ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-αμερικανικές «ζυμώσεις» περί «συνεργασίας»

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι διπλωματικές και στρατιωτικές διεργασίες γύρω από τη Συρία και τη (φημολογούμενη έως χτες από αμερικανικά ΜΜΕ) «πρόταση» της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προς τη Μόσχα για «στενότερη αντιτρομοκρατική συνεργασία» και επιτάχυνση της λεγόμενης πολιτικής μετάβασης σε μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κόντρας μονοπωλιακών συμφερόντων.

Χτες το απόγευμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε στη Μόσχα (θα είχε συνάντηση αργά με τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και σήμερα με τον ομόλογό του Σ. Λαβρόφ), με στόχο να παρουσιάσει - όπως ανέφερε η «Ουάσιγκτον Ποστ» - ένα οκτασέλιδο κείμενο προτάσεων για «στενότερη συνεργασία στους τομείς των αντιτρομοκρατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και της συλλογής πληροφοριών μέσω της ενδεχόμενης δημιουργίας ενός κοινού επιχειρησιακού κέντρου βομβαρδισμών στο Αμάν της Ιορδανίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την «πρόταση» των ΗΠΑ, απέφυγε να τοποθετηθεί, εξηγώντας ότι αναμένει την επίσημη πρόταση.

Το «Σαρλ ντε Γκολ» έρχεται το φθινόπωρο...

Την ώρα των έντονων αμερικανο-ρωσικών διεργασιών για ενδεχόμενη μεγαλύτερη διμερή συνεργασία με αφορμή τους τζιχαντιστές, οι Γάλλοι δείχνουν να αξιοποιούν την παραμικρή αφορμή για να ενισχύσουν τον ιμπεριαλιστικό τους ρόλο και να προωθήσουν τις δικές τους γεωπολιτικές επιδιώξεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ ανήγγειλε τη νέα αποστολή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» από το φθινόπωρο στη Μέση Ανατολή και την αποστολή και άλλων Γάλλων στρατιωτικών «συμβούλων» στο πλαίσιο ενίσχυσης επιχειρήσεων ενάντια στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Νέο» μείγμα διαχείρισης τάζει η Μέι

Ο Μπόρις Τζόνσον μετά το διορισμό του ως ΥΠΕΞ
Ο Μπόρις Τζόνσον μετά το διορισμό του ως ΥΠΕΞ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το παραμύθι του πιο «ευνοϊκού μείγματος οικονομικής πολιτικής» «πουλάει» προς το βρετανικό λαό η νέα ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, την ίδια ώρα που υπόσχεται στο κεφάλαιο μια «πιο ομαλή» και «προσεκτική» διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αυτό ήταν το στίγμα της μετά τη συγκρότηση του βασικού σκελετού της νέας κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα μέλη της νέας κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι όπως ο Ντέιβιντ Ντέιβις που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Brexit, ο Φίλιπ Χάμοντ γνωστός για τις άριστες σχέσεις που έχει με το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο, που ήταν και ο πρώτος που υπουργοποιήθηκε αναλαμβάνοντας το Οικονομικών και ο Μπόρις Τζόνσον που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, ενώ ήταν από τους μπροστάρηδες της εκστρατείας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και η υπουργοποίησή του, παρά τα (ενίοτε χλευαστικά...) σχόλια του διεθνούς Τύπου, αντανακλά διάθεση συγκερασμού των συμφερόντων μεταξύ διαφορετικών μερίδων της βρετανικής αστικής τάξης.

Ο Τζόνσον, δίνοντας ένα στίγμα των προτεραιοτήτων που θα δώσει στην Εξωτερική Πολιτική, αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, λέγοντας πως θα είναι «πρώτες στην ουρά...».

Ο Χάμοντ επιδόθηκε από νωρίς το πρωί σε εκστρατεία «ενημέρωσης» των βρετανικών δικτύων, διαβεβαιώνοντας πως θα δοθεί έμφαση στις επενδύσεις κυρίως στη βρετανική περιφέρεια που έχει πληγεί από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και θα εγκαταλειφθεί η πολιτική αυστηρής οικονομικής λιτότητας, που είχε χαράξει ο προκάτοχός του, Τζορτζ Οσμπορν, που δεν έχει κανέναν ρόλο στη νέα κυβέρνηση. Απέκλεισε, μάλιστα, την πιθανότητα έκτακτου προϋπολογισμού λιτότητας λόγω Brexit.

Ενδιαφέρον προκάλεσε ως εκ τούτου η χτεσινή αντίδραση των υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, καθώς απηύθυναν έκκληση να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες του Brexit.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να στηρίξει το γαλλικό κεφάλαιο σε όλα τα επίπεδα διαμήνυσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τη χτεσινή επέτειο από την Αλωση της φυλακής της Βαστίλλης, που θεωρείται το προοίμιο της αστικής Γαλλικής Επανάστασης το 1789. Μια μέρα πριν, είχε ανακοινώσει την ενίσχυση της συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή (με περισσότερους στρατιωτικούς «συμβούλους» του ιρακινού στρατού στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά και επιστροφή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στην περιοχή το φθινόπωρο). Χτες επιβεβαίωσε την ετοιμότητα για νέα ολόπλευρη κλιμάκωση της αντιλαϊκής λαίλαπας.

Ετσι, παίνεψε το αντεργατικό έκτρωμα «Ελ Κομρί», σχολιάζοντας μόνο ότι «θα έπρεπε να γίνει καλύτερη παρουσίαση αρχικά» και εξηγώντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον με μια «Γαλλία καχεκτική», δηλαδή με τα μονοπώλια της Γαλλίας ανήμπορα να ανταγωνιστούν με αξιώσεις τους αντιπάλους τους.

Μεταξύ άλλων, ο Ολάντ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος, θυμίζουμε, αν και συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχει ιδρύσει δική του πολιτική κίνηση με την επωνυμία «Εμπρός!» (En Marche - «Αν Μαρς»). Ο Ολάντ κάλεσε τον Μακρόν να σεβαστεί «δύο κανόνες» της κυβέρνησης, την επίδειξη «αλληλεγγύης» και την ανάγκη να «υπηρετήσει έως το τέλος» το κυβερνητικό πρόγραμμα. «Οποιος σέβεται τους κανόνες, παραμένει στην κυβέρνηση. Οποιος δεν τους σέβεται, δεν παραμένει», πρόσθεσε.

Την περασμένη Τρίτη, σε συγκέντρωση του «Εμπρός», ο Μακρόν μίλησε για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και απολογήθηκε ως μέλος μιας κυβέρνησης που δεν μπόρεσε να προωθήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε, εννοώντας ασφαλώς τις ανατροπές που θα προστάτευαν καλύτερα τη θέση του ντόπιου κεφαλαίου. «Διαπίστωσα σε ποιο βαθμό το σύστημα δεν ήθελε να αλλάξει. Εγώ δεν κατάφερα να υλοποιήσω ορισμένα πράγματα» ανέφερε, προσπαθώντας μάλιστα να χρησιμοποιήσει και αντισυστημική φρασεολογία. Επιπλέον, μιλώντας για το «Μπροστά», είπε ότι «θα το οδηγήσουμε μαζί έως το 2017 και έως τη νίκη», αναφορά που πολλοί ερμήνευσαν ως έμμεση αναγγελία της υποψηφιότητάς του και για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

Στις δηλώσεις Μακρόν αντέδρασε και ο (πρωθυπουργός) Μανουέλ Βαλς, επικρίνοντάς τον επειδή «καταγγέλλει ένα δήθεν "σύστημα" που υποκύπτει στις σειρήνες του λαϊκισμού», ενώ «είναι ο ίδιος το πλέον αξιέπαινο προϊόν της κρατικής ελίτ».

ΙΤΑΛΙΑ
Ρεκόρ δεκαετίας στη φτώχεια

ΡΩΜΗ.--

Στο μεγαλύτερο αριθμό της τελευταίας δεκαετίας έχουν φτάσει οι φτωχοί στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε για το 2015 η στατιστική υπηρεσία της χώρας «Istat». Συγκεκριμένα, η υπηρεσία αναφέρει ότι το 2015 οι άνθρωποι που ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια (4.598.000) και οι οικογένειες το 1,5 εκατομμύριο (1.582.000), αντιπροσωπεύοντας το 7,6% του πληθυσμού που κατοικεί στη χώρα.

Βέβαια, η πραγματικότητα πρέπει να είναι πολύ χειρότερη, δεδομένων των εισοδηματικών ορίων (που ποικίλλουν), με βάση τα οποία κάποιος θεωρείται φτωχός. Για παράδειγμα, για μια πενταμελή οικογένεια που ζει στο βιομηχανικό βορρά, το όριο της απόλυτης φτώχειας βρίσκεται στα 1.909,83 ευρώ το μήνα. Για ένα άτομο 18 - 59 ετών που μένει μόνος σε αγροτική περιοχή στη νότια Ιταλία, το όριο υπολογίζεται στα 552,39 ευρώ το μήνα.

Η «Istat» αναφέρει ότι τα ποσοστά απόλυτης φτώχειας αυξήθηκαν στο βορρά από το 5,7% στο 6,7% και στο νότο από 9% στο 10%.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση Ρέντσι φροντίζει να επιδεικνύει διαρκώς την αγωνία της για τη διάσωση του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι, στο φόντο της ανησυχίας (των αστών) που μεγαλώνει εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν πολλές από τις τράπεζες της χώρας και των κλυδωνισμών που αυτά πιθανώς προκαλέσουν ευρύτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ετοιμάζεται ένα ακόμα ταμείο με στόχο τη στήριξη όσων ιδρυμάτων έχουν πολλά «κόκκινα» δάνεια.

Βλέπουν μόνο «ανθρώπινο λάθος»

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακρίνονται οι σταθμάρχες σε Αντρια και Κοράτο, Βίτο Πικαρέτα και Αλέσιο Πορτσέλι αντίστοιχα, που το πρωί της περασμένης Τρίτης είχαν βάρδια την ώρα που δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων, στην επαρχία Απούλια. Κι οι δύο κατηγορούνται ότι έδωσαν άδεια για την κυκλοφορία των τρένων ενώ δεν έπρεπε. Στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής, η ειδοποίηση γίνεται μόνο τηλεφωνικά και αρκετοί συνδέουν το δυστύχημα με τη μεγάλη εγκατάλειψη του επαρχιακού σιδηροδρομικού δικτύου, σε αντίθεση με τις κεντρικότερες γραμμές και τα τρένα μεγάλης ταχύτητας, στην ανάπτυξη των οποίων έπεσε βάρος, αφού προφανώς το κεφάλαιο εκτίμησε ότι από εκεί θα έχει γρηγορότερο κέρδος.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΣΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΗΣ
Σήμερα και αύριο στη Μογγολία

ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΤΟΡ.--

Τα περιθώρια που ανοίγει σε μονοπώλια των δύο πλευρών η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας θα ανιχνεύσει και η 11η Σύνοδος Κορυφής Ασίας - Ευρώπης (ASEM) που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ.

Οι εργασίες της θα έχουν και έναν πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη του συγκεκριμένου είδους συνεργασίας μεταξύ των δύο ηπείρων.

Βασικοί «μοχλοί» της ASEM θεωρούνται η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ωστόσο, από το 1996 που ξεκίνησαν, αυτές οι συναντήσεις διευρύνθηκαν σταδιακά με τη συμμετοχή και ευρωπαϊκών και ασιατικών κρατών που δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες διακρατικές ενώσεις. Σήμερα, στην ASEM παίρνουν μέρος συνολικά 53 χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία, Ν. Κορέα, Νορβηγία, Ιαπωνία.

Χτες, στο Ουλάν Μπατόρ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ασίας - Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας ότι βασικός στόχος που ενώνει τις 53 χώρες είναι η διασφάλιση συνεργασιών ευνοϊκών για την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ