ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Να πάρει θέση τώρα η κυβέρνηση

Ακολουθεί τη γνωστή τακτική της κωλυσιεργίας και συμβάλλει στο «θάψιμο» της σχετικής Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που έχει κατατεθεί από το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Η πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στείλει στις ελληνικές καλένδες τη λαϊκή αξίωση για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις σκιαγραφήθηκε ανάγλυφα, χτες, από τα όσα ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν κληθεί Ελληνες ευρωβουλευτές προκειμένου να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα όσα διαδραματίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο γι' αυτό το ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τρ. Μηταφίδης, στη βάση της γνωστής μέχρι τώρα τακτικής της κυβέρνησης, αυτή της κωλυσιεργίας, έκανε λόγο για οργάνωση μίας «εξωστρεφούς δράσης» για «διεθνοποίηση του ζητήματος», τη διοργάνωση «διεθνούς συνεδρίου» κ.ο.κ. Παίρνοντας την «πάσα», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι όχι μόνο συμφωνεί να «υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης, διεθνοποίησης του θέματος», αλλά πρότεινε να γίνει προσφυγή σε «ειδικούς του θέματος, ιστορικούς και άλλους νομικούς από άλλες χώρες» και πάει λέγοντας.

Οσον αφορά στο πώς αντιμετωπίζει το Ευρωκοινοβούλιο τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, είπε ότι δεν διαμορφώνεται «κλίμα συμπαράστασης», «διότι βρεθήκαμε μπροστά στο επιχείρημα ότι αυτό είναι ένα διμερές θέμα και, επομένως, δεν το γνωρίζουμε, δεν πιστεύουμε ότι είναι στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου».

Την υποκρισία της κυβέρνησης ανέδειξε το ΚΚΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, αναδεικνύοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, επισήμανε ότι η ΕΕ έχει τοποθετηθεί στο θέμα από τις 18/2/2015, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, απαντώντας με επιστολή του στην Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, είπε ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ. «Η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε, «πάνω σε αυτή τη δήλωση δεν είπε κουβέντα». Πολύ περισσότερο, εδώ και 7 μήνες η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ούτε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία έχει ζητήσει από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να πάρουν θέση για το θέμα μετά από σχετική Αναφορά που έστειλε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Δεν έχει απαντήσει ενώ γνωρίζει ότι η Επιτροπή έχει διαμηνύσει ότι θα κλείσει την υπόθεση της Αναφοράς το Σεπτέμβρη! «Βεβαίως», πρόσθεσε, «και να γίνουν και συνέδρια και να αναδειχθεί το θέμα διεθνώς σε κάθε ευκαιρία», αλλά «έχει τεράστιες ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση, η οποία σιωπά».

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημα καμία θέση μέχρι τώρα επισήμανε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Ν. Μαριάς.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου υπενθύμισε ότι πριν από 4,5 μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης, ως καλεσμένος της Επιτροπής, «επανέλαβε το ίδιο, που έλεγαν και οι προηγούμενοι, ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να έχουμε αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι εδώ «υπάρχει ένα ερώτημα και για το ρόλο της ίδιας της Επιτροπής». Πρόβαλε την ανάγκη, «άμεσα και γρήγορα, να απαιτήσουμε να έρθει ο υπουργός Εξωτερικών στην Επιτροπή, να κάνουμε μια καθαρή και ειλικρινή συζήτηση, για να δούμε εάν η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή, που εξέφρασε πριν 4,5 μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί τότε δεν έχουν νόημα οι προσπάθειες που γίνονται».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ούτε η ΕΕ πρόκειται να γίνει φιλολαϊκή ούτε ο αντιδραστικός ευρωσκεπτικισμός δίνει φιλολαϊκή διέξοδο

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες, στο ρ/σ «ΣΚΑΪ»

Eurokinissi

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε χτες συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

***

-- Είδατε τον πρωθυπουργό, σας είπε φαντάζομαι τα σχέδιά του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και απ' ό,τι κατάλαβα δεν συναινέσατε.

-- Καταρχήν, δεν μου είπε τα σχέδιά του για τον εκλογικό νόμο. Μου είπε κάποιες σκέψεις για προβληματισμό, για παραπέρα διαβούλευση και για συζήτηση με τα κόμματα, προκειμένου να ρυθμίσει τις τελικές του σκέψεις, με βάση το τι θα έχει αποτέλεσμα στη Βουλή, αυτή ήταν η ουσία.

Και βεβαίως, του απάντησα ξεκάθαρα την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, αυτό το σύστημα έτσι όπως το έχουμε προσδιορίσει χρόνια τώρα, δεκαετίες, στην Ελλάδα.

Και του υπενθύμισα την τελευταία πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μάρτιο του 2012, μάλιστα με την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα και του σημερινού υπουργού Εσωτερικών, του κ. Κουρουμπλή, και άλλων στελεχών, σημερινών υπουργών, αντιπροέδρων Βουλής, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κ. Παπαδημούλη κ.λπ., όπου μιλούσαν για ένα σύστημα πραγματικής άδολης, απλής αναλογικής. Μάλιστα, στο άρθρο 1 ρητά έλεγε ότι καταργείται η αποκλειστική ρήτρα του 3%, που δεν συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτή είναι η διατύπωση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Και για όλα αυτά τα ζητήματα και με βάση τις εξελίξεις δεν νομίζουμε ότι έχει αλλάξει τίποτε μέσα σε 3 χρόνια, έτσι ώστε να αλλάξουνε θέση γι' αυτό το ζήτημα.

-- Συνεπώς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει έναν τέτοιο νόμο απλής αναλογικής καταλαβαίνω ότι εσείς θα τον υποστηρίξετε...

-- Αν είναι νόμος απλής αναλογικής, βεβαίως, ξεκάθαρα.

Επικίνδυνα όσα λέγονται ως δικαιολογίες για τη διατήρηση του 3%

-- Ενα δεύτερο ερώτημα για το 3%: Πολλοί λένε ότι, πρώτον, για κάποιο λόγο εν πάση περιπτώσει ετέθη αυτό το όριο και, δεύτερον, ότι θα οδηγήσει σε υπερβολικό κατακερματισμό και αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας.

-- «Η σταθερότητα μιας κυβέρνησης εξαρτάται από την πολιτική και από το κατά πόσον ανταποκρίνεται στους πόθους του λαού. Και μόνο τα κόμματα που ακολουθούν πολιτική που δεν υπηρετεί το λαό έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους σταθερότητα».

Αυτά βάλτε τα σε εισαγωγικά, γιατί την έχω μπροστά μου, αυτή είναι η ακριβής διατύπωση της αιτιολογικής έκθεσης προς τη Βουλή των Ελλήνων της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφει ο κ. Τσίπρας και ακολουθεί: «Σε δεκάδες ανέρχονται κάθε φορά οι έδρες με τις οποίες πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα κ.λπ (...) Η θεσμοθέτηση λοιπόν της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, όχι μόνο για τις προσεχείς εκλογές, αλλά ως πάγια σταθερά στη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος της χώρας είναι απαραίτητη, χωρίς αποκλεισμούς και αποκλειστικές ρήτρες. Προτείνουμε την ψήφιση αυτού του συστήματος».

Είναι λόγια δικά τους, είναι διατυπωμένα. Εμείς δεν κάνουμε καμία αλλαγή σε αυτήν την τοποθέτηση, διότι ούτε εθνικοί λόγοι τέθηκαν από τον κ. Τσίπρα στη συζήτηση που είχαμε μαζί. Οι πιέσεις που δέχεται από το συγκυβερνών του κόμμα, από τους ΑΝΕΛ, για τη θέσπιση, λόγω εθνικού προβλήματος, της ρήτρας - πλαφόν του 3%, αφορά τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος λέει ότι εγώ δημόσια δεν έχω θέσει ποτέ τέτοιο ζήτημα, φυσικά υπάρχει κάποιο προβληματάκι, αλλά γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρότερα από το να μας δημιουργήσουν πρόβλημα.

Για παράδειγμα, έτσι όπως ακούω στα κανάλια διάφορους «λαγούς» να περιφέρονται και να λένε για την ύπαρξη μειονοτικών βουλευτών. Οι οποίοι βέβαια είναι Ελληνες πολίτες, τι να κάνουμε; Εχουν άλλο θρήσκευμα, ως μουσουλμανική μειονότητα αναγνωρίζεται η μειονότητα της Θράκης. Εκτός αν κάνω εγώ λάθος και δεν θυμάμαι καλά τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους του κράτους και το Σύνταγμα του κράτους... Και εκλέγονται και μάλιστα εκλέγονται και με παρεμβάσεις, όπως αναγνωρίζει και ο κ. πρωθυπουργός και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του τουρκικού προξενείου. Αν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα, για παράδειγμα, λέω μια υποθετική περίπτωση, η τουρκική πολιτική, αποσταθεροποίησης, για παράδειγμα, γενικότερα, ή όξυνσης της κατάστασης, μπορεί να τη δημιουργήσει και με τους υπάρχοντες ή με τους νέους εκλεγμένους, τέλος πάντων, βουλευτές και μέσα από τις λίστες των κομμάτων, εφόσον οι ίδιοι τους πριμοδοτούν. Κι αυτό το λένε πάρα πολλοί σήμερα.

Αρα, λοιπόν, ας μην μπαίνουμε σε τέτοιες επικίνδυνες συζητήσεις, οι οποίες στην ουσία αναγνωρίζουν - εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό - εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει μειονότητα η οποία δεν είναι θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, αλλά είναι εθνικής ταυτότητας, δηλαδή τουρκικής καταγωγής και όχι απλώς καταγωγής, αλλά ότι είναι Τούρκοι.

Λοιπόν, να τελειώνουμε με αυτά τα ζητήματα και να μη συνεχιστεί το απαράδεκτο η ελληνική αστική τάξη και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να έχουν οδηγήσει, με την πολιτική που ακολουθούν και απέναντι στη Θράκη, στην αγκαλιά της τουρκικής πολιτικής τους διαφόρους της μειονότητας, που είναι Πομάκοι, άλλοι είναι Αθίγγανοι κ.λπ. κ.λπ. έτσι όπως ορίζονται από διεθνείς συνθήκες.

Αλλαγές άμεσα συνδεδεμένες με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

-- Κατανοητό αυτό που λέτε. Τώρα, να σας ζητήσω μια εκτίμηση. Γιατί ανοίγει τώρα, κατά τη γνώμη σας, η συζήτηση του εκλογικού νόμου;

-- Είναι υπαρκτό ένα πρόβλημα, δηλαδή με βάση τις αλλαγές που γίνονται και στην οικονομία, τις αναγκαίες όπως λέγονται μεταρρυθμίσεις, που για μας είναι αντιλαϊκές όλες αυτές οι αναδιαρθρώσεις, δεν μπορεί αυτό να αφήσει απέξω το πολιτικό σύστημα, το ίδιο το κράτος, το αστικό πολιτικό σύστημα, έτσι όπως λειτουργεί, ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Αρα, χρειάζονται κάποιες αλλαγές. Εκεί κατά τη γνώμη μας οφείλονται και οι προσπάθειες για συνταγματική αναθεώρηση, έστω ορισμένων άρθρων ή ο εκλογικός νόμος ή το πώς θα διαταχθεί το πολιτικό σύστημα κ.λπ. Αρα είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα αυτό.

Ταυτόχρονα, αυτό αξιοποιείται τη συγκεκριμένη συγκυρία, τη συγκεκριμένη στιγμή, για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, του λαϊκού κινήματος, επειδή ήδη προχωράνε αυτά τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, με όλα τα προηγούμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων και έρχονται και καινούργια από το φθινόπωρο.

Να σας πω, ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα μου το είπε με μια έννοια στη συζήτηση που είχαμε, μου λέει: Εντάξει δεν μπορώ να κάνω αυτά που υποσχέθηκα έτσι κι αλλιώς, είναι φανερό αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις, η ΕΕ, το σύστημα κ.λπ., κατανοητά κι όλα αυτά που λέτε, τα κατανοώ, υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το 3ο μνημόνιο, ε, ως αριστερά τέλος πάντων, όσο μπορώ ακόμα, μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο, να κάνω ένα αναλογικότερο σύστημα, μήπως κάνω κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, για να αφήσω κάτι σαν αριστερά, γιατί από τα υπόλοιπα, οικονομία, κοινωνία, δεν πρόκειται να κατορθώσω να κάνω μάλλον τίποτα, όσο και αν προσπαθώ κ.λπ.

Βεβαίως, εγώ του απάντησα, γιατί ξέρετε, απλή αναλογική και τέτοια συστήματα αναλογικότερα, έχει γνωρίσει η χώρα. Ερχεται μετά μια άλλη κυβέρνηση, αλλάζουν οι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο και τον αλλάζει το νόμο. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή επί της ουσίας...

-- Δίνετε καμία πιθανότητα να εισηγηθεί η κυβέρνηση ένα νόμο σε αυτήν τη Βουλή, να πάρει την πλειοψηφία των 2/3 και συνεπώς να εφαρμοσθεί από τις επόμενες εκλογές; Βλέπετε τέτοια πιθανότητα;

-- Δεν ξέρω τις συζητήσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα και δεν ξέρω τελικά ποια θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Απ' ό,τι κατάλαβα προσπαθεί να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις, κάπως να τις στρογγυλέψει, για να φέρει μία πρόταση η οποία θα συγκέντρωνε αυτό τον επιθυμητό αριθμό βουλευτικών ψήφων. Δεν ξέρω τι θα φέρει.

Εμείς του είπαμε καθαρά ότι περιμένουμε για να τοποθετηθούμε αν φέρει ένα άρθρο ή την αναθεώρηση ενός άρθρου μόνο ή συνολικότερα την αναθεώρηση ενός εκλογικού νόμου, αν είναι απλή αναλογική - όχι στην κατεύθυνση γενικά της απλής αναλογικής, αλλά απλή αναλογική - θα τον ψηφίσουμε. Αλλά βεβαίως περιμένουμε να δούμε τι ισχύει, εφόσον δεν το έχει συγκεκριμένο ακόμα.

Αρα, η τοποθέτησή μας, αν θα είναι «όχι», αν θα είναι «ναι», αν θα είναι «παρών», είτε σε επιμέρους άρθρα είτε συνολικά επί της αρχής - επί της αρχής έτσι κι αλλιώς, με βάση αυτά που έχει πει μέχρι στιγμής και δημόσια δεν μπορούμε να ψηφίσουμε - αλλά τα επιμέρους άρθρα θα πρέπει να τα δούμε πάρα πολύ συγκεκριμένα.

Η ΕΕ ούτε αιώνια είναι ούτε φιλολαϊκή πρόκειται να γίνει

-- Να κάνω και μία ερώτηση για το θέμα που όλοι συζητούνε τις τελευταίες μέρες, το περίφημο Brexit, το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία και την ψήφο του βρετανικού λαού υπέρ της εξόδου. Κατά τη γνώμη σας, αυτή είναι μια θετική ή αρνητική εξέλιξη και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας;

-- Γενικά οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα δεν μπορεί να είναι «άσπρο - μαύρο», «ναι ή όχι», «θετικό ή αρνητικό».

Το πρόβλημα είναι το εξής: Καταρχήν πρέπει να εκτιμήσουμε ότι αναδεικνύεται μία δυσαρέσκεια του βρετανικού λαού απέναντι στην ΕΕ, ως ένα βαθμό όμως, διότι ταυτόχρονα επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες. Δηλαδή, ο λεγόμενος ευρωσκεπτικισμός, οι αποσχιστικές τάσεις, τέλος πάντων οι τάσεις που επιδιώκουν αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης μέσα στην ΕΕ, καθορίζονται και ενισχύονται από τέτοιους παράγοντες, όπως είναι οι εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ, η ανισομετρία που υπάρχει στις οικονομίες, που δεν πρόκειται να λυθεί στα πλαίσια του συστήματος του καπιταλισμού και βεβαίως η διαπάλη - μην το ξεχνάμε αυτό - ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ, Βρετανία, η Βρετανία που είναι με τις ΗΠΑ σταθερός σύμμαχος κ.λπ., αλλά και άλλα. Αρα λοιπόν όλοι αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν και σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εκφραστεί αυτή η δυσαρέσκεια.

Γι' αυτό έχουμε το φαινόμενο ενός αντιδραστικού ευρωσκεπτικισμού ή ενός ευρωσκεπτικισμού ντεμί, με αριστερή ταμπέλα, η οποία όμως ενισχύει στην ουσία τις τάσεις της συντήρησης, της αναδίπλωσης και όχι της πραγματικής διεξόδου υπέρ των συμφερόντων των λαών και του βρετανικού, αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών.

-- Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση, αλλά για να έχω μια απάντηση, δέχομαι ότι δεν είναι άσπρο - μαύρο το πράγμα, αλλά για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, είναι μια καλή ή κακή εξέλιξη;

-- Κοιτάξτε. Θα έχει επιπτώσεις γενικότερα στην ΕΕ. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να ενισχύουμε όσο μπορούμε, με την πάλη που μπορούμε να κάνουμε, με την πάλη των λαών, να ενισχύουν την άποψη και τη συνειδητοποίηση ότι αυτή η ΕΕ ούτε αιώνια είναι ούτε είναι φιλολαϊκή ούτε πρόκειται να γίνει φιλολαϊκή αν αλλάξουν κάποιες κυβερνήσεις, δήθεν ΣΥΡΙΖΑ εδώ, δήθεν «Podemos» στην Ισπανία ή οτιδήποτε άλλο.

Δεν γίνεται να αλλάξει η ΕΕ κάτω από αυτές τις συνθήκες, δηλαδή καπιταλιστικό σύστημα σε πλήρη κυριαρχία, συσχετισμοί δυνάμεων συγκεκριμένοι και πάει λέγοντας.

ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία οι εκδηλώσεις σε Ηράκλειο και Χανιά

Από την εκδήλωση στα Μεσκλά
Από την εκδήλωση στα Μεσκλά
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, σε Ηράκλειο και Χανιά, την Παρασκευή 24/6 και το Σάββατο 25/6 αντίστοιχα, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της Κομματικής Οργάνωσης, με σύνθημα «Καμία ανοχή, καμιά υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία».

Στο Ηράκλειο, μετά την ομιλία στην πλατεία Αγίου Τίτου, ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή κρητικού συγκροτήματος με τους Νίκο Βλατά, Γιάννη Σπαχή, Γιώργο Ξυλούρη, Γιώργο Κουτάντο και Γιώργο Σκουλά, καθώς και λαϊκού - ρεμπέτικου συγκροτήματος με τους Χριστόφορο Παπανικολάου, Παναγιώτη Καπιζιώνη και Θέμη Πολυζωάκη.

Στα Χανιά επίσης, μετά τη συγκέντρωση στα Μεσκλά, ακολούθησε γλέντι με κρητική και λαϊκή μουσική από τα συγκροτήματα των Σκευάκη - Αγγελλάκη και τους «Εντέχνως Λαϊκούς».

Είχε προηγηθεί εκδήλωση στο Ξυλόσκαλο Ομαλού, προς τιμήν της ηρωικής μάχης της Σαμαριάς, της τελευταίας μάχης που έδωσε ο ΔΣΕ στην Κρήτη. Στην εκδήλωση μίλησε ο Σάββας Βασιλειάδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Κρήτης, ενώ ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα από την Πολιτιστική Ομάδα της ΚΝΕ και ριζίτικα τραγούδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ετεοκρήτες». Στη συνέχεια, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη μάχη της Σαμαριάς και κατάθεση στεφάνων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης στη Σαμαριά, αντιπροσωπεία μετέβη στις «Φώκιες» όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν της μάχης που δόθηκε εκεί από τον ΔΣΕ, μνημείο που στο παρελθόν αρκετές φορές είχε καταστραφεί.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012...

Οπως δείχνουν και τα διπλανά αποσπάσματα από την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, με πρώτο υπογράφοντα τον Αλ. Τσίπρα, τότε μιλούσαν για απλή αναλογική «χωρίς αποκλεισμούς» και «αποκλειστικές ρήτρες», όπως και για κατάργηση του πλαφόν του 3%.

Τώρα;

ΤΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το ματωμένο Μάη του '36

Η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο «ΕΛΙΑ» στη Βέροια, με θέμα «Ο ματωμένος Μάης του '36 - Οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης του Μάη του '36 - Συμπεράσματα και διδάγματα για σήμερα».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα προβληθεί και ταινία αφιερωμένη στο Μάη του '36.

Εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ
Στην Αττική

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 8 μ.μ., στη Δάφνη, στην πλατεία Ηρώων (Δημαρχείου) θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 8 μ.μ., στα Μελίσσια, στο Πολιτιστικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά σε σύσκεψη μεταλλεργατών, θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μαρίνου Κοσκινά, στη Δραπετσώνα, θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Λέσβο

Αύριο, Τετάρτη, η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ της ΚΚΕ.

Στην Ηπειρο

Αύριο, Τετάρτη, η Κομματική Οργάνωση Επαγγελματοβιοτεχνών (ΕΒΕ) της Τομεακής Οργάνωσης Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Καπιταλιστική κρίση και ανάπτυξη: Τα πληρώνουν ακριβά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειές τους - Η ανάγκη οργάνωσης της πάλης και της Λαϊκής Συμμαχίας - Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ.

Ισχύουν απόλυτα

Το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να διαψεύσει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - και συγκεκριμένα το σημείο της συνέντευξής του όπου αποδίδει το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους - κατέφυγε στη στρεψοδικία, καλώντας το ΚΚΕ να διευκρινίσει την κρυστάλλινη θέση του υπέρ της απλής αναλογικής!

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε σε σημείωμά του: «Αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε σήμερα, ότι ελέχθησαν από τον Πρωθυπουργό στη μεταξύ τους συζήτηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και σεβαστή. Το επί της ουσίας ερώτημα είναι, αν στο θέμα της απλής αναλογικής το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του».

Απαντώντας στα παραπάνω, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο, τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν. Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί, ενώ, το Μάρτη του 2012 κατέθετε πρόταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλλοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα. Οσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ισχύουν απόλυτα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ