ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
«Διδώ και Αινείας»

Tsinias Baggelis Photography

Η τραγική όπερα του Henry Purcell «Διδώ και Αινείας», σε τρεις πράξεις, σε σκηνοθεσία Michael Seibel, ανεβαίνει σήμερα Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιούλη, στις 21.30, στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη παραγωγή από το Opera Studio του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που ανεβαίνει σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και το Δημοτικό Ωδείο.

Ο Αινείας και οι σύντροφοί του, μετά την άλωση της Τροίας από τους Αχαιούς και έχοντας ως τελικό προορισμό την Ιταλία, θα βρουν καταφύγιο στην πόλη της Καρχηδόνας. Εκεί βασίλισσα είναι η Διδώ, μία γυναίκα χήρα, η οποία έχει δώσει όρκο να μην ξαναπαντρευτεί, προκειμένου να ενεργεί αποκλειστικά για την ευημερία του βασιλείου της. Σταδιακά ανάμεσά τους θα εκτυλιχθεί ένας έντονος έρωτας, εμπόδιο του οποίου θα σταθεί ένας μάγος, με μοναδικό του στόχο την καταστροφή της πόλης...

Συντελεστές: Michael Seibel σκηνοθεσία, Γιώργος Γαλάνης μουσική διεύθυνση, Λαμπρινή Καρδαρά σκηνογραφία - ενδυματολογία, Αντώνης Παναγιωτόπουλος φωτισμοί, Ολγα Σπυράκη επιμέλεια κίνησης, Χρήστος Καρτέρης δημιουργία βίντεο, Λίνα Γερονίκου διδασκαλία χορωδίας, Γεώργιος Π. Τσομής επιστημονικός σύμβουλος όπερας.

Solist του Οpera Studio Πάτρας: Μαρία Αλεξάνδρου, Λίνα Γερονίκου, Βασίλειος Δημακόπουλος, Αγγελική - Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μάριος Μανιατόπουλος, Χρύσα Πανταζοπούλου, Λένα Σουρμελή.

Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου: Μαριάννα Σαφάροβα - Βιολί, Αλλα Σελαλμαζίδη - Βιολί, Βλαντισλάβ Ιβάνωφ - Βιολί, Γιαροσλάβ Τόκαρεβ - Βιολί, Νικόλαος Μαυρίδης - Βιολί, Μαρία Γούτου - Βιολί, Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ - Βιόλα, Σβετλάνα Χμούροβα - Βιόλα, Μύκολα Κομισσάροβ - Βιολοντσέλο, Vaghinak Galoyan - Βιολοντσέλο, Vilen Karapetya - Κοντραμπάσο, Λιουντμίλα Ιβάνοβα - Τσέμπαλο

Χορωδία Opera Studio Πάτρας: Αρετούσα Νικολοπούλου, Παναγιώτα Τσίρη, Χριστίνα Λυμπρίτη, Λούση Χριστοδούλου, Ελένη Παπαπροκοπίου, Ελενα Δρουκοπούλου, Διονυσία Ντρουβάρη, Κάτια Τσιλιμπότη, Δημήτρης Δημόπουλος, Γιάννης Ντακόλιας, Σωτήρης Προίσκος, Βαγγέλης Τσιότσιας, Κωνσταντής Δεσπότης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Κωνσταντάρας.

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Φοιτητικό - ΑμεΑ- άνεργοι - ομαδικά - μαθητικά - πολύτεκνοι: 7 ευρώ. Στο ταμείο: Γενική είσοδος: 12 ευρώ. Φοιτητικό - ΑμεΑ - άνεργοι - ομαδικά - μαθητικά - πολύτεκνοι: 8 ευρώ.

«Γράμματα από τη Γερμανία» στο προαύλιο της ΕΡΤ

Στο πλαίσιο των συναυλιών που περιλαμβάνει η δράση «SummERTime - Καλοκαίρι στην Αγία Παρασκευή», την Τετάρτη 20 Ιούλη, στις 21.00, θα παρουσιαστούν τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών «Γράμματα από τη Γερμανία» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Φώντα Λάδη, που ξάφνιασαν στην εποχή τους με την απλότητα, την αμεσότητα και το έντονο θεατρικό και σατιρικό τους ύφος και συμπληρώνουν φέτος πενήντα χρόνια από την πρώτη τους δημόσια εκτέλεση στο Θέατρο του Λυκαβηττού.

Παράλληλα, θα υπάρχει και προβολή οπτικοακουστικού υλικού, όπου με προβολές ταινιών και μνήμες γνωστών τραγουδιών και άλλων ντοκουμέντων της εποχής, καθώς και με μικρά κείμενα, θα αναπαραχθεί το κλίμα της δεκαετίας του '60, μεταφερμένο στη σημερινή ιστορική συγκυρία του Προσφυγικού.

Τραγουδούν: Βασίλης Κορακάκης, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράντζας, Σοφία Παπάζογλου.

Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

Αφήγηση: Γεωργία Ανέστη.

Παίζουν οι μουσικοί: Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), Αρης Κούκος (μπουζούκι), Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο, πλήκτρα), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (ακουστική κιθάρα).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το «Ελιξίριον Τσέχοφ»... συνεχίζει

Το «Αρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συνεχίζει τη θεατρική του διαδρομή στη Νοτιοδυτική Ελλάδα, με τη σπαρταριστή κωμωδία «Ελιξίριον Τσέχοφ», με δύο ακόμη παραστάσεις στο Τέννις Νίκη, σήμερα Παρασκευή 15 Ιούλη, στις 21.30 και στην Πλαζ, στο χώρο κατασκήνωσης, τη Δευτέρα 18 Ιούλη, στις 21.30.

Πρόκειται για μια παράσταση που αποτελείται από τρεις κωμωδίες του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Αντον Τσέχοφ και συγκεκριμένα τις: «Πρόταση Γάμου», «Αρκούδα» και «Επέτειος».

Η ιστορία...

Μια πρόταση γάμου καταλήγει σε έναν τρικούβερτο καβγά για αγελαδοβοσκές, με λιποθυμίες και φιλιά.

Μια όμορφη χήρα ταράζεται όταν στο σπίτι της μπαίνει θυμωμένος ένας χωριάτης που μοιάζει με αρκούδα και ζητάει τα χρέη του μακαρίτη άντρα της. Οι δυο τους μαλώνουν τόσο έντονα που καταλήγουν σε μονομαχία. Και τότε ερωτεύονται παράφορα.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μαζί με το λογιστή του προσπαθούν να γράψουν ένα λόγο για την επέτειο της τράπεζας στο γραφείο τους και ξαφνικά εισβάλλει μια ανήμπορη γυναίκα, που ζητάει τους μισθούς του άντρα της από τη νομαρχία...

Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος. Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης. Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου. Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Καλαντζοπούλου, Κατερίνα Κολλυροπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 5 ευρώ, Οικογενειακό: 10 ευρώ.

Σήμερα η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Γ. Κακουλίδη

Ο ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος, ο δικός μας - με την κυριακάτικη στήλη «Απόλυτο ρόδο» - Γιώργος Κακουλίδης, επιστρέφει με την έκδοση της νέας του ποιητικής συλλογής. «Μην ακούς τον παράδεισο» ο τίτλος.

Σήμερα, Παρασκευή 15 Ιούλη, στις 20.00, στην αυλή των εκδόσεων «Γαβριηλίδης» (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι), ο Γιώργος Κακουλίδης καλεί, συναντά και συνομιλεί με τους φίλους του, με αφορμή την έκδοση της τελευταίας ποιητικής του συλλογής.

Ο Γιώργος Κακουλίδης εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή «Λίμπερτυ» (αναφορά στα ταξίδια του στη θάλασσα), από τις εκδόσεις «Κείμενα» του Φίλιππου Βλάχου. Εχει εκδώσει 14 ποιητικές συλλογές, 6 πεζογραφήματα, 2 θεατρικά και 2 μυθιστορήματα. Το τελευταίο του μάλιστα μυθιστόρημα, «Μίστερ Μπούλντογκ», έχει κυκλοφορήσει κι αυτό πρόσφατα από τις εκδόσεις «Λιβάνης». Εχει πραγματοποιήσει επίσης και αρκετές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Μουσική στο Μέγαρο

Η μουσική συνεχίζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών. Τις επόμενες μέρες, δύο μουσικές παραστάσεις φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων.

Σήμερα 15 Ιούλη, για δεύτερη μέρα, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει μία παράσταση αφιερωμένη στο έργο του ανατρεπτικού ποιητή Γεωργίου Σουρή. Στην παράσταση «Γεώργιος Σουρής ΤΩΡΑ» τα όρια μεταξύ λόγου και μουσικής γίνονται διαπερατά και η ποίηση του Σουρή αποδεικνύει την πικρή της επικαιρότητα.

Μουσική, σκηνοθεσία, διεύθυνση: Λευτέρης Βενιάδης. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Κωνσταντάτου. Video: COM.ODD.OR. Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου. Κινησιολογία: Πατρίσια Απέργη. Ηθοποιοί: Δημήτρης Αυγουστίδης, Ερατώ Πίσση. Φωνητικό Σύνολο: Σοπράνο: Νέλη Μαυροειδή, Μέτζο: Χρυσάνθη Σπιτάδη, Βαρύτονος: Αναστάσιος Μιχάλης. Μουσικό Σύνολο: Φλάουτο: Βασιλική Λυμπέρη, Κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος, Κρουστά: Μάριος Νικολάου, Βιόλα: Φώτης Πέζος, Κοντραμπάσο: Νίκος Τσουκαλάς. Νεανική Χορωδία Ταξιδευτές Χίου. Διδασκαλία, διεύθυνση: Κατερίνα Τσίτσα. Συνοδοί: Beata Pincetic & Χρήστος Σακελλαρίδης.

Τη σκυτάλη στις 16, 17 και 18 Ιούλη παίρνει ένα μεγάλο μιούζικαλ που παρουσιάζεται στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη». Η Καμεράτα παρουσιάζει το διασημότερο μιούζικαλ στην ιστορία του Broadway, το «West Side Story», σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Αμερικανού σπεσιαλίστα του είδους John Todd (ο οποίος είχε αναλάβει τις χορογραφίες του περσινού Kiss me Kate) με μαέστρο τον Γιώργο Πέτρου, ο οποίος υπογράφει και τη μετάφραση του έργου. Τα σκηνικά της παράστασης έχει αναλάβει ο γνωστός σκηνογράφος και σκηνοθέτης Πάρις Μέξης, ενώ ένα λαμπερό 30μελές επιτελείο πρωταγωνιστών θα αποτελείται από διακεκριμένους τραγουδιστές, χορευτές και ηθοποιούς.

Η Καμεράτα, σε 35μελή συμφωνική σύνθεση, θα παρουσιάσει την υπέροχη αυθεντική ενορχήστρωση του έργου, όπως ακριβώς παρουσιάστηκε το 1957, με τις τελευταίες βελτιώσεις του ίδιου του Bernstein, που έγιναν κατά τη διάρκεια της θρυλικής ηχογράφησης του έργου με την Kirite Kanawa και τον J. Carreras.

Συναυλία από το Δήμο Χαϊδαρίου

Ο Δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνει, σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου, συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη. Στο χώρο θα λειτουργεί Περίπτερο Αλληλεγγύης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Συγκεντρώνονται τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Η είσοδος είναι για όλους δωρεάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ