ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Εξόρμηση στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά

Στις 24 και 25 Ιούνη, στο πάρκο Φιξ στα Πατήσια και με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά», θα πραγματοποιηθεί το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Οι φετινές εκδηλώσεις του Διημέρου «δένονται» με την πρωτοπόρα δράση και παρέμβαση του Κόμματος στους χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα κι έξω από καταυλισμούς στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σε αυτούς τους χιλιάδες ξεριζωμένους απευθύνεται με ειδικό κάλεσμά της η ΚΟ Αττικής, για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, ενώ εξόρμηση με το υλικό αυτό πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες παρέμεναν κλεισμένοι στα κοντέινερ για να προφυλαχθούν από την υψηλή θερμοκρασία και τα μέλη του Κόμματος χτύπησαν πόρτα - πόρτα για να συζητήσουν μαζί τους και να τους καλέσουν στις εκδηλώσεις στο Φιξ. «Από τη γη των φιλοσόφων, ρωτάμε: Ποιο είναι το έγκλημά μας;», έγραφε το χειρόγραφο πλακάτ με το οποίο καλωσόρισε στην πόρτα του «σπιτιού» του το συνεργείο του ΚΚΕ ο Μαμούν από τη Συρία. Συζητώντας με τα μέλη του Κόμματος, τους μετέφερε την αγωνία του για τη διαδικασία ασύλου, που δε φαίνεται να προχωρά. Οπως είπε, αυτό είναι το άγχος όλων των προσφύγων, ενώ ένα ειρωνικό χαμόγελο ήταν το σχόλιό του για το πρόγραμμα «μετεγκατάστασης» της ΕΕ. Τα μέλη του Κόμματος, καλώντας στο Διήμερο τους πρόσφυγες, σημείωναν αυτό που και το σύνθημα των εκδηλώσεων συμπυκνώνει: ότι ενωμένοι Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό, που είναι η κοινή αιτία για τα βάσανά τους.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Από την εξόρμηση στον καταυλισμό
Από την εξόρμηση στον καταυλισμό
Οι εκδηλώσεις του Διημέρου στο πάρκο Φιξ θα κορυφωθούν με ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 25/6, στις 8.30 μ.μ. Στο χώρο θα λειτουργούν περίπτερα μεταναστευτικών οργανώσεων καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα(οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 7.30 μ.μ.):

Παρασκευή 24/6

  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Μουσική και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη.

-- Παραδοσιακή μουσική και χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- Στις 8.30 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και προσφυγιά», με εισηγητές τους: Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, και Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Θεατρικό δρώμενο, με τίτλο «Κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας».

-- Γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Παράσταση Καραγκιόζη

Σάββατο 25/6

  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Βαλκανικοί χοροί από το σύλλογο Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών.

-- Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα.

-- Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εργατικά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία, με το πολιτιστικό συγκρότημα «Rodina».

-- Παράσταση από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Μουσική από την Αλβανία, με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet».

-- Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση.

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ξεκινά η δράση της Ευρω - συνοριοφυλακής

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής κατέληξαν χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τον νέο ευρωκατασταλτικό μηχανισμό αντιμετώπισης των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Μετά και τη χτεσινή έγκριση του Συμβουλίου, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της λειτουργίας της το καλοκαίρι, αφού πρώτα πάρει την έγκριση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου και κατόπιν της Ολομέλειας της 27ης Ιούνη. Παραχωρούνται, δηλαδή, αρμοδιότητες στην ΕΕ για μονομερή ανάληψη δράσης και οργάνωσης επιχειρήσεων στο όνομα της φύλαξης των λεγόμενων «ευρωπαϊκών συνόρων», παρακάμπτοντας, στην ουσία, το κράτος - μέλος στα σύνορα του οποίου θα γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε το Ευρωκοινοβούλιο: Ο νέος οργανισμός θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην επιστροφή των μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους (σ.σ. δηλαδή, θα διώχνει από την ΕΕ τους ανεπιθύμητους για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια πρόσφυγες και μετανάστες), αλλά μόνο όταν πρόκειται για την εκτέλεση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από τις εθνικές αρχές. Οι τελευταίες, βέβαια, αποφασίζουν στο πλαίσιο των οδηγιών και συμφωνιών της ΕΕ. Επίσης, εάν ένα κράτος - μέλος διαφωνεί με την απόφαση του Συμβουλίου για την παροχή ...βοήθειας, οι άλλες χώρες της ΕΕ μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Επικίνδυνη εξέλιξη

Με ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα:

«Η συμφωνία Συμβουλίου - Ευρωκοινοβουλίου για τον Κανονισμό σχετικά με τη σύσταση Σώματος "Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής", με αρμοδιότητα την επιτήρηση και τον έλεγχο των λεγόμενων "εξωτερικών συνόρων" της ΕΕ, αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη σε βάρος των λαών των χωρών της ΕΕ, όπως και των προσφύγων και των μεταναστών.

Το νέο Σώμα έρχεται να αντικαταστήσει τη FRONTEX και θα έχει έντονο στρατιωτικό - αστυνομικό χαρακτήρα, με δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης "δυνάμεων ταχείας αντίδρασης", τουλάχιστον 1.500 ανδρών και αντίστοιχων υποδομών και μέσων. Θα αναλαμβάνει την κατασταλτική του δράση όπου το ίδιο εκτιμά ότι υφίστανται "σοβαρές πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα" της ΕΕ και για το λόγο αυτό θα διατηρεί εγκαταστάσεις και αξιωματικούς - συνδέσμους στις χώρες υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος δεν συναινεί στην ανάληψη δράσης στα σύνορά του από το Σώμα αυτό, θα υφίσταται τον εκβιασμό του κλεισίματος των συνόρων από τα άλλα κράτη - μέλη, σε πλήρη εφαρμογή του άρθρου 29 της Συνθήκης Σένγκεν, ώστε να αποδέχεται τη δράση της Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής στο έδαφος και τα σύνορά του.

Δημιουργείται, δηλαδή, στρατιωτικό Σώμα καταδίωξης και καταστολής προσφύγων και μεταναστών, υπό τις οδηγίες των ευρωενωσιακών οργάνων, δρώντας, ακόμη και κατά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών, όπως ο αποκλειστικός έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων τους. Τα καθήκοντα της Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής εκτείνονται και σε επιχειρήσεις επιστροφής, επαναπροώθησης, απελάσεων προσφύγων και μεταναστών, ενώ έχει αποδειχτεί ότι η δράση τέτοιων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ έχουν σταθερά στραμμένη την προσοχή τους ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Με το πρόσχημα της "καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης" τσουβαλιάζονται οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες με τους αντιδραστικούς μηχανισμούς, όπως οι τζιχαντιστές, που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξέθρεψαν.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, που, μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, βάζει τώρα και την υπογραφή της στη δημιουργία ενός ακόμη κατασταλτικού ευρωενωσιακού μηχανισμού, που θα δρα στα σύνορα της χώρας. Ο λαός μας πρέπει να καταδικάσει τη λειτουργία και τη δράση του νέου μηχανισμού καταστολής, ενισχύοντας την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, παλεύοντας μαζί τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, απαιτώντας να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να μην πατήσουν στα σύνορα της χώρας οι νέοι σιδερόφραχτοι μηχανισμοί της ΕΕ».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

MotionTeam

Με σύνθημα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι διαδήλωσαν προχτές Τρίτη στη Θεσσαλονίκη σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Αγαλμα του Βενιζέλου ενώ ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Νίκος Νατζμέ, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τη σημασία της ταξικής διεθνιστικής αλληλεγγύης, της αλληλεγγύης που πρέπει να δείξει ο λαός μας απέναντι στους πρόσφυγες, θυμίζοντας και τη συμμετοχή δύο ομάδων προσφύγων στο τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσε στην πόλη. Οπως σημείωσε ο Νίκος Νατζμέ, χρειάζεται να εντείνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη, να εκφραστεί παντού. Στηλίτευσε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των κομμάτων της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τους πάνω από 50 χιλιάδες εγκλωβισμένους στα «hot spots», σε κέντρα όπου οι συνθήκες είναι άθλιες, όπου δεν εξασφαλίζονται τα απαραίτητα αγαθά για τη διαβίωση, η υγειονομική περίθαλψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ