ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναγνωρίζει τις «διεθνείς δεσμεύσεις» των μνημονίων

Επιβεβαιώνεται ότι το «νέο μείγμα» που ευαγγελίζεται η ΝΔ θα «πατήσει» πάνω στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση

Η ηγεσία της ΝΔ διαβεβαιώνει το κεφάλαιο εντός και εκτός συνόρων ότι το «νέο μείγμα» θα λαμβάνει υπόψη τις «διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας»
Η ηγεσία της ΝΔ διαβεβαιώνει το κεφάλαιο εντός και εκτός συνόρων ότι το «νέο μείγμα» θα λαμβάνει υπόψη τις «διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας»
Μήνυμα στους «εταίρους» της εγχώριας αστικής τάξης στο εξωτερικό, αποστέλλουν η ηγεσία και τα στελέχη της ΝΔ, ότι θα σεβαστούν τις «διεθνείς δεσμεύσεις» που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τον πυρήνα των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, εφόσον άλλωστε αποτελούν προαπαιτούμενα του κεφαλαίου, επιχειρώντας παράλληλα διαφοροποιήσεις σε επιμέρους σημεία του δημοσιονομικού «μείγματος», με περισσότερες φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ταχύτερες ιδιωτικοποιήσεις.

Ενδεικτικά, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αρμόδιος για τη σύνταξη του κυβερνητικού της προγράμματος, Κ. Χατζηδάκης, αποτιμώντας την προχτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, είπε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να μιλήσουμε με την ίδια γλώσσα και στους Ελληνες πολίτες και στους δανειστές μας. Περνάμε το μήνυμα ότι έτσι όπως πάει η κατάσταση, δεν βγαίνει ο λογαριασμός (...) Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τα δημοσιονομικά κενά να τα καλύπτει μόνο με αυξήσεις φόρων. Ετσι επιτείνουν την ύφεση. Επιπλέον, τις διαρθρωτικές αλλαγές τις καταπίνει σαν πικρό χάπι. Και πάλι δεν μπορεί να προκαλέσει μια θετική εντύπωση στις αγορές και τους επενδυτές που έχουμε ανάγκη για να αλλάξει το κλίμα».

Και συνέχισε: «Λέμε, λοιπόν, στους Ελληνες πολίτες και στην τρόικα ότι δεν είμαστε το δεξιό ΚΚΕ, που με ένα άρθρο και ένα νόμο θα ακυρώσουμε το μνημόνιο, ούτε είμαστε συνεχιστές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε ένα νέο μείγμα πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της ότι η χώρα έχει διεθνείς δεσμεύσεις, αλλά την ίδια στιγμή θα προσχωρεί μπροστά με λιγότερους φόρους και λιγότερες δημόσιες δαπάνες και με μια πολιτική που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Αυτά τα περιέγραφε ο κ. Μητσοτάκης και στη Βουλή την περασμένη Κυριακή και τα ίδια είπε και στην κα Μέρκελ».

«Προβληματισμοί» για καίρια πόστα και αντιπολιτευτική τακτική

Την ίδια ώρα, στελέχη όπως ο Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος μίλησε στο «Βήμα FM», προσπαθούν να υπερασπιστούν τη γραμμή Μητσοτάκη περί πρόωρων εκλογών. «Δεν είναι άκαιρο το "όσο γρηγορότερα φύγετε τόσο το καλύτερα"», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο ίδιος έδωσε και μιαν εικόνα προβληματισμού στο εσωτερικό της παράταξης για προώθηση συγκεκριμένων προσώπων σε καίρια πόστα επί ηγεσίας Μητσοτάκη: «Είναι χρήσιμο να υπάρχουν μέσα στην ΝΔ άνθρωποι σαν τον Αδ. Γεωργιάδη. Ωστόσο, προσωπικά, δεν θα τον όριζα αντιπρόεδρο»...

Την ίδια άποψη για τον Αδ. Γεωργιάδη εξέφρασε πρόσφατα, μιλώντας στον «Alpha» και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, βάζοντας ταυτόχρονα ζήτημα και για την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ και το αίτημα περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η ΝΔ θα έπρεπε πρώτα να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο, αξιόπιστο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Τέλος, στη ΝΔ, στη γνωστή δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατούν ψηλά το θέμα της διάταξης για τις λεγόμενες «offshore», ζητώντας από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευσή τους» και επιμένοντας στο ερώτημα: «Ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;».

ΠΟΤΑΜΙ
Πρεμούρα για τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ομως, για άλλη μια φορά χάσαμε χρόνο και χρήμα. Είχαμε μια χαμένη άνοιξη. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και ένα χαμένο φθινόπωρο. Στην επόμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο τα ίδια θα γίνουν. Η ανικανότητα να σχεδιαστούν λύσεις είναι φανερή σε όλους τους τομείς». Τάδε έφη Στ. Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας στο «EurActiv.gr», εκφράζοντας την πρεμούρα του να προχωρήσουν τάχιστα τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στη δεύτερη «αξιολόγηση», μεταξύ των οποίων «φιγουράρουν» τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά.

Θέτοντας ξανά ενστάσεις για την αποδοτικότητα του δημοσιονομικού μείγματος της κυβέρνησης, επιμένει ότι «δεν αρκούν οι οριζόντιες περικοπές και οι φόροι για να βγει μια χώρα από την κρίση. Χρειαζόμαστε μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

Εβαλε πάλι θέμα να περικοπούν «σπατάλες» και χαρακτήρισε «μεγάλο ζητούμενο» τις «επενδύσεις», αποδίδοντας την απουσία τους στην «αβεβαιότητα» που προκαλεί η κυβέρνηση: «Παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει οι τιμές, τα μεροκάματα, οι αξίες, επενδύσεις δεν έρχονται (...) Η χώρα πρέπει να φύγει από την γκρίζα ζώνη της αβεβαιότητας. Να υπάρξει σταθερότητα στην οικονομία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν την επαύριον της ψήφισης ενός νόμου βγαίνουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και λένε ότι "αυτά που ψηφίσαμε συνιστούν έγκλημα" και οι φόροι που βάζουμε είναι άδικοι. Αυτό είναι κάλεσμα για φοροδιαφυγή».

Επιφυλάσσοντας για το Ποτάμι ρόλο «χρήσιμης δύναμης» για τις «μεταρρυθμίσεις» που χρειάζεται το κεφάλαιο, επανέλαβε την πρότασή του για ένα «New Deal», «μια μεγάλη συμφωνία των υγιών δυνάμεων της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού». Κάτι αντίστοιχο με τη «συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες» που προπαγανδίζει η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, καλώντας, τελικά, όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις το λαό να εγκλωβιστεί στην πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΑΣΟΚ
Ζητά «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» για να εφαρμόσει τα μνημόνια

Επιμένει το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του για νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, με συμμετοχή όλων των «φιλοευρωπαϊκών» δυνάμεων, ώστε να εφαρμοστούν απρόσκοπτα τα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικά, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, έγραψε σε άρθρο της στο «liberal.gr»: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπορεί όψιμα να συνειδητοποίησε ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος, όμως απέδειξε περίτρανα ότι μόνη της δεν μπορεί ούτε να διαπραγματευτεί, ούτε να διαφυλάξει τα εθνικά συμφέροντα, ούτε βεβαίως να το εφαρμόσει (...) Ούτε όμως είναι λύση να καταφύγουμε πάλι στις κάλπες».

Σε αυτήν τη βάση, συνέχισε: «Μπορούμε καλύτερα και μπορούμε μαζί. Το αποδείξαμε το καλοκαίρι, που τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης βάλαμε πλάτη για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη», ψηφίζοντας μαζί με τα κυβερνητικά κόμματα το τρίτο μνημόνιο...

Ζήτησε, δε, «αντί να επιδιδόμαστε σε κοκορομαχίες, ας πρυτανεύσει η φωνή της λογικής. Και η λογική επιβάλλει συναινέσεις, για να έχουμε κοινωνική συνοχή, για να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι αργά για να ανασκουμπωθούμε και να δουλέψουμε μαζί για να πετύχουμε τους στόχους μας,με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων σε μια ευρεία κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Πέθανε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 63 ετών ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, μετά από επιπλοκή που προκλήθηκε από χρόνιο καρδιακό πρόβλημα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη - συζήτηση με εργαζόμενους στους δήμους

Η ΚΟΒ Τοπικής Διοίκησης της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ οργανώνει συζήτηση - σύσκεψη με τους εργαζόμενους στους δήμους της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία».

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στον 5ο όροφο της ΕΔΟΘ, με εισηγητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αυλή του Μουσείου Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο) η ΤΟ Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Ευρωκομμουνισμός: Θεωρία και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου». Θα μιλήσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σήμερα, Τετάρτη, η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης για τη διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», στις 8.30 μ.μ., στη «Λαϊκή αγορά», με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Παρασκευή 3/6, εκδήλωση για την παρουσίαση της ίδιας έκδοσης διοργανώνει η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Την παρουσίαση θα κάνει ο Νίκος Φακιρίδης, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη ναυτιλία, τα λιμάνια και τη ναυπηγοεπισκευή

Εκδήλωση, με θέμα «Η ναυτιλία, τα λιμάνια και η ναυπηγοεπισκευή στην υπηρεσία του λαού για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνει αύριο Πέμπτη, η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΘ (7ος όροφος).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία και παρεμβάσεις για: Τις εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Την κατάσταση στη σχολή της ΑΕΝ και τις συνθήκες που επικρατούν στο μπάρκο των σπουδαστών. Την επίδραση της ναυτιλίας στον κλάδο του Τουρισμού. Προβολή βίντεο με την ιστορία του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ