ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εισέπραξε και τα εύσημα του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Υποσχέθηκε την προώθηση όλων των απαιτήσεών τους για παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας τους

Αλ. Τσίπρας και δίπλα ο Θ. Βενιάμης

Eurokinissi

Αλ. Τσίπρας και δίπλα ο Θ. Βενιάμης
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θ. Βενιάμης, για την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα κατά τα εγκαίνια της διεθνούς Ναυτιλιακής Εκθεσης «Ποσειδώνια». Χαρακτήρισε την πρωθυπουργική ομιλία «ό,τι καλύτερο για τη ναυτιλία», λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός είπε αυτό που αισθανόταν για τη ναυτιλία. Τι καλύτερο θα μπορούσε να ακούσει η ναυτιλία από αυτό;».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «θετικό παράδειγμα» το «μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ναυτιλία», δηλαδή τις αμέτρητες φοροαπαλλαγές, κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και τη συνεχή επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας.

Δεν θα «αγγιχτεί» το εφοπλιστικό φορολογικό καθεστώς

Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει εξάρει τις κυβερνητικές προσπάθειες για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών και με τη στάση της απέναντι στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγξει το ελληνικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές, αν αυτό συνιστά «αθέμιτο ανταγωνισμό». Βέβαια, δεν πήρε ο πόνος την Κομισιόν για τη φοροασυλία των Ελλήνων εφοπλιστών, αλλά ήταν παρέμβαση υπέρ του γερμανικού εφοπλιστικού κεφαλαίου που διεκδικεί μερδικό από την «πίτα» στον ανταγωνισμό του με το ελληνικό.

Στις χτεσινές δηλώσεις της Κοινοτικής Επιτρόπου Μεταφορών, Βιολέτας Μπουλκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Θ. Βενιάμη, ανέφερε η Επίτροπος: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να μεταβάλει τις υφιστάμενες κατευθύνσεις της, αναφορικά με τη φορολόγηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων». Μάλιστα, σημείωσε με νόημα ότι στις «προτεραιότητες της Κομισιόν» είναι «η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και διαμέσου αυτής, της ηγετικής θέσης της παγκοσμίως». Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΕ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αν δεν ...συμμαζευόταν, κινδύνευε «να χάσει ένα σημαντικό τμήμα του στόλου της και του ευρύτερου πλέγματος ναυτιλιακών δραστηριοτήτων», καθώς επρόκειτο για ενέργειες που «μπορεί να ενθαρρύνουν τη μετεγκατάσταση εταιρειών εκτός ΕΕ»...

Προώθησαν κερδοφόρες συμφωνίες

Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκε και δραστηριότητα υπουργών στο περιθώριο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των «Ποσειδωνίων», για να κλείσουν κερδοφόρες μπίζνες για τους εφοπλιστές.

Ενδεικτικά, την περασμένη Τετάρτη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας, η πρεσβεία της Ν. Κορέας με το ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) διοργάνωσαν «Ελληνο-κορεατικό συνέδριο ναυτιλιακής συνεργασίας».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, επισήμανε ότι το «Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ναυτιλιακής Τεχνολογίας» ανάμεσα στις δύο χώρες που έχει υπογραφεί από το 2006, «θα καταστεί κινητήριος μοχλός για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού και στα κορεατικά ναυπηγεία. Να εξετάσουμε τη δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσης της διμερούς μας συνεργασίας σε άλλους τομείς των ναυτιλιακών μας σχέσεων, όπως ο λιμενικός τομέας, η διαμετακόμιση φορτίων και η εφοδιαστική αλυσίδα».

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, ο οποίος σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, «τόνισε τη σημασία ενδυνάμωσης της επενδυτικής παρουσίας της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα».

Την περασμένη Δευτέρα, ο Θ. Δρίτσας συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών και Στέγασης της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ, Anthony Cheung Bin-Leung και αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ναυτιλίας και Λιμένων του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο υπουργός ενημέρωσε «τον ομόλογό του» ότι στις «πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου» είναι η «ανάδειξη των ελληνικών λιμένων σε διεθνείς πόλους έλξης φορτίων και επιβατών», καθώς και «η διασφάλιση ενός δυναμικού, φιλικού και κοινωνικά ανταποδοτικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για όλο το εύρος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων».

Συνάντηση είχε ο Θ. Δρίτσας και με τον υπουργό Συντονισμού Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, Rizal Ramli.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Η κυβέρνηση προωθεί με αποφασιστικότητα τους στόχους των μονοπωλίων

Εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου στον ΟΛΠ, που ανοίγει το δρόμο ιδιωτικοποίησης

Τα ...γραφειοκρατικά ζητήματα τακτοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να έχει ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές Ιούλη, την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά με τη μέθοδο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και έπεται συνέχεια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμενικών υποδομών είναι μία διαδικασία που «τρέχει» από το 2009 από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την οποία ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενταγμένη στους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει το κεφάλαιο, όπως είναι η μετατροπή της χώρας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, προκειμένου να αναβαθμίσει το ειδικό του βάρος στην ευρύτερη περιοχή, διαδικασία που συνοδεύεται με τη σφαγή των λαϊκών αναγκών και την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ που επικυρώθηκε χτες στη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΠ, από πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως - αφού η σύμβαση δεν έχει δημοσιευτεί επίσημα - δεν διασφαλίζεται κανένα εργασιακό δικαίωμα και πριμοδοτούνται οι εργολάβοι. Σημειώνεται ότι η σύμβαση παραχώρησης είναι προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση.

Παρόμοια φέρεται να είναι η σύμβαση παραχώρησης, σύμφωνα με τις διαρροές στον Τύπο και όσον αφορά τον ΟΛΘ, του οποίου η διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι σε πλήρη εξέλιξη και αρχές Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση των δεσμευτικών προσφορών από τους ...«επενδυτές», δηλαδή τα μονοπώλια που τον ορέγονται.

Αλλωστε, τα όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων επιβεβαίωσε εμμέσως, πλην σαφώς, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο οποίος με επιστολή του την περασμένη Τετάρτη προς τα σωματεία των εργαζομένων στα λιμάνια, αναφέρει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση για την παροχή στους εργαζομένους του ΟΛΠ ΑΕ και του ΟΛΘ ΑΕ δυνατοτήτων μετάταξης σε φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σημαίνει αλλαγή εργατικού δυναμικού και τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων για όσους στη συνέχεια δουλέψουν στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι, ενώ δεν διευκρινίζει με τι όρους θα γίνει η μετάταξη...

Απεργιακή κινητοποίηση

Απεργιακή κινητοποίηση έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών, επί της Λεωφόρου Καβάλας, έκαναν χτες οι λιμενεργάτες, την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, όπου αντιπροσωπεία τους πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας. Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή οι λιμενεργάτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με αποχή από την εργασία τους. Νωρίτερα, έξω από το Χρηματιστήριο, απέναντι από τους λιμενεργάτες παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

ΚΕΝΑΠ
Με άξονα την υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε το 7ο Ετήσιο Συνέδριο του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), με θέμα «Προκλήσεις για την θαλάσσια ασφάλεια προερχόμενες από το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα στη θάλασσα».

Στο συνέδριο συμμετείχαν 155 σύνεδροι από την Ελλάδα, 24 κράτη - μέλη και οργανισμούς του ΝΑΤΟ, κράτη εκτός Συμμαχίας, οργανισμούς της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της διεθνούς ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και ναυτιλιακής κοινότητας.

Επισήμως, σκοπός του συνεδρίου ήταν «η πραγμάτευση και εμβάθυνση επί θεμάτων που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα των απειλών κατά της θαλάσσιας ασφάλειας προερχόμενες από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, καθώς και η διατύπωση σχετικών προτάσεων και λύσεων».

Θυμίζουμε, το ΚΕΝΑΠ λειτουργεί στη Σούδα από το 2005 με αποστολή την εκπαίδευση στελεχών για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Ηταν, δε, το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας και ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ». Αυτό, στα πλαίσια της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με τεράστιους για το λαό κινδύνους.

Αλλωστε, το θέμα του συνεδρίου κουμπώνει με σχέδια που γίνονται αυτή τη στιγμή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για διασύνδεση των δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα στη Μεσόγειο, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αρχής γενομένης από τη διασύνδεση της ΝΑΤΟικής ναυτικής επιχείρησης «Active Endeavor» (με ταυτόχρονη αναβάθμισή της από μια επιχείρηση περιπολιών στη Μεσόγειο ενάντια στην «τρομοκρατία» σε μια ευρύτερη επιχείρηση ασφάλειας στη θάλασσα) με την αντίστοιχη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο «EUNAVFOR MED Sophia», που ξεκίνησε για αποτροπή προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, και ανέλαβε πρόσφατα ως επιπλέον καθήκον «να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Παρεμβάσεις και από το εξωτερικό για την ανάγνωση του Κορανίου

Παρεμβάσεις από κέντρα του εξωτερικού καταγράφονται στην υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς και την απόφαση της Αγκυρας να διαβάζεται εκεί το Κοράνι στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Στην Ουάσιγκτον, ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, είπε πως «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Αγιά Σοφιά ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας». «Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της» συνέχισε, σε μια τοποθέτηση που προσεγγίζει αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

Η τοποθέτηση της Γερμανίας ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα ανάπτυξης των σχέσεών της με την Τουρκία. Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, είπε πως «η χρήση της Αγιάς Σοφιάς αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, η Αγιά Σοφιά είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση της Αγιάς Σοφιάς η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο απολαμβάνει η Αγιά Σοφιά.

Οι τέτοιες τοποθετήσεις οπωσδήποτε σηματοδοτούν και το χοντρό παζάρι που είναι σε εξέλιξη για την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ