ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Το Αιγαίο στο επίκεντρο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Οι Αμερικανοί στέλνουν πλοία στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, συγκεντρώνοντας κι άλλες δυνάμεις σε ένα τόξο συγκρούσεων που βρωμά μπαρούτι

Την παραπέρα «ενίσχυση της παρουσίας» του ΝΑΤΟ στον άξονα Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο - Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειος συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας
Την παραπέρα «ενίσχυση της παρουσίας» του ΝΑΤΟ στον άξονα Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο - Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειος συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας
Η διασύνδεση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, με ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια της λυκοσυμμαχίας, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, στον κρίσιμο άξονα Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο - Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειος, επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, από τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καταδεικνύοντας και τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιδιώκοντας ενεργό συμμετοχή στους τέτοιους επικίνδυνους σχεδιασμούς, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου.

Η ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο τμήμα της επέκτασής του σε όλη τη Μεσόγειο

Ανοίγοντας, χτες στις Βρυξέλλες, τις εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας και στο αν η ΝΑΤΟική αποστολή στο Αιγαίο (με την ανάπτυξη εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, την οποία προσκάλεσαν από κοινού οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας) θα επεκταθεί και προς τα νότια, προς τη Λιβύη, ο Γ. Στόλτενμπεργκ απάντησε:

«Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (...) αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας (...) Και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υπήρξε επίσης σημαντική, διότι παρείχε μια πρόσθετη πλατφόρμα για ενισχυμένη συνεργασία της Τουρκίας με την Ελλάδα και την ΕΕ (...)

Τώρα εξετάζουμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε, και στις κεντρικές περιοχές της Μεσογείου. Και ερευνούμε τη διαδικασία μετατροπής της υφιστάμενης αποστολής μας "Active Endeavor" (σ.σ.: ΝΑΤΟική ναυτική επιχείρηση περιπολιών στη Μεσόγειο ενάντια στην "τρομοκρατία" και την "πειρατεία") σε μια ευρύτερη επιχείρηση ασφάλειας στη θάλασσα.

Θα πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε το ΝΑΤΟ να έχει την εντολή να διεξάγει διάφορες αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου, όπως η επιτήρηση, επιβολή απαγορεύσεων, αποστολές αντιτρομοκρατίας, καθώς επίσης και βοηθώντας την επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο, "SOPHIA" (σ.σ.: επιχείρηση ναυτικών περιπολιών δυνάμεων της ΕΕ στη Μεσόγειο, τάχα προς αποτροπή προσφυγικών ροών).

Ετσι είμαστε τώρα σε στενό διάλογο με την ΕΕ (...) Είναι στην ημερήσια διάταξη (...) Εστιάζουμε στο τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να επεκτείνουμε την παρουσία μας στη Μεσόγειο»...

Στέλνουν πλοία οι ΗΠΑ...

Να σημειωθεί εδώ ότι, ήδη από προχτές, ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ντ. Λουτ, ανέφερε ότι η δράση της SNMG2 στο Αιγαίο είναι μια περίπτωση που θα πρέπει να μελετηθεί και να καταληχτεί αν πρέπει να επεκταθεί η δράση της έξω από αυτό...

Μάλιστα, ο Ντ. Λουτ φέρεται να είχε ενημερώσει πρόσφατα τον Ελληνα ομόλογό του, Μιχ. Διάμεση, για την πρόθεση των ΗΠΑ να στείλουν πλοία τους στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, κάτι που φέρεται να είχε πει και ο διοικητής του 6ου Αμερικανικού Στόλου στον Ελληνα υπουργό Αμυνας.

Χτες, την πρόθεση αποστολής αμερικανικών πλοίων στο Αιγαίο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημόσια και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πότε και πόσα θα καταπλεύσουν εδώ.

Παραπέρα ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ και στη Μαύρη Θάλασσα

Παραπέρα, αναφερόμενος ο Γ. Στόλτενμπεργκ στο αίτημα του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για επέκταση των επιχειρήσεων και αποστολών του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, σημείωσε:

«Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αυξήσει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα (...) Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία βεβαίως επηρεάζει την όλη κατάσταση της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα (...) Πρόσφατα επισκέφθηκα τη Ρουμανία, όπως επίσης επισκέφθηκα την Αγκυρα, και συζήτησα τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας (...) τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε στη Μαύρη Θάλασσα (...) Και ξέρω, επίσης, ότι υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη, επίσης, μεταξύ της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας για το πώς μπορούν να συμβάλουν σε μια ενισχυμένη, αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Ετσι, αυτό είναι στην ατζέντα μας, έχουμε ήδη εφαρμόσει αυξημένη παρουσία και τώρα ψάχνουμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε».

Θυμίζουμε εδώ ότι - σε άλλη μια απόδειξη του πραγματικού χαρακτήρα της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Αιγαίο - 2 φρεγάτες της SNMG2 αποκόπηκαν από τη δύναμη που επιχειρεί σε αυτό, πέρασαν στη Μαύρη Θάλασσα και συνέστησαν την υπο-ομάδα SNMG - TU2, για «αεροναυτικά γυμνάσια» εκεί, κινητοποιώντας ρουμανικά, βουλγαρικά και τουρκικά μέσα, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης ακόμα περισσότερων πολεμικών μέσων του ΝΑΤΟ, και ελέγχοντας τελικά όλο το δίαυλο που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά πλοία, από Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, για να φτάσουν στη Συρία.

«Ανοιχτό μυαλό» για κλιμάκωση της επέμβασης στη Συρία

Τέλος, ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στο αίτημα των ΗΠΑ για πτήσεις αεροσκαφών - ιπτάμενων ραντάρ AWACS στον εναέριο χώρο της Συρίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών:

«Θα συζητήσουμε τι παραπάνω μπορούμε (...) Συνεργαζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Τουρκία, που έχει σύνορα με Συρία και Ιράκ, τη σύμμαχό μας που επηρεάζεται περισσότερο απ' όλους από τη δράση του ISIL και τη βία στο Αφγανιστάν και τη Συρία. Εχουμε ήδη αναπτύξει δυνάμεις στην Τουρκία ως μέτρα διασφάλισης, με συστοιχίες PATRIOT, με πλοία του ΝΑΤΟ στα τουρκικά λιμάνια, καθώς επίσης και με AWACS που πετούν πάνω από την Τουρκία (...) Αλλά εξετάζουμε και κατά πόσο το ΝΑΤΟ μπορεί να παράσχει πρόσθετη στήριξη στις μάχες του συνασπισμού κατά του ISIL επειδή υπήρξε ένα αίτημα για υποστήριξη από AWACS. Και αυτό θα συζητηθεί (...) Νομίζω ότι υπάρχει ανοιχτό μυαλό, όταν πρόκειται για υποστήριξη...».

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, που ολοκληρώνεται σήμερα, όπως και αυτή των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούνη, θεωρούνται προπομποί της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, αρχές Ιούλη, στη Βαρσοβία, όπου θα οριστικοποιηθούν αποφάσεις για τη στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ πάνω σε ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας, προώθησης πρόσθετων δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, κ.ά.

ΕΔΥΕΘ
Με επιτυχία ο αγώνας δρόμου στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη

Την Κυριακή, η Πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

Με τη βράβευση των συμμετεχόντων ολοκληρώθηκε χτες ο αγώνας δρόμου που, για τρίτη συνεχή χρονιά, διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΥΕΘ προς τιμήν του δολοφονημένου, το 1963, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρη Λαμπράκη. Η εκκίνηση έγινε απ' την πύλη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Γρ. Λαμπράκης και ο τερματισμός στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη.

Συμμετείχαν άνθρωποι του αθλητισμού και φορείς, πολλά παιδιά, νέοι και άνθρωποι διαφόρων ηλικιών.

Για τα γεγονότα της μέρας που δολοφονήθηκε ο Γρ. Λαμπράκης μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μ. Σπυριδάκης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Μπ. Βέλης, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.

Οι εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους, τη φτώχεια και την πείνα που γεννά, θα κορυφωθούν την Κυριακή 22/5, με την αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία, που θα ξεκινήσει μπροστά από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη.

Πορείες ειρήνης και σε Μυτιλήνη και Βόλο

Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθούν πορείες ειρήνης και σε Μυτιλήνη και Βόλο.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» στην πορεία ειρήνης, στις 18.30, από το κέντρο κράτησης της Μόριας προς την πλατεία Σαπφούς. Η μεταφορά στη Μόρια θα γίνει με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Σαπφούς στις 18.00.

Η πορεία Ειρήνης στο Βόλο θα ξεκινήσει από τις Αηδονοφωλιές στις 7 μ.μ., με τερματισμό στις 8 μ.μ., στο λιμάνι του Βόλου (Αργοναυτών - Ιωλκού), όπου θα γίνει και η εκδήλωση υποδοχής.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επισήμως σε... «εποικοδομητικό κλίμα»

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, στο φόντο των αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα στο Αιγαίο.

Επισήμως, χτες, «οι δύο υπουργοί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, συμφώνησαν ως προς την ανάγκη διατήρησης στενής συνεργασίας των δύο πλευρών, με στόχο τη μείωση των εντάσεων και προς αποφυγή πρόκλησης αναίτιας όξυνσης στις διμερείς σχέσεις».

Επίσης, ο Ελληνας υπουργός προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα το προσεχές διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ