Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΟΝΜΠΑΣ
Σκληρό παζάρι και μέτρα κατά των κομμουνιστών

Η ευρω-αμερικανική πίεση στη Ρωσία, όπως αυτή καταγράφτηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, με τις σχετικές αποφάσεις που αυτή έλαβε, εστιάζει μεταξύ άλλων και στις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία. Οπως είναι γνωστό, δύο περιοχές (του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς έχουν αυτοανακηρυχθεί σε «Λαϊκές Δημοκρατίες». Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στον αστικό χαρακτήρα αυτών των καθεστώτων, που καθόλου δεν ταιριάζει με τον τίτλο που έχουν επιλέξει.

Οι δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες», που βρίσκονται στη «μυλόπετρα» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, βρίσκονται σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Πότε ζητούν την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, που εκτιμούν πως θα τους δώσει τη δυνατότητα ευρείας αυτονομίας από το Κίεβο, μέχρι και την υπογραφή ξεχωριστών διακρατικών συμφωνιών, αλλά μέσα στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και πότε απειλούν πως θα προχωρήσουν σε νέες εκλογές, με στόχο τη διεθνή αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» τους.

Αυτή την περίοδο, προβάλλουν τη διεξαγωγή «προκαταρκτικών εκλογών» μέσα στον Ιούλη. Οχι, δηλαδή, κανονικών εκλογών, αλλά κάποιου ενδιάμεσου σταδίου τους.

Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε εμποδιστεί η κάθοδος των κομμουνιστικών οργανώσεων που υπάρχουν στις δύο περιοχές. Ωστόσο, τότε τρεις κομμουνιστές, συμμετέχοντας στις λίστες του Κινήματος «Δημοκρατία του Ντονέτσκ», είχαν καταφέρει να εκλεγούν, ενώ λίγο αργότερα ένας απ' αυτούς έχασε τη ζωή του σε εχθροπραξίες.

Στις αρχές (6) Μάη 2016, η βουλή της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, με έναν εντελώς απαράδεκτο και αυθαίρετο τρόπο, αποφάσισε να «τερματίσει πρόωρα τις αρμοδιότητες» των άλλων δύο εκλεγμένων κομμουνιστών βουλευτών, μελών της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, με το γελοίο σκεπτικό «της απώλειας της εμπιστοσύνης».

Πέντε μέρες αργότερα, στις 11/5, οι αρχές της ΛΔ του Ντονέτσκ επεδίωξαν, χωρίς επιτυχία, να αφαιρέσουν με βίαιο τρόπο τις κόκκινες σημαίες από ομάδα κομμουνιστών διαδηλωτών, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τη δεύτερη επέτειο της «ανεξαρτησίας» του Ντονέτσκ.

Σ' αυτές τις συνθήκες, προκύπτει το ερώτημα αν ο αντικομμουνισμός είναι ένα ακόμη «χαρτί», που οι αρχές του Ντονέτσκ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν στο παζάρι που διεξάγεται μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για το τελικό καθεστώς τους. Η εξέλιξη, σαφώς, και θα δείξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ