ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συστήνεται στο κεφάλαιο ως ο καταλληλότερος διαχειριστής

Στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα μίλησε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθύνεται στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα

Eurokinissi

Ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθύνεται στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα
Την ικανότητα του ίδιου και της ΝΔ να διαχειριστεί καλύτερα και με παραλλαγμένο μείγμα τις υποθέσεις του κεφαλαίου υπερασπίστηκε ξανά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Στην ομιλία του ζήτησε «να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση του τόπου από την αντιπολίτευση και μετά», διαφήμισε τη ΝΔ ως πυλώνα σταθερότητας υπέρ της «ανταγωνιστικότητας» και των «μεταρρυθμίσεων» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να εφαρμόσει ακόμα και το δικό της μνημόνιο.

Μίλησε, επίσης, για «παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής Τσίπρα», με μείγμα το οποίο χαρακτήρισε υφεσιακό και ατελέσφορο, επιμένοντας ότι η δική του πολιτική οδηγεί ταχύτερα στην ανάκαμψη, με επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων, «στοχευμένες» περικοπές στις λεγόμενες δημόσιες δαπάνες και μειώσεις στη φορολογία, κύρια βεβαίως για το κεφάλαιο, ώστε να διευκολυνθούν «επενδύσεις».

Στο ίδιο πνεύμα, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ έλεγε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι «η οικονομία δεν πάει καλά (...) Ανάπτυξη με τα μέτρα που παίρνουν δεν έρχεται. Ανάπτυξη έρχεται με τέσσερις τρόπους: Με εξαγωγές, που και μόνο λόγω capital controls ακυρώθηκαν ως προοπτική. Με κρατικές επενδύσεις, που σήμερα δεν υπάρχουν κονδύλια για να γίνουν. Με εσωτερική κατανάλωση, που έχει γονατίσει. Και με επενδύσεις, που δεν τις θέλουν».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση, στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης διέβλεψε ότι στόχος της είναι να δυσκολέψει το σχηματισμό κυβέρνησης από τη ΝΔ, κάλεσε όλους τους «δημοκράτες βουλευτές» κι από τα άλλα κόμματα να μην το ψηφίσουν και διαβεβαίωσε ότι ο νόμος αυτός δεν θα περάσει με ενισχυμένη πλειοψηφία, όπως θέλει η κυβέρνηση, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές, αλλά και ότι η όποια σχετική πλειοψηφία επιτευχθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση, θα την ακυρώσει - όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - αντίστοιχη πλειοψηφία της επόμενης Βουλής.

ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ασκηση του ΝΑΤΟ με ελληνική συμμετοχή

Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Σε αυτή τη βάση, λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικό «Υποπλοίαρχος Γρηγορόπουλος» ανοίχτηκε στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να μετάσχει έως τις 17/7 στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Breeze 2016». Η άσκηση γίνεται στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα, τη βουλγαρική ΑΟΖ, αλλά και τα διεθνή. Συμμετέχουν 25 πολεμικά πλοία, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και 1.700 στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Οι χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση είναι οι Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία και Ισπανία. Η άσκηση έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία κάνει λόγο για πιθανή «κρίση» και προσώρας απαντά με διπλωματικές κινήσεις.

Τελείωσαν και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στην ιταλική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία «Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A.» καταλήγει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 45 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χτες το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έκανε δεκτή την προσφορά η οποία ήταν και η μοναδική καθώς κανένας άλλος από τους αρχικά ενδιαφερόμενους δεν είχε συνεχίσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Ετσι, οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι αποκτούν τις επιβατικές μεταφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Προαστιακό, αλλά και το εμπορευματικό κομμάτι της εταιρείας το οποίο κατά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Στο μεταξύ, σε σταθερή βάση γίνονται πλέον οι συναντήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη, με τον συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein. Χτες, παρουσία συνεργατών τους, συζήτησαν «ενεργειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος», μεταξύ των οποίων ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, οι εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB και το σχέδιο για πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κνεσέτ

Η διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος με τον πρόεδρο της Κνεσέτ του Ισραήλ, Γ. Εντελστέιν, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον Αλ. Τσίπρα και με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, ο οποίος του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων. Σε δηλώσεις του, ο Γ. Εντελστέιν είπε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αφορούν την «περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες έχουν εξαιρετικές σχέσεις, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, όπως είναι οι υδάτινοι πόροι, η προστασία του περιβάλλοντος».

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Σάββατο

-- Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Νέας Μαγνησίας.

-- Στις 9.30 μ.μ., λαϊκό γλέντι διοργανώνουν οι ΚΟ 7ου Διαμερίσματος Αθήνας στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους (Τριφυλλίας & Λάμψα).

Την Κυριακή 17/7

-- Εκδήλωση στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, στις 8 μ.μ., με θέμα τη Μάχη της Χαλανδρίτσας στις 5 Ιούλη 1948. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τσουμπρής, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιθακιάς, από την ΚΟΒ Δυτικής Ζακύνθου για τους φυλακισμένους κομμουνιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές στις φυλακές Ζακύνθου, με ομιλητή τον Γιάννη Μυλωνά, στέλεχος του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 18/7

-- Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών, η ΚΟΒ Κεντρικού Διαμερίσματος Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 70χρονα του ΔΣΕ, με παρουσίαση του άρθρου του Κ. Σκολαρίκου «Η στρατηγική του ΚΚΕ και ο αγώνας του ΔΣΕ», από την έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ για τον ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Βασίλης Θωμόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί έκθεση αφιερωμένη στον ΔΣΕ.

Την Τρίτη 19/7

-- Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα των ΚΑΠΗ Ζαρουχλέικων, η ΚΟΒ Νοτίου Διαμερίσματος Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 70χρονα του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, μέλος του ΤΓ Πάτρας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί έκθεση αφιερωμένη στον ΔΣΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στα γραφεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, η ΚΟΒ Ανατολικού Διαμερίσματος Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 70χρονα του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δεληγιάννης, Γραμματέας της ΚΟΒ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί έκθεση αφιερωμένη στον ΔΣΕ.

Αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων

Αύξηση κατά 4,5% παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το διάστημα Γενάρης - Μάρτης φθάνοντας στα 539 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που εξέδωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε στα 76 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 80 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015, μειωμένο κατά 3,8%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μικρότερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 23 εκατ. ευρώ ή 4,5% σε σύγκριση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 26 εκατ. ευρώ ή 6,0%. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 28 ευρώ ή 9,6%, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής αυξήθηκε κατά 10,8% καθώς διαμορφώθηκε στις 5,7 διανυκτερεύσεις από 5,2 διανυκτερεύσεις.

Στενές επαφές με τη σοσιαλδημοκρατία της ΕΕ

Στη Ρώμη βρίσκονται σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αντικείμενο της συνάντησης είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη και το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Προμήθεια ηλεκτρικού από τα ΕΛΤΑ

Την έναρξη της δραστηριότητάς τους ως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν χτες τα ΕΛΤΑ. Αρχικά θα προμηθεύουν με ρεύμα τις 640 εγκαταστάσεις τους, δηλαδή τα καταστήματα, τις μονάδες διανομής και κέντρα διαλογής, ενώ σε αμέσως επόμενη φάση αναμένεται να ξεκινήσουν και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα ΕΛΤΑ, αξιοποιώντας την υποδομή που διαθέτουν σε ολόκληρη τη χώρα, προσπαθούν να κατακτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» της ΔΕΗ, η οποία όπως είναι γνωστό, υποχρεώνεται να μειώσει τα μερίδιό της στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού κάτω του 50% μέχρι το 2020.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ