Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με την ατζέντα ανοιγμένη σε όλα τα μέτωπα

Με την ατζέντα ανοιγμένη σε όλα τα μέτωπα και τις αγορές όπου θέλουν να πατήσουν ακόμα πιο γερά το πόδι τους οι ευρωενωσιακοί όμιλοι, συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Δουλεύοντας πάνω στα ιμπεριαλιστικά προσχήματα σε μια σειρά από ζώνες του πλανήτη, το Συμβούλιο ενέκρινε νέο καθεστώς περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της χρήσης και της διάδοσης των χημικών όπλων. Η ΕΕ θα μπορεί πλέον να επιβάλλει κυρώσεις «σε πρόσωπα και οντότητες που ενέχονται στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων οπουδήποτε, ανεξαρτήτως εθνικότητας και τόπου», μεταξύ άλλων και «σε όσους τους παρέχουν οικονομική, τεχνική και υλική στήριξη, σε όσους τους βοηθούν ή τους παροτρύνουν, καθώς και σε όσους συνδέονται με τα πρόσωπα και τις οντότητες αυτές».

Οι υπουργοί συζήτησαν ακόμη το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με ανησυχίες για αστάθεια και φιλορωσική στροφή της. Στα σχετικά Συμπεράσματα το Συμβούλιο «επαναλαμβάνει την ξεκάθαρη δέσμευσή του για την προοπτική της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ως ενιαίας, ενωμένης και κυρίαρχης χώρας» και «υπενθυμίζει» ότι «αναμένει από τις αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να δώσουν προτεραιότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να προχωρήσουν στην πορεία προς την ΕΕ». Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο «χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη παρουσία της επιχείρησης Althea», στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη χώρα.

Συζήτηση έγινε και για την προσφάτως ανακοινωθείσα στρατηγική της ΕΕ για τη σύνδεση της Ευρώπης και της Ασίας, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής Ασίας - Ευρώπης (ASEM) στις 18 - 19/10. Στα Συμπεράσματα «το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η ΕΕ θα προωθήσει μια βιώσιμη, συνεκτική και βασιζόμενη σε κανόνες προσέγγιση και θα προωθήσει τις επενδύσεις και το εμπόριο».

Οι υπουργοί ασχολήθηκαν, εξάλλου, και με τη Λιβύη (τόνισαν την ανάγκη για «ομαλές πολιτικές» εξελίξεις, εκλογές και «σταθερότητα»), όπως και με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου η ΕΕ έχει αναπτύξει και στρατιωτική αποστολή, την EUTM RCA, αποφασίζοντας στο πλαίσιο της αποστολής να εντάξουν και έναν «πολιτικοστρατιωτικό πυλώνα», που θα προμηθεύει με «στρατηγικές συμβουλές» για την περιοχή.

Τέλος, ασχολήθηκαν με τη Βενεζουέλα, αναζητώντας τρόπους για «την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας» στη χώρα, μεταξύ άλλων, «μαζί με περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες». Εκ μέρους της κυβέρνησης ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, συντασσόμενος με την αντιδραστική γραμμή της ΕΕ, ζήτησε «να βρούμε τρόπους και διαδικασίες με τις οποίες θα ξαναμπούμε σε μια δυνατότητα να λειτουργήσει η δημοκρατία και να οδηγηθεί σε δημοκρατικές εκλογές αυτή η χώρα».

Αργότερα χτες το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (ΑΕΣ), οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους από τις έξι χώρες της ΑΕΣ (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ