ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών της Γενεύης

Ιρακινοί στρατιώτες κοντά στη Φαλούτζα

Copyright 2016 The Associated

Ιρακινοί στρατιώτες κοντά στη Φαλούτζα
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενα νέο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τη συνέχιση των «παγωμένων» εδώ και βδομάδες ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που είχε προγραμματίσει να κάνει αργά χτες βράδυ.

Ο Ντε Μιστούρα, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει ο μήνας του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων να εξελιχθεί σε παράγοντα που θα επηρεάσει το χρόνο επανέναρξης των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη και ο οποίος φέτος είναι από τις 11 Ιούνη έως τις 10 Ιούλη. Τόνισε ότι θα συμβουλευτεί τους πρέσβεις του ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέση «με τις καλύτερες λύσεις για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης». Σημείωσε ότι οι συνομιλίες «είναι επείγον να γίνουν πριν από την 1η Αυγούστου», που έχουν θέσει οι ΗΠΑ ως «προθεσμία» για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της «πολιτικής μετάβασης».

Στο αμερικανικό τελεσίγραφο της 1ης Αυγούστου αναφέρθηκε χτες στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι ουδέποτε συμφωνήθηκε μία τέτοια ημερομηνία από τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ. Απέρριψε τα τελεσίγραφα ως αντιπαραγωγικά και συνέστησε στη Δύση «να σταματήσει τις απειλές» και να ασκήσει πιέσεις στην αντιπολίτευση ώστε να ξανακαθίσει στο τραπέζι του διαλόγου το συντομότερο με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης στη Γενεύη.

Εμφανίστηκε, επίσης, συγκαταβατικός απέναντι στον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντελ Τζουμπέιρ, που βρίσκεται στη Μόσχα για το 4ο Φόρουμ Ρωσίας - Χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, επαινώντας τις προσπάθειές του για τη... σύνθεση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης «εάν συμπληρωθεί με κάνα - δυο ομάδες θα είναι από τους παίκτες - κλειδί στις συνομιλίες της Γενεύης». Στο παρελθόν ο Λαβρόφ είχε επικρίνει τις προσπάθειες της Σ. Αραβίας να επιβάλει τη συμμετοχή τζιχαντιστών των οργανώσεων «Στρατός του Ισλάμ» και «Ανσάρ αλ Σαμ» στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης αλλά και την επιλογή της Τουρκίας να αποκλείσει από την αντιπροσωπεία αυτή εκπροσώπους των Κούρδων.

Νέος απολογισμός θυμάτων του πολέμου

Εν μέσω διεργασιών για την επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, η αντικυβερνητική οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες» πηγές στη Συρία, ανακοίνωσε νέο απολογισμό θυμάτων του πενταετούς πολέμου. Ανέβασε τους νεκρούς σε τουλάχιστον 280.000, εκ των οποίων οι άμαχοι είναι 81.400, οι αντικαθεστωτικοί είναι 48.500, οι τζιχαντιστές 47.100, οι στρατιώτες περίπου 56.600 και άλλες 47.000 φιλοκυβερνητικοί.

Τέλος, χτες, ο Γιαν Εγκελαντ, επικεφαλής της ειδικής ομάδας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε πως το Μάη από τους περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, στους οποίους τα Ηνωμένα Εθνη ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να τους διανείμουν βοήθεια, κατέστη εφικτό να διανεμηθεί «μόλις σε 160.000».

Ματαίωση των διαδηλώσεων ζητεί ο Αμπάντι...

Χτες, στη Βαγδάτη ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, απευθυνόμενος σε χιλιάδες νεαρούς υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ, που διαδηλώνουν εδώ και βδομάδες κατά της κυβέρνησής του και της διαφθοράς, τους κάλεσε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Το επιχείρημά του ήταν η έναρξη, εδώ και λίγες μέρες, της επιχείρησης του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Φαλούτζα, που βρίσκεται στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από το Γενάρη του 2014.

«Ζητάμε από την αγαπητή νεολαία να ακυρώσει τις διαδηλώσεις μέχρι να απελευθερωθεί η Φαλούτζα. Αυτή η μάχη απαιτεί σημαντική προσπάθεια. Η πραγματοποίηση διαδηλώσεων είναι δικαίωμα, όμως αυτές θα ασκούσαν πιέσεις στις δυνάμεις μας», κατέληξε...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες επιδρομές στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, ότι η κλιμάκωση της βίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι θέμα χρόνου, ισραηλινά αεροπλάνα πραγματοποίησαν δύο νέες επιδρομές χτες τα ξημερώματα στη νότια και νοτιοδυτική Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές. Οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν ως αφορμή την πρότερη αναίμακτη ρίψη τεσσάρων ρουκετών στο νότιο Ισραήλ από την ομάδα «Ανσάρ Μπαγίτ αλ Μακντίς» που ανέλαβε την ευθύνη.

Οι νέες επιδρομές σημειώνονται έπειτα από αυτές που εξαπέλυσαν στις αρχές του μήνα ισραηλινά αεροσκάφη προκαλώντας το θάνατο μιας μητέρας και τον τραυματισμό άλλων πέντε ατόμων στη Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή την εκτόξευση ρουκετών.

Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας προκαλεί έντονη ανησυχία στον απεσταλμένο του ΟΗΕ Νικολάι Μλαντένοφ, ο οποίος ενημερώνοντας αργά το βράδυ της Τετάρτης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σημείωσε ότι «όσο περνά ο καιρός» οι κάτοικοι της Γάζας «γίνονται ολοένα και πιο απελπισμένοι». Προειδοποίησε ακόμη πως εάν δεν γίνουν «ριζικά περισσότερα» πράγματα για τη βελτίωση της ζωής τους τότε «είναι ζήτημα χρόνου» η επόμενη κλιμάκωση της βίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από το λεγόμενο Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) έκθεση για τα εμπόδια που ορθώνονται στις προσπάθειες για την εξεύρεση και την προώθηση λύσης στο Παλαιστινιακό, στη βάση ύπαρξης δύο ανεξάρτητων κρατών.

Στο μεταξύ, χτες, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως οι κατοχικές αρχές «απέτρεψαν» απόπειρα λαθραίας εισαγωγής εκατοντάδων σωλήνων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση ρουκετών και όλμων καθώς και δεκάδων γεννητριών που προορίζονταν για την κατασκευή υπόγειων τούνελ. Οι Ισραηλινοί είπαν πως εντόπισαν τα συγκεκριμένα αντικείμενα σε κιβώτια που περιείχαν υφάσματα και κοσμήματα με προορισμό τη Γάζα μέσω ισραηλινού μεθοριακού περάσματος.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η απόφαση της Βρετανίδας ακαδημαϊκού, καθηγήτριας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κάθριν Χολ να απορρίψει το ισραηλινό βραβείο του ιδρύματος «Νταν Ντέιβιντ» και επιταγή 300.000 δολαρίων «φωτογραφίζοντας» ως αιτία την ισραηλινή κατοχή σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε, χτες, στο χημικό εργοστάσιο «Acharya», στην περιοχή Ντομπιβάλι, στην ανατολική Ινδία. Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν για έκρηξη σε λέβητα της μονάδας, χωρίς άλλες διευκρινίσεις για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στο εργοστάσιο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι εξαγωγές στο Ιράν, ιδιαίτερα μηχανημάτων και εξοπλισμού, αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος έτους, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, κατά 7% ανακοίνωσε χτες η ομοσπονδιακή στατιστική αρχή. Την ίδια περίοδο, οι συνολικές γερμανικές εξαγωγές σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 0,7%.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Νέα συντρίμμια «με ενδιαφέρον» εντοπίστηκαν ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την εξαφάνιση του Μπόινγκ των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» που χάθηκε από τα ραντάρ ενώ μετέφερε 239 επιβάτες από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, στις 8 Μάρτη 2014. Πρόκειται για δύο ευρήματα που εντοπίστηκαν κοντά στο Μαυρίκιο και ένα στη Μοζαμβίκη (στο δυτικό Ινδικό ωκεανό).

ΡΩΜΗ.-- To υψηλότερο και πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα, που βρίσκεται στην Ιταλία, εξερράγη την Τετάρτη και πίδακες λάβας υψώθηκαν πάνω από την περιοχή. Η προχτεσινή έκρηξη ήταν σύντομη αλλά σφοδρή, χτες η δραστηριότητα του ηφαιστείου ήταν πιο σποραδική.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Μέλη της ένοπλης νιγηριανής οργάνωσης «Εκδικητές του Δέλτα του Νίγηρα» έκλεισαν τις εγκαταστάσεις της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας «Chevron Texaco» σε περιοχή της νότιας Νιγηρίας, προκαλώντας ισχυρή έκρηξη αργά το βράδυ της Τετάρτης σε πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος. Η οργάνωση έχει απαιτήσει την απομάκρυνση όλων των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών από το Δέλτα του Νίγηρα έως το τέλος Μάη στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των τοπικών κοινοτήτων στον ορυκτό πλούτο της περιοχής.

ΚΑΪΡΟ.-- Οχλος μουσουλμάνων λεηλάτησε και έβαλε φωτιά σε επτά σπίτια χριστιανών κοπτών και σε έναν ναό την περασμένη βδομάδα βάσει φημών που αναφέρονταν σε εξωσυζυγική σχέση ενός χριστιανού με μία μουσουλμάνα. Στη συνέχεια, εισέβαλαν στο σπίτι της ηλικιωμένης μητέρας του χριστιανού, την έδειραν, την έγδυσαν και στη συνέχεια τη διαπόμπευσαν στους δρόμους χωριού της επαρχίας Μίνια φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Η άτυχη γυναίκα κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία μόλις χτες και έτσι δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση.

ΧΙΛΗ
Μαθητικές - φοιτητικές διαδηλώσεις

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών στη Χιλή, κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέτ. Στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, έγινε χτες μεγάλη συγκέντρωση που για άλλη μια φορά χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής. Οι νέοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι παρότι είχε υποσχεθεί πως θα εξασφαλίσει ένα δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει κάνει τίποτε για να αλλάξει το πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα που διατηρείται από την εποχή της χούντας του Πινοτσέτ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αύξηση επιθέσεων σε νοσοκομεία

ΓΕΝΕΥΗ.--

Πάνω από 1.000 άτομα σκοτώθηκαν την τελευταία διετία από επιθέσεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και κλινικές, κοντά σε εμπόλεμες περιοχές παγκοσμίως σημειώνει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας τις περιπτώσεις 594 επιθέσεων σε νοσοκομεία και κλινικές κυρίως σε Μέση Ανατολή και Αφρική.

Στη διετία 2014 - 15, πέρα από τους περίπου 1.000 ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επιθέσεων, τραυματίστηκαν πάνω από 1.500 άλλοι. Το 60% των επιθέσεων εκτιμάται πως έγινε σκόπιμα σε βάρος νοσοκομείων και κλινικών και το 20% τυχαία, ενώ το όλο θέμα αντιμετωπίζεται χωρίς να γίνεται αναφορά στο ελάχιστο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ευθύνονται πρωτίστως για το αιματοκύλισμα των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ