Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προτείνει στη Γαλλία «αμυντική ένωση»

«Η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν να σφυρηλατήσουν μια στενότερη αμυντική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση», σημείωσε με έμφαση την Τετάρτη η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη συνέντευξη μετά την παρουσίαση της λεγόμενης Λευκής Βίβλου για την πολιτική ασφάλειας, που προωθεί ένα διευρυμένο ρόλο στο γερμανικό στρατό στο πλαίσιο των συμμαχιών που συμμετέχει η χώρα (ΝΑΤΟ και ΕΕ) αλλά όχι μόνο.

Η χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ήταν ιδιαίτερα καυστική για τη Βρετανία και ταυτόχρονα δήλωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να ηγηθούν των συζητήσεων με άλλες χώρες και να αξιολογήσουν τις διαθέσεις τους αναφορικά με κοινά σχέδια και το μακροπρόθεσμο στόχο προς μια αμυντική ένωση. Είπε χαρακτηριστικά: «Σας δηλώνω εκ πείρας πως στο παρελθόν η Βρετανία είχε αποσαφηνίσει πως δεν θα έκανε αυτά τα πράγματα. Αυτό παρέλυε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής της ασφάλειας. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει πως η υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει ανενεργή, αλλά αντ' αυτού χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτά τα μείζονα ζητήματα». Και η Γερμανίδα υπουργός προχώρησε με την πρόταση για «δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πολιτικοστρατιωτικού αρχηγείου, από όπου θα σχεδιάζονται ευρωπαϊκές αποστολές, καθώς και ένα ευρωπαϊκό ιατρικό σώμα στρατού».

Οι κινήσεις αυτές όπως και η ρητή διατύπωση που υπάρχει στη Λευκή Βίβλο για την ασφάλεια της Γερμανίας ότι «η Ρωσία αποτελεί απειλή» δείχνουν την προσπάθεια της Γερμανίας να αναβαθμίσει το ρόλο της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τη δράση και του στρατού της ανά τον κόσμο, προς υπεράσπιση των συμφερόντων των δικών της μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ