ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Παρακαταθήκες και συμπεράσματα από τους πρόσφατους αγώνες

Ανακοίνωση για τη μάχη που έδωσε η μικρομεσαία αγροτιά στα μπλόκα, με τη στήριξη σωματείων και άλλων φορέων του κινήματος

Συγκέντρωση στο μπλόκο της Νίκαιας, την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων
Συγκέντρωση στο μπλόκο της Νίκαιας, την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων
Ανακοίνωση στην οποία καταγράφει ορισμένα βασικά συμπεράσματα από τις αγροτικές - λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, εξέδωσε η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ.

Στις παρακαταθήκες αυτού του αγώνα περιλαμβάνει τη «σταθερή προσπάθεια μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα, να αποκαλύπτεται η ουσία των κάθε φορά αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων», όπως και την «ενδυνάμωση της κοινής δράσης με εργατικά σωματεία, το κίνημα των ΕΒΕ, γυναικών, επιστημόνων, νεολαίας, που στήριξαν τον αγώνα μας και στα μπλόκα, ιδιαίτερα τα εργατικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων δυνάμεων, η ΠΑΣΥ αναφέρει ότι «υπήρχαν αγροτοσυνδικαλιστές που ζητούσαν - και το νομοθέτησε η κυβέρνηση - αλλαγή των όρων τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, στο ποσοστό του εισοδήματος (από 35% στο 50%) και στον αναγκαίο χρόνο εργασίας. Ηταν αίτημα που στήριξαν οι μεγαλοαγρότες στα μπλόκα τους και το κόμμα της ΝΔ, πετώντας και με αυτό τον τρόπο έξω από την παραγωγή το φτωχό αγρότη που δεν μπορεί να ζήσει με το αγροτικό του εισόδημα και αναγκάζεται να κάνει λίγα μεροκάματα για να το συμπληρώσει».

Οπως, μάλιστα, καταγγέλλει η ΠΑΣΥ, «κάποιοι αγροτοσυνεταιριστές έπιασαν τώρα "αγωνιστικό" μετερίζι σε μια "νέα ΠΑΣΕΓΕΣ", γιατί μυρίστηκαν παραδάκι. Εξαργυρώνουν την υπονόμευση που κάνουν στους αγώνες. Βοηθούν την κυβέρνηση, την ΕΕ και την ΚΑΠ στο στόχο μεγαλύτερης καθετοποίησης - συγκέντρωσης της παραγωγής, τον έλεγχό της από το τραπεζικό κεφάλαιο με τη συμβολαιακή γεωργία. Αυτή είναι η "δίκαιη" ανάπτυξη στην πρωτογενή παραγωγή που στοχεύει η κυβέρνηση».

Ο ρόλος των άλλων δυνάμεων

Απαριθμώντας τα βασικά συμπεράσματα από τους αγώνες, η ΠΑΣΥ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Η ΕΕ και η ΚΑΠ, με τη συνεχή μείωση ενισχύσεων και τους φραγμούς που βάζει στην παραγωγή, μαζί με τα μνημόνια και τα κυβερνητικά μέτρα που ψηφίστηκαν, αποτελούν τα εργαλεία με τα οποία επιδιώκεται η πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.

Η γη θα συγκεντρωθεί σταθερά στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και θα δημιουργηθούν μεγάλα καπιταλιστικά αγροκτήματα, σύγχρονα τσιφλίκια χιλιάδων στρεμμάτων και το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών θα είναι είτε η ανεργία είτε η μετατροπή μας σε σύγχρονους κολίγους - εργάτες γης.

Είναι μονόδρομος η διεκδίκηση άμεσων μέτρων επιβίωσης, η "παράταση ζωής". Ο αγώνας μας, όμως, πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά σύγκρουσης με το σύνολο αυτής της πολιτικής και να στρέφεται στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους.

Σε αυτό τον αγώνα έχουμε συμμάχους τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας που στήριξαν τον αγώνα μας στα μπλόκα, τα ταξικά εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Σε συμμαχία μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος του λαού της, με την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων».

Ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωση, «η ΠΑΣΥ θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της το επόμενο διάστημα να οργανώσει την αγωνιστική διεκδίκηση και παρέμβαση της μικρομεσαίας αγροτιάς με άξονα το πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικήσαμε στα μπλόκα. Βασικός στόχος παραμένει η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, η δημιουργία πολύ περισσότερων, ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να οργανωθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Επιδιώκουμε τη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων σε επίπεδο χωριού ή ομάδας γειτονικών χωριών, που θα λειτουργούν, θα ενημερώνουν, θα οργανώνουν και θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών. Το δυνάμωμα και την ουσιαστική λειτουργία των Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων που υπάρχουν. Τη δημιουργία νέων Ομοσπονδιών σε επίπεδο νομού ή περιοχής που θα συντονίζουν την πάλη. Τη συμμετοχή Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συγκροτήθηκε στη φωτιά του αγώνα και μπορεί να συντονίσει τους αγώνες σε πανελλαδικό επίπεδο».

Για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Με άλλη ανακοίνωση, η ΠΑΣΥ αναφέρεται στις σοβαρές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση στο θέμα των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ των τεράστιων καταστροφών που έχουν συντελεστεί στη φυτική και ζωική παραγωγή από την κακοκαιρία τους προηγούμενους μήνες. Σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ καλύπτονται αποκλειστικά από τις εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων. Παρά την υποχρέωση που είχαν οι κυβερνήσεις να συνεισφέρουν με ένα ποσό στον ΕΛΓΑ για τα λειτουργικά έξοδα, από το 2011 που ισχύει ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ!».

Επιπλέον, «κάθε φορά που γίνεται ζημιά και δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ, οι αγρότες χαρατσώνονται επιπλέον με 1 ευρώ/στρέμμα ή 0,10 λεπτά/δένδρο για να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων. Ετσι, κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές αγροτών - κτηνοτρόφων που δίνονται στον ΕΛΓΑ, είναι περίπου 170 - 175 εκατ. ευρώ και επιπλέον τα χρήματα για τις εκτιμήσεις σε περίπτωση ζημιών. Από αυτά τα χρήματα πληρώνονταν τα οδοιπορικά οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να γίνονται οι εκτιμήσεις ζημιών και η κυβέρνηση τα έχει κόψει, λες και είναι δικά της χρήματα».

Μετά απ' αυτά, η ΠΑΣΥ ζητάει να σταματήσει η κοροϊδία και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκτιμήσεων των ζημιών στη φυτική και ζωική παραγωγή. Να καταβληθούν εδώ και τώρα χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση τα χρήματα, περίπου 30 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους παραγωγούς, ως αποζημίωση για τις ζημιές που έγιναν το 2015. Να σταματήσει κάθε σκέψη και σχέδιο της κυβέρνησης για παραπέρα αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

Σημειώνει, τέλος, ότι το αγροτικό κίνημα παλεύει και διεκδικεί ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και τις νόσους για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο.

Ζητούν λύση για το πλήρωμα του «Αntaeus»

Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες του πλοίου «Αntaeus», που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία «Pyrsos Shipping» ζητούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, οι ναυτεργάτες του πλοίου που βρίσκεται σε αγκυροβόλιο στην Ινδία, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα: Τα τρόφιμα έχουν τελειώσει από τις 19 Ιούνη, ενώ δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό. Τελειώνει το πετρέλαιο και το λάδι των ηλεκτρομηχανών. Ολο το πλήρωμα έχει δώσει παραίτηση και απαιτούν την εξόφλησή τους για τους μήνες Μάη και Ιούνη και τον επαναπατρισμό τους.

Πήραν τα δεδουλευμένα μετά την απεργία

Ανέστειλαν χτες την απεργιακή τους κινητοποίηση, που είχε ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Τοξότης ΑΕ» που απασχολούνται στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική, καθώς η εργοδοσία κατέβαλε τα δεδουλευμένα που διεκδικούσαν. Η καταβολή των δεδουλευμένων είναι αποτέλεσμα της τριήμερης απεργιακής μάχης που δόθηκε, τονίζει το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και προσθέτει πως οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να διεκδικούν τα υπόλοιπα αιτήματά τους. Μεταξύ αυτών, το σταμάτημα της εντατικοποίησης, την πραγματοποίηση προσλήψεων ώστε να υπάρχει επαρκές προσωπικό, την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα οποία πολλές φορές αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους θα αποφασίσουν τις μορφές με τις οποίες θα συνεχιστεί ο αγώνας τους.

Συνεχίζουν την επίσχεση στην «Παιδική Στέγη»

Εξω από το υπουργείο συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος «Παιδική Στέγη», που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και οχτώ μήνες. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την εξασφάλιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Παρά το ότι είχαν ζητήσει συνάντηση με την αρμόδια υφυπουργό, Θ. Φωτίου, δεν έγιναν δεκτοί. Οπως καταγγέλλουν, το υπουργείο αποφεύγει να συναντήσει την αντιπροσωπεία τους, γιατί έχει και το ίδιο σοβαρές ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για το γεγονός ότι συστηματικά η διοίκηση δεν καταβάλλει τη μισθοδοσία αλλά πληρώνει με «έναντι» τους εργαζόμενους. Στο μεταξύ, η εργοδοσία απάντησε στην επίσχεση των εργαζομένων με εξώδικο σε μια προσπάθεια να πιέσει τους εργαζόμενους να μη συνεχίσουν τον αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ