ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αντιτρομοκρατική» ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέες περιπολίες μονάδων ειδικών τμημάτων της αστυνομίας ξεκίνησαν προχτές σε κεντρικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, όπως η πολυσύχναστη λεωφόρος Ιστικλάλ, στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» ετοιμότητας που η Τουρκία δείχνει εντός αλλά και εκτός της χώρας. Οι περιπολίες συντηρούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει το λαό ότι προωθεί μέτρα δικής του «υπεράσπισης» από την «τρομοκρατία», όταν στην πραγματικότητα η ντόπια πλουτοκρατία και έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία «τρομοκρατικών οργανώσεων» όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και είναι πανέτοιμη να εμπλακεί σε νέους αιματηρούς σχεδιασμούς στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Πάντως, σημειώνουμε ότι από την Τετάρτη, η πρεσβεία της Γαλλίας ανακοινώσει ότι εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τη χτεσινή επέτειο από την Αλωση της Βαστίλλης.

Στο μεταξύ, αφού προχτές άνοιξε το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Συρίας, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν παρέλειψε στη συνέχεια να ξεκαθαρίσει ότι «χωρίς αλλαγή του αλ-Ασαντ, τίποτα δε θα αλλάξει και στη στάση της Τουρκίας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εισαγγελία της Αγκυρας ετοίμασε το αίτημα που θα υποβληθεί στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την έκδοση από τις ΗΠΑ (όπου μένει εδώ και χρόνια) ο ισλαμιστής επιχειρηματίας ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, με τις κατηγορίες της καθοδήγησης τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά και της προσπάθειας ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας.

ΙΣΡΑΗΛ - ΓΑΛΛΙΑ
Ισραηλινές αντιδράσεις για τις συναντήσεις του Ερό με στελέχη της Χεζμπολάχ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την έντονη αντίδραση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η συνάντηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος, ολοκληρώνοντας την Τετάρτη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο, συναντήθηκε με δύο στελέχη της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση, που έγραψε με μία μάλλον «διόλου διπλωματική» γλώσσα, παρότρυνε το Παρίσι να ακολουθήσει το παράδειγμα αραβικών χωρών που, τον περασμένο Μάη, αποφάσισαν (στο πλαίσιο απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου) να συμπεριλάβουν τη Χεζμπολάχ στη μαύρη λίστα των οργανώσεων που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. «Είναι κρίμα που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν συμβουλεύτηκε αραβικές χώρες που δεν κάνουν καμία διάκριση ανάμεσα στη στρατιωτική και την πολιτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ. Είναι σαφές ότι ο υπουργός Ερό δεν θα συναντιόταν με την "πολιτική πτέρυγα" του Ισλαμικού Κράτους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη χτεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου.

Αφορμή για την αντίδραση αυτή έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες της λιβανέζικης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Αλ Τζουμχούρια», η συνάντηση που είχε την Τρίτη στη Βηρυτό ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών με τον επικεφαλής διεθνών σχέσεων της Χεζμπολάχ Αμάρ αλ Μουσάουι και με τον βουλευτή του κόμματος «Πίστη στο Μπλοκ της Αντίστασης» που πρόσκειται επίσης στη Χεζμπολάχ, Αλί Φαγιάντ.

Ο Ερό στο πλαίσιο επίσημων συναντήσεων που είχε στη Βηρυτό με πολιτικούς αξιωματούχους διαβεβαίωσε ότι το Παρίσι «θα βοηθήσει» τη χώρα στον τερματισμό της μακράς πολιτικής κρίσης που εμποδίζει από το Μάη του 2014 την εκλογή νέου προέδρου μετά τη λήξη της θητείας του Μισέλ Σουλεϊμάν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός αντιναύαρχος Τζο Ρίξεϊ ανακοίνωσε, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία από το Πεντάγωνο, πως οι αμερικανικές βιομηχανίες όπλων θα έχουν ολοκληρώσει έως τον ερχόμενο Οκτώβρη, οπότε λήγει το τρέχον οικονομικό έτος, όπλα και στρατιωτικά συστήματα συνολικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων (6,6 δισεκατομμύρια λιγότερα από το 2015).

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκπρόσωποι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» κατηγόρησαν χτες τις οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ, με πρώτο το Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), ότι απέτυχαν να δράσουν έγκαιρα για να σώσουν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Βόρεια Νιγηρία, όπου η εντεινόμενη επισιτιστική κρίση προκαλεί ημερησίως το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Εκατοντάδες διαδηλωτές έστησαν πύρινα οδοφράγματα με ελαστικά αυτοκινήτων και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικά τμήματα της πόλης Γκάο του βορείου Μάλι, αντιδρώντας στη θέσπιση προσωρινής τοπικής αρχής που θα αναλάβει την ευθύνη της περιοχής σήμερα στο πλαίσιο περσινής ειρηνευτικής συμφωνίας. Εκπρόσωπος των διαδηλωτών απαίτησε την άμεση αποχώρηση του κυβερνήτη του Γκάο, του υπουργού Ασφάλειας και των επικεφαλής των αστυνομικών αρχών, της χωροφυλακής και του στρατού στην πόλη.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Κατώτατο μισθό που ανέρχεται σε περίπου 200 δολάρια το μήνα, για τις εκατοντάδες χιλιάδες οικιακές βοηθούς που εργάζονται στο Κουβέιτ, θέσπισε χτες το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες διεθνών οργανισμών για τα κρούσματα βαριάς εκμετάλλευσης πολλών χιλιάδων μεταναστριών που φτάνουν από αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας για να δουλέψουν στα σπίτια πλούσιων και μεσοαστών Κουβεϊτιανών έναντι πινακίου φακής, ατέλειωτες ώρες, πέφτοντας συχνά και θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης. Στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίζονται και όροι που αφορούν τις ώρες εργασίας, όπως μία μέρα αργία, 30 ημέρες ετήσιας άδειας μετ' αποδοχών, 12ωρη ημερήσια εργασία και 13ο μισθό στο τέλος κάθε ετήσιας σύμβασης.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Εκατοντάδες πολίτες από ΗΠΑ, χώρες της Ευρώπη, την Ινδία, την Κίνα κ.α. συνέχισαν να εγκαταλείπουν και χτες με πτήσεις τσάρτερ την πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, από το φόβο ανάφλεξης νέων, πολύνεκρων εμφύλιων συγκρούσεων, σαν κι αυτές που ξέσπασαν την περασμένη βδομάδα.

ΚΥΠΡΟΣ
Διαρκείς οι επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις Διεθνείς Ενεργειακές Σχέσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Εϊμος Χοκστάιν συναντήθηκε, χτες, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου συμμετείχε και ο Αμερικανός αξιωματούχος. Χοκστάιν και Λακκοτρύπης συζήτησαν τις τελευταίες «ενεργειακές εξελίξεις» στην Κύπρο και γενικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί, μόλις την περασμένη Τρίτη, επαφές της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στην Κύπρο, αναδεικνύοντας και πάλι το έντονο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ασφαλώς όλα όσα μια «λύση» θα επιταχύνει, με πρώτες τις ενεργειακές συνεργασίες και επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλωστε, και η κυπριακή κυβέρνηση δε σταματά να αναδεικνύει το «ρόλο» που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην «ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ», θέμα που επανέφερε στην Μπρατισλάβα και ο Γ. Λακκοτρύπης. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, επισήμανε το σημαντικό ρόλο που τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να διαδραματίσουν για την ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση η Λευκωσία εντάσσει και τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για γεωτρήσεις και έρευνες στη δική της ΑΟΖ. Βεβαίως, η προθυμία που εκφράζουν, όχι μόνο η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα, το Ισραήλ όπως και χώρες όπως σαν την Τουρκία, να συνάψουν συνεργασίες για τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών και άλλων αγορών, προμηνύει ένταση διεργασιών, με στόχο όμως την ικανοποίηση συμφερόντων εχθρικών για τους λαούς. Σε αυτήν την κατεύθυνση εκφράζεται ενδιαφέρον και για την επίτευξη μιας σειράς συμβιβασμών και στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, προχτές, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά από 2ωρη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, εκτίμησε πως οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά πως «απλώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» αλλά και πως φιλοδοξία των ηγετών, όχι υπόσχεση, είναι να γίνει δυνατή μια διευθέτηση το 2016.

ΗΠΑ
Σοκ από το βίντεο νέας εκτέλεσης 19χρονου από αστυνομικούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο σάλο για τα θύματα που προκαλεί η χρήση ένοπλης βίας από αστυνομικούς στις ΗΠΑ προκαλεί το βίντεο που έδωσε χτες η αστυνομία της Καλιφόρνια από την εν ψυχρώ δολοφονία, με καταιγιστικά πυρά, του 19χρονου άοπλου λευκού Αμερικανού Ντίλαν Νομπλ στις 25 Ιούνη, έξω από ένα βενζινάδικο στο Φρέσνο.

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε έπειτα από πιέσεις της οικογένειας του αδικοσκοτωμένου εφήβου εναντίον του δήμου, θεωρώντας ότι ο γιος τους έπεσε θύμα «ασυγχώρητης χρήσης υπέρμετρης βίας».

Σύμφωνα με το Αστυνομικό Τμήμα του Φρέσνο, οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον Νομπλ για έλεγχο, μετά από σήμα πως στην περιοχή περιφερόταν ένας ένοπλος άνδρας. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι «πίστεψαν» πως ο 19χρονος Νομπλ έφερε όπλο, αν και αργότερα έμαθαν ότι δεν είχε όπλα ούτε πάνω του, ούτε στο φορτηγό του.

Το βίντεο από την κάμερα του αστυνομικού δείχνει τον ίδιο και το συνάδελφό του να πλησιάζουν τον Νομπλ και να του φωνάζουν, σημαδεύοντάς τον με το δάκτυλο στη σκανδάλη: «Δείξε τα χέρια σου» και «και τα δύο χέρια». Ο νεαρός βγαίνει από το φορτηγό και απομακρύνεται από το όχημα έχοντας το αριστερό του χέρι τεντωμένο και το δεξί πίσω από την πλάτη. Ακολούθως, κινείται προς τους αστυνομικούς που του φωνάζουν να πέσει κατάχαμα. Ενας από τους δύο αστυνομικούς πυροβολεί τον Ντίλαν Νομπλ δύο φορές και ο νεαρός πέφτει στο έδαφος αιμόφυρτος. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος αστυνομικός τον ξαναπυροβολεί και τρίτη φορά... Περίπου 15 δευτερόλεπτα από τον τρίτο πυροβολισμό, ο δεύτερος αστυνομικός πυροβολεί τον έφηβο για τέταρτη φορά, φωνάζοντας: «Μην προσπαθήσεις ξανά, σε παρακαλώ». Περιγράφοντας τη σκηνή, ο αρχηγός της αστυνομίας, Τζέρι Ντάιερ, προσπάθησε να δικαιολογήσει την εκτέλεση του νεαρού, ισχυριζόμενος πως ο Νομπλ «φάνηκε να έχει κάτι στο χέρι του». Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα επιδιώξει να προσδιορίσει κατά πόσον κάθε σφαίρα ήταν δικαιολογημένη και αν υπήρχαν εναλλακτικές ενέργειες για τους αστυνομικούς... Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας του 19χρονου απηύθυνε έκκληση ενάντια σε βίαιες διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του γιου του, σημειώνοντας ότι μολονότι τίποτε δεν μπορεί να φέρει πίσω το παιδί του, θέλει και απαιτεί οι δολοφόνοι του εφήβου να κατηγορηθούν για δολοφονία και να καταστούν υπεύθυνοι, όπως όλοι οι άλλοι που σκότωσαν ένα αθώο παιδί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ