Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ `Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Με κάθε αποτέλεσμα θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή επίθεση

Από τη χτεσινή διαδικασία της ψηφοφορίας

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή διαδικασία της ψηφοφορίας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά τη νεροποντή και τις πλημμύρες που έπληξαν χτες το Λονδίνο και περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας, εκατομμύρια από τους 46.500.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο προσήλθαν στις κάλπες, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή να αποχωρήσει από αυτήν. Το δίλημμα αυτό, που έχει σημασία για την αστική τάξη και τη σχέση της με τις άλλες αστικές τάξεις, δεν αλλάζει ριζικά τη ζωή των εργαζομένων, αφού το βασικό, δηλαδή η εξουσία, θα παραμείνει και στη μια και στην άλλη εκδοχή στο κεφάλαιο. Γι' αυτό είναι χρήσιμο ο βρετανικός και άλλοι λαοί να βγάλουν συμπεράσματα και τη δικαιολογημένη καταδίκη της ΕΕ να την εντάξουν στην πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία και τους εκμεταλλευτές τους.

Χτες, πάντως, πάνω από την κάλπη, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (που στηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, Bremain) προέτρεψε τους Βρετανούς ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στο «κρίσιμο για το μέλλον της χώρας» δημοψήφισμα. Ισως γιατί γνώριζε ότι ανάμεσα στους παράγοντες που θα επηρεάσουν καταλυτικά το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα και το 9% των αναποφάσιστων...

Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που επίσης στηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στα γραφεία στοιχημάτων, λέγοντας: «Αυτά ξέρουν. Δεν χάνουν ποτέ...». Οι περιβόητοι μπούκερς έδιναν 86% πιθανότητες να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ και 14% να αποχωρήσει. Συνολικά υπολογίζεται πως παίχτηκαν σε στοιχήματα στη Βρετανία, σε σχέση με το δημοψήφισμα, 80.000.000 δολάρια. Πέρα από τα όποια κέρδη αποκόμισαν οι καπιταλιστές, «παίζοντας» στα χρηματιστήρια με τη συναλλαγματική αξία της στερλίνας, που σημείωσε χτες θετικό ρεκόρ εξαμήνου 1,2% έναντι του δολαρίου και 0,6% έναντι του ευρώ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος Λονδίνου που στηρίζει την έξοδο (Brexit), πρότεινε στους Βρετανούς να ψηφίσουν έτσι ώστε να γιορτάσουν την 23η Ιούνη σαν τη δική τους «Μέρα Ανεξαρτησίας».

Δεδομένης της μικρής διαφοράς μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, οι εταιρείες σφυγμομετρήσεων απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν exit polls με το κλείσιμο των καλπών στις 22.00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), πέρα από κάποιες «εκτιμήσεις».

Τα σενάρια...

Μετά τις έξι σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γνωστοποιείται δίνοντας τέλος στην «αγωνία» όσον αφορά αυτό καθ' αυτό το αποτέλεσμα και τα σενάρια υπέρ της μίας ή της άλλης εκδοχής, στα οποία αναφέρεται εκτενώς το μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού και ξένου Τύπου.

Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», εξετάζοντας το ενδεχόμενο Brexit, σημείωσε πέντε εναλλακτικά μοντέλα για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ: α) το νορβηγικό μοντέλο που έναντι 263.000.000 στερλινών ετησίως επιτρέπει στη Νορβηγία πρόσβαση στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή» (ΕΕΑ) και εκπροσώπηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δίχως δικαίωμα ψήφου, β) το ελβετικό μοντέλο που δίνει τη δυνατότητα διμερούς διαπραγμάτευσης σε διάφορους τομείς, με κόστος «συνδρομή» στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, γ) το τουρκικό μοντέλο που επιτρέπει τελωνειακή ένωση, δ) το μοντέλο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, όπως έχει γίνει με Ισλανδία και Ν. Κορέα και ε) σχέσεις ξεκάθαρων «αποστάσεων» μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ που θα επέτρεπε διαπραγμάτευση είτε μεμονωμένα είτε μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Stratfor εξετάζει σε περίπτωση Βrexit παρόμοια σενάρια, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ δεν θα είναι άμεση, αλλά υπόθεση τουλάχιστον δύο ετών ή και παραπάνω. Εκτιμά ότι το εμπόριο θα ήταν από τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα προκαλούσε μία τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι το 45% των βρετανικών αγαθών και υπηρεσιών εξάγεται στις αγορές της ΕΕ και το 53% των βρετανικών προϊόντων και υπηρεσιών εισάγεται από τις αγορές της ΕΕ. Θεωρεί πως το Βrexit θα είχε σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις, προκαλώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Κάμερον, την αλλαγή της υπόστασης του «Ηνωμένου Βασιλείου» με τη σημερινή του μορφή (λόγω αποχώρησης Σκοτίας και Βόρειας Ιρλανδίας που επιθυμούν παραμονή στην ΕΕ).

Σε περίπτωση Bremain, το Stratfor προβλέπει «ανακούφιση όλων», μόνο όμως προσωρινά. Θεωρεί ότι ο Κάμερον θα ενισχυόταν πολιτικά για λίγο καιρό, αλλά ότι αργότερα θα έβρισκε μπροστά του πάνω από τους μισούς βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που υποστηρίζουν το Brexit και ότι το Bremain θα άνοιγε την όρεξη και άλλων χωρών της ΕΕ να διαπραγματευτούν «ειδικές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ