Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επικύρωση συμφωνιών για την προώθηση στρατιωτικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ - ΕΕ

Συμφωνίες που είχαν συνάψει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ φέρνει προς κύρωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Με πυξίδα τις στρατηγικές επιλογές της εγχώριας αστικής τάξης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να φέρνει προς κύρωση στη Βουλή τη μία μετά την άλλη συμφωνίες που είχαν συνάψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αφορούν τη θωράκιση μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την προώθηση των εγκληματικών σχεδιασμών τους σε βάρος των λαών, εμπλέκοντας όλο και βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που «τρέχουν» στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες, η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη ψήφο των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωσης Κεντρώων, «πέρασε» από την Ολομέλεια τρία νομοσχέδια που αφορούν: Την «Κύρωση της Συμφωνίας για την Επιτροπή Συντονισμού στο πλαίσιο της Συνόδου Υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM)». Την «Κύρωση της Διοικητικής Διευθέτησης μεταξύ» του υπουργείου Αμυνας της Ελλάδας και του «Μηχανισμού ΑΤΗΕΝΑ όσον αφορά στις Υπηρεσίες Μετακινήσεων και Μεταφορών, οι οποίες παρέχονται από το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ)». Την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ» των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Φινλανδίας «σχετικά με Συνεργασία στον τομέα του Αμυντικού Υλικού». Η ΧΑ υπερψήφισε το τρίτο και καταψήφισε τα δύο πρώτα, γιατί «εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Αμερικής».

Ενδεικτικά, όσον αφορά το πρώτο νομοσχέδιο, στο άρθρο 1 προβλέπεται η σύσταση «Επιτροπής με αρμοδιότητα να συντονίζει, διαχειρίζεται, προτείνει, προσυπογράφει, επιτηρεί και εφαρμόζει όλες τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της SEDM». Επισημαίνεται ότι τα υπουργεία Αμυνας των κρατών που συμμετέχουν στη SEDM, συμφωνούν για τη σύσταση της Επιτροπής, «λαμβάνοντας υπόψη τα έγγραφα του ΝΑΤΟ και της Σύμπραξης για την Ειρήνη (PFP)» και «αποφασισμένα να αναπτύξουν και να ενδυναμώσουν περαιτέρω την περιφερειακή ασφάλεια και την αμυντική συνεργασία και με τη θέληση να συνεισφέρουν στην ενσωμάτωση της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές». Οσον αφορά τις αρμοδιότητες της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, είναι η παροχή «πολιτικο-στρατιωτικής καθοδήγησης στις ομάδες εργασίας» της SEDM κ.ά.

Σχετικά με το δεύτερο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, ο μηχανισμός ΑΤΗΕΝΑ«δημιουργήθηκε προκειμένου να διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των κοινών δαπανών των επιχειρήσεων της ΕΕ οι οποίες έχουν στρατιωτικές ή αμυντικές επιπτώσεις». Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ είναι ένα πολυεθνικό συντονιστικό κέντρο, το οποίο ιδρύθηκε το 2004 με απόφαση του ΥΠΕΘΑ, με «καθήκον» να διευκολύνει τη δράση ΝΑΤΟ και ΕΕ, στην περίπτωση που χρειαστούν για τις στρατιωτικές τους ανάγκες να ναυλώσουν εμπορικά πλοία. Για το λόγο αυτό, το Κέντρο βρίσκεται σε άμεση σχέση με το ΓΕΕΘΑ, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών...

Με τη «διοικητική διευθέτηση» που ψηφίστηκε, δίνεται η δυνατότητα στο μηχανισμό αυτό «να καλεί το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ να παράσχει υπηρεσίες μετακινήσεων και μεταφορών για μια επιχείρηση της ΕΕ που έχει στρατιωτικές/αμυντικές επιπτώσεις συμπεριλαμβανομένης και μιας στρατιωτικής επιχείρησης Ταχείας Αντίδρασης, της ανάπτυξης και της αναδιάταξης ενός σχηματισμού μάχης ή της υποστήριξης σε άλλα είδη επιχειρήσεων»...

Αντίστοιχου τύπου είναι και η συμφωνία με τη Φινλανδία.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, δηλώνοντας την καταψήφιση και των τριών νομοσχεδίων, επισήμανε ειδικά για το πρώτο: «Συνεργασίες σαν και αυτές ακολουθούνται από εγκατάσταση ξένων βάσεων, οδηγούν στην αλλαγή των στρατιωτικών δογμάτων των χωρών στα πρότυπα του ΝΑΤΟ», τονίζοντας ότι και αυτή η συμφωνία έρχεται να προστεθεί σε έναν «κυκεώνα στρατιωτικών δυνάμεων, πρωτοβουλιών, συνεργασιών», με τον οποίο ο «πόλεμος φτάνει στην πόρτα» των λαών.

Για τη δεύτερη συμφωνία, ανέφερε ότι στο κυνήγι της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης της χώρας, «κρατικές υπηρεσίες επιτυγχάνουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, εξυπηρετούν και το ελληνικό κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σε πλήρη αρμονία» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις βάσεις του θανάτου (2018-10-16 00:00:00.0)
Αναπάντητα ερωτήματα για τα πυρηνικά στον Αραξο (2017-09-24 00:00:00.0)
Στη «βιτρίνα» βάσεις και υποδομές (2015-08-13 00:00:00.0)
Αχθοφόροι των ιμπεριαλιστικών πολέμων (2007-11-03 00:00:00.0)
Πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2007-10-23 00:00:00.0)
Το έγγραφο - προσκλητήριο του ΝΑΤΟ (2004-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ