ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων χαιρέτισε ο Δ. Κουτσούμπας

Από την παρουσία του Δ. Κουτσούμπα στο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων
Από την παρουσία του Δ. Κουτσούμπα στο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων
Στα περτουλιώτικα λιβάδια, στις πλαγιές του Κόζιακα στο νομό Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 24 έως 26 Ιούνη το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, στο οποίο παραβρέθηκε και χαιρέτισε την Κυριακή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το αντάμωμα περιλάμβανε διάφορα δρώμενα για τον τρόπο ζωής των Σαρακατσάνων, ενώ σαρακατσάνικα χορευτικά συγκροτήματα απ' όλη την Ελλάδα χόρεψαν διάφορους χορούς.

Σύλλογοι Σαρακατσαναίων απ' όλη τη χώρα μετέφεραν εκεί σημάδια μιας παράδοσης, λαϊκής και ιδιαίτερης, που παραμένει χρόνια ζωντανή, ενώ στο χώρο οι Σύλλογοι έχτισαν καλύβες με χλωρά κλαδιά δέντρων, δείγματα του τρόπου ζωής των Σαρακατσαναίων, που ζούσαν, κυρίως, στα βουνά, μαζί με τα ζώα τους.

Το πρωί της Κυριακής, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, έγιναν χαιρετισμοί εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και της Τοπικής Διοίκησης, ενώ παρουσιάστηκαν διάφορα δρώμενα, όπως αγωνίσματα με τη συμμετοχή ομάδων των Συλλόγων (αλληλοτράβηγμα γκλίτσας, ρίξιμο λιθαριού, «απήδημα στα τρία», «πλάλημα»). Στη συνέχεια, χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων, υπό τους ήχους παραδοσιακών μουσικών συγκροτημάτων, χόρεψαν Σαρακατσάνικους χορούς.

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Κυριακής, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε τα εξής:

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στο μεγάλο πανελλήνιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα περτουλιώτικα λιβάδια.

Είναι η εποχή, είναι οι στιγμές που πρέπει ακόμα περισσότερο να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις μας, τα ήθη και έθιμά μας, ό,τι καλύτερο μας έχουν κληρονομήσει οι πρόγονοί μας από τη λαϊκή, πολιτιστική κληρονομιά.

Σήμερα, ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, πού πρέπει να πάμε, ενάντια στους κοσμοπολίτες, μετά από πολλά χρόνια κρίσης, φτώχειας, ανεργίας, χρειάζεται να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς που θέλουν να χωρίσουν τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους νέους, τις γυναίκες από τις λαϊκές οικογένειες, ανάλογα με το τι ψηφίζουν, ή με το τι ιδεολογία έχουν.

Σήμερα όλοι αυτοί πρέπει να ενωθούνε σαν μια γροθιά, να φτιάξουνε μια μεγάλη συμμαχία, ενάντια σε ένα σύστημα που δίνει μόνο βαρβαρότητα στους Ελληνες και στις Ελληνίδες, σε όλους τους εργαζόμενους, που έχει ένα κράτος που έχει σαπίσει, που είναι διεφθαρμένο.

Απέναντι λοιπόν σε όλα αυτά, πρέπει να κοιτάξουμε την ενότητά μας, τον αγώνα μας, για να διεκδικήσουμε μια νέα Ελλάδα της πραγματικής προκοπής, για όλο το λαό, τους νέους και τις νέες.

Καλή δύναμη σε όλους και σε όλες. Εύχομαι κάθε προσωπική ευτυχία και επιτυχία στον οικογενειακό, στον επαγγελματικό τομέα, ό,τι επιθυμεί ο καθένας. Καλή υγεία και δύναμη σε όλους και όλες τους Σαρακατσάνους και τις Σαρακατσάνες και σε όλο τον ελληνικό λαό. Γεια σας!».

  • Μια μέρα πριν το χαιρετισμό του στο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε στην περιοχή τα χωριά Τσιούκα, Νεραϊδοχώρι και Ελάτη.
Συνάντηση με τον δήμαρχο Τρικκαίων

Από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Τρικκαίων
Από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Τρικκαίων
Συνάντηση με τον δήμαρχο Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, είχε το πρωί του Σαββάτου στο δημαρχείο της πόλης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και σχετίζονται ιδιαίτερα με τη λειψή χρηματοδότηση, καθώς και την έλλειψη προσωπικού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια του δήμου να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που παραμένουν στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας, είπε ότι λίγο - πολύ τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι, οι οποίοι έχουν γίνει τμήμα του κρατικού μηχανισμού. Και τις καλύτερες προθέσεις να έχει ο δήμαρχος και τα καλύτερα προγράμματα ο δήμος, τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν. Βεβαίως, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χρειάζονται οι δημοτικές αρχές που είναι εκλεγμένες να παλεύουν, διεκδικώντας από το κράτος και χρηματοδότηση και την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Ως ΚΚΕ, υπογράμμισε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Τίμησαν τους μαχητές και μαχήτριες της 8ης Μεραρχίας του ΔΣΕ

Από την πορεία έως το ύψωμα Σταρόδα
Από την πορεία έως το ύψωμα Σταρόδα
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ προς τιμήν των μαχητών και των μαχητριών της 8ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που πολέμησαν στη Μουργκάνα Θεσπρωτίας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε ανάβαση στο βουνό, από το χωριό Τσαμαντάς έως το ύψωμα Σταρόδα, όπου και τοποθετήθηκε τιμητική πλάκα. Εκεί οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για το χρονικό των μαχών που έγιναν στην περιοχή. Είχαν ακόμα την ευκαιρία να ακούσουν τη συγκλονιστική μαρτυρία του επιζώντα μαχητή του ΔΣΕ, Βαγγέλη Πλιάκου.

Ακολούθησε η παρουσίαση μουσικο-αφηγηματικού δρώμενου και λαϊκό γλέντι στο Τσαμαντά, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα, όπου χαιρέτισε ο Λαέρτης Ρέγκας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Θανάση Βάιο

Παρουσία πλήθους συντρόφων του στο ΚΚΕ, συναγωνιστών του στο ταξικό εργατικό κίνημα, συγγενών και φίλων του, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26/6 στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας η πολιτική κηδεία του συντρόφου Θανάση Βάιου.

Αποχαιρετισμό στο σ. Θ. Βάιο, πρώην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, απηύθυνε ο σημερινός πρόεδρος του ΕΚΛ, Τάσος Τσιαπλές, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύχρονη και πολύμορφη δράση του σ. Θανάση στο Κόμμα και το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στη μαχητικότητα που τον διέκρινε μέχρι και το πρόωρο τέλος της ζωής του.

Εκ μέρους της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, τον σ. Θ. Βάιο αποχαιρέτησε ο Γραμματέας της, Γ. Σκόκας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Για δεκαετίες στάθηκες, σ. Θανάση, μπροστά σε μικρές και μεγάλες μάχες του Κόμματος και του κινήματος. Τίμησες την εμπιστοσύνη του Κόμματος, των συντρόφων σου, των συναγωνιστών σου (...) Στις δύσκολες καμπές για το Κόμμα μας, όταν οι κάθε λογής αναθεωρητές και πρώην φλογεροί επαναστάτες αποκήρυσσαν τις αρχές και τις αξίες του, και κήρυτταν το τέλος της Ιστορίας. Σε αυτές τις στιγμές ακλόνητος συνέχισες στον ίδιο δρόμο. Ορθωσες το ανάστημά σου και υπεράσπισες τη θεωρία, τις αρχές, τα ιδανικά και τα σύμβολα του Κόμματος. Ως μέλος μάλιστα και της πρώτης ΝΕ μετά τη διάσπαση. Εκανες το χρέος σου, σύντροφε Θανάση, ως άνθρωπος και ως κομμουνιστής στο ακέραιο».

Μετά την πολιτική κηδεία, η σορός του σ. Θανάση μεταφέρθηκε στο χωριό που γεννήθηκε, τα Βερδικούσια, όπου έγινε η ταφή του. Αποχαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Τασούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ανακοινώσεις για το θάνατό του εξέδωσαν η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, το Εργατικό Κέντρο, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας, το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ