Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές μάχες στο Μανμπίτζ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μετά από περίπου ένα μήνα σφοδρών συγκρούσεων με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», Κούρδοι και Αραβες μαχητές των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) μπήκαν στην πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης, έχοντας την αεροπορική στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, «συνοδεία» ειδικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Η πόλη Μανμπίτζ θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο σε δρόμο που οδηγεί αφενός προς τη Ράκα, τη λεγόμενη «πρωτεύουσα» του ισλαμικού «χαλιφάτου», και αφετέρου προς τα τουρκικά σύνορα (απ' όπου ανεφοδιάζονται ποικιλοτρόπως διάφορες οργανώσεις τζιχαντιστών). Εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού υποστήριξε ότι η ανακατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις SDF είναι θέμα «λίγου χρόνου» και πως η επόμενη φάση θα είναι η εξασφάλιση της πόλης και η προστασία των αμάχων που μένουν σε αυτήν.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε πως κατατέθηκε μήνυση για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος σε δικαστήριο της Δαμασκού κατά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον για φθορά, κλοπή και καταστροφή συριακής δημόσιας περιουσίας, κατάχρηση δημοσίου και ιδιωτικού χρήματος. Διεκδικούνται συνολικά αποζημιώσεις ύψους περίπου 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ