Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Περαιτέρω ρυθμίσεις για διαμόρφωση «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος»

Με την υπερψήφιση και επί των άρθρων, ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία σε μία σειρά Οδηγιών της ΕΕ. Ουσιαστικά, με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση αναλαμβάνει ρόλο διαιτητή μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που ανταγωνίζονται για τη μοιρασιά της πίτας του «αναπτυξιακού νόμου», των χρηματοδοτικών πακέτων και των πολύμορφων ενισχύσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο. Παράλληλα, τακτοποιεί διάφορες διαχειριστικού τύπου εκκρεμότητες που αφορούν και στην εφαρμογή του «αναπτυξιακού νόμου».

Το κυριότερο μέρος του νομοσχεδίου είναι οι διατάξεις που ενσωματώνουν Οδηγίες της ΕΕ, με τις οποίες, όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης των ρυθμίσεων αυτών, «επιτυγχάνεται ο συντονισμός των εθνικών διατάξεων των κρατών - μελών της ΕΕ που αφορούν τη μορφή και το περιεχόμενο των εκθέσεων διαχείρισης, καθώς και τους όρους δημοσιότητας των οικονομικών καταστάσεων και εκθέσεων διαχείρισης, των κεφαλαιουχικών εταιρειών, καθώς και των προσωπικών εταιρειών των οποίων οι απεριορίστως ευθυνόμενοι εταίροι είναι κεφαλαιουχικές εταιρείες».

Σκοπός των διατάξεων αυτών «είναι η κάλυψη της επιτακτικής ανάγκης για πρόσβαση σε επικαιροποιημένες χρηματοοικονομικές και μη, επιχειρηματικές πληροφορίες, η οποία έχει προκύψει από το φαινόμενο της αυξανόμενης επέκτασης των επιχειρήσεων ακόμα και πέρα από τα εθνικά τους σύνορα». Ως «αναμενόμενη συνέπεια στην εθνική οικονομία» αναφέρεται ότι «αποτελεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του συνόλου της οικονομίας μέσω της σοβαρής μείωσης του διοικητικού φόρτου αλλά και της άντλησης επιχειρηματικών πληροφοριών με ομοιόμορφο και συγκρίσιμο τρόπο». Ενώ «αναμένεται να ωφεληθούν - σημειώνεται - προμηθευτές, τράπεζες, υποψήφιοι επενδυτές» κ.ά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται διάταξη (άρθρο 28), με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλομετόχους και στελέχη εταιρειών που κηρύσσουν πτώχευση ή συγχωνεύονται, να απαλλαγούν από κάθε προσωπική ευθύνη για οφειλές αυτών των εταιρειών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμα, ρυθμίζονται διοικητικά και οικονομικά θέματα της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, γίνονται «βελτιωτικές» παρεμβάσεις στο νόμο 4314/2014 που αφορά τον έλεγχο και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, εισάγονται ρυθμίσεις για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της αδειοδότησης για Επιχειρηματικά Πάρκα και μεταποιητικές επιχειρήσεις, αφαιρούνται αρμοδιότητες του ΕΟΤ, όπως της πληροφόρησης και τουριστικής διαφήμισης, και προωθείται η μεταφορά στο «υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων της περιουσίας του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) σε Ηράκλειο Κρήτης, Ανάβυσσο κ.α.

Η ΝΔ έχει ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, ενώ τα υπόλοιπα αστικά κόμματα έχουν επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης,«γίνεται εναιοποίηση των κανόνων της ΕΕ για να είναι γνωστά τα οικονομικά μεγέθη, για να διασφαλιστεί ότι οι όποιες εξαγορές, συγχωνεύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα πλαίσια της όξυνσης του μεταξύ τους ανταγωνισμού, γίνονται επί ίσοις όροις (...) Διευκολύνουν τη συγκέντρωση, μεγέθυνση των μονοπωλιακών ομίλων, τη γρήγορη και πιο ασφαλή κερδοφορία τους, επιτυγχάνουν την ανάκαμψή τους».

Επιπρόσθετα, «με αυτές τις ρυθμίσεις - διευκολύνσεις, το κράτος επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη σύμφυσή του με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις τους. Αυτό είναι το περιβόητο "ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον" και η "δίκαιη ανάπτυξη". Ασφαλές περιβάλλον για τους καπιταλιστές και ανασφάλεια, φτώχεια, εργασιακή ζούγκλα, μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ανεργία για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ