Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Εκδήλωση τιμής για τον Γιώργη Ερυθριάδη

Αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ Κρυονερίου, πραγματοποιείται από τις Οργανώσεις Διονύσου - Βόρειων Χωριών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η εκδήλωση τιμής για τον Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που πέθανε κρατούμενος στις φυλακές του Ιτζεδίν στις 21/1/1963.

Ο Γ. Ερυθριάδης, γεννημένος το 1910, αποτελεί μια ακόμα ηρωική μορφή του Κόμματος και του εργατικού κινήματος. Από παιδί ακόμη, έζησε και ανδρώθηκε στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες στη Νάουσα, όπου ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική και κομματική δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ. Πήρε πολλές φορές το δρόμο της φυλακής και της εξορίας, γνωρίζοντας πολλούς διωγμούς. Ανέπτυξε πλούσια δράση στην Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης ως μέλος και Γραμματέας του Μακεδονικού Γραφείου του Κόμματος κατά τη διάρκεια της Κατοχής έως την Απελευθέρωση. Πολέμαρχος του ΔΣΕ, συμμετείχε ως μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου στο ένδοξο αυτό έπος μέχρι την υποχώρησή του.

Ξαναβρέθηκε στην Ελλάδα παράνομα, με αποστολή την καθοδήγηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Συνελήφθη και καταδικάστηκε το 1960 με το νόμο 375, στις δίκες περί κατασκοπείας. Εξοντώθηκε το Γενάρη του 1963, στη φυλακή του Ιτζεδίν Κρήτης, και βρίσκεται θαμμένος στο Κρυονέρι της Αττικής, όπου θα γίνει η εκδήλωση τιμής από το ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα παρουσιαστούν πρωτότυπα ντοκουμέντα, ηχογραφημένες μαρτυρίες από τη ζωή του Γ. Ερυθριάδη, εφημερίδες και φωτογραφίες της εποχής από το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης», από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και από προσωπικά αρχεία της οικογένειας του ηρωικού στελέχους του Κόμματος. Στο χώρο θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ