ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Πρώτο δείγμα θετικό για την Εθνική ανδρών

Από τους κορυφαίους της Εθνικής, χτες, στο φιλικό με την Τουρκία ήταν ο Γ. Αντετοκούνμπο

Eurokinissi

Από τους κορυφαίους της Εθνικής, χτες, στο φιλικό με την Τουρκία ήταν ο Γ. Αντετοκούνμπο
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο τεστ της Εθνικής ανδρών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τη συμμετοχή στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Τορίνο (5 - 10 Ιούλη), όπου θα κριθεί ένα από τα τελευταία εισιτήρια για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε χτεσινό φιλικό παιχνίδι που έγινε στο ΟΑΚΑ η Εθνική επικράτησε της Τουρκίας με 78-52 έχοντας ως κορυφαίο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μάλιστα, το γεγονός ότι η νίκη επιτεύχθηκε απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως η Τουρκία, που και αυτή μετέχει σε Προολυμπιακό Τουρνουά (των Φιλιππίνων) και βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση, αποκτά ξεχωριστή σημασία για την Εθνική. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η πρώτη εικόνα της ανανεωμένης ομάδας του Φώτη Κατσικάρη, εξαιτίας της αποχώρησης παικτών από τη λεγόμενη «παλιά φρουρά» αλλά και των απουσιών λόγω τραυματισμών, θεωρείται θετική.

Με τους Αντετοκούνμπο και Κουφό να αποτελούν τα βαριά... χαρτιά στο παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος κυρίως στην επίθεση, τον Παπαπέτρου απ' τους λεγόμενους «παλιούς» να δείχνει απόλυτα έτοιμος να παίξει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και καλή εμφάνιση απ' όλους τους υπόλοιπους που χρησιμοποιήθηκαν, η Εθνική δεν δυσκολεύτηκε να φθάσει στο στόχο της. Εκτός της επίθεσης θετικό βαθμό παίρνει η ομάδα και στην άμυνα, όπου είχε καλή λειτουργία, με χαρακτηριστικότερο σημείο τα σχεδόν 5 λεπτά της τρίτης περιόδου όταν κράτησε τους αντιπάλους στο μηδέν. Η εξέλιξη του παιχνιδιού έδωσε το δικαίωμα στον Φώτη Κατσικάρη να δοκιμάσει αρκετά σχήματα προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις δυνατότητες της ομάδας.

Την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη η ρεβάνς του χτεσινού παιχνιδιού.

Τα δεκάλεπτα: 18-13, 42-34, 60-41, 78-52.

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Αθηναίου 3 (1), Μπουρούσης 6 (2), Καλάθης 8, Καββαδάς, Μάντζαρης 2, Αγραβάνης 8 (1), Παπαπέτρου 15 (1), Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης 2, Αντετοκούνμπο Γ. 13, Κουφός 17, Αντετοκούνμπο Θ. 4.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Αταμάν): Αρσλάν 1, Ασίκ 4, Μπαλμπάι, Γκιουλέρ 6 (2), Οσμάν 12, Ερσέκ, Ερντέν 15, Μαχμούτολγου 3 (1), Σαβάς 2, Γκετσίκ 3 (1), Ντίξον 5 (1), Μπατούκ, Κορκμάζ 1, Μουτάφ, Σιπάχι.

ΠΟΛΟ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΙΓΚ
Φουριόζα απέναντι στην Κίνα

Συνεχίζοντας τις σπουδαίες εμφανίσεις η Εθνική ανδρών πόλο στην τελική φάση του Παγκόσμιου Λιγκ, που διεξάγεται στην Κίνα, επικράτησε χτες και της Αυστραλίας με 10-5 και έκανε το 3 στα 3 στα παιχνίδια του ομίλου της για την α' φάση της διοργάνωσης. Ετσι, πλέον, στον σημερινό προημιτελικό (12.40 μ.μ. ώρα Ελλάδας) η Εθνική θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα των αγώνων Κίνα - που χτες ηττήθηκε από τη Βραζιλία με 15-13 στα πέναλτι - με στόχο την είσοδο στην τετράδα της τελικής φάσης. Πέρα όμως από το δέλεαρ της επιτυχίας στη συγκεκριμένη διοργάνωση, το καλό για την Εθνική είναι ότι δίνει αισιόδοξα μηνύματα ενόψει της συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς του Ρίο αφού οι αγώνες του Παγκόσμιου Λιγκ λειτουργούν και ως ένα γερό τεστ δυνάμεων.

Κόντρα στην Αυστραλία η Εθνική άρχισε να ανεβάζει ρυθμούς από τα μέσα του δεύτερου οκταλέπτου όταν και κατάφερε να μετατρέψει το εις βάρος της 2-1 σε 4-2 με τη λήξη του ημιχρόνου, ενώ παίζοντας ακόμα καλύτερα στην επανάληψη απέκτησε ένα ασφαλές προβάδισμα στο σκορ (5-3, 6-4). Η πολύ καλή άμυνα αποτέλεσε το όπλο της ελληνικής ομάδας στην τελευταία περίοδο, όπου έβαλε τις βάσεις για τη νίκη προηγούμενη με 8-4.

Τα οκτάλεπτα: 1-1, 3-1, 2-2, 4-1

Ελλάδα: Γεννηδουνιάς 1, Φουντούλης 2, Αφρουδάκης 1, Μουρίκης 2, Κολόμβος 1, Γούνας 1, Βλαχόπουλος 2.

Αυστραλία: Κάμπελ 2, Κότεριλ 2, Ρόουτς 1.

  • Στους υπόλοιπους προημιτελικούς θα κοντραριστούν (σε ώρες Ελλάδας): 10.00 Ιταλία - Βραζιλία, 11.20 Αυστραλία - ΗΠΑ, 14.00 Ιαπωνία - Σερβία.
ΒΟΛΕΪ
Με... συνταγή Κοζάνης στη Θεσσαλονίκη

Με στόχο να είναι μία απ' τις τρεις ομάδες που θα προκριθούν στο φάιναλ φορ της Γερμανίας, η Εθνική στο πλαίσιο του 3ου ομίλου στο World League ανδρών, ξεκινά από σήμερα τους αγώνες της για το δεύτερο τουρνουά του 3ου γκρουπ στον όμιλο που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα είναι η οικοδέσποινα του συγκεκριμένου γκρουπ γι' αυτό και το πρώτο τουρνουά έγινε στην Κοζάνη την προηγούμενη βδομάδα. Η σύνθεση των αντιπάλων για τους αγώνες της Θεσσαλονίκης είναι κατά 2/4 αλλαγμένη αφού θα μετάσχουν Σλοβενία και Κατάρ (στη θέση των Καζακστάν, Κινεζικής Ταϊπέι) καθώς και η Ελλάδα και το Πουέρτο Ρίκο.

Το 3 στα 3 στην Κοζάνη έφερε την Εθνική στην πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας του 3ου ομίλου (συνολικά και των τριών γκρουπ), κάτι που ενόψει του 2ου τουρνουά κάνει το ελληνικό συγκρότημα να έχει την τύχη στα χέρια του για το στόχο της πρόκρισης. Υπενθυμίζεται ότι στο φάιναλ φορ του ομίλου προκρίνονται οι τρεις πρώτες της βαθμολογίας και η οικοδέσποινα της διοργάνωσης, Γερμανία.

Μιλώντας για τους αγώνες της Θεσσαλονίκης ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Σωτήρης Δρίκος, έκανε λόγο για υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το τουρνουά της Κοζάνης εξαιτίας της παρουσίας της αήττητης Σλοβενίας αλλά και του Κατάρ, που χαρακτήρισε δύσκολο αντίπαλο. Παράλληλα, όπως είπε, περιμένει πιο βελτιωμένο το Πουέρτο Ρίκο. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η Εθνική προσαρμόστηκε με επιτυχία κόντρα σε τρεις ομάδες από διαφορετικές σχολές στο 1ο τουρνουά, ενώ κάλεσε τους φιλάθλους να δώσουν βροντερό «παρών» προκειμένου να βοηθήσουν τους διεθνείς.

Πρώτος αντίπαλος της Εθνικής σήμερα είναι το Πουέρτο Ρίκο (21.00, ΕΡΤ1/ΟΤΕ Sports 7), ενώ στη συνέχεια θα παίξει με Κατάρ (Σάββατο, 21.00, ΕΡΤ1/ΟΤΕ Sports 7) και Σλοβενία (Κυριακή, 21.00, ΕΡΤ1/ΟΤΕ Sports 7).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Τέλος ο Σίλβα, με Σάντσεθ στο τιμόνι

Ξαφνική αλλαγή δεδομένων όσον αφορά την τεχνική ηγεσία, και μάλιστα μόλις κατά τη δεύτερη μέρα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, υπήρξε χτες στον Ολυμπιακό, με τον προπονητή Μάρκο Σίλβα να αποτελεί παρελθόν και να αντικαθίσταται από τον Ισπανό Βίκτορ Σάντσεθ. Αρχικά ο Πορτογάλος, που οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στην κατάκτηση του τίτλου αλλά και σε αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη, υπέβαλε την παραίτησή του στη διοίκηση της ομάδας για «προσωπικούς λόγους», όπως φέρεται να δήλωσε. Αυτή με συνοπτικές διαδικασίες έγινε δεκτή από την ΠΑΕ, η οποία λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε την πρόσληψη του Σάντσεθ, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν και πάλι στους «ερυθρόλευκους» ως βοηθός του τότε προπονητή, επίσης Ισπανού Μίτσελ. Πάντως, παρά το ξαφνικό του γεγονότος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό είχαν ενταθεί οι φήμες που ήθελαν τον Σίλβα να έχει προτάσεις από ομάδες της χώρας του να αναλάβει την τεχνική ηγεσία. Μάλιστα, σε ανεπίσημο επίπεδο από πλευράς Ολυμπιακού φέρεται να χρεώνουν στον Πορτογάλο ...ιδιαίτερη ενασχόληση με αυτά τα σενάρια, που τον οδήγησαν σε «έλλειψη συγκέντρωσης» προς την ομάδα τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, μια άλλη φιλολογία ήθελε τις σχέσεις μεταξύ του Πορτογάλου τεχνικού και της διοίκησης του Ολυμπιακού να κινούνται σε ψυχρό κλίμα, ιδιαίτερα μετά την ήττα στον τελικό Κυπέλλου από την ΑΕΚ και την απώλεια του τροπαίου.

Οσον αφορά τον νέο τεχνικό, Βίκτορ Σάντσεθ, τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης στους «ερυθρόλευκους» τόσο με βάση τη θητεία του στην ομάδα ως βοηθός του Μίτσελ όσο και τη μετέπειτα καριέρα του στο ισπανικό πρωτάθλημα ως προπονητής της Λα Κορούνια. Ως παίκτης έκανε σπουδαία καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λα Κορούνια, ενώ προς το τέλος είχε περάσει και από τον Παναθηναϊκό, όπου είχε 12 συμμετοχές.

ΕΣΑΚΕ
Αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία

Αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση του ΕΣΑΚΕ προέκυψε από τις χτεσινές εκλογές για την προεδρία της Λίγκας των ομάδων, με τον Μιχάλη Μελή να αναλαμβάνει τα ηνία αφού επικράτησε στη διαδικασία του απερχόμενου πλέον προέδρου, Γιώργου Χαλβατζάκη με 9-6.

Ο εκπρόσωπος του Κολοσσού Ρόδου, που εξ αρχής θεωρούνταν φαβορί, φέρεται να στηρίχθηκε μεταξύ άλλων απ' τους Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, ενώ αντίθετα ο Γιώργος Χαλβατζάκης τύγχανε της υποστήριξης του Ολυμπιακού. Τον νέο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας ψήφισε και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στη Λίγκα, που τυπικά εκπροσωπεί την Α2. Κάτι που αρχικά προκάλεσε την αντίδραση του απερχόμενου προέδρου αφού δεν δεχόταν να ψηφίσει ο εκπρόσωπος της Α2, στην οποία επί το πλείστον δεν υπάρχουν ΚΑΕ (εκτός των δύο που υποβιβάζονται απ' την Α1) αλλά αθλητικά σωματεία. Ως απάντηση υπήρξε αντίδραση από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος επιτέθηκε στον Γιώργο Χαλβατζάκη.

FIBA
Δικαστική νίκη επί της Ευρωλίγκας

Δικαστική νίκη επί της Ευρωλίγκας πέτυχε χτες η FIBA στη διαμάχη τους για τον έλεγχο αλλά και τη μορφή των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία δικαιώθηκε χτες από δικαστήριο του Μονάχου στην έφεση που είχε υποβάλει κατά της πρωτόδικης απόφασης, σύμφωνα με την οποία γίνονταν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα της Ευρωλίγκας κατά της FIBA στο ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις κατά συλλόγων και Εθνικών ομάδων εάν οι πρώτοι επιλέξουν να αγωνιστούν στο Eurocup (δεύτερη διοργάνωση της Ευρωλίγκας).

Το γερμανικό δικαστήριο δέχθηκε την έφεση αλλά και την επιχειρηματολογία της FIBA αποφασίζοντας την άρση των δικαστικών μέτρων για το συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα την τελική δικαίωση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Κάτι που πρακτικά επαναφέρει στο προσκήνιο το δικαίωμα στη FIBA, βάσει κανονισμού, να χρησιμοποιήσει το μέτρο των κυρώσεων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα από ελληνικής πλευράς αφορά άμεσα την ΑΕΚ, η οποία έχει επιλέξει να αγωνιστεί στο Eurocup, σε αντίθεση με τους Αρη και ΠΑΟΚ που επέλεξαν τη διοργάνωση της FIBΑ. Σημειώνεται πως δεν τίθεται κάποιο θέμα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που έχουν κλειστά συμβόλαια με την Ευρωλίγκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ