ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον Αύγουστο το «μπουγιουρντί» για τις επικουρικές συντάξεις

Οι μειώσεις που θα γίνουν αγγίζουν 250.000 συνταξιούχους, τους οποίους ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ...αμελητέα ποσότητα

Οι συνταξιούχοι στη χτεσινή κινητοποίηση των σωματείων στο υπουργείο Εργασίας
Οι συνταξιούχοι στη χτεσινή κινητοποίηση των σωματείων στο υπουργείο Εργασίας
Με την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου, 250.000 και πλέον συνταξιούχοι που λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη, θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται για άλλη μια φορά, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος 4387/2016 που προβλέπει νέες περικοπές στο εισόδημα για ποσά άνω των 1.300 ευρώ μεικτά (κύρια και επικουρική). Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο οποίος προκλητικά επανέλαβε πως «καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί και αυτό το έχουν ήδη δει οι συνταξιούχοι. Οι λίγοι που έχουν αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων θα τη δουν τον Αύγουστο, γιατί τότε θα γίνει ο επανυπολογισμός».

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το μέτρημα και κυρίως το μέτρο. Πρώτον, γιατί είναι προκλητικό, την ώρα που σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους έχει κοπεί το ΕΚΑΣ να λέει ο υπουργός ότι καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί, λες και έχει σημασία για το συνταξιούχο ποιο μέρος των συνολικών συνταξιοδοτικών αποδοχών τού έκοψαν. Δεύτερον, όταν τουλάχιστον σε 250.000 σπίτια συνταξιούχων θα έχουν νέες περικοπές να τους λέει κατάμουτρα η κυβέρνηση ότι αυτοί είναι λίγοι και άρα δεν είναι και τόσο σημαντικό ζήτημα.

Τρίτον, να θυμίσουμε ότι αυτή η περικοπή στις επικουρικές, που έτσι και αλλιώς έχουν υποστεί μειώσεις, είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο, καθώς τον προηγούμενο Αύγουστο τους επιβλήθηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρακράτηση 6% για τον κλάδο Υγείας. Τέταρτον, η νέα περικοπή σε όσους την υποστούν, θα είναι σε μεγάλο ποσοστό, αφού στον επανυπολογισμό των επικουρικών θα εφαρμοστούν οι νέοι πολύ μικρότεροι συντελεστές. Γι' αυτό ο υπουργός αρνείται να φανερώσει το ποσοστό μείωσης, όταν γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν και το 1/3 της σύνταξής τους.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός άνοιξε διάπλατα την πόρτα σε περικοπές και στις αναπηρικές συντάξεις, αφού τα ποσά που δίνονται, θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα μόνο προσωρινά. Οπως είπε, «τις αναπηρικές συντάξεις τις κρατούμε προς ώρας όπως είναι σήμερα. Επειδή, όμως, πρέπει να έχουμε ίδιους κανόνες για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ σήμερα υπάρχει πανσπερμία κανόνων, συγκροτήσαμε μια επιτροπή με τη συμμετοχή της ΕΣΑΜΕΑ, των ανθρώπων με αναπηρία, ώστε έως το τέλος του χρόνου να ομογενοποιηθούν οι κανόνες». Αυτό που δεν λέει ...προς ώρας ο υπουργός Εργασίας, είναι ότι αυτή η περίφημη «ομογενοποίηση» των κανόνων θα είναι προς τα κάτω και θα συνθλίψει και τις αναπηρικές συντάξεις.

Μετά απ' αυτά, δεν είναι τυχαίο ότι έφτασε να δικαιολογήσει την παρακράτηση του 6% στον κλάδο Υγείας σε όλες τις συντάξεις, δηλαδή και στις περιπτώσεις σύνταξης θανάτου, που σημαίνει ότι ο δικαιούχος της σύνταξης πληρώνει εισφορά Υγείας για τον εκλιπόντα σύζυγο (!) Παρακρατούν δηλαδή εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ και από τους πεθαμένους και αυτό το αποκαλούν «ομογενοποίηση κανόνων»!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Απάντηση στην αισχρή επίθεση του υφυπουργού Εργασίας

Στην ομιλία του υφυπουργού Εργασίας στη Βουλή, σε απάντηση που έδωσε για το ΕΚΑΣ σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, επανέρχεται η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, σχολιάζοντας την επίθεση του Αν. Πετρόπουλου στους οικοδόμους, για τους οποίους, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι «αποφεύγανε» να «κολλάνε» ένσημα για να εξασφαλίσουν το ΕΚΑΣ! Η Ομοσπονδία απευθύνεται στον υφυπουργό και ρωτάει:

  • Γνωρίζει ή όχι ότι ο κλάδος των Οικοδόμων αποτέλεσε για χρόνια τον καλύτερο αιμοδότη του ΙΚΑ;
  • Τι έκανε η κυβέρνησή του και οι προηγούμενες, των οποίων, όπως είπε, υλοποιούν τις αποφάσεις και τις συμφωνίες (κόψιμο ΕΚΑΣ κ.ά.), για το κλέψιμο της ασφάλισης των οικοδόμων από τους μεγαλοεργοδότες;
  • Γνωρίζει ή όχι ότι γίνεται από διάφορους επιτήδειους «παζάρι» με τα κλεμμένα ένσημα των οικοδόμων; Εχει ενημερωθεί ότι στις αγγελίες που δημοσιεύονται σε εφημερίδες πωλούνται ένσημα οικοδόμων; Τι ενέργειες έγιναν γι' αυτό;
  • Θα μας εξηγήσει γιατί οι οικοδόμοι, που δούλεψαν σε οικοδομές χωρίς άδεια (αυθαίρετα), δεν έχουν πάρει κανένα ένσημο, ενώ το ΙΚΑ έχει εισπράξει από τους ιδιοκτήτες εισφορές από τη διαδικασία νομιμοποίησης; Επίσης, γιατί το κράτος αρνείται να διανείμει στους οικοδόμους «υπέρ αγνώστων» ένσημα που έχουν ήδη πληρωθεί εισφορές; Γιατί αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χιλιάδων συναδέλφων που λόγω της ανεργίας, του κλεψίματος της ασφάλισής τους, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς σύνταξη;
  • Θα μας εξηγήσει για ποιο λόγο δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να λειτουργεί και να διασφαλίζει την ασφάλιση των Οικοδόμων;
  • Θα μας εξηγήσει πώς «δικαιολογεί» τη στάση του ΙΚΑ, που συστηματικά απορρίπτει καταγγελίες οικοδόμων με την αιτιολογία ότι έχουν «κολληθεί» τα ελάχιστα ένσημα που προσδιορίζει ο αντικειμενικός συντελεστής του ΙΚΑ σε κάθε οικοδομοτεχνικό έργο, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την πραγματική ασφάλιση και τις πραγματικές μέρες δουλειάς, που υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο του αντικειμενικού συντελεστή;

«Ας απαντήσει η κυβέρνηση και ο υπουργός της σε αυτά και ας αφήσουν τα παραμύθια και τα ψέματα. Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές θα απαντήσουμε με τον αγώνα μας στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη στη Ζώνη

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες το μεσημέρι στη μικρή πλωτή δεξαμενή της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα. Συγκεκριμένα, το καλάθι ανυψωτικού μηχανήματος το οποίο μετέφερε εργαλεία, έπεσε πάνω σε 60χρονο εργατοτεχνίτη, με την ειδικότητα του μανουβραδόρου, με αποτέλεσμα να συνθλίψει το δεξί πόδι του εργάτη από το γόνατο και κάτω και να προκαλέσει κάταγμα στο δεξί ισχίο.

Ο εργατοτεχνίτης μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο και χτες το απόγευμα αναμενόταν να χειρουργηθεί. Από τις μέχρι τώρα καταγγελίες εργαζομένων, έχει προκύψει ότι το μηχάνημα, λόγω έλλειψης συντήρησης, κόλλησε και ο χειριστής δεν μπορούσε να το κουμαντάρει. Αλλωστε, είναι ενδεικτικό ότι μόλις έγινε το εργατικό «ατύχημα» οι υπεύθυνοι της εταιρείας ΚΟΡΑΛ, στην οποία ανήκε το μηχάνημα, εξαφανίστηκαν και αναζητούνται από το Λιμεναρχείο, καθώς έχει διαταχθεί η σύλληψή τους με την αυτόφωρη διαδικασία.

Στο μεταξύ, μετά από ένα μήνα νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, κατέληξε το απόγευμα της Παρασκευής ο 28χρονος που είχε τραυματιστεί στις 2 Ιούνη στο εργοστάσιο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» στην ΒΙΠΕ Πάτρας. Ο νεαρός εργάτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συλλογής υλικού σκραπ με εργολαβικό γερανοφόρο όχημα.

Συσκέψεις σωματείων - φορέων
  • Σύσκεψη για τη συζήτηση και το συντονισμό της δράσης για την κλαδική Σύμβαση, πραγματοποιούν τα κλαδικά σωματεία ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του κλαδικού σωματείου Αθήνας στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
  • Σε σύσκεψη, με θέμα τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων γυναικών καλεί τις αυτοαπασχολούμενες και γενικά τις γυναίκες που συμβάλλουν στη λειτουργία μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).
  • Ανοιχτή σύσκεψη, για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, και την επίθεση της εργοδοσίας στα εργατικά δικαιώματα, διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης, αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ., στο πάρκο Κρύας Βρύσης.
  • Ενημέρωση - συζήτηση με θέμα «Οργάνωση της πάλης ενάντια στις κατασχέσεις κατοικιών», οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου - Ανω Πόλης, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Σε ομηρία οι απολυμένοι της ΕΑΣ Λάρισας

Για πάνω από τρία χρόνια, οι 147 απολυμένοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας περιμένουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που τους οφείλει η επιχείρηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το ελληνικό δημόσιο, αντί να παρέμβουν για την επίσπευση της διαδικασίας εξόφλησης των οφειλών, από τα έσοδα ενοικίασης ή πώλησης περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, εξακολουθούν εδώ και μήνες να κρατούν μπλοκαρισμένο τον λογαριασμό εκκαθάρισης στην Εθνική Τράπεζα και έτσι να μην μπορούν να εισπράξουν χρήματα οι απολυμένοι. Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει αυτήν την απαράδεκτη πρακτική και απαιτεί: Να ξεμπλοκαριστεί άμεσα ο λογαριασμός εκκαθάρισης. Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων και αποζημιώσεων στους απολυμένους εργαζόμενους. Να επισπευσθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της επιχείρησης και ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της. Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος, νερού, καμία κατάσχεση σπιτιού των άνεργων και απλήρωτων πρώην εργαζόμενων της ΕΑΣ Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ