Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε την «αιμάτινη σπονδή» του Κόμματος στην Κατοχή και την Αντίσταση

Μεγάλη εκδήλωση στην πλατεία Κοραή για τα 74 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ

Στο Σύνταγμα στήθηκε συμβολικά η πινακίδα που είχε αναρτήσει η ΚΟΑ τον Νοέμβρη του 1944 για τα θύματα των Αχτίδων του ΚΚΕ

«Αχτίδα 1η - θύματα 304. Γράψαμε Ιστορία - Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε. Με το λαό για το σοσιαλισμό».

«Αχτίδα 3η - θύματα 348. "Σε κάθε βήμα πρόσεχε, κάτω από το χώμα ζούνε οι νεκροί μας, ζούνε οι πεθαμένοι μας" (Ρίτσος). Αθάνατοι οι νεκροί του ΚΚΕ, της εργατιάς».

«Αχτίδα 10η - θύματα 54. Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική».

Τα παραπάνω ήταν γραμμένα σε μερικά από τα πανό των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, έξω από τα ιστορικά γραφεία του ΕΑΜ, στην πλατεία Κοραή της Αθήνας.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 74η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ, αποτέλεσε έναν φόρο τιμής στους περίπου 2.000 κομμουνιστές που έπεσαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και στους δεκάδες χιλιάδες μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, που έγραψαν την εποποιία της δεκαετίας του 1940. Ηταν μια εκδήλωση ενταγμένη στην κορύφωση των 100χρονων του Κόμματος, που ανέδειξε τη συγκλονιστική δράση των κομμουνιστών της Αθήνας κατά την Κατοχή.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Αττικής του Κόμματος

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παρευρέθηκε επίσης το προεδρείο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, εκπροσωπώντας τη θρυλική δρακογενιά της Αντίστασης, του ηρωικού Δεκέμβρη και του Δημοκρατικού Στρατού.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και νέοι στρατευμένοι, που κρατώντας το πανό της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, έστειλαν το μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας: «Εξω οι βάσεις του θανάτου».

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τις σημαίες του Κόμματος στα χέρια και με τα πανό, αφιερωμένα στις 12 ιστορικές Αχτίδες της ΚΟΑ του ΚΚΕ, μετά την ομιλία της Λ. Ράζου πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα. Με συνθήματα όπως «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Λαέ θυμήσου! Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ», η πορεία αυτή μετατράπηκε σε μαζικό - μαχητικό κάλεσμα συστράτευσης με το Κόμμα, που όπως έχει αποδείξει μπορεί να ηγηθεί των μεγάλων αναμετρήσεων του λαού μας. Επίκαιρα ήταν τα συνθήματα ενάντια στους εγκληματίες ναζί της Χρυσής Αυγής. Στους ίδιους δρόμους όπου πριν από 74 χρόνια ο λαός πανηγύριζε το τσάκισμα του φασίστα κατακτητή, οι κομμουνιστές βροντοφώναξαν: «Οι ταγματασφαλίτες τώρα χρυσαυγίτες - Οπλα του συστήματος είναι οι φασίστες».

Στην πλατεία Συντάγματος, επί της Λ. Αμαλίας, η ΚΟ Αττικής τοποθέτησε συμβολικά τη συγκλονιστική πινακίδα που είχε αναρτήσει η ΚΟΑ στο Σύνταγμα, στις 19 Νοέμβρη του 1944, στα 26χρονα του ΚΚΕ. Η πινακίδα, που απαθανατίστηκε τότε από τον φωτογράφο Ντμίτρι Κέσελ και ανατυπώθηκε προχτές, απαριθμούσε τα θύματα που είχε καθεμιά από τις 12 Αχτίδες, με την υπογραφή: «Αιμάτινη σπονδή της ΚΟΑ στο βωμό του εθνικοαπελυθερωτικού αγώνα».

Μπροστά σε αυτό το συμβολικό ηρώο των νεκρών συγκεντρώθηκαν συγκινημένοι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, για να καταθέσουν μαζί με τον όρκο τους στεφάνια και λουλούδια. «Σήμερα, 74 χρόνια μετά, είμαστε και πάλι εδώ... Γεμάτοι συγκίνηση, μα και περηφάνια. Νιώθουμε πιο έμπειροι, γιατί διδασκόμαστε από την Ιστορία του κινήματος, του τιμημένου ΚΚΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούν οι αγώνες των χιλιάδων σκοτωμένων μας», ακούστηκε χαρακτηριστικά από τα μεγάφωνα, ενώ είχε προηγηθεί η απαγγελία αποσπάσματος από το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου».

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο ΓΓ Δ. Κουτσούμπας. Εκ μέρους της ΚΟ Αττικής η Λ. Ράζου. Από το ΚΣ της ΚΝΕ ο Μ. Ραπανάκης. Και ακολούθησαν όλες οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής, καταθέτοντας λουλούδια.

Η συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής, με το «Επέσατε θύματα...» να ακούγεται στην πλατεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Σάββατο 13/10 η εκδήλωση για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας (2018-10-11 00:00:00.0)
Το Σάββατο 13/10 η εκδήλωση για την επέτειο από την Απελευθέρωση της Αθήνας (2018-10-10 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας (2018-10-09 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας (2018-10-05 00:00:00.0)
Ομιλίες μελών του ΠΓ της ΚΕ (2012-03-27 00:00:00.0)
Ομιλίες μελών του ΠΓ της ΚΕ (2011-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ