ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ - FARC/EP
Υπογράφτηκε η διμερής οριστική κατάπαυση πυρός

Από τη χτεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την οριστική κατάπαυση του πυρός. Κατά σειρά από αριστερά Μ. Σάντος, Ρ. Κάστρο, Τ. Χιμένες

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την οριστική κατάπαυση του πυρός. Κατά σειρά από αριστερά Μ. Σάντος, Ρ. Κάστρο, Τ. Χιμένες
Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις στην Αβάνα της Κούβας εδώ και 4 χρόνια για τον τερματισμό της υπερπενηντάχρονης ένοπλης σύγκρουσης, ανακοίνωσαν χτες από την Αβάνα τη συμφωνία για τη διμερή και οριστική κατάπαυση του πυρός.

Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο ανώτατος διοικητής των FARC-EP, Τιμολέον Χιμένες, ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο και ο ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, Μπόργκε Μπρέντε, από τις λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις. Επίσης, η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ και της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, από τις χώρες που συνόδευσαν τη διαδικασία του διαλόγου. Ακόμα, ως ειδικός προσκεκλημένος ήταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συνοδεία του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας και του πρόεδρου της Γενικής Συνέλευσης, που είχαν και διμερή συνάντηση με τον ηγέτη των ανταρτών. Ακόμα, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας ως πρόεδρος της Ενωσης Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και οι ειδικοί απεσταλμένοι για την ειρηνευτική διαδικασία των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση της συμφωνίας της κατάπαυσης του πυρός, που δεν είναι η υπογραφή της τελικής συμφωνίας καθώς υπάρχουν σημεία που μένουν να καταληχθούν, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Πρόκειται για συμφωνία που αφορά τη διμερή και οριστική κατάπαυση του πυρός, την εγκατάλειψη των όπλων, τις εγγυήσεις για την ασφάλεια. Επίσης, την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων που είναι υπεύθυνες για δολοφονίες και σφαγές ή που επιτίθενται ενάντια στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων, επίσης των εγκληματικών οργανώσεων που έχουν οριστεί ως διάδοχες παραστρατιωτικών ομάδων και των δικτύων υποστήριξής τους και τη δίωξη των εγκληματικών συμπεριφορών που απειλούν την υλοποίηση των συμφωνιών και την οικοδόμηση της ειρήνης».

Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε ότι σε πνεύμα «εθνικής συνεννόησης» θα ξεκινήσει ένας οδικός χάρτης για την επανένταξη των ανταρτών στην πολιτική ζωή ως πολιτική οργάνωση, ενώ ταυτόχρονα στο κοινό ανακοινωθέν δηλώνεται ότι το αργότερο σε 180 μέρες μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας που θα θέσει σε εφαρμογή και όλες τις επιμέρους, θα αρχίσει η διαδικασία εγκατάλειψης των όπλων μέσα από τη δημιουργία ενός τριμερούς μηχανισμού παρακολούθησης, εποπτείας και ελέγχου, στον οποίο θα συμμετέχουν το κολομβιανό κράτος, οι αντάρτες και μια αποστολή του ΟΗΕ, που θα συγκροτηθεί κυρίως από κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, η οποία και θα προεδρεύει στο μηχανισμό αυτό και θα πιστοποιεί την καταγραφή, απόσυρση και αποθήκευση του οπλισμού. Δημιουργούνται 22 ζώνες συγκέντρωσης όπου θα συμπτυχθούν τα αντάρτικα τμήματα με όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας. Ταυτόχρονα, δηλώνεται ότι δεν θα υπάρχουν διώξεις για τις πολιτικές απόψεις και οι αντάρτες θα ενταχθούν στη ζωή των κοινοτήτων και θα συμβάλουν σε προγράμματα ανάπτυξης.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Ραούλ Κάστρο, του Μπαν Κι Μουν, του Τιμολέον Χιμένες, που υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι η τελική συμφωνία, όταν υπογραφεί, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως «συνθηκολόγηση του αντάρτικου, αλλά μια νέα φάση συμμετοχής στην πολιτική δράση», που δε θα είναι εύκολη και θα συναντήσει εμπόδια. Από την πλευρά του, ο Μανουέλ Σάντος ήταν επιθετικός απέναντι στο αντάρτικο, δήλωσε ότι θα είναι πάντα αντίπαλος στις ιδέες του, αλλά ότι θα στηρίξει «το δικαίωμα να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή και την αντιπαράθεση».

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ»
Σύνοδος Κορυφής στην Τασκένδη

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, ολοκληρώνεται σήμερα η 16η Σύνοδος Κορυφής της «Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης» (SCO) που ξεκίνησε χτες. Στη συγκεκριμένη Σύνοδο, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης ένταξη της Ινδίας και του Πακιστάν στην Οργάνωση, που είχε δρομολογηθεί από πέρυσι και επισήμως θα γίνει την επόμενη χρονιά.

Μεταξύ άλλων, προτάσσεται και η οικονομική συνεργασία σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Για παράδειγμα, αναμένονται συμφωνίες όσον αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση πολλών περιοχών, που ειδικά η Κίνα συνδέει και με τη γοργή ανάπτυξη των νέων «δρόμων του μεταξιού».

Σήμερα στη SCO συμμετέχουν ως πλήρη μέλη οι Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Θέση «παρατηρητή» έχουν οι Αφγανιστάν, Ιράν, Μογγολία, Πακιστάν - Ινδία, ενώ «εταίροι σε διάλογο» είναι η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.

Στην Κίνα ο Πούτιν

Στο μεταξύ, αύριο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα βρεθεί στο Πεκίνο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Κίνα. Οπως τόνισε σε συνέντευξή του στο «Σινχουά», η Μόσχα θεωρεί πως με το Πεκίνο είναι «στενοί σύμμαχοι» και η διμερής τους συνεργασία επεκτείνεται σταθερά, όπως και ότι «λαμβάνουμε υπόψη ο ένας τα συμφέροντα του άλλου». Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, υπογράμμισε ότι μεταξύ άλλων θα υπογραφεί και «μια διακήρυξη για τον αυξανόμενο ρόλο του διεθνούς Δικαίου», εξηγώντας ότι θα είναι η πρώτη φορά που οι δυο χώρες θα καθορίσουν μια κοινή προσέγγιση σε μια σειρά σύγχρονα διεθνή προβλήματα, «σε μια περίοδο που δυναμώνει η αστάθεια σε πολλές περιοχές του κόσμου».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εισβολή οπλισμένου σε κινηματογράφο

Βαριά οπλισμένος άνδρας, φορώντας μάσκα, εισέβαλε σε κινηματογράφο στην πόλη Φιρνχάιμ στη νότια Εσση της Γερμανίας, χτες, στις 3.00 μ.μ. και άρχισε να πυροβολεί. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, γίνεται λόγος για πολλούς τραυματίες, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός. Στο σημείο έσπευσαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ λίγο αργότερα έληξε η κατάσταση ομηρίας με τραυματισμό ή και θάνατο του δράστη, η ταυτότητα και τα κίνητρα του οποίου δεν είχαν γίνει γνωστά.

ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές μάχες στο Μανμπίτζ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μετά από περίπου ένα μήνα σφοδρών συγκρούσεων με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», Κούρδοι και Αραβες μαχητές των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) μπήκαν στην πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης, έχοντας την αεροπορική στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, «συνοδεία» ειδικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Η πόλη Μανμπίτζ θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο σε δρόμο που οδηγεί αφενός προς τη Ράκα, τη λεγόμενη «πρωτεύουσα» του ισλαμικού «χαλιφάτου», και αφετέρου προς τα τουρκικά σύνορα (απ' όπου ανεφοδιάζονται ποικιλοτρόπως διάφορες οργανώσεις τζιχαντιστών). Εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού υποστήριξε ότι η ανακατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις SDF είναι θέμα «λίγου χρόνου» και πως η επόμενη φάση θα είναι η εξασφάλιση της πόλης και η προστασία των αμάχων που μένουν σε αυτήν.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε πως κατατέθηκε μήνυση για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος σε δικαστήριο της Δαμασκού κατά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον για φθορά, κλοπή και καταστροφή συριακής δημόσιας περιουσίας, κατάχρηση δημοσίου και ιδιωτικού χρήματος. Διεκδικούνται συνολικά αποζημιώσεις ύψους περίπου 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για «ενθαρρυντική πρόοδο» για «όσα (θέματα) συζητούνται» μίλησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί. Ο ίδιος εξήγησε πως «είναι εννέα οι δέσμες των θεμάτων που θα συζητηθούν, συνεπώς δεν μπορεί να καταλήξει κανένας σε ασφαλή συμπεράσματα από την πρόοδο που παρατηρείται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων» και συγκεκριμένα για τη χτεσινή συνάντηση συμπλήρωσε ότι «υπήρξε μια σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις εσωτερικές συνεργασίες μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ομόσπονδων πολιτειών, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση όσον αφορά τις αρμοδιότητες σύναψης διεθνών συμβάσεων».

Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος ηγέτης ανέφερε ότι τον Ιούλη θα γίνουν συνολικά έξι συναντήσεις.

Μήνυμα ΠΑΜΕ προς ΠΕΟ

Στο μεταξύ, όσον αφορά την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών, αυτές τέθηκαν υπό έλεγχο, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες έμεναν σε επιφυλακή. Σημειώνουμε ότι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έστειλε μήνυμα στην Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο λαό και τους εργαζόμενους της Κύπρου, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεκρών πυροσβεστών και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζήτησε τερματισμό της ισραηλινής κατοχής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Το Ισραήλ έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε μία ανοικτή φυλακή! Γιατί δεν εφαρμόζεται το διεθνές Δίκαιο στην περίπτωση του Ισραήλ;» αναρωτήθηκε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ προκειμένου να τερματιστεί η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από τις ισραηλινές αρχές και να επιτευχθεί «μία βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία». Σημείωσε πως η συνέχιση της κατοχής «το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές και να υποθάλπει την τρομοκρατία».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που του είπε πως «η ΕΕ συνεργάζεται με την Παλαιστινιακή Αρχή για να βοηθήσει την οικοδόμηση θεσμών σε ένα μελλοντικό δημοκρατικό, ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος» και πως η ΕΕ «θα παραμείνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος σε αυτόν το στόχο». Βεβαίως, ο ρόλος της ΕΕ είναι πρωτίστως κάλυψη του κράτους - θύτη Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ