Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Σε πλήρη αρμονία» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις βάσεις του θανάτου

Με φράσεις όπως «με τον πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε» και «είμαστε σε πλήρη αρμονία», ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες το πρωί στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι όχι απλά δεν τα έχουν «σπάσει», αλλά έχουν ένα και το αυτό «Plan», τη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και «πυλώνα» για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Π. Καμμένος χαρακτήρισε το ταξίδι του, την προηγούμενη βδομάδα στις ΗΠΑ - όπου συναντήθηκε με στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών, και άλλους παράγοντες - «πολύ πετυχημένο», γιατί «πιστοποιήθηκε» ότι οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την Ελλάδα ως το «κέντρο σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο» και επιβεβαιώθηκε ο «αναβαθμισμένος» ρόλος της χώρας, με τις ΗΠΑ «να αναμένουν από την Ελλάδα πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής», «να είναι το κέντρο που θα γίνεται ο διάλογος στη Μεσόγειο», παραπέμποντας ως προς αυτό σε κοινές ασκήσεις που γίνονται στην Ελλάδα, π.χ. ο «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου συμμετέχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ και αραβικών χωρών, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

«Σε αυτό το ταξίδι πιστοποιήθηκε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε σχέση με τις ΗΠΑ και τις γύρω χώρες. Η ανακοίνωση του Νετανιάχου ότι στην τριμερή Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ προστίθενται και οι ΗΠΑ δίνει πολύ μεγάλη αξία στο ρόλο που θα παίξει η χώρα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρόταση που μετέφερε στις ΗΠΑ για τη δημιουργία βάσεων στη Λάρισα, στον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη, ή και στην Κάρπαθο, υποστήριξε καταρχάς πως «πρώτα απ' όλα δεν είναι βάσεις του θανάτου. Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ», πρόσθεσε, κάνοντας και εδώ σαφή την κυβερνητική ομοφωνία επί του θέματος, την ακόμα πιο στενή διασύνδεση με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ενώ συμπλήρωσε πως «εδώ υπάρχει συνεννόηση, περνάνε από το ΚΥΣΕΑ», σε άλλη μια επισήμανση ότι οι θέσεις του έχουν εγκριθεί και στο αρμόδιο όργανο, όπου προΐσταται ο πρωθυπουργός.

Προσπάθησε, εξάλλου, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και στο ζήτημα των νέων βάσεων, ισχυριζόμενος ότι «δεν μιλάμε για νέες βάσεις, αλλά για διευκολύνσεις», που προβλέπονται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη λυκοσυμμαχία.

Οτι «είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, άρα κάθε σχηματισμός, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο, έχει γραφείο του ΝΑΤΟ». Οτι σε αυτό το πλαίσιο, στη Λάρισα «υπάρχουν ΝΑΤΟικές δομές. Ζητήθηκε να φιλοξενηθούν εκεί UAV από τις ΗΠΑ. Προβλέπεται σε μία σύμμαχη χώρα να παρέχονται διευκολύνσεις (...) Υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεται από τη συμμαχία», συμπλήρωσε.

Σε ανάλογο μοτίβο αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση επιθετικών και άλλων ελικοπτέρων των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, προετοιμάζοντας για μετακίνηση και εγκατάσταση εκατοντάδων Αμερικανών στην περιοχή, εφόσον μίλησε για «360 οικογένειες».

Για, δε, την Αλεξανδρούπολη είπε ότι οι Αμερικανοί την θέλουν για να περνάνε στρατεύματά τους στα Βαλκάνια.

Οπως ισχυρίστηκε, η μοναδική νέα βάση είναι η περίπτωση της Καρπάθου, την οποία, όπως είπε, προτείνει ο ίδιος ως νέα βάση για τους Αμερικανούς, εδώ και 3 χρόνια, λέγοντας ότι έτσι κι αλλιώς έχει γίνει με ΝΑΤΟικά κονδύλια και ότι ήδη λειτουργεί ως εναλλακτικό αεροδρόμιο του Κανάβεραλ.

Παραπέρα, αλλάζοντας το κοστούμι του υπουργού Αμυνας με αυτό του «κυβερνητικού εταίρου», δήλωσε πως κατά τη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «και αφού λύνουμε τα θέματα της Αμυνας, έχω υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι η συμφωνία εμάς (σ.σ. των Πρεσπών) δεν μας βρίσκει σύμφωνους». Ερωτηθείς, μάλιστα, εάν ο Αλ. Τσίπρας γνώριζε την πρότασή του για το Plan B, απάντησε πως «τη γνωρίζει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως εθνική πολιτική».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση (υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και με τη Σερβία, συμφωνία «με τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους» με τη συμφωνία των Πρεσπών) δεν είναι κάτι διαφορετικό από τις τριμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο κ.λπ.

Συμπλήρωσε ότι όταν και εάν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή ο ίδιος και το κόμμα του θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Ενα και το αυτό «Plan»

Εξάλλου, προς επίρρωση ότι ένα και μόνο είναι το πλάνο τους, να λειτουργήσουν ως σημαιοφόρος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια, η υφυπουργός Αμυνας, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, συμμετείχε την Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11/10 στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM), που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.

Στη SEDM συμμετέχουν καταρχάς οι ΗΠΑ και ακολουθούν Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία. Ως χώρα - παρατηρητής συμμετέχει και η Μολδαβία. Ερχεται δηλαδή ως όχημα «συνεργασίας» με χώρες των Βαλκανίων και πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά δένονται στο άρμα του.

Σε αυτήν τη βάση, παρεμβαίνοντας στη Σύνοδο η Μ. Κόλλια - Τσαρουχά τόνισε ότι «Η SEDM ξεκίνησε ως άτυπο φόρουμ συνεργασίας (...) στην περιοχή των Βαλκανίων (...) Είκοσι και πλέον χρόνια αργότερα, μία αμιγώς πολιτική πρωτοβουλία έχει αποκτήσει έναν δυναμικό στρατιωτικό βραχίονα, την Ταξιαρχία SEEBRRIG (σ.σ. South-Eastern Europe Brigade, το στρατηγείο της έχει έδρα τον Τύρναβο) μέσω της οποίας προβάλλεται η περιφερειακή υπεραξία της SEDM στη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος της SEDM συνέπεσε με την πρώτη κοινή άσκηση ΝΑΤΟ - Σερβίας, «SRBIJA 2018», που έγινε στη χώρα στις 8 - 11/10 με αντικείμενο την «αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής», ένα από τα προσχήματα της λυκοσυμμαχίας για να εδραιώνει σταδιακά την παρουσία της σε χώρες που θέλει να βάλει στον ποδόγυρό της. Ασκηση που είχε και ενισχυμένη ελληνική συμμετοχή, αφού Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας συμμετείχαν, υπό το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, με 1 ομάδα Ερευνας - Διάσωσης από το 747ο Ειδικό Τάγμα Μηχανικού του Στρατού Ξηράς και Επιτελείς από το ΓΕΕΘΑ και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Ερευνας - Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης, συμμετείχε προσωπικό από τη 2η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, προσκλήθηκε να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο για την «αντιμετώπιση» «βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων», μετά από πρόσκληση του ομολόγου του των ΗΠΑ. Στο συνέδριο συμμετέχουν αρχηγοί ΓΕΕΘΑ από 75 κράτη από όλες τις ηπείρους, διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων ΗΠΑ, καθώς και αξιωματούχοι ΝΑΤΟ και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ