ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρατά κλειστά τα χαρτιά της για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση

...ενώ συνεχίζονται οι επαφές του Αλ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ζητήματα αυτά

Ολοκληρώνονται σήμερα, Παρασκευή, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Χτες, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε κατά σειρά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

Σήμερα, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της και για τα δύο αυτά ζητήματα, ενώ οι σχετικές τοποθετήσεις από κυβερνητικά στελέχη ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές φορές αντικρουόμενες, επιτείνοντας τη σύγχυση για το περιεχόμενο της πρότασης που θα υπερασπιστεί τελικώς το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι παρότι η επιχείρηση αλλαγής ατζέντας είναι προφανώς βολική για την κυβέρνηση, δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος ανακίνησης ζητήματος «θεσμικών παρεμβάσεων». Αυτός εντοπίζεται σε γενικότερες επιδιώξεις της αστικής τάξης και σε ανάγκες της π.χ. για κυβερνητική και κοινοβουλευτική σταθερότητα σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή για συνταγματικό μανδύα στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, έχει σε ένα βαθμό ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή και του μπόνους. Αυτό επιβεβαίωσαν, άλλωστε, και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου, Π. Καμμένου, ο οποίος εγκαινίασε την Τρίτη τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Αλ. Τσίπρα.

Τη θέση του υπέρ ενός εκλογικού συστήματος «απλής αναλογικής», αλλά με δυνατότητα μπόνους στο πρώτο κόμμα ή σε συμμαχία κομμάτων που θα λάβει πάνω από ένα ποσοστό, επανέλαβε και ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής.

Μιλώντας στο «MEGA», προσδιόρισε το μπόνους αυτό στο 10% του συνόλου των βουλευτών (30 έδρες αν παραμείνουν 300 οι βουλευτές), ενώ για το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα ή η συμμαχία κομμάτων για να το λάβει, είπε ότι μπορεί να είναι 40%, «υποθετικά και χωρίς εμμονή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι υπό συζήτηση.

«Eάν κάτι τέτοιο προκύψει, φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός θέλει να δώσει σε αυτό το κόμμα, ή σε αυτό τον σχηματισμό, τη διακυβέρνηση της χώρας» ισχυρίστηκε.

Εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή του με την κατάργηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ενώ υπερασπίστηκε το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών και την καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη.

Οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, δήλωσε: «Από την πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, έθεσα το ζήτημα της ανάγκης να υπάρξει μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα προσαρμόσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας στις επιταγές του 21ου αιώνα (σ.σ. βασικά στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων). Επιμένουμε στην πρότασή μας. Αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους».

Για αλλαγές στον εκλογικό νόμο ήταν αρνητικός: «Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της κυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Κατά συνέπεια, η ΝΔ δεν μπαίνει στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην παρούσα συγκυρία. Μπορεί να συζητήσει μόνο δύο επιμέρους πτυχές (...) Τη δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες πολίτες, εκτός Ελλάδας, στο μόνιμο τόπο διαμονής τους (...) και το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών» δήλωσε.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος αυτήν τη σημαντική ανάγκη την υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» επέμεινε, ενώ ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός τού παρουσίασε τη δική του πρόταση, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν άκουσα κάποια συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα αυτά. Θα αναμένω τις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Σημειωτέον, καθώς στη ΝΔ εμφανίζονται να είναι οι μόνοι που θέλουν διατήρηση του σημερινού εκλογικού νόμου, κάνουν ήδη μια προσπάθεια να πιέσουν τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης να μη βάλουν πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Α. Γεωργιάδης, έλεγε χτες ουσιαστικά ότι όποιος ψηφίσει τις αλλαγές που εισηγείται η κυβέρνηση, στηρίζει τα σχέδια Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία. Τόνιζε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «MEGA»: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα γι' αυτό και γίνεται όλη αυτή η ιστορία. Αυτό έχει να κάνει και με τις δημοσκοπήσεις. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε την απλή αναλογική πυρήνα της ιδεολογίας του, δεν είχε παρά να προσπαθήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στην προηγούμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου. Κυβέρνησε περίπου 8 μήνες, είχε όλο το χρόνο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο με απλή αναλογική. Δεν το έκανε όμως. Χρησιμοποίησε το μπόνους των 50 εδρών και κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση αλλά και κατά τη δεύτερη. (...) Τώρα θυμήθηκε ότι είναι αριστερό κόμμα και του αρέσει η απλή αναλογική; (...) Σκεπτόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι δεύτερος και για να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι πάει να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο (...) Αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

Ο δε επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, που συναντάται σήμερα με τον Αλ. Τσίπρα, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», δήλωσε «πολύ καχύποπτος» για τη συνάντηση αυτή, καθώς - όπως είπε - η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να ανοίξει τα χαρτιά της. Προσέθεσε ότι και επί των προθέσεων του Αλ. Τσίπρα είναι πολύ επιφυλακτικός, καθώς θεωρεί πολύ πιθανό αυτή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να αποτελεί προπέτασμα καπνού ώστε να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα.

Στη συνέχεια, καταθέτοντας την πρόταση του Ποταμιού, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του πλαφόν του 3%, του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών, της παροχής μπόνους μιας έδρας για κάθε 2% του πρώτου κόμματος και της ψήφου των ομογενών.

ΒΟΥΛΗ
Υποεπιτροπή για το κρατικό χρέος συγκρότησε η κυβέρνηση

Στη γνωστή γραμμή της καλλιέργειας αυταπατών και της «νομιμοποίησης» ενός χρέους που δεν είναι του λαού

Στη συγκρότηση υποεπιτροπής της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία θα έχει ως αποστολή τη διαμόρφωση προτάσεων για την «απομείωση του χρέους», προχώρησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών παζαριών με τους «εταίρους» για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους, αλλά και της ενίσχυσης των προπαγανδιστικών της τεχνασμάτων, για την εξαπάτηση του λαού ότι η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και οι διαπραγματεύσεις για το κρατικό χρέος σηματοδοτούν τάχα «αλλαγή σελίδας» υπέρ των εργαζομένων.

Η πρόταση για τη συγκρότηση της υποεπιτροπής κατατέθηκε χτες αιφνιδιαστικά από τον πρόεδρο της Επιτροπής των Οικονομικών της Βουλής, Γ. Μπαλαούρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για άσχετο νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε κατά την εισήγησή του, «το χρέος και η απομείωσή του είναι ένα πρόβλημα που το συναντάμε τουλάχιστον από το 2010, με αυτή την οξύτητα. Αυτήν την περίοδο έχει τεθεί στην ατζέντα συγκεκριμένα από θεσμούς, από μέρη των θεσμών και από την ελληνική κυβέρνηση, με αναφορές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις». Πρόσθεσε ότι η υποεπιτροπή θα στηριχθεί στο «έργο» και στα στοιχεία που είχε συλλέξει η προηγούμενη «Επιτροπή Αλήθειας για το δημόσιο χρέος», η οποία είχε συγκροτηθεί κατά την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από την τότε πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κατά τον Γ. Μπαλαούρα, «η διαφορά της τότε επιτροπής του 2015, με την πρότασή μου, είναι ότι τότε ήταν μόνο εμπειρογνώμονες, ενώ τώρα είναι βουλευτές πλαισιούμενοι για τη δουλειά της και με εμπειρογνώμονες. Το έργο της θα είναι συλλογή στοιχείων και παρακολούθηση των εξελίξεων και για την προβολή προτάσεων για την απομείωση του χρέους».

Τα μέλη της υποεπιτροπής θα είναι 21 και το επόμενο βήμα θα είναι η αποστολή επιστολής προς τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τον ορισμό μελών. Μετά τις απαντήσεις των κομμάτων ο πρόεδρος της Βουλής θα εκδώσει σχετική απόφαση.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή δεν διαφώνησαν με την πρόταση και επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αφού λάβουν γραπτώς την εισήγηση για τους σκοπούς της σύστασης της υποεπιτροπής.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Από το ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι η πρόταση εμφανίστηκε «με τη μέθοδο του αιφνιδιασμού, που αυτό το έχει ως τακτική η κυβέρνηση, αφού το ίδιο έκανε με το Ασφαλιστικό που είχε γίνει Σαββατοκύριακο και το ίδιο κάνετε και εσείς. Με μια θολούρα στο τι μπορεί να είναι αυτή η συγκρότηση της επιτροπής, εμείς δεν την ψηφίζουμε». Τόνισε ότι «από επιτροπές έχουμε μπουχτίσει. Αποτελέσματα για το λαό δεν βλέπουμε». «Το όργανο - πρόσθεσε - που εσείς λέτε να δημιουργηθεί, το θέλετε σαν προπαγανδιστικό εργαλείο για την κυβέρνηση, για καλλιέργεια αυταπατών», αφού «είναι καθαρό ότι το χρέος το αναγνωρίζετε και το βάζετε στην πλάτη του λαού προστατεύοντας τα κέρδη του κεφαλαίου».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υπόσχεται πολύ και «φτηνό» χρήμα στο κεφάλαιο, τήρηση δεσμεύσεων στους «εταίρους» του

Στο συνέδριο του «Economist» μίλησε χτες ο πρωθυπουργός

Μερικά δισεκατομμύρια ρευστού «μέτρησε» ξανά χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ενώπιον του ακροατηρίου του «Economist», διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο ότι όπου να 'ναι ανοίγει η κάνουλα ρευστότητας. Μιλώντας απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, υπερασπίστηκε το μνημόνιο και, προσπερνώντας τα όσα αντιλαϊκά αυτό φορτώνει στο λαό, δήλωσε ότι «έχουμε μια συμφωνία που μπορεί να δώσει προοπτική», επειδή, όπως είπε, περιλαμβάνει τη δεσμευτική εγγύηση των «εταίρων» για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους και καθορίζει ανώτατο όριο δαπανών για την εξυπηρέτησή του, κάτι που «στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές και στους διεθνείς επενδυτές ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα παρεμποδίζεται από τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους»...

Την ίδια ώρα που ο λαός ματώνει για την καπιταλιστική ανάκαμψη, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε στους επιχειρηματικούς ομίλους αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω, ώστε επιπλέον πόροι να στηρίζουν την κερδοφορία τους. «Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, ώστε να αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας (...) Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, ότι θα φτάσουν το 3,5% το 2018, από εκεί και πέρα όμως είναι προφανές ότι θα πρέπει να πάμε σε πιο ρεαλιστικούς στόχους γιατί είναι αδύνατον τέτοια πλεονάσματα να διατηρηθούν, εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία», δήλωσε, αποδεικνύοντας ξανά την εξαιρετική συνέπεια της κυβέρνησής του στις δεσμεύσεις της απέναντι στο κεφάλαιο και τους «εταίρους» του.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» και τη «δίκαιη ανάπτυξη». Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να διαστρεβλώσει σε τέτοιο βαθμό την πραγματικότητα, ώστε να κομπάζει ότι «το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης απαντά στις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες», ότι «χτυπά την κοινωνική ανισότητα στη ρίζα της» και ότι παρέχει «κοινωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας»!

Βεβαίως, παραδέχτηκε ότι μετασχηματίζουν το κράτος «για να διευκολύνει την αναπτυξιακή διαδικασία».

Κατά τα αναμενόμενα, επανέλαβε το παραμύθι του δίκαιου επιμερισμού των οφελών της ανάπτυξης, σκοπό για τον οποίο μέτρησε μερικά δισεκατομμύρια.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθούν σε κίνηση είναι η ρευστότητα (...) Το χτεσινό σημαντικό νέο της επαναφοράς του waiver και η επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εξασφαλίζουν την πρόσβαση των τραπεζών στο φτηνό δανεισμό και μειώνουν την εξάρτηση από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (...) Περισσότερη και φτηνότερη ρευστότητα στην οικονομία και μείωση χάσματος στο κόστος δανεισμού μεταξύ επιχειρήσεων άλλων χωρών (...) Σταδιακά ανακτούμε την πιστοληπτική μας ικανότητα και συνεπώς την ταχύτερη επάνοδό μας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτενώς αναφέρθηκε στα οφέλη για τους επιχειρηματικούς ομίλους απ' το νέο «αναπτυξιακό νόμο», στις φοροαπαλλαγές, στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην ενεργοποίηση παλιών, όπως το ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.λπ., για να καταλήξει αναφωνώντας: «Θα έχουμε ενίσχυση ρευστότητας 10,3 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του έτους, να γιατί είμαστε αισιόδοξοι»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ