Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διαρκείς οι επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις Διεθνείς Ενεργειακές Σχέσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Εϊμος Χοκστάιν συναντήθηκε, χτες, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου συμμετείχε και ο Αμερικανός αξιωματούχος. Χοκστάιν και Λακκοτρύπης συζήτησαν τις τελευταίες «ενεργειακές εξελίξεις» στην Κύπρο και γενικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί, μόλις την περασμένη Τρίτη, επαφές της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στην Κύπρο, αναδεικνύοντας και πάλι το έντονο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ασφαλώς όλα όσα μια «λύση» θα επιταχύνει, με πρώτες τις ενεργειακές συνεργασίες και επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλωστε, και η κυπριακή κυβέρνηση δε σταματά να αναδεικνύει το «ρόλο» που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην «ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ», θέμα που επανέφερε στην Μπρατισλάβα και ο Γ. Λακκοτρύπης. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, επισήμανε το σημαντικό ρόλο που τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να διαδραματίσουν για την ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση η Λευκωσία εντάσσει και τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για γεωτρήσεις και έρευνες στη δική της ΑΟΖ. Βεβαίως, η προθυμία που εκφράζουν, όχι μόνο η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα, το Ισραήλ όπως και χώρες όπως σαν την Τουρκία, να συνάψουν συνεργασίες για τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών και άλλων αγορών, προμηνύει ένταση διεργασιών, με στόχο όμως την ικανοποίηση συμφερόντων εχθρικών για τους λαούς. Σε αυτήν την κατεύθυνση εκφράζεται ενδιαφέρον και για την επίτευξη μιας σειράς συμβιβασμών και στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, προχτές, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά από 2ωρη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, εκτίμησε πως οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά πως «απλώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» αλλά και πως φιλοδοξία των ηγετών, όχι υπόσχεση, είναι να γίνει δυνατή μια διευθέτηση το 2016.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ