ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούλη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με αισιοδοξία και πείσμα στη μάχη για την επιτυχία του

Συνέντευξη με τον Λ. Αναστασόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Για το «ταξίδι» του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έχει ήδη ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα, το περιεχόμενο και το μήνυμά του, την προσπάθεια των χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ για την επιτυχία του, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Εδώ και περίπου ένα μήνα, το 42ο Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή "Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία!" (Ναζίμ Χικμέτ)»....

-- Πράγματι, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δεκάδες φεστιβαλικές εκδηλώσεις. Εγιναν με επιτυχία οι εκδηλώσεις Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών, όπως επίσης και τα Εργατικά Φεστιβάλ που από κοινού με το Κόμμα πραγματοποιήσαμε σε πολλές περιοχές, επιδιώκοντας να έρθουμε σε επαφή με νέους εργάτες, ενώ το 42ο Φεστιβάλ «ταξίδεψε» ήδη και στο εξωτερικό με το διήμερο εκδηλώσεων στη Γερμανία. Σε όλη αυτή τη δραστηριότητα της Οργάνωσης ξεχωρίζουμε, βέβαια, το 25o Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που πραγματοποιήθηκε στο Βίτσι, στη Φλώρινα, αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων απ' όλη την Ελλάδα.

Κι είμαστε ακόμα στην αρχή. Από τον Εβρο έως την Κρήτη, όλο το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ, που θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, στις 22 - 23 και 24 Σεπτέμβρη, ενώ μια βδομάδα πριν θα γίνουν τα Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α.

-- Μιλήστε μας λίγο για το περιεχόμενο και το κεντρικό σύνθημα του 42ου Φεστιβάλ.

-- Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας σε όλη την Ελλάδα... Κάθε χρόνο επιδιώκουμε να ανανεώνεται, να αναβαθμίζεται. Να είναι πραγματικά τόπος κοινής συνάντησης, αγωνιστικό ραντεβού, για χιλιάδες νέους που προβληματίζονται για όσα βιώνουν σήμερα, για όσα τους στερούν, για να ενώσουμε τις αγωνίες, τις προσδοκίες από τη ζωή με τις πιο πρωτοπόρες ιδέες, με την επαναστατική πολιτική του ΚΚΕ και τις θέσεις της ΚΝΕ. Κόντρα στην απογοήτευση, τη μοιρολατρία τού «τίποτα δεν αλλάζει». Αλλά και ένας χώρος για να διασκεδάσουμε, να περάσουμε καλά.

Ιδιαίτερα φέτος, με το σύνθημά μας θέλουμε να αναδείξουμε πώς μπορούν σήμερα οι νέοι και οι νέες να απαντήσουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στο σχολείο, στη δουλειά, στις σχολές, σε όσα τους απασχολούν. Αυτό συμπυκνώνεται στο πρώτο μέρος του συνθήματος «Αγώνας - Γνώση - Τόλμη - Αντοχή».

Αγώνας, πρωτοπόρα μαχητική στάση για κατάκτηση της γνώσης, για ό,τι απαιτείται για την ανατροπή του κόσμου των εκμεταλλευτών. Αγώνας με τόλμη γι' αυτό που «σε κάποιους μοιάζει αδύνατο», με αντοχή για να μην παρασυρόμαστε από τη ρουτίνα, τη συνήθεια, το συμβιβασμό. Να γινόμαστε ικανότεροι στην καθημερινή μας προσπάθεια για ολόπλευρη ισχυροποίηση της ΚΝΕ, της επαναστατικής νεολαίας του ΚΚΕ, με οικοδόμηση γερών Οργανώσεων παντού, με συμβολή στην ανασύνταξη του κινήματος με νεότερες ηλικίες, στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, για δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής και αντιμονοπωλιακής πάλης, διαφώτιση και εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δυνάμωμα της πάλης για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Για να μπουν ορμητικά οι νέοι στον ταξικό αγώνα, μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, στον αγώνα για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία.

Αυτή τη στάση πρέπει να επιλέξει η νεολαία και αυτό είναι το πραγματικά «νέο», ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Η εξέλιξη προς τα μπρος, που τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει, όπως αποτυπώνει και το δεύτερο μέρος του συνθήματός μας, δανεισμένο από τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ: «Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει εμπρός η Ιστορία».

-- Και φέτος το Φεστιβάλ εντάσσεται στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 100 χρόνων του ΚΚΕ και 50 χρόνων της ΚΝΕ το 2018. Φέτος, επίσης, συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Πώς όλα αυτά θα αποτυπωθούν στο κεντρικό Φεστιβάλ και σε αυτά των άλλων πόλεων;

-- Πραγματική συμβολή του Φεστιβάλ στην πορεία των 100χρονων του Κόμματος θα είναι οι εκδηλώσεις και η όλη δραστηριότητα να αποτελέσουν σταθμό στην προσπάθεια επίτευξης των υψηλών στόχων που έχουμε θέσει. Για τη βαθύτερη αφομοίωση του Προγράμματος του ΚΚΕ, των αποφάσεων του Κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για βαθύτερη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος και του διεθνούς επαναστατικού κινήματος. Για ανανέωση των δεσμών μας και δημιουργία νέων με χιλιάδες παιδιά των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Για οικοδόμηση μαζικών και γερών Οργανώσεων της ΚΝΕ με ικανότητα παρέμβασης, κινητοποίησης, ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, διαπαιδαγώγησης.

Είναι σίγουρο ότι η φετινή επέτειος των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ θα παίξει σημαντικό ρόλο στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, με μια σειρά αφιερώματα, εκθέσεις και παραγωγές. Ηδη χιλιάδες νέοι ήρθαν σε επαφή με την Ιστορία του ΔΣΕ μέσα από το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Για το κεντρικό Φεστιβάλ στην Αθήνα ετοιμάζεται μεγάλη έκθεση για την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, παρουσίαση του CD με ανέκδοτα τραγούδια του ΔΣΕ, καθώς και θεατρικού με κείμενα και μονόπρακτα που γράφτηκαν στις πλαγιές του Γράμμου και του Βίτσι. Αντίστοιχα ετοιμάζονται αφιερώματα και παραγωγές στην υπόλοιπη Ελλάδα, που γίνεται προσπάθεια να εμπλουτιστούν με τη δράση του ΔΣΕ στην κάθε περιοχή κ.ά.

Φέτος υπάρχει μια ακόμα σημαντική επέτειος: Συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Μάη του 1936 και, με αφορμή αυτό, έργα όπως ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου και το «Θεσσαλονίκη 9-11 του Μάη 1936» του Θέμου Κορνάρου θα παρουσιαστούν σε διάφορα αφιερώματα και εκδηλώσεις τουΦεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

-- Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ φιλοξενούνται και φέτος στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Τι σηματοδοτεί αυτό;

-- Η επιλογή μας αυτή, για έκτη συνεχή χρονιά, δεν είναι τυχαία. Θέλουμε το Φεστιβάλ σε μια εργατογειτονιά με χιλιάδες νέους ανέργους, κακοπληρωμένους, περιπλανώμενους από δουλειά σε δουλειά, μαθητές... Σε αυτά τα παιδιά ταιριάζει ν' ακολουθήσουν το δρόμο της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, ενάντια σε αυτό το σύστημα, να συσπειρωθούν γύρω από την ΚΝΕ και να οργανώσουν τον αγώνα τους σε σχολεία, χώρους δουλειάς, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, χώρους κατάρτισης. Αυτοί οι νέοι έχουν ανάγκη αλλά και συμφέρον από την πρωτοπόρα επαναστατική πρόταση του ΚΚΕ, για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, για οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Η επιλογή του χώρου έχει ταυτόχρονα για εμάς και διεκδικητικό χαρακτήρα, υπεράσπισης ενός από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στη Δυτική Αθήνα από τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που το λιγουρεύονται, ενάντια στην εγκατάλειψη και τη μεθοδευμένη απαξίωσή του. Εντάσσεται στις παρεμβάσεις, συνεντεύξεις Τύπου και κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης στο Πάρκο, διεκδικώντας πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργία, συντήρηση και φύλαξη του χώρου.

Η προσφορά της ΚΝΕ στην υπεράσπιση και ανάδειξη του Πάρκου αναγνωρίζεται από τους κατοίκους της περιοχής. Για παράδειγμα, σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Οδηγητή» στο Πάρκο ένας κάτοικος μας είπε: «Τις μέρες του Φεστιβάλ το Πάρκο αναβαθμίζεται... Αποκτά μία άλλη εικόνα και καταλαβαίνεις πώς ο χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί με πολύ διαφορετικό τρόπο. Το Φεστιβάλ είναι διαμάντι. Εκείνες τις μέρες το Πάρκο αποκτά ομορφιά».

-- Πώς προετοιμάζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ το Φεστιβάλ;

-- Πυρετωδώς! Συγκροτούνται ομάδες δουλειάς, ετοιμάζονται αφιερώματα, παραγωγές, θεματικές συζητήσεις, project, εκδηλώσεις με μεγάλη απαίτηση τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη μορφή. Και βέβαια ετοιμάζουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μαζί με δεκάδες καλλιτέχνες, μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, που συμβάλλουν κάθε χρόνο με τη συμμετοχή τους στα Φεστιβάλ.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα με το κουπόνι ενίσχυσης και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» στο χέρι, μαχητικά, με πείσμα και αισιοδοξία, «οργώνουμε» εργασιακούς χώρους, γειτονιές, σχολεία, σχολές, στέκια νεολαίας, μεταφέροντας το μήνυμα του Φεστιβάλ.

Η επιτυχία, εξάλλου, του Φεστιβάλ οφείλεται στο ότι είναι φτιαγμένο από τα ίδια «υλικά» που είναι φτιαγμένο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Χτίζεται με την αισιοδοξία για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης, με αγάπη για τους ανθρώπους του μόχθου. Χτίζεται χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, με μεράκι, ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία, συλλογική, σχεδιασμένη δουλειά μελών και φίλων της ΚΝΕ.

Στόχος μας, για άλλη μια χρονιά, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ να πλημμυρίσουν με νέους από την εργατική τάξη. Ραντεβού, λοιπόν, στις εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ