Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Το πόρισμα που εξέδωσε το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA) της Χάγης πρέπει να γίνει σεβαστό επανέλαβε χτες το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων, παρά την επίμονη άρνηση της Κίνας να αναγνωρίσει ως απόφαση τις ανακοινώσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη και να επισημαίνει ότι αυτές δεν θα επηρεάσουν σε τίποτα τα κυριαρχικά και ιστορικά δικαιώματα που έχει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ).

Σε χτεσινή του παρέμβαση, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Περφέκτο Γιασάι, είπε ότι η Μανίλα θα θέσει το ζήτημα και στη Σύνοδο Ασίας - Ευρώπης (ASEM) που ξεκινά σήμερα στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική διακρατική συνάντηση που πραγματοποιείται μετά την έκδοση του πορίσματος του PCA το οποίο πρόσθεσε νέα δεδομένα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στη συγκεκριμένη Σύνοδο, τις Φιλιππίνες θα εκπροσωπεί ο Γιασάι και όχι ο Πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, του οποίου ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι θέλει να μείνει κοντά στους συμπολίτες του, «στους πρώτους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του...».

Στο Πεκίνο, χτες, εξέδωσε ανακοίνωση η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου επισημαίνοντας κι αυτή με τη σειρά της ότι «η Κίνα έχει ιστορικά δικαιώματα στη ΝΚΘ. Καμία χώρα, οργάνωση ή οργανισμός δεν δικαιούται να αρνείται την εδαφική κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα που έχει η Κίνα στη ΝΚΘ». Υποστηρίζει μάλιστα ότι «αμελώντας την ιστορία και τα βασικά γεγονότα για τη ΝΚΘ, το Διαιτητικό Δικαστήριο παρερμήνευσε και κακοποίησε την εξουσία που δίνει η UNCLOS (σ.σ. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας) και επέκτεινε και υπερέβη αυθαίρετα τις αρμοδιότητές του...».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης και στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ, υποστήριξε ότι «η περιφερειακή ένταση και η στρατιωτική αντιπαράθεση είναι το τελευταίο που επιθυμεί η Κίνα», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι «οι χώρες εκτός περιοχής θα μπορέσουν να σεβαστούν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες της περιοχής και δε θα προκαλέσουν ένταση».

Την ίδια στιγμή, η Κίνα αναζητά τρόπους να δημιουργήσει ρήγματα σε τυχόν «συνεργασίες» που οι εξελίξεις ίσως ενισχύσουν, με δεδομένο ότι οι Φιλιππίνες δεν είναι η μόνη χώρα με την οποία έχει εδαφικές διαφορές στη ΝΚΘ. Ετσι, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, σε συνάντηση που είχε με το Βιετναμέζο ομόλογό του, Νγκουγέν Ξουάν Φουκ, ενόψει της σημερινής έναρξης της Συνόδου ASEM φέρεται να μετέφερε την ελπίδα του Πεκίνου, οι δυο χώρες να συντονιστούν για την από κοινού διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Τέλος, διπλωμάτες σχολίαζαν χτες σε διάφορα ασιατικά ΜΜΕ ως χαρακτηριστικό της κινεζικής διπλωματικής «κινητικότητας» το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχε τοποθέτηση από την ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), αν και σε αυτήν συμμετέχουν αρκετοί από όσους διαφιλονικούν με την Κίνα για τμήματα της ΝΚΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ