ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΖΟΥΡΑ»
Αναμέτρηση με την εργοδοσία και τις δυνάμεις καταστολής

Κατ' εντολή των αφεντικών, η αστυνομία συνέλαβε συνδικαλιστές στην Αλεξανδρούπολη

Η ώρα που η αστυνομία συλλαμβάνει τους συνδικαλιστές στην Αλεξανδρούπολη
Η ώρα που η αστυνομία συλλαμβάνει τους συνδικαλιστές στην Αλεξανδρούπολη
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν το Σάββατο οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», με μεγάλη συμμετοχή στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Οινόφυτα και στην Αλεξανδρούπολη. Πέρα από την απληρωσιά και τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι και με την προσπάθεια των εργοδοτών Ζούρα και Νιτσιάκου να απαλλαγούν από τους ίδιους και το σωματείο τους, μεταφέροντας ο πρώτος μέρος της παραγωγής του στον δεύτερο.

Απεργοί και συνδικαλιστές που βρέθηκαν στο πλευρό τους, αντιμετώπισαν, για μια ακόμα φορά, τις δυνάμεις καταστολής, που έσπευσαν να προασπίσουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα, στην απεργιακή περιφρούρηση στην περιοχή Αμφιτρίτη στην Αλεξανδρούπολη, συνελήφθησαν, μετά από μήνυση στελέχους της επιχείρησης για «απειλή βίας» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Κώστας Κατσιμένης και ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων της πόλης, Διονύσης Κλάδης.

Οι δύο συνδικαλιστές μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, κάτω από τις αντιδράσεις σωματείων και φορέων απ' όλη τη χώρα, όπως η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, το Συνδικάτο Γάλακτος, Ποτών και Τροφίμων Αττικής, το κλαδικό Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και άλλα. Σχετική παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής.

Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ήταν τέτοιος ο ζήλος της εργοδοσίας να χτυπήσει την απεργία, που κατέθεσε μήνυση και ενάντια στον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου, Γιάννη Τζαβάρα, ο οποίος όμως δεν βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη, αλλά συμμετείχε στην απεργιακή περιφρούρηση στα Οινόφυτα!

Η τρομοκρατία συνεχίστηκε χτες το πρωί, όταν οι εργαζόμενοι στο πτηνοσφαγείο στην Τανάγρα, βρήκαν αστυνομικές δυνάμεις να τους περιμένουν έξω από τις εγκαταστάσεις, την ώρα που προσέρχονταν για τη γενική τους συνέλευση. Οπως ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου, την αστυνομία είχε καλέσει ο βιομήχανος Νιτσιάκος, ο οποίος έχει υπενοικιάσει το πτηνοσφαγείο από τον Ζούρα. Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν και η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση έγινε κανονικά.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σωματείο, η εργοδοσία στον «Ζούρα» «χρωστάει δεδουλευμένα, απολύει σωρηδόν όσους έχουν δικαιώματα, απέλυσε μέχρι και τον πρόεδρο του Παραρτήματος του Σωματείου στον Εβρο, έδιωξε μέχρι και έγκυο, δεν τηρεί μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, δεν δίνει ρεπό σε συναδέλφους, με αποτέλεσμα να εργάζονται 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα κ.ά.».

Ομοίως, στον «Νιτσιάκο», «βασιλεύει η τρομοκρατία, η εργολαβική εργασία, απολύεται όποιος τολμάει να μιλάει και διεκδικεί τα δικαιώματά του. Τώρα, σε συνεργασία με τον "Ζούρα", θέλει να επιβάλει σιγή ιχθύος και στις εγκαταστάσεις της Τανάγρας, στο τμήμα όπου βρίσκονται οι καλύτερα οργανωμένες δυνάμεις του σωματείου μας».

Εκδικητική απόλυση σε κατάστημα στην Καλλιθέα

Από την κινητοποίηση έξω από το κατάστημα
Από την κινητοποίηση έξω από το κατάστημα
Διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα της εταιρείας «ΛΕΟΣ ΑΕ» στην Καλλιθέα έκαναν το Σάββατο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση υπαλλήλου. Η εργοδοσία απέλυσε τον εργαζόμενο εκδικητικά, λόγω της συμμετοχής του στη 48ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 6 και 7 Μάη, αλλά και μετά την άρνησή του να αποδεχτεί την τοποθέτηση κάμερας στο χώρο εργασίας και το «καθηκοντολόγιο» που εξέδωσε η εταιρεία, κατά παράβαση όσων απορρέουν από τη σύμβαση των εργαζομένων.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία που οργάνωσαν την κινητοποίηση, ο εργοδότης επιβεβαίωσε τον εκδικητικό χαρακτήρα της απόλυσης, λέγοντας ότι «ο εργαζόμενος δεν γίνεται να απεργεί». Επισημαίνουν, ακόμη, ότι η εργοδοσία μεθοδεύει την απόλυση και άλλου εργαζόμενου, ο οποίος είναι εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ της ΕΛΕΠΑ. Φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας ανακοινώσεις απαίτησαν: Να παρθεί πίσω η απόλυση. Να αφαιρεθούν οι κάμερες από το κατάστημα που τοποθετήθηκαν με σκοπό τον έλεγχο των εργαζομένων. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας και η προσβολή της προσωπικότητας των εργαζομένων μέσω του «καθηκοντολογίου». Να σταματήσει κάθε προσπάθεια απόλυσης και άλλου εργαζόμενου.

Απεργούν αύριο οι καθαρίστριες

Σε απεργία αύριο, Τετάρτη, και συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Ομόνοια, προχωρούν οι καθαρίστριες (εργολαβικά συνεργεία, σχολεία και αλλού). Η αυριανή απεργία αποτελεί συνέχεια στον αγώνα που δίνουν για πλήρη και σταθερή εργασία, με μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενάντια στην απληρωσιά και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που αντιμετωπίζουν.

Την απεργία έχουν κηρύξει τα κλαδικά σωματεία της Αττικής και του Πειραιά. Τα σωματεία σκιαγραφούν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον κλάδο της καθαριότητας: Μεροκάματα πείνας και ωρομίσθιο που κατρακυλά ακόμα και στα 1,2 ευρώ, καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή των δεδουλευμένων από τους εργολάβους, απολύσεις. Σχολικές καθαρίστριες που βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας και κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Στα παραπάνω προστίθεται και η κοροϊδία από τη μεριά της κυβέρνησης, που καλεί καθαρίστριες και καθαριστές σε δημόσια κτίρια να γίνουν εργολάβοι του εαυτού τους, να εργαστούν δηλαδή με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, χωρίς να έχουν ούτε το δικαίωμα να απουσιάσουν από τη δουλειά όταν αρρωστήσουν.

Στα αιτήματα της απεργίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής: Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εδώ και τώρα καταβολή των δεδουλευμένων. Να μη χάσει τη δουλειά του κανένας εργαζόμενος. Βαρύ και ανθυγιεινό ένσημο. Κανένας εργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο σε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.). Να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Συνεχίζουν τον αγώνα στο «Athens Ledra»

Συνέχεια στον αγώνα τους δίνουν οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας πάνω από μια βδομάδα, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και ταυτόχρονα απαιτούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, καθώς η εργοδοσία έχει πρακτικά κλείσει το ξενοδοχείο. Σήμερα το επιχειρησιακό τους σωματείο θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο. Χτες οι εργαζόμενοι έκαναν Γενική Συνέλευση. Αρχικά ενημερώθηκαν για τη συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου η εργοδοσία αναγνώρισε τις οφειλές της προς τους εργαζόμενους και ισχυρίστηκε ότι θα τις καλύψει μέσω του πλειστηριασμού του ξενοδοχείου που θα γίνει το επόμενο διάστημα. Από την άλλη, η εργοδοσία δεν τοποθετήθηκε για το ζήτημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια, η συνέλευση αποφάσισε να προτείνει στο κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής να προχωρήσει σε δράσεις συμπαράστασης του αγώνα τους, όπως στάσεις εργασίας, συναυλίες κ.ά.

Στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς

Στάσεις εργασίας ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ (ΗΣΑΠ - Μετρό - Τραμ), αντιδρώντας στην ένταξη της ΣΤΑΣΥ στο αποκαλούμενο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας τις επόμενες μέρες είναι το εξής: Τετάρτη 8 Ιούνη, στάση εργασίας από 12 μ. έως 4 μ.μ. Παρασκευή 10 Ιούνη, στάση εργασίας από 10 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Δευτέρα 13 Ιούνη, στάση εργασίας από έναρξη βάρδιας έως 10 π.μ. Τετάρτη 15 Ιούνη, στάση εργασίας από 9 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Παρασκευή 17 Ιούνη, στάση εργασίας από 12 μ. έως 5 μ.μ. Ακόμα σε απεργία προχωρούν την Πέμπτη 9 Ιούνη η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης ΟΣΕ ενάντια στην, περαιτέρω, ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ Λάρισας

Στο πλαίσιο των δράσεων για τα μεγάλα προβλήματα των ανέργων της περιοχής που έχει αποφασιστεί στη σύσκεψη των ΔΣ των εργατικών σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας οργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις θα γίνουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ