Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ξεκινά η δράση της Ευρω - συνοριοφυλακής

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής κατέληξαν χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τον νέο ευρωκατασταλτικό μηχανισμό αντιμετώπισης των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Μετά και τη χτεσινή έγκριση του Συμβουλίου, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της λειτουργίας της το καλοκαίρι, αφού πρώτα πάρει την έγκριση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου και κατόπιν της Ολομέλειας της 27ης Ιούνη. Παραχωρούνται, δηλαδή, αρμοδιότητες στην ΕΕ για μονομερή ανάληψη δράσης και οργάνωσης επιχειρήσεων στο όνομα της φύλαξης των λεγόμενων «ευρωπαϊκών συνόρων», παρακάμπτοντας, στην ουσία, το κράτος - μέλος στα σύνορα του οποίου θα γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε το Ευρωκοινοβούλιο: Ο νέος οργανισμός θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην επιστροφή των μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους (σ.σ. δηλαδή, θα διώχνει από την ΕΕ τους ανεπιθύμητους για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια πρόσφυγες και μετανάστες), αλλά μόνο όταν πρόκειται για την εκτέλεση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από τις εθνικές αρχές. Οι τελευταίες, βέβαια, αποφασίζουν στο πλαίσιο των οδηγιών και συμφωνιών της ΕΕ. Επίσης, εάν ένα κράτος - μέλος διαφωνεί με την απόφαση του Συμβουλίου για την παροχή ...βοήθειας, οι άλλες χώρες της ΕΕ μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Επικίνδυνη εξέλιξη

Με ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα:

«Η συμφωνία Συμβουλίου - Ευρωκοινοβουλίου για τον Κανονισμό σχετικά με τη σύσταση Σώματος "Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής", με αρμοδιότητα την επιτήρηση και τον έλεγχο των λεγόμενων "εξωτερικών συνόρων" της ΕΕ, αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη σε βάρος των λαών των χωρών της ΕΕ, όπως και των προσφύγων και των μεταναστών.

Το νέο Σώμα έρχεται να αντικαταστήσει τη FRONTEX και θα έχει έντονο στρατιωτικό - αστυνομικό χαρακτήρα, με δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης "δυνάμεων ταχείας αντίδρασης", τουλάχιστον 1.500 ανδρών και αντίστοιχων υποδομών και μέσων. Θα αναλαμβάνει την κατασταλτική του δράση όπου το ίδιο εκτιμά ότι υφίστανται "σοβαρές πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα" της ΕΕ και για το λόγο αυτό θα διατηρεί εγκαταστάσεις και αξιωματικούς - συνδέσμους στις χώρες υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος δεν συναινεί στην ανάληψη δράσης στα σύνορά του από το Σώμα αυτό, θα υφίσταται τον εκβιασμό του κλεισίματος των συνόρων από τα άλλα κράτη - μέλη, σε πλήρη εφαρμογή του άρθρου 29 της Συνθήκης Σένγκεν, ώστε να αποδέχεται τη δράση της Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής στο έδαφος και τα σύνορά του.

Δημιουργείται, δηλαδή, στρατιωτικό Σώμα καταδίωξης και καταστολής προσφύγων και μεταναστών, υπό τις οδηγίες των ευρωενωσιακών οργάνων, δρώντας, ακόμη και κατά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών, όπως ο αποκλειστικός έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων τους. Τα καθήκοντα της Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής εκτείνονται και σε επιχειρήσεις επιστροφής, επαναπροώθησης, απελάσεων προσφύγων και μεταναστών, ενώ έχει αποδειχτεί ότι η δράση τέτοιων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ έχουν σταθερά στραμμένη την προσοχή τους ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Με το πρόσχημα της "καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης" τσουβαλιάζονται οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες με τους αντιδραστικούς μηχανισμούς, όπως οι τζιχαντιστές, που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξέθρεψαν.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, που, μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, βάζει τώρα και την υπογραφή της στη δημιουργία ενός ακόμη κατασταλτικού ευρωενωσιακού μηχανισμού, που θα δρα στα σύνορα της χώρας. Ο λαός μας πρέπει να καταδικάσει τη λειτουργία και τη δράση του νέου μηχανισμού καταστολής, ενισχύοντας την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, παλεύοντας μαζί τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, απαιτώντας να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να μην πατήσουν στα σύνορα της χώρας οι νέοι σιδερόφραχτοι μηχανισμοί της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ