ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Διπλωματικό επεισόδιο με αφορμή τις συλλήψεις

Στην κλήση του Γάλλου πρέσβη στη Μόσχα, Ζαν-Μορίς Ριπέρ, προχώρησε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας εξηγήσεις για τη σύλληψη και κράτηση 46 Ρώσων φιλάθλων από τις γαλλικές αρχές, τέσσερις εκ των οποίων μάλιστα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απέλασης.

Η ρωσική πλευρά διαμαρτυρήθηκε για «διακρίσεις» σε βάρος Ρώσων πολιτών και «περαιτέρω υποδαύλιση του αντιρωσικού αισθήματος», συμπληρώνοντας ότι αυτή «θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών» και ζητώντας από τις γαλλικές αρχές να δείξουν «μεγάλη σοβαρότητα» και «να ρυθμίσουν το ζήτημα που αφορά τους συλληφθέντες Ρώσους πολίτες το συντομότερο δυνατόν».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη σύλληψη των Ρώσων (σ.σ. που είχαν εμπλακεί στα αιματηρά επεισόδια της Μασσαλίας) και επέκρινε το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν σχετικά η ρωσική πρεσβεία ή το γενικό προξενείο στη Μασσαλία. Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε ότι Ρώσοι οπαδοί «προκαλούνται διαρκώς» και πως «ό,τι κι αν συμβεί, λέγεται αμέσως πως ένοχοι είναι οι Ρώσοι».

Τα παραπάνω σημειώνονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ρωσίας - Δύσης περνούν αρκετές «δυσκολίες», στο φόντο και της «κόντρας» στην Ουκρανία αλλά και ευρύτερα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε πολλά πεδία (βλ. Συρία).

Ανάμεσα στους 40 που συνελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές την Τετάρτη στο δρόμο για τη Λιλ, όπου μετέβαιναν για το χτεσινό αγώνα Ρωσίας - Σλοβακίας φέρεται να ήταν και ο Αλεξάντρ Σπρίγκιν, πρόεδρος της Ενωσης Ρώσων Φιλάθλων, αλλά και συνεργάτης του εθνικιστή βουλευτή Ιγκόρ Λεμπέντεφ, μέλους του ακροδεξιού κόμματος LDPR και αντιπροέδρου της ρωσικής Βουλής. Ο τελευταίος είχε μιλήσει εγκωμιαστικά για τα όσα έκαναν στη Μασσαλία οι Ρώσοι οπαδοί, τονίζοντας μάλιστα ότι «υπερασπίστηκαν την τιμή της πατρίδας» απέναντι στους Αγγλους. Απ' την άλλη, η Γαλλία είχε δεχτεί έντονες επικρίσεις τις τελευταίες μέρες από Αγγλους αξιωματούχους, οι οποίοι κατηγορούσαν τις αρχές Ασφαλείας για το γεγονός ότι δεν είχαν προβεί σε καμία σύλληψη Ρώσου οπαδού μετά τα γεγονότα της Μασσαλίας.

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Ανέκαμψε η Σλοβακία, καίγονται οι Βρετανοί

Σημαντική νίκη που την βάζει στο κυνήγι της πρόκρισης πέτυχε χτες η Σλοβακία επί της Ρωσίας με 2-1

Eurokinissi

Σημαντική νίκη που την βάζει στο κυνήγι της πρόκρισης πέτυχε χτες η Σλοβακία επί της Ρωσίας με 2-1
Αλλαγή δεδομένων όσον αφορά το κυνήγι της πρόκρισης στο 2ο όμιλο επέφερε η χτεσινή νίκη της Σλοβακίας επί της Ρωσίας με 2-1, με την οποία θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τις θέσεις που οδηγούν στους «16». Την ίδια στιγμή, η σημερινή βρετανική κόντρα μεταξύ Αγγλίας και Ουαλίας είναι πλέον ιδιαίτερα κρίσιμη και για τους δύο αντιπάλους.

Μπήκε στο ...κόλπο

Οι Σλοβάκοι, δίνοντας περισσότερη προσοχή στην άμυνα και στηριζόμενοι στις αντεπιθέσεις, κατάφεραν από το πρώτο ημίχρονο να βάλουν τις βάσεις για τη νίκη χάρη στα τέρματα των Βάις στο 32' και Χάμσικ στο 45'. Στο μεγαλύτερο μέρος της επανάληψης έδειξαν να ελέγχουν το παιχνίδι χωρίς προβλήματα, ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο άντεξαν και την αύξηση της πίεσης από τους αντιπάλους τους. Οι Ρώσοι κινήθηκαν και πάλι σε μέτρια επίπεδα απόδοσης, μη μπορώντας να εκμεταλλευτούν την πρωτοβουλία στις κινήσεις που τους έδωσαν οι αντίπαλοι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Η μείωση του σκορ με τον Γκλουσακόβ στο 80', τους έδωσε κάποια ψυχολογική ώθηση να πιέσουν περισσότερο, ωστόσο δεν κατάφεραν κάτι παραπάνω.

Βρετανικό ντέρμπι σήμερα

Ιδιαίτερα καθοριστική για το σκηνικό στον όμιλο θεωρείται η σημερινή βρετανική κόντρα για τον ίδιο όμιλο μεταξύ της Αγγλίας και της Ουαλίας. Από τους δύο σε δυσκολότερη θέση είναι η Αγγλία αφού η ισοπαλία με τη Ρωσία, στην πρεμιέρα, της στενεύει κατά πολύ τα περιθώρια, με τη νίκη να είναι το ζητούμενο και για ψυχολογικούς λόγους για την ομάδα του Χόντσον που επικρίθηκε αρκετά μετά την πρεμιέρα. Από την άλλη, η Ουαλία βρίσκεται σε πολύ καλή ψυχολογία μετά το νικηφόρο ξεκίνημα κόντρα στη Σλοβακία που την έφερε στην πρώτη θέση του ομίλου. Στόχος για σήμερα είναι ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα, που θα την διατηρήσει στη διεκδίκηση μιας εκ των θέσεων πρόκρισης.

1ος ΟΜΙΛΟΣ
Ζορίστηκε η Γαλλία, ελπίζει η Ελβετία

Εστω με αρκετή δυσκολία, η Γαλλία εξασφάλισε χτες την πρόκρισή της στον επόμενο γύρο αφού επικράτησε και της Αλβανίας με 2-0 και έφθασε τους 6 β. σε 2 παιχνίδια. Ωστόσο, οι «τρικολόρ» τα... χρειάστηκαν αρκετά από τους αξιόμαχους Αλβανούς, που κρατούσαν ανέπαφη την εστία τους μέχρι το 89'. Τη λύση έδωσαν ο Γκριεζμάν (αποδείχθηκε χρυσή αλλαγή) στο 89' και στο 94' ο Παγιέτ, που σκόραραν και απέτρεψαν το... κάζο για τους γηπεδούχους. Οι οικοδεσπότες, αν και είχαν την πρωτοβουλία στο παιχνίδι πιέζοντας τους αντιπάλους τους, ωστόσο έδειξαν σοβαρές αδυναμίες στην τελική προσπάθεια εξαιτίας και της επιλογής του Ντεσάμπ να αφήσει εκτός βασικής ενδεκάδας τους Πογκμπά και Γκριεζμάν. Η Γαλλία είχε δοκάρι με τον Ζιρού στο 68'.

Από την πλευρά της η Αλβανία στηρίχθηκε στην ανασταλτική λειτουργία και μέχρι το 89' αυτό απέδιδε καρπούς, ενώ προσπάθησε να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις χάνοντας κάποιες ευκαιρίες, με πιο σημαντική το δοκάρι του Μεμουσάι στο 52'.

Ελπίζει η Ελβετία

Ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης στους «16» έμεινε η Ελβετία παρά τη χτεσινή ισοπαλία 1-1 με τη Ρουμανία. Η Ελβετία, αν και καλύτερη, δεν είχε αποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια και μάλιστα βρέθηκε να χάνει με 1-0 χάρη στο εύστοχο πέναλτι του Στάνκου (18'). Ομως, συνέχισε να πιέζει, αρχικά ισοφάρισε με τον Μεχμέτι στο 57', ενώ έχασε και πολλές ευκαιρίες για κάτι παραπάνω. Από την άλλη η Ρουμανία εκτός του γκολ είχε και ένα δοκάρι (Σαπανάρου 28') καθώς και μια κλασική ευκαιρία (Χομπάν 48'), όμως στο μεγαλύτερο μέρος αναλώθηκε στην ανασταλτική λειτουργία. Πάντως, με τον 1 βαθμό που απέσπασε διατηρεί τις ελπίδες πρόκρισης.

3ος ΟΜΙΛΟΣ
Κόντρα κορυφής

Στην αναμέτρηση των δυο νικητών της 1ης αγωνιστικής - Γερμανίας και Πολωνίας - στρέφονται τα περισσότερα βλέμματα στο πρόγραμμα του 3ου ομίλου. Το παιχνίδι αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα της πρωτιάς στον όμιλο, με το σημερινό νικητή (εάν υπάρξει) ουσιαστικά να την αγκαλιάζει. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία μπορεί να μη δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα κόντρα στους Ουκρανούς (2-0), ωστόσο υπήρξαν στιγμές που έδειξε αμυντική ολιγωρία, κάτι που ο τεχνικός της ομάδας, Γιοακίμ Λεβ, ευελπιστεί σήμερα να το δει διορθωμένο απ' τους παίκτες του. Στην άλλη πλευρά, οι Πολωνοί, χωρίς να συναντήσουν δυσκολίες και όντας καλύτεροι, επικράτησαν των Βορειοϊρλανδών (έστω και με το ισχνό 1-0), παίρνοντας ψυχολογικό αβαντάζ για τη συνέχεια. Στον άλλο αγώνα, οι δυο ηττημένες της πρεμιέρας, Ουκρανία και Β. Ιρλανδία, θα αναμετρηθούν έχοντας στόχο τη βαθμολογική ανάκαμψη που θα τους διατηρήσει σε τροχιά πρόκρισης.

ΛΙΛ
Νέες εστίες έντασης

Η βεντέτα που έχουν ανοίξει οι Αγγλοι με τους Ρώσους οπαδούς επιφέρει καθημερινό συναγερμό στις γαλλικές πόλεις όπου κινούνται οι συγκεκριμένοι οπαδοί προκαλώντας νέες εστίες έντασης. Ετσι, χτες, στη Λιλ είχαμε συμπλοκές μεταξύ Αγγλων και γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων, όταν οι τελευταίες προσπάθησαν να εμποδίσουν τους πρώτους να πλησιάσουν απειλητικά ομάδες Ρώσων οπαδών, που αποχωρούσαν μετά τον αγώνα της χώρας τους με τη Σλοβακία.

Πάντως, σύμφωνα με αναφορές, στα περίχωρα ήδη έχουν σημειωθεί αψιμαχίες μεταξύ των αντιμαχομένων, με ρίψη φωτοβολίδων, αλλά δεν πήραν έκταση λόγω της άμεσης επέμβασης της έφιππης Αστυνομίας.

Αν και ο κύριος όγκος των Αγγλων οπαδών βρίσκεται στη διπλανή πόλη Λανς, όπου σήμερα θα διεξαχθεί ο αγώνας Αγγλίας - Ουαλίας, η μικρή χιλιομετρική απόσταση αποτέλεσε ευκαιρία για ομάδες Αγγλων να μεταβούν στη Λιλ ψάχνοντας Ρώσους οπαδούς. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής Αστυνομίας, μαζί τους ήταν και Ουαλοί οπαδοί αφού, όπως φαίνεται, οι δύο πλευρές άφησαν στην άκρη την παραδοσιακή αντιπαλότητα προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον των Ρώσων. Στα επεισόδια φέρεται να συμμετείχαν και Σλοβάκοι οπαδοί.

Συνεδριάζει σήμερα η ΟΥΕΦΑ

Μετά τα χτεσινά νέα έκτροπα, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της ΟΥΕΦΑ. Θυμίζουμε πως η Ρωσία έχει ήδη τιμωρηθεί με αποκλεισμό αλλά με αναστολή και πρόστιμο 150.000 ευρώ. Σημειώνεται πως βάσει της απόφασης η αναστολή θα αρθεί σε περίπτωση νέων επεισοδίων από τους Ρώσους οπαδούς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΝΗ

16.00 Αγγλία - Ουαλία (ΕΡΤ1)

19.00 Ουκρανία - Β. Ιρλανδία (ΕΡΤ1)

22.00 Γερμανία - Πολωνία (ΕΡΤ1)

ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

1ος ΟΜΙΛΟΣ (2 αγ.): Γαλλία 6, Ελβετία 4, Ρουμανία 1, Αλβανία 0

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Ουαλία 3, Σλοβακία (2 αγ.) 3, Αγγλία 1, Ρωσία (2 αγ.) 1

3ος ΟΜΙΛΟΣ: Γερμανία 3, Πολωνία 3, Β. Ιρλανδία 0, Ουκρανία 0

4ος ΟΜΙΛΟΣ: Κροατία 3, Ισπανία 3, Τσεχία 0, Τουρκία 0

5ος ΟΜΙΛΟΣ: Ιταλία 3, Ιρλανδία 1, Σουηδία 1, Βέλγιο 0

6ος ΟΜΙΛΟΣ: Ουγγαρία 3, Ισλανδία 1, Πορτογαλία 1, Αυστρία 0.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ