ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Για άλλη μια χρονιά δεύτερη δύναμη με υψηλά ποσοστά η Πανσπουδαστική ΚΣ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι φοιτητές και οι σπουδαστές ανέδειξαν πανελλαδικά δεύτερη δύναμη την Πανσπουδαστική ΚΣ, με υψηλά ποσοστά, στους συλλόγους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που έκαναν εκλογές την περασμένη Τετάρτη, 18 Μάη.

Συγκεκριμένα, η Πανσπουδαστική ΚΣ, συγκεντρώνοντας σχεδόν 13.500 ψήφους από φοιτητές και σπουδαστές, κατέκτησε πανελλαδικά ποσοστά 20,46% στα πανεπιστήμια και 23% στα ΤΕΙ. Ακόμα, σε 41 συλλόγους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, ενώ σε 26 από αυτούς είναι και αυτοδύναμη στα ΔΣ. Αυτά τα στοιχεία του προχτεσινού αποτελέσματος των εκλογών δείχνουν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνουν βήματα αναζωογόνησης και μαχητικοποίησης σε μια σειρά από συλλόγους, να διαμορφώνεται ένα μπλοκ συλλόγων που θα ενισχύει τη συσπείρωση στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που θα δυναμώνει την αναγκαία απάντηση που πρέπει να δώσουν φοιτητές και σπουδαστές μαζί με το λαό στην εξελισσόμενη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου απέναντι στα δικαιώματά τους.

Οι άλλες δυνάμεις που συμμετείχαν στις προχτεσινές εκλογές σημείωσαν συγκράτηση ποσοστών ή αυξομειώσεις, που προσπάθησαν είτε να «κουκουλώσουν» στα αποτελέσματα που έδωσαν, αθροίζοντας διαφορετικά σχήματα, είτε να αξιοποιήσουν σε αντιπαραθέσεις που συνδέονται με την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Στη ΔΑΠ μια σειρά από σχήματα σε δεκάδες συλλόγους ζήτησαν στο πανελλαδικό ποσοστό να καταγραφούν ξεχωριστά, παρουσιάζοντάς το ως διαμαρτυρία για τα γεγονότα στο τελευταίο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Η ΠΑΣΠ διατηρήθηκε στην τρίτη θέση καταφέρνοντας να συγκρατήσει δυνάμεις, μετά τις προηγούμενες χρονιές ραγδαίας πτώσης.

Απογοητευτικό μπορεί να θεωρηθεί το αποτέλεσμα για τις δυνάμεις της ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που σε πολλούς συλλόγους κατέβηκε αυτόνομα και σε άλλους ως ενιαία παράταξη (με το όνομα «Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία») μαζί με την ΑΡ.ΕΝ., που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το Σεπτέμβρη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλέον πρόσκειται στη ΛΑΕ, και το ΑΡΔΙΝ (που είχε διασπαστεί από την ΑΡ.ΕΝ. το 2014 και πλέον πρόσκειται κι αυτό στη ΛΑΕ). Η ΑΡ.ΕΝ. κατέβηκε σε κάποιους συλλόγους των πανεπιστημίων αυτόνομα, συγκεντρώνοντας μόλις 0,55%. Παρά όλους αυτούς τους «γάμους» και τις διαφορετικές εκφράσεις, τα σχήματα αυτά κατάφεραν να συγκεντρώσουν όσες δυνάμεις είχε μόνη της πέρσι η ΕΑΑΚ.

Σαφές ήταν και το μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα κυβερνητική παράταξη, που συμμετείχε φέτος στις εκλογές με το όνομα «Μπλόκο», να μην καταφέρνει να πάρει ούτε 1% και 550 ψήφους πανελλαδικά.

Κάτι ακόμα που πρέπει να σημειωθεί για το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών είναι ότι για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σημειώνεται πτώση της συμμετοχής και αυτό πρέπει να απασχολήσει τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους συλλόγους τους, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν σε αυτό, ενώ είναι πολλοί και οι κήρυκες που σπρώχνουν τη νεολαία σε αποχή από τις συλλογικές εκφράσεις και διαδικασίες του κινήματος.

Πλευρά αυτής της προσπάθειας είναι και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης από ομάδες κουκουλοφόρων που δρούσαν ως παρακρατικοί μηχανισμοί ενάντια στη διαδικασία των εκλογών. Τα επεισόδια στην Αθήνα είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η εκλογική διαδικασία στους Συλλόγους του Παντείου και του Πολιτικού της Νομικής, όπου οι δυνάμεις του ΜΑΣ ζητούν να οριστεί νέα ημερομηνία και να γίνουν από την αρχή κανονικά οι εκλογές. Δεν έλειψαν ακόμα τραμπουκισμοί και προκλήσεις από συγκεκριμένες παρατάξεις, όπως π.χ. δυνάμεις της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη κ.ά. Αποτελεί βέβαια πρόκληση ότι μερίδα του χτεσινού Τύπου («Εθνος» κ.ά.) είδε αποκλειστικά και μόνο τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων και αγνόησε παντελώς τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συμμετείχαν στις εκλογές.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Τετάρτης περιλαμβάνουν 191 συλλόγους από τους 199 των πανεπιστημίων και 59 συλλόγους από τους 67 των ΤΕΙ. Πέρα από το Πάντειο και το Πολιτικό της Νομικής, όπου διακόπηκαν οι εκλογές, από το αποτέλεσμα των πανεπιστημίων λείπει ακόμα ο Σύλλογος του Γεωλογικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου για την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένη φοιτητική εκπαιδευτική εκδρομή και οι εκλογές θα διεξαχθούν την επόμενη βδομάδα, ενώ λείπουν και άλλοι πέντε σύλλογοι (ΑΣΟΕΕ, ΤΕΦΑΑ, Θεολογία και Κοινωνική Θεολογία Αθήνας, καθώς και ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής), όπου το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί καθώς δεν τηρούνται οι όροι μιας ανόθευτης εκλογικής διαδικασίας, όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους συλλόγους πανελλαδικά. Αντίστοιχα, στα ΤΕΙ λείπει ο Σύλλογος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, όπου οι εκλογές δεν έγιναν, ενώ λείπουν ακόμα 7 σύλλογοι όπου δεν εξασφαλίζεται το ανόθευτο της διαδικασίας (ΣΤΕΦ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ, ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΣΔΟ Στερεάς Ελλάδας και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης).

Οι συνοδοιπόροι και η αριθμητική που δεν βγαίνει...

Πώς τα φέρνει η ρημάδα η ζωή... Φέτος, στις φοιτητικές εκλογές, τα ΕΑΑΚ επέλεξαν να κατέβουν σε αρκετές σχολές σε κοινό ψηφοδέλτιο με τις δυνάμεις της ΑΡΕΝ (της πρώην κυβερνητικής παράταξης που τώρα είναι η παράταξη της ΛΑΕ). Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι ίδιες δυνάμεις το Σεπτέμβρη (πριν τις εθνικές εκλογές) μαλλιοτραβιόντουσαν με αφορμή το ενδεχόμενο κοινής εκλογικής καθόδου ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ. Τα ίδια, μαζί με μερικές «ψιλές» που αντάλλαζαν, έκαναν όλη τη χρονιά...

Βέβαια, τα «κουκιά», για τα οποία εξάλλου έγιναν όλα, δεν βγήκαν και το αποτέλεσμα των εκλογών όχι μόνο δεν δείχνει κάποια υποτιθέμενη δυναμική, αλλά είναι απογοητευτικό για τις δυνάμεις ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ - Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία (ΑΑΣ, το κοινό ψηφοδέλτιο ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ)... Ενδεικτικά: πέρυσι έλαβαν 12.433 ψήφους (ποσοστό 21,68 %)... Φέτος, αν στο άθροισμα υπολογίσουμε τις ψήφους των ΕΑΑΚ, της ΑΑΣ (ΕΑΑΚ - ΛΑΕ), της ΑΡΕΝ (ΛΑΕ) και του «Μπλόκου» (ΣΥΡΙΖΑ), τότε όλοι αυτοί μαζί συγκεντρώνουν 8.533 ψήφους και ποσοστό 17,93%. Με απλά μαθηματικά, η πτώση προσεγγίζει τις 4.000 ψήφους, ενώ σε ποσοστό η πτώση είναι 3,75%. Πέρα από τις ψήφους, βέβαια, η εικόνα που παρουσίασαν αυτές οι δυνάμεις στις φοιτητικές εκλογές, εμφανίστηκε και το προηγούμενο διάστημα στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6-8 Μάη, τα συλλαλητήρια που εξήγγειλαν την Κυριακή 15 Μάη, όπου ξανά αυτές οι δυνάμεις ήταν «τρεις κι ο κούκος», σε αρχαιρεσίες σε σωματεία κ.α.

Αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο σ' αυτή τη ζωή. Οι δυνάμεις αυτές - η καθεμιά με τον τρόπο της - κουβαλάνε πάνω τους τη ρετσινιά της ανάδειξης και της στήριξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κι έχουν καταγραφεί σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ σαν συνοδοιπόροι του. Είτε γιατί προέρχονται από αυτόν (π.χ. ΑΡΕΝ), είτε κυρίως γιατί με τη γραμμή τους (ΕΑΑΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ) επεδίωξαν να εγκλωβίσουν το κίνημα, να το μετατρέψουν σε σκαλοπάτι που αξιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά την ανάδειξή του στην κυβέρνηση. Και όλα αυτά, σωστά, και χρεώθηκαν από ένα μέρος των φοιτητών στις δυνάμεις αυτές αλλά και έστειλαν νέο κόσμο απευθείας στην απογοήτευση και τη μοιρολατρία, όπως νομοτελειακά οδηγεί αυτή η γραμμή που τώρα αναμασάνε με νέο περιτύλιγμα, συσκοτίζοντας τον πραγματικό αντίπαλο και σπέρνοντας ξανά αυταπάτες...

ΥΓ.: Η φαντασία πάντως οργιάζει. Για παράδειγμα, χτες, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, στελέχη του ΝΑΡ ανέφεραν ότι «η αντικαπιταλιστική ΕΑΑΚ, σε συνεργασία σε αρκετές σχολές με αριστερές δυνάμεις (ΑΡΕΝ, ΑΡΔΙΝ), παίρνει σχεδόν 20%». Βέβαια, δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο της φράσης συγκεντρώνεται η περισσότερη φαντασία. Στο «αντικαπιταλιστική ΕΑΑΚ» ή στο 20%;

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Αποτέλεσμα με δυναμική για την ενίσχυση του συλλογικού αγώνα

Δήλωση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών

Σε δήλωσή του, για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σημείωσε:

«Τα αποτελέσματα των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών αναδεικνύουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Πανσπουδαστική ΚΣ σε 2η δύναμη πανελλαδικά με υψηλά ποσοστά, τόσο στα ΑΕΙ, όσο και στα ΤΕΙ, ενώ σε δεκάδες συλλόγους η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδεικνύεται 1η δύναμη.

Ιδιαίτερα σ' αυτές τις συνθήκες και παρά τη χαμηλή συμμετοχή - που θέλει παραπέρα και σε βάθος εξέταση και συζήτηση - το αποτέλεσμα των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών περικλείει δυναμική που μπορεί να εκφραστεί στην ενίσχυση του συλλογικού οργανωμένου αγώνα, στην ανάγκη να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Οι χιλιάδες νέοι και νέες που στήριξαν την Πανσπουδαστική ΚΣ, που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά της, αποτελούν σημαντική δύναμη που πρέπει και θα αξιοποιηθεί στην καθημερινή πάλη, για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, το ζωντάνεμα των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

Να μη χαθεί ούτε ώρα! Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για μαχητικούς συλλόγους στη γραμμή της αντεπίθεσης ενάντια σε κυβερνήσεις - ΕΕ - κεφάλαιο. Τα όνειρα και οι ανάγκες της νεολαίας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα δεν χωράνε στο σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».

Πρωτιές και αυτοδυναμίες για την Πανσπουδαστική ΚΣ

Σε 41 φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδείχθηκε από τις φετινές εκλογές πρώτη δύναμη, ενώ σε 26 από αυτούς κατέκτησε και αυτοδυναμία στο ΔΣ. Αναλυτικά:

Αυτοδύναμη αναδείχτηκε σε: Φυσικό Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ), Νηπιαγωγούς ΕΚΠΑ, Δασκάλους ΕΚΠΑ, Τουρκικές Σπουδές ΕΚΠΑ, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής ΤΕΙ Αθήνας, Εικαστικό ΑΠΘ, Επικοινωνία και ΜΜΕ ΑΠΘ, Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Νηπιαγωγούς Πάτρας, Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Πάτρας, Χημικό Ιωαννίνων, Φυσικό Ιωαννίνων, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Ιωαννίνων, ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας, Επιστήμη Τεχνών Ιωαννίνων, Μουσική Τεχνολογία ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Τρικάλων, Φυτική Παραγωγή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μοριακή Βιολογία ΔΠΘ, Κοινωνική Διοίκηση ΔΠΘ, Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ΤΕΙ Λαμίας, Λαϊκή Παραδοσιακή Μουσική ΤΕΙ Ηπείρου, Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Πρώτη αναδείχτηκε ακόμα σε: Αρχιτεκτονική ΕΜΠ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Φυσικό Πάτρας, Αρχιτεκτονική Πάτρας, Βιολογικό Πάτρας, Μηχανολόγους Πάτρας, Φαρμακευτικό Πάτρας, Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Πάτρας, Μηχανολόγους Μηχανικούς Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φυσικό Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ηλεκτρολόγους - Μηχανικούς ΑΠΘ, Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιστορικό - Αρχαιολογικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βιολ. Εφαρμογών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας ΤΕΙ Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ