ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούλη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Μοιράζονται κοινές αγωνίες σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη βδομάδα και μαζί της τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει ο νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές, αλλά κυρίως για να δώσει την εικόνα μιας πλατιάς συναίνεσης πάνω σε μια «εμβληματική», όπως την παρουσιάζει, πρωτοβουλία, της πρότασης δηλαδή για τη θέσπιση ενός κακέκτυπου της απλής αναλογικής.

Τα παζάρια που θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες, προδίδει και ο τρόπος που τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα στην ψηφοφορία επί των άρθρων του νόμου που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε επιφύλαξη για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Επιφύλαξη στα άρθρα δήλωσε και το Ποτάμι. Η ΝΔ καταψήφισε όλα τα άρθρα, η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια για το άρθρο 1 (ψήφος στα 17) και υπερψήφισε τα άλλα 4. Η Χρυσή Αυγή, στην ψηφοφορία επί της αρχής, είχε δηλώσει ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ στη συζήτηση επί των άρθρων δεν τοποθετήθηκε καθόλου.

Το ΚΚΕ, όπως έχει κάνει σαφές από την αρχή, υπερψήφισε τα άρθρα 1 (ψήφος στα 17), 2 (κατάργηση του μπόνους), 4 (διευθέτηση εδρών και περιφερειών) και 5 (ισχύς του νόμου από τις επόμενες εκλογές, αν συγκεντρώσει 200 ψήφους). Καταψήφισε το άρθρο 3, με το οποίο διατηρείται το πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Στρέφοντας τα πυρά της περισσότερο προς τη ΝΔ και προσπαθώντας να προσεταιριστεί το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση προσπαθεί να προσδώσει στη διαμάχη για τον εκλογικό νόμο το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο «φως» και στο «σκότος». Ετσι, οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του σχεδίου νόμου υπηρετούν για την κυβέρνηση την πρόοδο, ενώ όσοι την απορρίπτουν ή την κατακρίνουν, ταυτίζονται με τη συντήρηση. Είναι όμως έτσι;

Τι άλλο να πουν;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες τους στα επιμέρους, κυβέρνηση και αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ταυτίζονται στο εξής βασικό: Το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση η εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Αυτή η κοινή αντίληψη είναι η βάση για τα μεταξύ τους παζάρια.

Ας δούμε τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο εισηγητής του, Γ. Γκιόλας, ήταν σαφής και αποκαλυπτικός, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Η αυτοδυναμία στην εποχή μας είναι δυσχερέστατη έως απίθανη (...) δεν εξασφάλισε ισχυρές πάντοτε ή μακρόβιες κυβερνήσεις. Δεν είναι, λοιπόν, ούτε εφικτό ούτε επιθυμητό (...) να προσπαθήσουμε να νεκραναστήσουμε έναν αναποτελεσματικό, θνησιγενή και βαθιά αντιδημοκρατικό τρόπο σχηματισμού κυβέρνησης (...) Μια τέτοια κυβέρνηση ούτε ισχυρή ούτε αποτελεσματική ούτε βαθιά δημοκρατική στη συνείδηση του κόσμου μπορεί να γίνει. Τουναντίον, θα είναι απονομιμοποιημένη ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά».

Επομένως, ένα το κρατούμενο η ζέση του ΣΥΡΙΖΑ να διασφαλίσει όρους ομαλότητας στην κυβερνητική εναλλαγή και σταθερότητας στο αστικό πολιτικό σύστημα, με πολυκομματικές κυβερνήσεις συνεργασίας, που θα έχουν ταυτόχρονα την ικανότητα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να αποσπούν αναγνώριση και ανοχή από το λαό. Αρα, ευκολότερα θα χειραγωγούν τις αντιδράσεις στην αντιλαϊκή τους πολιτική.

Συνεχίζει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ: «(Η πρόταση της κυβέρνησης) προάγει και προωθεί τη σύνθεση και κατατείνει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, διότι έτσι απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες του πλουραλισμού, της δημοκρατίας και της συνοχής. Ετσι ενισχύεται η κυβερνητική σταθερότητα με την ανάληψη ουσιαστικών και υπεύθυνων πολιτικών πρωτοβουλιών, τη συνδιαμόρφωση και τον έλεγχο, αφού επιπρόσθετα εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος

Τα είπε όλα ο άνθρωπος! Ο εκλογικός νόμος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλύτης για κυβερνήσεις συνεργασίας και μ' αυτόν τον τρόπο διαχέεται σε περισσότερα κόμματα η ευθύνη για τη διεύθυνση και την άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ολα αυτά, βέβαια, για να μεταφράζεται ευκολότερα και με μεγαλύτερη ευρύτητα η πολιτική συναίνεση σε συμφωνία, ανοχή και συνενοχή του λαού στην πολιτική που τον τσακίζει. Αυτό σημαίνει «κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Μήπως, όμως, η ΝΔ έχει διαφορετική άποψη για τους σκοπούς που θα πρέπει να υπηρετεί ένας εκλογικός νόμος; Οχι, βέβαια. Το επαληθεύει ο Μ. Βορίδης, εισηγητής της ΝΔ στην Επιτροπή της Βουλής: «Εδώ λοιπόν, έτσι όπως διαμορφώνεται τελικά, η πραγματικότητα είναι ότι δεν εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα και δεν μπορεί ένα κόμμα, το οποίο ασκεί διακυβέρνηση, να μην το απασχολεί το ζήτημα της κυβερνησιμότητας (...) Πώς θα γίνει να υπάρξει αποτελεσματική σύνθεση, πραγματική, πορείας, όταν χρειάζονται τέσσερα και πέντε κόμματα για να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία; Τι είδους σύνθεση θα υπάρξει; Τι είδους πρόγραμμα; Τι είδους κυβερνητική σταθερότητα;».

Να, λοιπόν, ο καημός της πολιτικής σταθερότητας, αποτυπωμένος στην άλλη όψη του νομίσματος που στρίβει στον αέρα η αστική τάξη, καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες για την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

Από την ίδια ακριβώς σκοπιά είναι η κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, όσα διαφωνούν μαζί της. Πλην της Ενωσης Κεντρώων, που «καρφώνεται» με τον τρόπο που υπερασπίζεται την κυβερνητική πρωτοβουλία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εκφράζουν επιμέρους ενστάσεις, στη βάση της αγωνίας τους για το κατά πόσο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα. Βέβαια, οι θέσεις τους δεν είναι άσχετες με τις γενικότερες ανακατατάξεις και διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς και τις προοπτικές που ανοίγονται να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στην ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος με το ένα ή το άλλο εκλογικό σύστημα.

Να περάσει ο λαός ορμητικά στο προσκήνιο

Το ΚΚΕ με σταθερότητα και συνέπεια υπερασπίζεται τη θέση του για απλή και «ανόθευτη» αναλογική. Η θέση του αυτή περιέχεται και στην τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσε στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, ζητώντας την καθιέρωση της απλής αναλογικής, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν 3%.

Ταυτόχρονα, όμως, αποκαλύπτει στο λαό τη σκοπιμότητα της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις διεργασίες που πυροδοτεί ή διευκολύνει, για λογαριασμό πάντα της αστικής τάξης και των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της. Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, κατήγγειλε και τον αποπροσανατολισμό που επιδιώκει η κυβέρνηση με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, την ώρα που ετοιμάζεται να εφορμήσει σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει όρθια.

Το κυριότερο, όμως, είναι να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι όποιο σύστημα κι αν ισχύσει, οι κυβερνήσεις που θα προκύπτουν, πολυκομματικές ή μονοκομματικές, θα εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα σε βάρος του. Και όταν θα πάει να σηκώσει κεφάλι, θα του λένε από πάνω ότι ο ίδιος τους ψήφισε και ότι εκφράζουν αθροιστικά την πλειοψηφία. Επομένως, το «κλειδί» για το λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα και κατ' επέκταση στην κάλπη και στην κυβερνητική εναλλαγή, ανεξάρτητα αν αυτή θα αφορά σε ένα, δυο ή και περισσότερα κόμματα.

Το «κλειδί» βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του μέσα στους τόπους δουλειάς, στο σπάσιμο του φόβου, της μοιρολατρίας, της λογικής των μειωμένων απαιτήσεων. Βρίσκεται στο ορμητικό πέρασμα του λαού στο προσκήνιο, με ανασύνταξη του κινήματος, δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας, ισχυροποίηση παντού του ΚΚΕ.


Β. Π.


Πατριδογνωμόνιο
Οι ανυποψίαστοι τρανσφόρμερς*

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, όπως λέει και το τραγούδι που δεν μπορούν να πουν πια οι Γάλλοι για τον «περίπατο των Αγγλων», την παραλιακή περατζάδα της γαλλικής Ριβιέρας, όπου ένα άλλο αθώο τραγούδι, «ένα τρελό φορτηγό», γράφεται με αίμα των ανυποψίαστων. Κι εδώ μετά το Μπεσλάν που ξεχάσαμε πως ήταν σχολείο με παιδιά, την ημέρα της «γιορτής της γνώσης», μετά τον Μπρέιβικ, μοναδικό ένοπλο εισβολέα σε παραθεριστικό νησί με θύματα φοιτητές, ανοίγει αναγκαστικά κι αιματηρά μια συζήτηση που δεν άρχισε όταν έπρεπε και δε συνεχίστηκε όταν μπορούσε.

Ο στόχος αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων, είτε από αγέλες λύκων είτε από μοναχικούς λύκους, όπως θέλει το κλισέ και να με συγχωρούν οι λύκοι γιατί τους αφορά μόνον όταν πεινάνε ή εισβάλλεις στο επιβιωτικό τους περιβάλλον, είναι το μυαλό, ο νους, το όνειρο, η προσδοκία... Ενα κακόηθες κρινόμενο εκ του αποτελέσματος, εγερτήριο των ανυποψίαστων τελματωμένων στον καπιταλιστικό εκφυλισμό ανθρώπων. Οι θρησκευτικές μούσες, οι εθνικιστικές παντιέρες, οι ρατσιστικές και ναζιστικές πρακτικές είναι μέθοδοι και εργαλεία ανασυρόμενα εύκολα απ' τα κιτάπια της σχετικά σύγχρονης ιστορίας από άτομα ή ομάδες που εργαλειοποιούνται εκόντες - άκοντες την κατάλληλη στιγμή. Αν έφτιαχνε κανείς διάγραμμα τις κουκκίδες των τρομοκρατικών σφαγών ανυποψίαστων σκοπίμως πολιτών, τουριστών, νεαρών κ.λπ., θα έβλεπε ότι οι κουκκίδες οι φονικές τοποθετούνται στην κάμψη της καμπύλης της αειφόρου ανάπτυξης κερδών.

Το μεγάλο ερωτηματικό για το οποίο επειγόντως χρειάζεται να ανοιχτεί συζήτηση κάτω, στη λαϊκή βάση, στους επαναπαυμένους μικροαστούς, στους ενσωματωμένους διανοούμενους, στους κύκλους που εμπορεύονται «εικόνα» - «image» προσώπων και ενεργειών, αφορά την έννοια ανυποψίαστος.

Ο,τι δε χωράει ο νους το αποδίδουμε στους τρελούς. Στιγματίζουμε την ανεπάρκειά μας στιγματίζοντας τους παραλογισμένους ισχυριζόμενοι «ότι δε βλέπουν όνειρα» ή «ότι έχουν άγνοια κινδύνου» εκτός κι αν «οι φωνές» που ακούνε στο μυαλό τους βολεύουν όπως βόλεψε η παρθένος Ζαν ντ' Αρκ σε άλλους το ίδιο με τους σημερινούς σκοτεινούς καιρούς. Ποιος κρατάει τον κόσμο ανυποψίαστο και τους «τρελούς» που κατασκευάζονται δίπλα του, μέσα στο σπίτι του, μέσα στο μυαλό του παιδιού του ή του φίλου του, μες στον νοητικό κόσμου του μορφωμένου και του αγράμματου, του εργαζόμενου ή του άνεργου, του ξεριζωμένου ή του ιθαγενούς, του ενσωματωμένου ή του παρία. Στον πόλεμο της χειραγώγησης των μαζών, το υποκείμενο - πολίτης είναι ο πιο αποτελεσματικός «τρανσφόρμερ», την εποχή που τα παιχνίδια για τα παιδιά θέλουν με μια ριξιά επένδυσης να προσφέρουν σ' ένα κουτί το φορτηγάκι που γίνεται ρομπότ - εκδικητής κι όπλο φονικό με δυο κινήσεις κι οδηγίες χρήσεως σε όλες τις γλώσσες. Ο ανυποψίαστος πολίτης είναι ταυτόχρονα όπλο και θύμα, κατά περίσταση.

Με το κόλπο της διαδικτυακής υπερπροσφοράς πληροφοριών - γνώσεων όπου στα τυφλά χάρη στην εμπορευματοποιημένη παιδεία, την κατευθυνόμενη από τα συμφέροντα του κεφαλαίου επιστημονική έρευνα αυτομορφώνονται και αυτοπαραμορφώνονται μοναχικοί λύκοι και γκρουπούσκουλα, ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός κλωτσάει τα πιόνια στη σκακιέρα των συμφερόντων του, φτιάχνοντας μέσα στον κοινωνικό ιστό νήσους Μπικίνι... Δηλαδή, άγονες περιοχές στο βυθό της θάλασσας των ανθρώπων, πειραματιζόμενος με τα όπλα μαζικής παραγωγής τρόμου. Αυτές τις μικρές ιδεολογικοπολιτικές επαναλαμβανόμενες Χιροσίμες και Ναγκασάκια, που ας σημειωθεί όπως και οι πρωτογενείς ατομικές βόμβες πιάνουν τους ανθρώπους στον ύπνο, είναι το κλειδί για να μη νομιμοποιήσουμε ποτέ την έννοια ανυποψίαστος. Γιατί δεν είναι κατάσταση, ούτε φυσικό επακόλουθο του καταναλωτικού καπιταλιστικού βίου, αλλά κατάντια και φυλάκιση του ανθρώπινου μυαλού στα κελιά της χειραγωγημένης σκέψης...

* τρανσφόρμερς: μετασχηματιστές, μετατροπείς, μεταλλάκτες.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ