ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
«Ζεστό χρήμα» στις αεροπορικές εταιρείες, λιγότερο μεταφορικό έργο για το λαό

Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να εξασφαλίσει απρόσκοπτες, φτηνές, σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές για το λαό

Η απρόσκοπτη εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και οι παραπέρα περικοπές σε βάρος των μεταφορικών αναγκών των νησιωτών, είναι... δύο τα κρατούμενα, στον περιβόητο «εξορθολογισμό» του ήδη προκλητικού θεσμικού πλαισίου για τις λεγόμενες ...«άγονες» αεροπορικές γραμμές. Τα παραπάνω προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, την περασμένη Δευτέρα, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Επερώτηση της ΝΔ.

Επιχειρώντας να «ντύσει» τις παραπέρα περικοπές, ανέφερε: «Θα διατηρηθούν οι συχνότητες των δρομολογίων που εξυπηρετούν πραγματικές μετακινήσεις και ανάγκες», όταν βασικό κριτήριο είναι οι... «ανάγκες» των εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι με την πατέντα των «άγονων» γραμμών προσφέρονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στις αεροπορικές εταιρείες (όπως συμβαίνει και με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες), ως επιδότηση, προκειμένου να προσγειώνονται αεροπλάνα στα νησιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, μέχρι και το 2015, οι εταιρείες έπαιρναν τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ επιδότηση κάθε δρομολογιακή περίοδο. Ο υπουργός είπε ότι με τον «εξορθολογισμό», το ποσό αυτό μειώνεται κατά 70%, περίπου στα 14 με 15 εκατ. ευρώ. Βέβαια, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να παίρνουν «ζεστό χρήμα», ενώ αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι τη νύφη είναι οι νησιώτες, που θα ψάχνουν να βρουν αεροπλάνο τη χειμερινή περίοδο...

Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη δείγμα γραφής τι εννοεί ...«εξορθολογισμό». Για παράδειγμα, καθυστέρησε την προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την κάλυψη των άγονων γραμμών, παρέτεινε την ισχύουσα σύμβαση για άλλους 6 μήνες (έληξε στις 31/3) και πλήρωσε την... «παράταση» με 20 εκατ. ευρώ «έξτρα» επιδότηση στις αεροπορικές εταιρείες, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης...

Υπέρ του συστήματος ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, με τον Γ. Πλακιωτάκη μάλιστα να αναφέρει ότι «η ΝΔ θα είναι παρούσα σε οποιαδήποτε μελέτη, αναδιάρθρωση ή εξορθολογισμό και αν απαιτηθεί» και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής να παρουσιάζεται ιδιαίτερα... «κουβαρντάς», λέγοντας ότι πρέπει «αν χρειαστεί να ξοδευτούν και 90 εκατομμύρια»...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Τις «πατέντες», για να εξασφαλίζεται «τρελό φαγοπότι» στους επιχειρηματικούς ομίλους, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος:«Τι σημαίνει "άγονες γραμμές"; Υπάρχουν άγονες περιοχές και άγονοι άνθρωποι; (...) Αγονες γραμμές βαπτίστηκαν για να έχουν κέρδος, να αποκομίζουν κέρδη, να χρηματοδοτούνται οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες». Επισήμανε την «κοινή αντίληψη» της κυβέρνησης με τη ΝΔ, για την επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, σημειώνοντας ότι με τα όσα προανήγγειλε ο υπουργός «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, για μεγαλύτερα εμπόδια στις μετακινήσεις των κατοίκων».

Τόνισε ότι εδώ αναδεικνύεται η υπεροχή της πρότασης του ΚΚΕ για ενιαίο κρατικό οργανισμό μεταφορών, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί «λαϊκός, κρατικός, καθετοποιημένος εθνικός φορέας αερομεταφορών», η μόνη πρόταση που μπορεί να εξασφαλίσει απρόσκοπτες, φτηνές, σύγχρονες, ασφαλείς 365 μέρες το χρόνο μεταφορές που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες.

«Ομως, αυτό χρειάζεται αλλαγή εξουσίας», τόνισε, «χρειάζεται να περάσει σε άλλα χέρια η οικονομία και τα κλειδιά της οικονομίας, δηλαδή να γίνει κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, να υπάρχει λαϊκή εξουσία και συνολικότερα ανατροπή».

ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤIΩΝ
Τον ποντιακό ελληνισμό μάτωσαν οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων

Ειδική συνεδρίαση, αφιερωμένη στη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, έγινε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες Συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων των Ποντίων.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής Γιάννης Δελής επισήμανε ότι ο ποντιακός ελληνισμός «δέχτηκε τις καταστροφικές συνέπειες από τους διωγμούς που εξαπέλυσε η τουρκική αστική τάξη κατά τη διαδικασία της διαμόρφωσης έθνους - κράτους» εκείνη την περίοδο, «η οποία ήθελε να εκτοπίσει το ανταγωνιστικό γι' αυτήν ελληνικό κεφάλαιο».

Απέναντι στους Πόντιους ήταν βέβαια και η ελληνική αστική τάξη, «που χρησιμοποίησε αδίστακτα τους πληθυσμούς στον Πόντο ως αντιπερισπασμό και ως μέσο πίεσης για τα δικά της συμφέροντα (...) Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών των αστικών τάξεων και των δύο χωρών: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν και περίπου ενάμισι εκατομμύριο ψυχές πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς».

Ομως και οι Πόντιοι που επαναπατρίστηκαν, βρέθηκαν να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, «μιας και τα κριτήρια της εγκατάστασής τους δεν ήταν ανθρωπιστικά, αλλά πολιτικά», ενώ από πάνω δέχτηκαν και τη βία των λεγόμενων «πατριωτών» και «εθνικοφρόνων» της εποχής εκείνης, των οποίων ιδεολογικοί απόγονοι προσπαθούν τώρα «τσαλαβουτώντας στον βούρκο της σταλινολογίας και ψηφοθηρώντας», να καπηλευτούν «τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού».

Οπως σημείωσε ο Γ. Δελής, σήμερα «η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων συνεχίζει να ανάβει τις φωτιές του πολέμου» στην ευρύτερη περιοχή. Το ΚΚΕ, τόνισε, πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης του λαού για να εμποδίσει τους σχεδιασμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ για «γενίκευση του πολέμου και νέο αιματοκύλισμα των λαών».

Επισήμανε ακόμα ότι το ΚΚΕ στηρίζει κάθε διεκδίκηση των Ποντίων και συνολικά του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή για την επαναφορά της πενιχρής σύνταξης του ΟΓΑ, που καταργήθηκε πριν από 4 χρόνια για χιλιάδες υπερήλικους ομογενείς - κατάργηση που παγίωσε η σημερινή κυβέρνηση με τον αντιασφαλιστικό της νόμο - όπως και τις προσπάθειες «για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική!

Με σύνθημα: «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή συμμαχία για τη Λαϊκή εξουσία», η ΚΟ Αττικής αναπτύσσει μια πολύμορφη πολιτική δραστηριότητα στους εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές όλων των Δήμων της Αττικής.

Στόχος να συζητήσει οργανωμένα με χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες τα συμπεράσματα της πάλης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Να συζητήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να δυναμώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να δυναμώσει η συσπείρωση με το ΚΚΕ, που με συνέπεια και σταθερότητα προβάλλει ότι ο λαός μπορεί να απαλλαγεί από τα βάσανα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του στη δουλειά - στη μόρφωση - σ' όλους τους τομείς της ζωής του, με τον ίδιο στο τιμόνι της εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

-- Την Κυριακή 22/5, στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο Ιλιον, στο καφενείο «Μπούκα» (Αιακού 230) θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 23/5, στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Μοσχάτο, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ.

-- Την Τετάρτη 25/5, στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων (παλιό Νεκροταφείο) θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Τετάρτη 25/5, στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Χαϊδάρι, στο θεατράκι στο Αίθριο, θα μιλήσει ο Βασίλης Βούλγαρης, Γραμματέας της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών.

Εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη

Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο 21/5, στις 19.30 «για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς και τις θέσεις του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αστόρια στο «Kefalos Society of America», 20-41 Steinway, NY11105.

Την ίδια μέρα, ο Κ. Παπαδάκης θα μιλήσει σε δύο εκδηλώσεις - συζητήσεις που διοργανώνει η ιστοσελίδα «Μαρξισμός - Λενινισμός Σήμερα».

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιείται με θέμα: «Σύγκρουση ιμπεριαλιστών: Πόλεμος και προσφυγιά στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ο επικίνδυνος ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», στις 10 π.μ., Αίθουσα 1.120 1 - John Jay College of Criminal Justice, The City University of New York 860 11th Ave (Between 58th and 59th) New York.

Η δεύτερη εκδήλωση γίνεται με θέμα: «Ενας και πλέον χρόνος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα - Η προοπτική του ΚΚΕ», στις 15.30,Αίθουσα 1.113-John Jay College of Criminal Justice, The City University of New York 860 11th Ave (Between 58th and 59th) New York.

ΤΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΤΗΣ ΚΝΕ
Βδομάδα αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο

Βδομάδα αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο διοργανώνουν οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με συσκέψεις, εκθέσεις και εξορμήσεις για να αναδειχθεί η αξία της μελέτης, της διάδοσης και της ιστορικής διαδρομής του «Ριζοσπάστη». Τραπεζάκια και ταμπλό με σχετικό υλικό θα στηθούν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Η δραστηριότητα θα κορυφωθεί με εκδήλωση την Κυριακή 22/5, στις 7.30 μ.μ., στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθήνας (αμφ. 9,84 - Πειραιώς 100), με τίτλο: «"Ριζοσπάστης": Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης».

Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση βιβλίου και φωτογραφικό αφιέρωμα.

ΕΠ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ / ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις 29 Μάη η εκδήλωση τιμής στις Κορυσχάδες

Η ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την επέτειο σύγκλησης του Συμβουλίου στις Κορυσχάδες (Μάης 1944), την Κυριακή 29/5.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για συμμετοχή στην εκδήλωση, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 28 - 29 Μάη, ενώ καλούνται τα κατά τόπους παραρτήματα να οργανώσουν τη μετακίνηση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων στην εκδήλωση.

Για πληροφορίες: Στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο 210.8222.952.

Συμμετοχή από τη Λάρισα

Να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις Κορυσχάδες καλεί τα μέλη και τους φίλους του το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η συμμετοχή μπορεί να δηλώνεται στα γραφεία του Παραρτήματος (τηλ. 2410.252.611), από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Το λεωφορείο από τη Λάρισα για το Καρπενήσι θα αναχωρήσει στις 7 π.μ. από την πλατεία Εβραίων.

ΠΕΡΑΜΑ
Για το επαναστατικό κίνημα και το ναζισμό στη Γερμανία

Σήμερα, Παρασκευή, η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Καραολή & Δημητρίου 25) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Διδάγματα από την πείρα του επαναστατικού κινήματος στη Γερμανία από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την άνοδο του ναζισμού», μέσα από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας, ενώ στο χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ