ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ «G7» ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα αντιλαϊκά σχέδια και αντιθέσεις ιμπεριαλιστών στο προσκήνιο

ΙΣΕ-ΣΙΜΑ.--

«Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με έναν τεράστιο κίνδυνο», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, χτες, βγαίνοντας από την αίθουσα όπου λίγο πριν είχε ολοκληρωθεί η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής του «G7» (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς Ιαπωνία και εκπρόσωποι της ΕΕ) στην παραλιακή πόλη Ισε-Σίμα, στην κεντρική Ιαπωνία.

Ο οικοδεσπότης Αμπε ανέδειξε την έντονη ανησυχία για την πορεία ανάκαμψης των μονοπωλίων αλλά και για τον κίνδυνο νέας μεγάλης ύφεσης και όταν - σύμφωνα με πληροφορίες ιαπωνικών και διεθνών ΜΜΕ - παρομοίασε τη σημερινή περίοδο με αυτή που προηγήθηκε το 2008 των εξελίξεων στη «Λεμάν Μπράδερς» στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ακόμα καπιταλιστικής κρίσης. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, σήμερα, τελευταία μέρα των εργασιών της, η Σύνοδος αναμενόταν να εγκρίνει «δέσμη προτάσεων» για την ανάπτυξη, συζήτηση στην οποία - φυσικά - εκδηλώνονται οι βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διαφωνίες ως προς τις συνταγές διαφύλαξης της ανάπτυξης. Ετσι, το Τόκιο φερόταν να πρωταγωνιστεί σταθερά στη συζήτηση για εφαρμογή δημοσιονομικών και φορολογικών «κινήτρων», σε αντίθεση με άλλες πλευρές (με πρώτη τη Γερμανία) που συνεχίζουν να προκρίνουν τη «δημοσιονομική πειθαρχία», ανάλογα με το πώς καλύτερα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων που κάθε πλευρά υπηρετεί.

Εκτός από την οικονομία (ειδική ανησυχία εκφράστηκε και για την πορεία των «αναδυόμενων οικονομιών», σύμφωνα με πολλά πρακτορεία), στην ατζέντα του «G7» βρέθηκαν και θέματα όπως το Προσφυγικό (που διαπλέκεται με μια σειρά από γεωπολιτικές εξελίξεις) αλλά και η κατάσταση σε διάφορα ενδοϊμπεριαλιστικά «μέτωπα». Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο τέθηκαν και οι εξελίξεις σε Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιροσίγκε Σέκο, «ο πρωθυπουργός Αμπε ηγήθηκε της συζήτησης για τη σημερινή κατάσταση» στις περιοχές αυτές και «οι άλλοι ηγέτες του "G7" είπαν ότι είναι απαραίτητο να εκπέμψουν ένα καθαρό σήμα».

Βλέμμα στραμμένο σε Κίνα και Ρωσία

Φυσικά, την όλη συζήτηση παρακολουθεί στενά το Πεκίνο. Χαρακτηριστική ήταν η ανάλυση στο κρατικό πρακτορείο «Σινχουά», όπου σημειωνόταν ότι μια τέτοια παρέμβαση του «G7», «προφανώς προκλητική απέναντι στην Κίνα αλλά και αιτία κλιμάκωσης της περιφερειακής έντασης, θα είναι μάταιη, καθώς ξεπερνά τη σημερινή επιρροή και ικανότητα του "G7". Ακόμα περισσότερο, αντικατοπτρίζει μια παρατεταμένη ψυχροπολεμική νοοτροπία. Οι χώρες του "G7" για να μην απαρχαιωθούν αλλά και για να μην επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, θα πρέπει να ασχολούνται με τις δικές τους υποθέσεις αντί να κάνουν υποδείξεις σε άλλους και να πυροδοτούν συγκρούσεις».

Πάντως, οι αντιθέσεις που υπάρχουν και στο εσωτερικό των χωρών του «G7» είναι σταθερά ορατές, όπως φαίνεται για παράδειγμα στις προσεγγίσεις σχετικά με τη στάση απέναντι στη Ρωσία.

Είναι ενδεικτικές οι προχτεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που υποστήριξε: «Γνωρίζουμε ότι η αντίσταση που εκδηλώνεται εντός της ΕΕ στην επέκταση των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία έχει αυξηθεί (...) Θα γίνει πιο δύσκολο από ό,τι πέρυσι να βρεθεί μια κοινή στάση σχετικά με αυτό το θέμα».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ζήτησε την «αλληλεγγύη» της παγκόσμιας κοινότητας όσον αφορά το Προσφυγικό, το οποίο και χαρακτήρισε «παγκόσμια κρίση». Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία, επέμεινε ότι «η θέση μας, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων, θα μείνει αναλλοίωτη όσο δεν εφαρμόζονται πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ», ενώ, μην παραλείποντας να θίξει και τα ζητήματα εδαφικών διαφορών (βλ. Νότια Κινεζική Θάλασσα), τόνισε όλο νόημα: «Μονομερείς δράσεις και χρήση βίας ή εξαναγκασμού δε θα γίνουν δεκτές».

Προκλητικός ο Ομπάμα

Σήμερα, εκτός από την ολοκλήρωση της Συνόδου, αναμένεται και η πολυσυζητημένη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα. Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπέρασε προκλητικά τις αληθινές αιτίες για το πυρηνικό ολοκαύτωμα του 1945, το οποίο μάλιστα αξιοποίησε για να απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης με τις προτεραιότητες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

«Η ρίψη αυτής της ατομικής βόμβας ήταν μια καμπή στη σύγχρονη ιστορία (...) Είναι κάτι που όλοι πρέπει να διαχειριστούμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (...) Το ενδεχόμενο ενός "πυρηνικού συμβάντος" παραμένει στο μυαλό μας», επισήμανε, στρέφοντας την προσοχή στη «Βόρεια Κορέα» ως «μια αιτία έντονης ανησυχίας για όλους μας», «μια μεσοπρόθεσμη απειλή απέναντι στην οποία πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί», προμηνύοντας ουσιαστικά τη νέα όξυνση των αντιλαϊκών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών.

Το ΚΚΕ κοντά στους Ελληνες μετανάστες στη Νέα Υόρκη

Ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε σε εκδήλωση της Λέσχης Φίλων του Κόμματος

Εκδήλωση πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο στη Αστόρια η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη, με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή. Επίσης, το στέλεχος του ΚΚΕ μίλησε σε δύο ακόμα εκδηλώσεις - συζητήσεις που διοργάνωσε η ιστοσελίδα «Μαρξισμός - Λενινισμός Σήμερα», με θέματα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά όπως για την πείρα και τα συμπεράσματα από τον ένα και πλέον χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στις παρεμβάσεις του, το στέλεχος του ΚΚΕ τόνισε μεταξύ άλλων: «Μπορεί σήμερα με βάση και αυτά τα δεδομένα να αναλογιστεί ο καθένας σε τι περιπέτεια θα είχε εμπλακεί το ΚΚΕ, αν είχε ακολουθήσει όσους παραπλανήθηκαν και καλούσαν το ΚΚΕ να κρίνει με βάση το λιγότερο κακό και να παραμερίσει το ασφαλές κι ακλόνητο κριτήριο: ότι μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης όπως κι αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κινείται στο πλαίσιο του καπιταλισμού, των νόμων της καπιταλιστικής αγοράς, εντός της ΕΕ. Οτι, δηλαδή, η βάση της ανεξάρτητα από διακηρύξεις και συνθήματα είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, πράγμα που αναγνωρίζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων που στήριξε και στηρίζει από την πρώτη στιγμή αυτήν την κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι μπορεί να κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου. Τα ίδια κριτήρια πιστεύουμε ότι ισχύουν και στις ΗΠΑ. Κι εδώ ισχύει ότι η επιλογή του λιγότερου κακού φέρνει ακόμα μεγαλύτερα δεινά στο λαό».

Οι λαοί πρέπει να πάψουν να επιλέγουν το μικρότερο κακό

Αποψη από την εκδήλωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ
Αποψη από την εκδήλωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ
Το στέλεχος του ΚΚΕ, κάνοντας μια αναδρομή στα πεπραγμένα του δήθεν φιλειρηνιστή Ομπάμα, μετά τον Μπους, ανέδειξε τη στρατηγική των συμφερόντων των αμερικάνικων μονοπωλίων που τον στήριξαν και αναφέρθηκε στις νέες εκλογές στις ΗΠΑ. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αποκρουστική υποψηφιότητα Τραμπ με τις εθνικιστικές, σοβινιστικές, ξενοφοβικές του θέσεις συνδυάζεται και με ένα διαφορετικό χειρισμό των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία. Τα μονοπώλια που τον στηρίζουν φαίνεται πως έχουν ιεραρχήσει μια μορφής προσέγγιση με τη Ρωσία. Βέβαια, το ότι ο Τραμπ εκφράζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την μπόχα του καπιταλιστικού συστήματος δε σημαίνει ότι μέσω αποπροσανατολιστικών συγκρίσεων, ο λαός έχει κάποιο συμφέρον να μπει σε μια συζήτηση για το πόσα καρφιά θα έχει το φέρετρο που θα τον θάψουν, να επιλέξει το λιγότερο κακό. Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, με άλλο μείγμα διαχείρισης, υπερασπίζονται διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου, προφανώς ποντάροντας να προσελκύσουν άλλα ακροατήρια, άλλα τμήματα του λαού πάντα όμως για λογαριασμό του κεφαλαίου. Γι' αυτό δεν πρέπει ο λαός να ταυτιστεί με καμιά από τις υποψηφιότητες που υπηρετούν εχθρικά με τα δικά του συμφέροντα».

Και κατέληξε: «Το συμπέρασμα είναι ότι βασικά στο εργατικό κίνημα όπως και στην κάλπη στις εκλογές των ΗΠΑ λείπουν οι κομμουνιστές, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να έχουν πρόταση διεξόδου από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Κι εδώ χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα για την οπορτουνιστική μετάλλαξη του ΚΚ ΗΠΑ, τη λαθεμένη στρατηγική των σταδίων, τη στήριξη αστικών κομμάτων και της αστικής διαχείρισης που το οδήγησαν στην απαξίωση και την διαλυτική πορεία που ακολουθεί.

Είναι στο χέρι των κομμουνιστών και στις ΗΠΑ να αποκαλύψουν τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν όλες οι υποψηφιότητες στις εκλογές, που κάθε μια με τον τρόπο της, από διαφορετική αφετηρία και πολιτική διαδρομή, στηρίζουν τα μονοπώλια για να τσακίσουν το λαό. Είναι σημαντικό να μπουν οι βάσεις, ώστε οι κομμουνιστές να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους, να αποκαταστήσουν τα κριτήρια για το τι σημαίνει πραγματικά πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, τι σημαίνει πάλη για την εξουσία, το σοσιαλισμό. Σε αυτήν την υπόθεση χρειάζεται να συμβάλουν αποφασιστικά και οι φίλοι του ΚΚΕ στις ΗΠΑ. Είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο δρόμος όσο δύσβατος κι αν είναι οι κομμουνιστές των ΗΠΑ θα τον ακολουθήσουν κι ο λαός θα τον εμπιστευτεί».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τηλεφωνική επαφή Αναστασιάδη - Μπάιντεν

Η πρόσφατη «εμπλοκή» φανερώνει πόσο σύνθετα είναι τα παζάρια που δυναμώνουν και μέσα από το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το ζωηρό «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις για «λύση» του Κυπριακού, ανέδειξε ακόμα μια φορά η προχτεσινή τηλεφωνική επαφή που είχε ο Κύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, λίγο μετά την αναβολή της κανονισμένης για σήμερα συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί. Αρκετοί έκαναν λόγο για «προγραμματισμένη» συνομιλία, ωστόσο η Ουάσιγκτον ζήτησε να πληροφορηθεί για τις πρόσφατες εξελίξεις που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας (μετά την εμφάνιση του ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί σε Σύνοδο του ΟΗΕ και τη συνάντησή του με τον γγ του Οργανισμού), στο φόντο διαρκών επισημάνσεων πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΕΕ κ.τ.λ.) για τους «αμοιβαίους συμβιβασμούς» και τα «προσεκτικά βήματα» που χρειάζονται για να βρεθεί «λύση» εντός του 2016.

Στο μεταξύ, και χτες, συνεχίστηκε η συζήτηση γύρω από τις λεπτομέρειες της πρόσκλησης Ακιντζί στην Κωνσταντινούπολη, αν και η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους δεν είναι κάτι καινούριο, ενώ η ουσία βρίσκεται στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και συμβιβασμούς (σε πολλά επίπεδα και για πολλά «μέτωπα» της Ανατολικής Μεσογείου) που ούτως ή άλλως δυνάμωναν εδώ και καιρό μέσα και από τα «παζάρια» για το Κυπριακό.

Ακιντζί: Προμηνύει πολυεπίπεδες επαφές

Επίσης, σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί τόνισε: «Το τουρκοκυπριακό έθνος δε θα μείνει έθνος που συνωστίζεται μόνο στην Κύπρο και μόνο στην περιοχή της Λευκωσίας. Ολοι πρέπει να το αντιληφθούν αυτό και να ενεργήσουν ανάλογα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ