Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Υποεπιτροπή για το κρατικό χρέος συγκρότησε η κυβέρνηση

Στη γνωστή γραμμή της καλλιέργειας αυταπατών και της «νομιμοποίησης» ενός χρέους που δεν είναι του λαού

Στη συγκρότηση υποεπιτροπής της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία θα έχει ως αποστολή τη διαμόρφωση προτάσεων για την «απομείωση του χρέους», προχώρησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών παζαριών με τους «εταίρους» για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους, αλλά και της ενίσχυσης των προπαγανδιστικών της τεχνασμάτων, για την εξαπάτηση του λαού ότι η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και οι διαπραγματεύσεις για το κρατικό χρέος σηματοδοτούν τάχα «αλλαγή σελίδας» υπέρ των εργαζομένων.

Η πρόταση για τη συγκρότηση της υποεπιτροπής κατατέθηκε χτες αιφνιδιαστικά από τον πρόεδρο της Επιτροπής των Οικονομικών της Βουλής, Γ. Μπαλαούρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για άσχετο νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε κατά την εισήγησή του, «το χρέος και η απομείωσή του είναι ένα πρόβλημα που το συναντάμε τουλάχιστον από το 2010, με αυτή την οξύτητα. Αυτήν την περίοδο έχει τεθεί στην ατζέντα συγκεκριμένα από θεσμούς, από μέρη των θεσμών και από την ελληνική κυβέρνηση, με αναφορές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις». Πρόσθεσε ότι η υποεπιτροπή θα στηριχθεί στο «έργο» και στα στοιχεία που είχε συλλέξει η προηγούμενη «Επιτροπή Αλήθειας για το δημόσιο χρέος», η οποία είχε συγκροτηθεί κατά την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από την τότε πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κατά τον Γ. Μπαλαούρα, «η διαφορά της τότε επιτροπής του 2015, με την πρότασή μου, είναι ότι τότε ήταν μόνο εμπειρογνώμονες, ενώ τώρα είναι βουλευτές πλαισιούμενοι για τη δουλειά της και με εμπειρογνώμονες. Το έργο της θα είναι συλλογή στοιχείων και παρακολούθηση των εξελίξεων και για την προβολή προτάσεων για την απομείωση του χρέους».

Τα μέλη της υποεπιτροπής θα είναι 21 και το επόμενο βήμα θα είναι η αποστολή επιστολής προς τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τον ορισμό μελών. Μετά τις απαντήσεις των κομμάτων ο πρόεδρος της Βουλής θα εκδώσει σχετική απόφαση.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή δεν διαφώνησαν με την πρόταση και επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αφού λάβουν γραπτώς την εισήγηση για τους σκοπούς της σύστασης της υποεπιτροπής.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Από το ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι η πρόταση εμφανίστηκε «με τη μέθοδο του αιφνιδιασμού, που αυτό το έχει ως τακτική η κυβέρνηση, αφού το ίδιο έκανε με το Ασφαλιστικό που είχε γίνει Σαββατοκύριακο και το ίδιο κάνετε και εσείς. Με μια θολούρα στο τι μπορεί να είναι αυτή η συγκρότηση της επιτροπής, εμείς δεν την ψηφίζουμε». Τόνισε ότι «από επιτροπές έχουμε μπουχτίσει. Αποτελέσματα για το λαό δεν βλέπουμε». «Το όργανο - πρόσθεσε - που εσείς λέτε να δημιουργηθεί, το θέλετε σαν προπαγανδιστικό εργαλείο για την κυβέρνηση, για καλλιέργεια αυταπατών», αφού «είναι καθαρό ότι το χρέος το αναγνωρίζετε και το βάζετε στην πλάτη του λαού προστατεύοντας τα κέρδη του κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν ρόλο «αιχμής» στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (2016-09-14 00:00:00.0)
Τσακίζει το λαό γιατί «δεν μπορούσε» να κάνει διαφορετικά! (2015-08-14 00:00:00.0)
Το δημόσιο χρέος είναι γνήσιο παιδί του καπιταλισμού (2014-02-28 00:00:00.0)
Το δημόσιο χρέος είναι γνήσιο παιδί του καπιταλισμού (2014-02-28 00:00:00.0)
Παρέλαση από εκπροσώπους της πλουτοκρατίας (2011-05-25 00:00:00.0)
Κοιμητήριο... παραεπιτροπών! (2005-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ