ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για το λαό και όχι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Ανακοίνωση για την ιδιωτικοποίηση που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Να προτάξει τις δικές του ανάγκες καλεί το λαό το ΚΚΕ, προσπερνώντας την κάλπικη κυβερνητική προπαγάνδα που επιστρατεύτηκε και για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού
Να προτάξει τις δικές του ανάγκες καλεί το λαό το ΚΚΕ, προσπερνώντας την κάλπικη κυβερνητική προπαγάνδα που επιστρατεύτηκε και για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού
Σε ανακοίνωσή της για την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τις πάγιες θέσεις του Κόμματος, καλεί το λαό να παλέψει για:

  • Να ακυρωθεί τώρα η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - Lamda Development για το Ελληνικό. Να παραμείνει όλος ο χώρος του Ελληνικού (παραλία, αεροδρόμιο, πρώην αμερικανική βάση) δημόσια περιουσία και το Δημόσιο να αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης μητροπολιτικού πάρκου, ανοιχτού για το λαό, με όλες τις απαιτούμενες υποδομές για να το απολαμβάνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες απ' όλη την Αττική.
  • Να ενταχθούν στο πάρκο όλες οι υπάρχουσες αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Ολυμπιακό Κέντρο Ναυσιπλοΐας, κανόε - καγιάκ, γήπεδα κ.ά.), τα κτίρια των πρώην αεροσταθμών και της πρώην αμερικανικής βάσης, καθώς και τα υπόστεγα, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας με αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση, με εύκολη πρόσβαση απ' όλη την Αττική με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, για ανάπτυξη ενός γνήσιου λαϊκού αθλητισμού και την εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών τους.

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα, η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει το λαό να αποδεχτεί την πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο σε βάρος του, παρουσιάζει τα ύψους 1,5 δισ. ευρώ δημόσια έργα ως όφελος για το λαό. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έργα που θα γίνουν με προτεραιότητα τις ανάγκες του επενδυτικού σχεδίου στην περιοχή, δηλαδή τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Διαφημίζει την παράδοση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στα μονοπώλια ως "αντιμετώπιση της ανεργίας". Για τις όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, η εργοδοσία θα χρηματοδοτηθεί αδρά από τα διάφορα προγράμματα, ενώ αυτές οι θέσεις θα είναι με μισθούς πείνας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με ελάχιστα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση λέει πως επιδιώκει την "αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης". Η αλήθεια είναι πως τα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν καμία σχέση με το μητροπολιτικό πάρκο - ανοιχτό για το λαό, όπως έλεγαν μ' ένα στόμα Τσίπρας, Δούρου και διάφοροι τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015. Χώροι πρασίνου, για τους οποίους πολύς λόγος γίνεται, εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν, όμως θα ανήκουν στην εταιρεία ανάδοχο. Αυτή θα διαμορφώνει τους όρους χρήσης τους, αυτή θα καθορίζει το αν και τι θα είναι ανοιχτό στο λαό, αλλά και τι θα είναι ανοιχτό με το ανάλογο χρηματικό τίμημα, γεγονός που θα αποκλείσει μεγάλη μερίδα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Καλούν προκλητικά σε «κοινό αγώνα» αυτοί που έσπερναν και σπέρνουν αυταπάτες

Τονίζοντας τις ευθύνες όσων έσπερναν και σπέρνουν αυταπάτες γύρω από το θέμα, η ανακοίνωση σημειώνει:

«Είναι πρόκληση να μας καλούν σήμερα σε κοινό αγώνα όλοι αυτοί οι τοπικοί παράγοντες, που μέχρι χτες φωτογραφίζονταν σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα "Το Ελληνικό δεν πωλείται", το οποίο άλλαξαν στη συνέχεια στο σύνθημα "Οχι στο πλιάτσικο - Ναι στην αξιοποίηση" και που συμμετείχαν στην "Ελληνικό ΑΕ", εταιρεία που ιδρύθηκε με στόχο τη διευκόλυνση της παραχώρησης σε ιδιωτικούς ομίλους.

Θυμίζουμε στο λαό για να βγάζει συμπεράσματα: "Το Ελληνικό δεν πωλείται" (πανό της διοίκησης του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με δήμαρχο τον Χρήστο Κορτζίδη το 2012 και σύνθημα σε εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ, το 2014) και το "Για μας το Ελληνικό δεν είναι ένα πρότζεκτ, αλλά κατάθεση ψυχής" (Τσίπρας σε εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ, 2014).

Ολοι αυτοί από κοινού σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκό σχέδιο που να χωράει τα συμφέροντα και των καπιταλιστών και του λαού».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Το ΚΚΕ καλεί το λαό να οργανώσει την αντεπίθεσή του και να προτάξει τις δικές του ανάγκες.

Να χαράξει με την πάλη του την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου οι δημόσιοι χώροι, οι υποδομές, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία. Θα αξιοποιούνται από την εργατική - λαϊκή εξουσία με στόχο την κάλυψη των διευρυμένων λαϊκών αναγκών».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δεκτό το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής για αυτοπρόσωπη παρουσία κατηγορουμένων

Το δικαστήριο έκανε δεκτό χτες, με πρόταση και της εισαγγελέως Αδ. Οικονόμου, το αίτημα των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής για να παρίστανται στη δικαστική αίθουσα οι 18 κατηγορούμενοι που σχετίζονται με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και συνήθως απουσιάζουν από το δικαστήριο. Οι συνήγοροι κρίνουν αναγκαία την παρουσία τους, γιατί «η κατάθεση των γεγονότων στις προσεχείς συνεδριάσεις από αυτόπτες μάρτυρες καθιστά αναγκαία την παρουσία τους, για τη διαδικασία της αναγνώρισης προσώπων».

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εκ των συνηγόρων των χρυσαυγιτών, παρά τις φλυαρίες για το... ενδιαφέρον τους περί της αποκάλυψης της αλήθειας, δε δέχτηκαν το αίτημα, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για παρεμβάσεις στη διαδικασία κατάθεσης από μάρτυρες... Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της προέδρου: «Μην αφήνετε αιχμές να αιωρούνται. Να είστε σαφής», είπε η πρόεδρος. Να σημειωθεί ότι και χτες, μόνο ένας από τους 68 κατηγορούμενους βρίσκονταν στο εδώλιο.

Επιπρόσθετα, ένταση επικράτησε κατά τη διαδικασία της δίκης, όταν οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών προσπάθησαν γι' ακόμη μια φορά να εξομοιώσουν τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Ο συνήγορος του χρυσαυγίτη βουλευτή Ι. Λαγού, Ν. Ρουσόπουλος, επέδειξε στο μάρτυρα αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ Α. Μπιαγκή που κατέθετε, φωτογραφία από κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και του ζήτησε να περιγράψει την εικόνα! Η αντίδραση των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής ήταν άμεση. Οι συνήγοροι για τη δολοφονική επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ, έκαναν λόγο για αναφορές σύγχυσης, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δίκη. «Δεν δικάζεται εδώ το ΠΑΜΕ, εδώ δικάζουμε εγκληματίες, όχι αγώνες των εργαζομένων» ξεκαθάρισε ο Α. Βρεττός. Οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών άρχισαν να φωνάζουν και να χειρονομούν... Παρά το ότι το δικαστήριο διέκοψε, η ένταση συνεχίστηκε.

Βέβαια, κάθε φορά που αποκαλύπτεται πτυχή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής ή επιβεβαιώνονται στοιχεία, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών ενοχλούνται και αντιδρούν. Ετσι και χτες, στο σχολιασμό τους αντέδρασαν για την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού της Αμεσης Δράσης (του προηγούμενου μάρτυρα) και για τα όσα είπε για τα τάγματα εφόδου, αναφερόμενος σε επίθεση της Χρυσής Αυγής σε τζαμί το 2012, στον Πειραιά, που γνώριζε υπηρεσιακά, όπου 15-20 άτομα μπήκαν στο τζαμί, φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με μαρτυρίες, κρατούσαν καπνογόνα, λοστούς, επιτέθηκαν σε κάποιους και εξαφανίστηκαν σε λίγα λεπτά...

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση στον Καράλακα

Εκδήλωση για τη μάχη του ΕΛΑΣ στον Καράλακα Γκουνταμάνης, στις 6/5/1944, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές στους Γερμανούς κατακτητές, οργανώνει αύριο Κυριακή το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στις 10 π.μ., στον χώρο όπου έγινε η μάχη.

Το λεωφορείο από τη Λάρισα θα αναχωρήσει στις 8.30 π.μ. από την πλατεία Εβραίων. Τηλ. συμμετοχής: 2410.252.611.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δύο νέες ιστοσελίδες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο

Η ΚΕ του ΚΚΕ πρόκειται σύντομα να αναρτήσει στο διαδίκτυο δύο νέες ιστοσελίδες.

Α) Ιστοσελίδα προσφορών στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://arxeio.kke.gr

Β) Ιστοσελίδα αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στη διεύθυνση: http://dse.kke.gr

Η πρώτη ιστοσελίδα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της αύριο Κυριακή, παρουσιάζοντας πρόσφατες και παλιότερες προσφορές στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ και θα συνεχίσει με νέες προσκτήσεις, με σκοπό τον παραπέρα εμπλουτισμό του Ιστορικού Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ, τη διάδοση του ιστορικού υλικού ως στοιχείου της γνωριμίας με την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, που πλησιάζει τον έναν αιώνα δράσης. Υλικά από τις προσφορές θα δημοσιεύονται τακτικά στην ιστοσελίδα.

Η δημιουργία της δεύτερης ιστοσελίδας, για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, επιδιώκει να φωτίσει πτυχές της ηρωικής πάλης του ΔΣΕ, να συμβάλει στη διάδοση της ιστορικής αλήθειας, των πολιτικών διδαγμάτων, να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές τον τιτάνιο αγώνα του. Το αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ και μεγάλο κομμάτι αυτού έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει, επίσης, αύριο Κυριακή. Το περιεχόμενό της θα εμπλουτίζεται στην πορεία με νέα υλικά.

ΑΡΤΕΜΙΔΑ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για ΚΕΛ - αποχετευτικό

Αύριο, Κυριακή, στις 10.30 π.μ. στην Αρτέμιδα, στη 5η στάση Βραυρώνας, η ΚΟΒ Αρτέμιδας καλεί σε συγκέντρωση με θέμα: «Κέντρα Ελέγχου Λυμάτων (ΚΕΛ) - αποχετευτικό, οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Κωστής Παναγιώτου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής

Διήμερο εκδηλώσεων μνήμης και τιμής διοργανώνουν η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χαλκιδικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

-- Σήμερα, Σάββατο, στις 11 π.μ., οργανώνουν οδοιπορικό στα αρχηγεία και τα λημέρια του ΔΣΕ Χαλκιδικής στη Μεγάλη Παναγιά.

-- Αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., οργανώνουν εκδήλωση στο μνημείο πεσόντων Μαραθούσας για τη μάχη του ΕΛΑΣ ενάντια στο φασίστα κατακτητή, στις 20/6/1944.

Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στα Διαβατά

Η Επιτροπή Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 101 αγωνιστές της Αντίστασης, του στρατοπέδου Παύλου Μελά, που εκτελέστηκαν στις 6/6/1944 από τα στρατεύματα κατοχής, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στο μνημείο της περιοχής Διαβατών, στη διακλάδωση προς Κιλκίς (κοντά στον τόπο της εκτέλεσης).

Λαϊκό γλέντι σήμερα στην Καλλιθέα

Οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ διοργανώνουν λαϊκό γλέντι σήμερα Σάββατο, στις 20.30, στην πλατεία Δαβάκη, με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια από το συγκρότημα «Πέτα το σκοινί από τον κόρφο σου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ