ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Διαμαρτυρία από τις εργαζόμενες στην Καθαριότητα

Με άλλη παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων, παρατάθηκε το πάσο για τους σπουδαστές της ΕΠΑΣ που κάνουν πρακτική στο νοσοκομείο

Κινητοποίηση στη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και στη συνέχεια στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) έκαναν χτες οι εργαζόμενες στο εργολαβικό συνεργείο που έχει αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου, μαζί με τα σωματεία Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Καθαριστριών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Η κινητοποίηση είχε αποφασιστεί προχτές σε κοινή σύσκεψη των τριών σωματείων.

Τα σωματεία διεκδικούν τη διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας όλων των εργαζομένων, καθώς και προσλήψεις σε μόνιμες οργανικές θέσεις με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Τονίζουν ότι οι ατομικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών που αντικαθιστούν τα εργολαβικά συνεργεία δεν αποτελούν λύση, καθώς μετατρέπουν τους ίδιους τους εργαζόμενους σε εργολάβους του εαυτού τους και τους στερούν εργασιακά δικαιώματα, όπως άδειες, επιδόματα και δώρα, ενώ διαιωνίζουν το πρόβλημα της εντατικοποίησης.

Στο μεταξύ, την παράταση της ισχύος του πάσο των σπουδαστών της ΕΠΑΣ Ηρακλείου, για όσο διάστημα συνεχίζουν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), πέτυχε το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο, με την παρέμβαση που έκανε την περασμένη Δευτέρα στον ΟΑΕΔ. Οπως είχε καταγγείλει το Σωματείο, το πάσο των σπουδαστών έληξε την 1η Ιούλη, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 3,4 ευρώ καθημερινά για να μετακινούνται με το ΚΤΕΛ από και προς το νοσοκομείο, αφού η πρακτική τους συνεχίζεται μέχρι και τον Αύγουστο.

Μετά την κινητοποίηση, ΟΑΕΔ και τοπικό ΚΤΕΛ έδωσαν την απαιτούμενη παράταση. Παραμένει, ωστόσο, το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή της μισθοδοσίας των σπουδαστών, πρόβλημα για το οποίο οι εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ υπέδειξαν ως υπεύθυνους τους εργοδότες που απασχολούν τους σπουδαστές. Ετσι, το πρόβλημα παραμένει, με τους σπουδαστές να περιμένουν τον Οκτώβρη για να πληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο της πρακτικής τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ
Με κινητοποιήσεις αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις

Απεργία και συγκέντρωση χτες έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, το Μετρό και τον ΟΣΕ, αντιδρώντας στις επιπτώσεις της δρομολογημένης παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Οι εργαζόμενοι στο Τραμ έκαναν στάση εργασίας. Σήμερα, Πέμπτη, θα συνεχιστούν οι στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό (5 π.μ. - 8 π.μ., 1 μ.μ. - 4 μ.μ. και 9 μ.μ. - 12 τα μεσάνυχτα).

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας, έγινε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς για σήμερα είναι προγραμματισμένο να γίνει το άνοιγμα των προσφορών για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Ενας από τους στόχους της παραπέρα ιδιωτικοποίησης είναι να αναλάβει η ΕΕΣΣΤΥ, ως ιδιωτική εταιρεία πλέον, το έργο της συντήρησης όλων των μέσων σταθερής τροχιάς (ΟΣΕ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ), ενώ ιδιωτικοποιείται και ο Προαστιακός, που καλύπτει τμήμα των αστικών μετακινήσεων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος επανέλαβε την κυβερνητική πρόθεση για την απρόσκοπτη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συμμετείχαν με το πανό και το πλαίσιό τους στην απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία πήραν μέρος και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Μετά τη συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών πρότειναν να συνεχιστεί η κινητοποίηση με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο την πρόταση απέρριψαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και του Δικτύου (ΣΥΡΙΖΑ).

Καταγγελία για την πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ

Τη στάση της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ, στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), καθώς «ακόμη και σήμερα που είμαστε ένα βήμα πριν την παράδοση των αεροδρομίων και την ουσιαστική κατάργησή μας (...) μεθοδεύει και πάλι (...) τον αποπροσανατολισμό και εφησυχασμό μας».

Η ΕΣΚ αναφέρει ότι η πλειοψηφία στην ΟΣΥΠΑ απείχε από τη 48ωρη απεργία των συνδικάτων ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, παρά τα δυσβάστακτα μέτρα που έφερνε για το λαό και παρότι περιλάμβανε και τη σύμβαση για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων στη «Fraport» και στον Κοπελούζο, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. Επίσης, ανέστειλε την πενθήμερη απεργία που είχαν εξαγγείλει για τις 20 έως 24 του Ιούνη, για την οποία μάλιστα δεν είχε προηγηθεί κάποια προετοιμασία για την επιτυχία της.

Η δικαιολογία για την αναστολή ήταν ότι «πίστεψαν στην καλή πρόθεση του υπουργού και εξασφάλισαν τη συνεννόηση και την εργασιακή ειρήνη με τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας, ώστε με κοινή προσπάθεια βιομήχανοι και εργαζόμενοι να εργαστούμε για το καλό του τουρισμού και της εθνικής οικονομίας! (...) Μετά απ' όλα αυτά, τολμούν να μας ζητούν λευκές επιταγές για να διαπραγματευτούν με τους κυβερνητικούς παράγοντες και τα μεγάλα συμφέροντα την επιστροφή των 25 αεροδρομίων από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΥΠΑ και την κατάρτιση ενός νέου οργανισμού, που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια! (...) γνωρίζουν πολύ καλά ότι όχι μόνο δεν θα επιστραφούν τα αεροδρόμια, αλλά ότι σχεδιάζεται η μεταφορά τους από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερ-ταμείο», το οποίο θα έχει στόχο την απευθείας παραχώρησή τους σε ιδιώτες.

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να συμπορευτούν μαζί της και να την ενισχύσουν, να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων που λήφθηκαν μέχρι σήμερα και να αποκρουστούν όλα όσα έρχονται.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ»
Αόριστες υποσχέσεις από τον αρμόδιο υπουργό

Αόριστες υποσχέσεις μοίρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, στους εκπροσώπους των εργαζομένων της «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ» σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του υπουργείου, με βασικό θέμα τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων. Στη συνάντηση συμμετείχαν και στελέχη της Επιθεώρησης Μεταλλείων, η οποία πρόσφατα είχε διενεργήσει έλεγχο στα μεταλλεία, όπου διαπίστωσε επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους σε μία υπόγεια στοά.

Ο υπουργός, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, είπε πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αποκλίσεων από τα όσα ορίζει ο νόμος για την ασφάλεια των εργαζομένων», και πως σύντομα θα κληθούν σε συνάντηση οι εκπρόσωποι της εταιρείας... Σημειώνεται ότι μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων της Επιθεώρησης Μεταλλείων, η εταιρεία προχώρησε σε προσωρινή διακοπή ορισμένων μεταλλευτικών εργασιών, βγάζοντας σε αναγκαστική άδεια τους εργαζόμενους, για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι κάθε έλεγχος που προκαλεί το σωματείο, για να διασφαλίσει στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, θα έχει τιμωρητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωζώνη

Σε ποσοστό 10,1% στην Ευρωζώνη και 8,6% στην ΕΕ των «28» υπολογίζει την ανεργία η Eurostat για το μήνα Μάη του 2016. Ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ υπολογίζεται σε 21,084 εκατομμύρια. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη κινείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ελάχιστα μειωμένη, από τον Απρίλη (10,2%) και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το Μάη του 2015 (11%). Οσον αφορά το σύνολο της ΕΕ, η ανεργία είναι ελάχιστα μειωμένη σε σύγκριση με τον Απρίλη (8,7%), ενώ εμφανίζεται να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το Μάη του 2015 (9,6%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ελλάδα (24,1% με βάση στοιχεία του Μάρτη) και την Ισπανία (19,8%). Τη χαμηλότερη ανεργία έχουν Τσεχία (4%), Μάλτα (4,1%) και Γερμανία (4,2%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ