ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Αλματα μεταλλίων

Αλμα στο χρυσό μετάλλιο έκανε η Κατερίνα Στεφανίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου που έγινε στο Αμστερνταμ. Μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Πόρτλαντ, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με άλμα στα 4,81 μέτρα ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης και άφησε μεγάλες υποσχέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Για να φτάσει στο «χρυσό» άλμα, ύψος - ρεκόρ που ανήκε στη Ρωσίδα Ολυμπιονίκη Γελένα Ισιμπάγεβα, ξεκίνησε τις προσπάθειές της από τα 4,55 μέτρα τα οποία πέρασε, όπως άλλωστε και τα 4,65 και 4,70. Εχοντας νικήσει τις αντιπάλους της, πραγματοποίησε τρία άλματα στα 4,94 μέτρα τα οποία όμως δεν πέρασε.

«Είμαι σε έκσταση που κερδίζω και κάνω δικό μου το ρεκόρ αγώνων. Νομίζω ότι είναι τεράστια επιτυχία» είπε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, σημειώνοντας ότι «η Γελένα Ισιμπάγεβα πηδούσε ψηλότερα, αλλά με καλύτερες συνθήκες. Ημουν έτοιμη για ψηλότερο άλμα, αλλά είχαμε πολύ κακές συνθήκες. Νόμιζα ότι τα 4,45 μ. ήταν αρκετά για ένα μετάλλιο. Με το 4,70 μ. ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι είχα κατακτήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, αλλά ήθελα και το ρεκόρ αγώνων». Σχετικά με τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες, η πρωταθλήτρια Ευρώπης σημείωσε ότι «το χρυσό μου δίνει σίγουρα αυτοπεποίθηση, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τον ίδιο τρόπο και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά στο Ρίο».

Πίσω της τερμάτισαν η Ρωσίδα Λίσα Ρίζιχ που αγωνίζεται με τη Γερμανία και η Σουηδή Αντζέλικα Μπένγκτσον με 4,65 μ.

Στην τέταρτη θέση τερμάτισε η Νικόλ Κυριακοπούλου, που πέρασε τα 4,55 μ. αλλά είχε τρεις άκυρες προσπάθειες στα 4,65 μ.

Στο βάθρο των νικητών ανέβηκε και η Βούλα Παπαχρήστου, κατακτώντας την τρίτη θέση στο τριπλούν κάνοντας 14,47 μ.

Σημειώνεται πως η ελληνική ομάδα κατέλαβε την 14η θέση στον πίνακα των μεταλλίων και την 17η στον πίνακα βαθμολόγησης με 36 βαθμούς.

EURO 2016
Στην κορυφή και χωρίς Ρονάλντο

Associated Press

Μετά από 12 χρόνια, από το Euro του 2004, η Πορτογαλία πήρε την καλύτερη εκδίκησή της. Σήκωσε το βαρύτιμο ευρωπαϊκό τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, και μάλιστα στην έδρα των διοργανωτών Γάλλων και χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Μπορεί να μην εντυπωσίασε σε όλη τη διοργάνωση, μπορεί να έφτασε όπως έφτασε στον τελικό, κοίταξε όμως τους Γάλλους στα μάτια και με γκολ στην παράταση στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Οι Γάλλοι ήταν σαφώς καλύτεροι και πιο δημιουργικοί στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Τόσο όμως η ατυχία (ιδιαίτερα με το δοκάρι του Ζινιάκ στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας) όσο και ο τερματοφύλακας της Πορτογαλίας Ρουί Πατρίτσιο, που «κατέβασε ρολά», τους στέρησαν το γκολ που κατά πάσα πιθανότητα θα τους επέτρεπε να πανηγυρίσουν τη νίκη και τον τίτλο μπροστά στο κοινό τους. Αυτός που βρήκε δίχτυα ήταν ο Εντερ με μακρινό συρτό σουτ στο 108', χρίζοντας την ομάδα του Φερνάντο Σάντος Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Είχε προηγηθεί από πολύ νωρίς η αλλαγή του Κριστιάνο Ρονάλντο (στο 25' του αγώνα) ο οποίος - όπως αποδείχθηκε - έχει υποστεί ζημιά στον έσω πλάγιο σύνδεσμο από τη σύγκρουση του με τον Ν. Παγέ και πιθανότατα θα χάσει την προετοιμασία και τον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ κόντρα στη Σεβίλλη στις αρχές Αυγούστου. Μάλιστα, ο Παγέ μετά το τέλος του αγώνα, δήλωσε: «Πήγα να του κάνω τάκλιν, τελεία. Ηθελα να βρω την μπάλα. Δεν είχα πρόθεση να τον χτυπήσω εσκεμμένα. Δεν είναι στη φύση μου να είμαι βρώμικος παίκτης μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό».

Παρά το γεγονός ότι δεν σκόραρε στον τελικό, ο Αντουάν Γκριεζμάν ψηφίστηκε ως ο MVP της διοργάνωσης. Παράλληλα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με τα έξι τέρματα που πέτυχε, ενώ βρέθηκε και στην καλύτερη 11άδα του Euro. Μαζί του, σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ, οι: Ρουί Πατρίσιο (Πορτογαλία), Κίμιχ (Γερμανία), Πέπε (Πορτογαλία), Μπόατενγκ (Γερμανία), Γκερέιρο (Πορτογαλία), Κρόος (Γερμανία), Αλεν (Ουαλία), Ράμσεϊ (Ουαλία), Παγιέ (Γαλλία) και Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία). Από την 11άδα απουσιάζει ο Γκάρεθ Μπέιλ.

Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ

Ανακοίνωση για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ αλλά και για την τέταρτη θέση της Νικόλ Κυριακοπούλου, εξέδωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον τελικό του επί κοντώ, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αμστερνταμ. Αποτελεί σημαντική επιτυχία και δημιουργεί ελπίδες για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Συγχαρητήρια και στη Νικόλ Κυριακοπούλου για την τέταρτη θέση. Kαλή συνέχεια με πολλές επιτυχίες».

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Νικητής στο... σπίτι του

Την καρό σημαία μέσα στο... σπίτι του, στο Σίλβερστοουν, αντίκρυσε πρώτος προχτές ο Λιούις Χάμιλτον, επικρατώντας άνετα των αντιπάλων του και στους 51 γύρους του αγώνα. Ο οδηγός της Μερσεντές δεν αντιμετώπισε προβλήματα και έτσι τερμάτισε πρώτος, αφήνοντας πίσω του τον «ομόσταυλό» του Νίκο Ρόζμπεργκ και τρίτο τον Μαξ Βερστάπεν της Red Bull.

Ομως για τη δεύτερη και τρίτη θέση η αγωνία καλά κρατεί, καθώς οι αγωνοδίκες τιμώρησαν τον Ν. Ρόζμπεργκ με 10 δευτερόλεπτα ποινής, γεγονός που τον κατατάσσει τρίτο. Και αυτό αφού σύμφωνα με τους κριτές, ο οδηγός της Μερσεντές χρησιμοποίησε το... λυσάρι, τη βοήθεια δηλαδή των μηχανικών του στο πρόβλημα που του παρουσιάστηκε στο κιβώτιο ταχυτήτων, έξι γύρους πριν τον τερματισμό. Σημειώνεται πως απαγορεύεται κάθε συνομιλία που βοηθά τον οδηγό εκτός βοηθειών που έχουν να κάνουν με καθοριστικές ζημιές στο μονοθέσιο. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε στείλει επιστολή στις ομάδας που τις ενημέρωνε πως θα ήταν ακόμα πιο αυστηρή σχετικά με την επικοινωνία τεχνικών - οδηγών.

ΤΕΝΙΣ
Μάρεϊ και Ουίλιαμς οι νικητές του Γουΐμπλεντον

Ο ΣκΟτσέζος Αντι Μάρεϊ και η Σερένα Ουίλιαμς ήταν οι μεγάλοι νικητές του τρίτου Γκραν Σλαμ της χρονιάς στο Γουΐμπλεντον, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο πρώτος διπλασίασε τα τρόπαια του συγκεκριμένου Οπεν, μετά τη νίκη του επί του Καναδού Μίλος Ράονιτς με 3-0 σετ. Μάλιστα, χρειάστηκε να κατακτήσει τα δύο τελευταία σετ στο τάι μπρέικ ώστε να εξασφαλίσει τον 38ο τίτλο στην καριέρα του και τρίτο την τρέχουσα σεζόν.

Από την άλλη, η Σερένα Ουίλιαμς συνεχίζει να σπάει όλα τα κοντέρ. Με την νίκη της το περασμένο Σάββατο επί της Γερμανίδας Aντζελίκ Κέρμπερ με 2-0 σετ (7-5, 6-3) πανηγύρισε τον 7ο τίτλο στο Γουίμπλεντον και 22ο σε Γκραν Σλαμ στην καριέρα της, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Στέφι Γκραφ. Επίσης, έγινε η γηραιότερη αθλήτρια που κατακτά Γκραν Σλαμ.

Τα βάθρα του Γουΐμπλεντον όμως είχαν και ελληνικό... άρωμα, καθώς ο Στέφανος Τσιτσιπάς μαζί με τον Κένεθ Ραΐσμα κατέκτησαν τον τίτλο στο διπλό του Juniors ταμπλό, επικρατώντας με 2-1 σετ (4-6, 6-4 και 6-2) επί των Καναδών Νούμερο 1 του ταμπλό, Ογκερ και Σαποβάνοβ.

  • Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο από τις... κερκίδες θα δει η Ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα, που θα περιμένει ως το Σεπτέμβρη για να μάθει αν θα αρθεί τελικά η τιμωρία που της έχει επιβληθεί για τη συστηματική χρήση απαγορευμένης ουσίας που μπήκε εκ των υστέρων στις λίστες της WADA.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ