Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Αύριο η συναυλία - αφιέρωμα στον Αλέκο Ξένο

Αύριο, Τετάρτη 17 Οκτώβρη, στις 19.30 (ώρα προσέλευσης 19.00), στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό θα πραγματοποιηθεί η συναυλία κλασικής μουσικής που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος. Η συναυλία αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στον σπουδαίο Ελληνα συνθέτη Αλέκο Ξένο, που αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, που πηγή έμπνευσής του ήταν ο λαός και οι αγώνες του.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα των Αλέκου Ξένου και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Τα έργα θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κολοβού.

Στη συναυλία θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της.

Για την αυριανή συναυλία, μίλησε στην κάμερα του πόρταλ του «902.gr» ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός, δηλώνοντας ότι νιώθει «τιμή και συγκίνηση» που λαμβάνει «ενεργά μέρος στον γιορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Είναι συγκίνηση (που προέρχεται) λόγω οικογενειακών καταβολών, λόγω του τόπου που κατάγομαι, από τις Κροκεές της Λακωνίας, όπου δώσαμε πολλούς νεκρούς στην Κατοχή και τον εμφύλιο...».

Ακόμα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη συναυλία διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας: «Κανένα άλλο κόμμα δεν κάνει κάτι ανάλογο», σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά, θυμίζοντας την περσινή συναυλία συμφωνικής μουσικής για την Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά και τη συναυλία που είχε πραγματοποιηθεί για τα 90χρονα του Κόμματος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ειδική αναφορά κάνει στους αγωνιστές μουσικούς και συνθέτες που στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, αλλά και στα μετέπειτα δύσκολα χρόνια, αντιστάθηκαν τόσο μέσα από τις ορχήστρες όσο και μεμονωμένα, με τη στάση τους αυτή να έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «η συγκίνηση είναι μεγάλη», γιατί «τα ιδανικά και η ιδεολογία μένουν πάντα ίδια».

Τα έργα που θα ακουστούν

Αλέκος Ξένος (1912 - 1995):

-- «Κύπρος Ελλάδα μας», συμφωνικό ποίημα (1964), το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα του κυπριακού λαού απέναντι στην αγγλική κατοχή.

-- «Ο Διγενής δεν Πέθανε», συμφωνικό ποίημα (1952), αφιερωμένο στον εκτελεσμένο κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη. Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο συνθέτης: «Μπορεί να σκοτώσεις έναν άνθρωπο, αλλά να σκοτώσεις τις ιδέες δεν είναι δυνατόν... Είναι ένα έργο αισιόδοξο. Παρ' όλα αυτά που περάσαμε, τις κακουχίες, τους φόνους, τα κυνηγητά. Ετσι έχει και τις εικόνες τις τοτινές, αλλά και το καινούργιο, που... θέλει να τραβήξουμε μπροστά. Ισως αυτό να είναι ρομαντικό, μα υπάρχει ρομαντισμός της φυγής και ρομαντισμός του προχωρήματος». Για τον συνθέτη η πιο αγαπημένη του εκτέλεση ήταν το 1956 από την Ορχήστρα του Λένινγκραντ και της Μόσχας, με μαέστρους τον Παρίδη και τον Οδυσσέα Δημητριάδη. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, γιατί δεν του το επέτρεψε το ελληνικό αστικό κράτος.

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 - 1827):

-- Συμφωνία αρ. 5, σε ντο ελ., έργο 67 (Ι. Allegro con brio ΙΙ. Andante con moto ΙΙΙ. Allegro IV. Allegro).

Ενα από τα πιο διάσημα έργα της κλασικής μουσικής. Το πρώτο από τα τέσσερα μέρη της Συμφωνίας περιέχει ένα από τα γνωστότερα μουσικά θέματα όλων των εποχών. Το κάλεσμα της μοίρας. Ενα κάλεσμα για να πάρει ο ίδιος ο άνθρωπος τη μοίρα του στα χέρια του, να παλέψει και να βγει νικητής.

Επίσης, για τη συγκεκριμένη συναυλία, ο συνθέτης, μαέστρος και ενορχηστρωτής Σπύρος Μαυρόπουλος ενορχήστρωσε για μεγάλη ορχήστρα τη «Διεθνή», η οποία θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

  • Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ