερα στο ΣΕΦ (19.30, ΟΤΕ Sports 4), όπου ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τον Παναθηναϊκό στην πρώτη κόντρα τους με φόντο τον τίτλο. Σημειώνεται πως ο πρωταθλητής κρίνεται στις 3 νίκες ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί 5ο παιχνίδι το πλεονέκτημα ανήκει στον Ολυμπιακό, που τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο.

Με την πορεία των δύο αντιπάλων στις υποχρεώσεις της Ευρωλίγκας φέτος να έχει κυμανθεί σε μέτρια (για τα δεδομένα τους) επίπεδα, με τον Ολυμπιακό να σταματάει στο ΤΟΠ-16 και τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά, δημιουργούνται έξτρα κίνητρα για κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σημειώνεται πως αυτή είναι η 11η συνεχόμενη φορά που η διεκδίκηση του τίτλου αποτελεί υπόθεση των δύο «αιωνίων» και η 16η συνολικά στις 24 σεζόν του επαγγελματικού πρωταθλήματος.

Με τον ψυχολογικό αέρα που του δίνει η κατάκτηση της πρωτιάς στην κανονική περίοδο αλλά και το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς, ο Ολυμπιακός στοχεύει σήμερα να υπερασπιστεί την έδρα του και να κάνει το πρώτο βήμα για τον τίτλο. Εχοντας καθαρίσει νωρίς νωρίς τον ημιτελικό με την ΑΕΚ (3-0 στις νίκες), οι «ερυθρόλευκοι», σύμφωνα και με τις δηλώσεις του τεχνικού τους, Γιάννη Σφαιρόπουλου, είχαν τη... χρονική πολυτέλεια σε σχέση με τους αντιπάλους τους (πήγαν σε 5ο παιχνίδι με τον Αρη) να δουλέψουν τις όποιες αδυναμίες. Οσον αφορά τα της αποστολής, αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Ντι Τζέι Στρόμπερι, ο οποίος στην προχτεσινή προπόνηση διαπιστώθηκε ότι υπέστη τενοντίτιδα στον αριστερό αχίλλειο.

Στην αντίπερα όχθη, στον Παναθηναϊκό, μπορεί να κρατούν χαμηλούς τόνους, ωστόσο ο στόχος παραμένει το μπρέικ της έδρας του Ολυμπιακού και μάλιστα με το «καλημέρα» προκειμένου να διευκολύνουν την αποστολή τους και να έχουν την τύχη στα χέρια τους. Αν και στην επίσημη συνέντευξη Τύπου των δύο προπονητών του τελικού ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν έκρυψε το γεγονός ότι στην ομάδα υπάρχουν αδυναμίες που προβληματίζουν, εντούτοις δήλωσε αισιόδοξος πως την κρίσιμη ώρα θα δείξει το καλό της πρόσωπο. Για τον Ελληνα τεχνικό ο... πονοκέφαλος εστιάζεται στις απουσίες των Γιάνκοβιτς - Παπαγιάννη που περιορίζουν τις λύσεις στις θέσεις «3«, «5» αλλά και στο αμφίβολο της συμμετοχής του Δημήτρη Διαμαντίδη, που δεν έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων.

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ: Το πρώτο βήμα για ΑΕΚ

Αφού έπαθε ουκ ολίγες φορές στο τέλος έμαθε η ΑΕΚ και χτες στο «Νίκος Γκάλης» ήταν αυτή που ανέτρεψε εις βάρος της διαφορά 16 π., πήρε τη νίκη επί του Αρη με 77-67 και έκανε το 1-0 στις νίκες για τη σειρά του μικρού τελικού. Ετσι, η Ενωση μετά το σπάσιμο της έδρας των αντιπάλων της έχει την τύχη στα χέρια της αφού αρκεί να εκμεταλλευτεί την έδρα της στα παιχνίδια του ΟΑΚΑ προκειμένου να κατακτήσει την 3η θέση. Αν και χωρίς τον Μαυροκεφαλίδη (τραυματίας), η ΑΕΚ μεταμορφώθηκε στο β' μέρος, όπου βελτιώθηκε αμυντικά και βρήκε καλύτερες λύσεις στην επίθεση, κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της 50-34 στο 23' μετατρέποντάς το σε 61-63 στο 35'. Από κει και πέρα οι φιλοξενούμενοι έλεγξαν τον αγώνα διατηρώντας το προβάδισμα μέχρι τέλους.

ΠΟΛΟ
Αήττητος στη Βουδαπέση ο Ολυμπιακός

Με τον αέρα της αήττητης ομάδας στη διοργάνωση θα πάει τελικά στο Φάιναλ 6 του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών, που θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη, ο Ολυμπιακός μετά την ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης των ομίλων. Οι «ερυθρόλευκοι» στον τελευταίο αγώνα του ομίλου τους επικράτησαν και της ουγγρικής Εγκερ με 8-7 διατηρώντας το ευρωπαϊκό τους αήττητο φέτος. Σημειώνεται πως η αναμέτρηση κόντρα στην οικοδέσποινα της τελικής φάσης Εγκερ ήταν αδιάφορη βαθμολογικά και για τους δύο αντιπάλους καθώς ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει την πρωτιά ενώ η Εγκερ είχε εξασφαλισμένη συμμετοχή στο Φάιναλ 6 ως διοργανώτρια (συμμετείχε εκτός συναγωνισμού). Ετσι, πλέον, για την ελληνική ομάδα μετά την ολοκλήρωση των δικών της υποχρεώσεων περίμενε την αντίστοιχη στους αγώνες του άλλου ομίλου προκειμένου να δει με ποια θα διασταυρωθεί στα ημιτελικά της τελικής φάσης. Υπενθυμίζεται ότι η πρωτιά του Ολυμπιακού στον όμιλο, του έδωσε το δικαίωμα να αποφύγει την παραπάνω υποχρέωση στο Φάιναλ 6 καθώς τον έστειλε κατευθείαν στην τετράδα (προκρίνονται οι πρώτοι των ομίλων).

Στο αγωνιστικό κομμάτι του χτεσινού παιχνιδιού δεν μένουν και πολλά πράγματα για σχολιασμό αφού το θέαμα ήταν μέτριο αν και οι δύο ομάδες εναλλάχθηκαν αρκετές φορές στο σκορ.

Οκτάλεπτα: 2-2, 2-1, 1-3, 3-1.

Ολυμπιακός: Βλαχόπουλος 3, Φουντούλης, Μουρίκης, Μάγιαρακ, Ντόσκας, Κολόμβος.

Εγκερ: Τσουκ 2, Χοσνιάνσκι 2, Τζάλανκι, Σίβος, Σούσκοβιτς.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Νέα κόντρα Ολυμπιακού - Κοντονή

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στον τελικό, άνοιξε νέα... κόντρα ανακοινώσεων μεταξύ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση από πλευράς υφυπουργείου, με την οποία απαντούσε στα όσα ακούστηκαν για τους χειρισμούς στη διεξαγωγή του τελικού. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε «ευρεία μερίδα παραγόντων», που χαρακτηρίζονται από το υφυπουργείο «καταστροφή του ποδοσφαίρου». Στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, απάντησε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία με δική της αντίστοιχη κάλεσε τον υφυπουργό Αθλητισμού να κατονομάσει ποιους παράγοντες εννοεί, ζητώντας παράλληλα να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν στα όσα έγιναν στον τελικό, αλλά και σε γενικότερα γεγονότα στο χώρο του ποδοσφαίρου την τελευταία περίοδο.

ΠΣΑΤ: Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) καταγγέλλει τα όσα συνέβησαν στον τελικό κυπέλλου, όπου υπήρξαν περιστατικά προπηλακισμού δημοσιογράφων, αλλά και παρεμπόδιση του έργου τους κατά τη διάρκεια του αγώνα από μερίδα αυτών που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ με προσκλήσεις.

EUROPA LEAGUE - ΤΕΛΙΚΟΣ
Με... ειδικότητα στα τρόπαια

Ειδικότητά της έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Σεβίλλη την κατάκτηση του Εuropa League, αφού, επικρατώντας χτες της Λίβερπουλ με 3-1 στον τελικό της Βασιλείας, κατάφερε να κρατήσει στα χέρια της το τρόπαιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα, αυτή είναι η 5η φορά που η Σεβίλλη κατακτάει το τρόπαιο καθώς εκτός των δυο προηγουμένων συνεχόμενων (2014, 2015) είχαν προηγηθεί και οι αντίστοιχες (επίσης συνεχόμενες) 2005 - 2006. Παράλληλα, η χτεσινή κατάκτηση απ' τη Σεβίλλη φέρνει την Ισπανία κυρίαρχη στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού εκεί θα καταλήξει και το Τσάμπιονς Λιγκ (τελικός Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης).

Στο χτεσινό ματς, η ομάδα της Ανδαλουσίας έφτασε στην επιτυχία... μιμούμενη τη συνταγή των αντιπάλων της στις ανατροπές, καθώς αν και βρέθηκε να χάνει με 1-0 από το γκολ του Στάριντζ (35') ανέβασε ρυθμούς στην επανάληψη και χάρις σε δυο γκολ του Κόκε (64', 70') και του Γκαμέιρο (46') ανέτρεψε τα δεδομένα. Απ' την πλευρά της η Λίβερπουλ διαμαρτυρήθηκε (και μάλλον σωστά) για μη καταλογισμό πέναλτι σε χέρι του Φιρμίνιο (12').



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ