Σάββατο 11 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΑΠ
Με άξονα την υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε το 7ο Ετήσιο Συνέδριο του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), με θέμα «Προκλήσεις για την θαλάσσια ασφάλεια προερχόμενες από το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα στη θάλασσα».

Στο συνέδριο συμμετείχαν 155 σύνεδροι από την Ελλάδα, 24 κράτη - μέλη και οργανισμούς του ΝΑΤΟ, κράτη εκτός Συμμαχίας, οργανισμούς της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της διεθνούς ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και ναυτιλιακής κοινότητας.

Επισήμως, σκοπός του συνεδρίου ήταν «η πραγμάτευση και εμβάθυνση επί θεμάτων που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα των απειλών κατά της θαλάσσιας ασφάλειας προερχόμενες από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, καθώς και η διατύπωση σχετικών προτάσεων και λύσεων».

Θυμίζουμε, το ΚΕΝΑΠ λειτουργεί στη Σούδα από το 2005 με αποστολή την εκπαίδευση στελεχών για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Ηταν, δε, το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας και ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ». Αυτό, στα πλαίσια της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με τεράστιους για το λαό κινδύνους.

Αλλωστε, το θέμα του συνεδρίου κουμπώνει με σχέδια που γίνονται αυτή τη στιγμή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για διασύνδεση των δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα στη Μεσόγειο, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αρχής γενομένης από τη διασύνδεση της ΝΑΤΟικής ναυτικής επιχείρησης «Active Endeavor» (με ταυτόχρονη αναβάθμισή της από μια επιχείρηση περιπολιών στη Μεσόγειο ενάντια στην «τρομοκρατία» σε μια ευρύτερη επιχείρηση ασφάλειας στη θάλασσα) με την αντίστοιχη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο «EUNAVFOR MED Sophia», που ξεκίνησε για αποτροπή προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, και ανέλαβε πρόσφατα ως επιπλέον καθήκον «να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ